Bıçak Sanatı - Forum

ÇGS

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
ÇGS
« : 03 Aralık 2010, 23:42:40 »
Bütün hayatımız sınav olmuş ALES, ÜDS, KPSS, KPDS ….
Yetmedi bi sınav da ben çıkardım ÇGS “Çıraklığa Giriş Sınavı” ;D
Benim için en uzun ama en zevkli sınav oldu.

Çekilişten kazandığım ve Sefa abinin gönderdiği profil herhalde mayısın ortalarında elime geçmiştir.

Hem evin müsait olmayışı hem de bitirme tezinin yoğunluğundan ilk bir ay sadece profilin yüzeyini temizleyip düzleyebildim.

Bundan sonraki 1 ay boyunca da yaptığım tek şey eşik çizgisini oluşturmak oldu.

Daha sonra taşlama eğimini vermeye başladım ama bir saatlik uğraşın sonunda 1mm bile talaş kaldıramadım. Vazgeçip bir süre daha öylece bırakım profili. Tabi bu bekleme aralarının hepsinde profili yağlamayı unuttuğum için her seferinde paslanan profili de temizlemem gerekti. Aslında gerekmiyordu ama nedense her seferinde temizledim.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2010, 13:48:13 Gönderen: Akın Özcan »

Akın Özcan

• 203
Ynt: ÇGY
« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2010, 23:43:10 »
Yine gaza geldiğim bir gün benim körelmiş eğeden vazgeçip tırpan taşıyla giriştim profile. Birkaç saatte bıçağın taşlama açısı tamamlandı. 

Sırasıyla 60 – 100 – 240 kum zımparayla çizikleri yok ettim. Ama tırpan taşı kullandığıma da bin pişman oldum. Acayip derin çizikler vardı.

Temmuzun başında bıçağa benzemeye başladı. 

Bu arada benim kör eğeden de intikamımı almayı unutmadım.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2010, 23:43:55 »
Bıçak daha tamamlanmamıştı ama ben dayanamayıp ocak yapımına da giriştim.
Önce brülör tamamlandı. (Ya da ben öyle sandım çünkü daha sonra verimli yanmasını bir türlü sağlayamadım. En sonun da birkaç hafta önce bir tane daha yapmak zorunda kaldım)
Hemen arkasından ocak geldi ama o da yarım kaldı. Hala daha bu halinde duruyor. Yani bıçağın ısıl işleminde ne ilk yaptığım ocağı ne de brülörü kullanamadım.

Araya yine uzun bir bekleme süresi aldıktan sonra sapı yapmaya karar verdim. Sefa abi sağolsun üç çeşit ahşap göndermiş. Sapellide karar kıldım ama arkadaş ne sert şeymiş bu bi kaç farklı testereyle denemeden sonra gözü karartıp dekupaj testeresiyle giriştim.

Bu andan itibaren birkaç ay daha bekledi. Tabi nerdeyse hergün çekmeceden çıkarıp bir kere bakmışımdır.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2010, 23:44:33 »
Nihayet ocağı kısa vadede bitiremeyeceğimi kavradım da gaz betondan bir ocak ve yeni brülör yapma işine giriştim.

Ocak ta brülör de gayet iyi çalıştı. Cruie sıcaklığına birkaç dakikada çıkılabiliyor. Normalizasyonu 3 tekrarlı yaptım veya yaptığımı var sayıyorum. Tav renklerinden sıcaklık tahmini baya bi tecrübe isteyen bir işmiş renkler arası geçişi fark etmek çok zor. Bu işi çözene kadar bir sürü bıçağımsı olacak herhalde elimde.

Elimde bol miktarda kullanılmış ayçiçek yağı vardı. Isıl işlemde ilk başta bunu kullandım. İlk denememde bıçağın sertleşmediği bariz anlaşılabiliyordu. Eğe gayet rahat işledi bıçağa. Yeterli sıcaklığa çıkamadığımı düşünüp bir daha denedim ve yağın yeterince hızlı olmadığını anladım.
Şansımı bir kere de su deneyim dedim ve sonuç

Soğutma sırasında yamulmayı fark etmedim. Gerçi fark edilecek kadar da değil. Ve arada normalizasyonu atlamış olduğumu fark ettim.

Hafta sonu ısıl işlemi tekrar yapıcam. Bıçağı kırmadan tamamlarım inşallah bu serüveni yoksa baya bi gelemem kendime herhalde.

Buda bıçağın şimdiki hali. Bıçak 240 sap 320 kumda sapı biraz daha inceltebilirim ve siyanoakrilat uygulamayı planlıyorum gayet güzel görünüyor.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2010, 23:54:19 »
bıçak çok hoş gözüküyor.  :2up  herseyden önemlısı yapılan işçilik özenlı .  bır hatırlatma rahmetlı eğeyi yantaraflarından bırazdaha dışlerını aşındırırsan temızlendıkten sonra çok guzel gözukuyor.

sende benımgıbı işlere balıklama dalmıssın  Akın :)   eline sağlık..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2010, 00:03:33 »
Bıçak gayet güzel olmuş. Elinize sağlık.

« Yanıtla #6 : 04 Aralık 2010, 00:07:51 »
Akın bu ne kadar titiz bir işçilik, ne kadar düzgün eğimler ve yüzey ???. Kutluyorum, tebrik ediyorum. Şimdiden sonra en büyük dileğim ısıl işlemde bir sorun çıkmaması, sorun çıkarda kırılır çatlar patlarsa söz ikinci profil yine benden. Bu arada eğenin başına gelenlere de sevindim, adam olup işe yarasın biraz :)) az bile yapmışsın. Ellerine sağlık, valla hadi artık bitir sabırsızlandım ben.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #7 : 04 Aralık 2010, 00:17:48 »
Alıntı
bıçak çok hoş gözüküyor.  :2up  herseyden önemlısı yapılan işçilik özenlı .  bır hatırlatma rahmetlı eğeyi yantaraflarından bırazdaha dışlerını aşındırırsan temızlendıkten sonra çok guzel gözukuyor.

sende benımgıbı işlere balıklama dalmıssın  Akın :)   eline sağlık..
çok sağol taner abi. eğenin dişlerini baya bi aşındırdım aslında ama üstündeki tufali almadım daha resimde pek belli olmamış

Alıntı
Bıçak gayet güzel olmuş. Elinize sağlık.
darısı seninde başına diyim

teşekkür ederim sefa abi.
benim de tek dileğim o
eğeyide istediğim yerden kıramadım zaten hıncım geçmiş değil yani. kırılırken bile kıllık yaptı. :D istediğimden kısa oldu

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #8 : 04 Aralık 2010, 00:20:32 »
Akın tebrik ederim, harika görünüyor  :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2010, 01:52:06 »
Akın, süper görünüyor, gerçekten bir ilk bıçaktan beklenmeyen bir özen ve titizlikle yapılmış .Süper  :2up
İkinci ısıl işlemde bol şans diliyorum, umarım onu kazasız belasız çıkarırsın. Unutma, meneviş için bir fırın açık ve o ısıda hazır olsun, bu sayede tehlikeleri %50 azaltırsın... Kolay gelsin, açıkçası ben de sabırsızlandım ...

Kipmen Sanat web sitesi

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #10 : 04 Aralık 2010, 03:25:12 »
sağol emre abi.
ısıl işlemi pazar günü halledicem sanırım.
bıçağı düzeltip iyi bir normalizasyon çevrimi yapmam gerekecek galiba yada yine yamulma veya daha kötüsü
şuanki durumum için işim tam anlamıyla şansa kaldı yani.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #11 : 04 Aralık 2010, 08:23:38 »
çok güzel işçilik olmuş Akın eline sağlık ilk işin böyleyse daha iyilerini göreceğiz o zaman  :2up :2up şimdiden kolay gelsin
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #12 : 04 Aralık 2010, 09:14:29 »
akın bey elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş. güle güle kullanın.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #13 : 04 Aralık 2010, 10:20:15 »
Akın bey çok güzel iş çıkartmışsınız,sap ve bıçak çok uyumlu olmuş,hiç ilk bıçak gibi durmuyor ;) çok beğendim.

Berke Boyacı

« Yanıtla #14 : 04 Aralık 2010, 12:05:32 »
ilk bıçak için çok güzel elerinize sağlık :)  :2up

« Yanıtla #15 : 04 Aralık 2010, 20:39:47 »
Akın bu çelikten ne yapıp su verdiysem hiç biri sorun çıkarmadı, yamulmadı, bence rahat ol sende de sorun çıkmayacak. Hatta kesmesini bile giyotinde yapmadım ;)

« Yanıtla #16 : 06 Aralık 2010, 01:20:44 »
Vaaay  ???
Derin çiziklerden filan yakınıyorsunuz ama bence sonuç itibariyle çok güzel bir işçilik çıkmış ortaya.Ahşap da güzel olmuş. Japon yapıştırıcısı ile de işi tamamladınız mı harika olacağa benziyor.
Saygılar,
TT

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #17 : 06 Aralık 2010, 10:53:03 »
Akın Bey harika olmuş elinize sağlık
bişey sorucam kabza için siyanoakrilat dediğiniz nedir?
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

Akın Özcan

• 203
« Yanıtla #18 : 06 Aralık 2010, 13:20:42 »
tebrikler için teşşekkürler ama biraz erken oldu.
 bıçaktaki yamukluğu düzeltmek için ısıl işlemi tekrarladım. ama demirin o sıcaklıkta bu kadar yumuşak olacağını beklemiyodum. :'(
elde penselerle giriştim bıçağa düzledim ama bıçağı temizliyince şok oldum namluda derin pense izleri olumuş.

Alıntı
bişey sorucam kabza için siyanoakrilat dediğiniz nedir?

japon yapıştırıcısı

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #19 : 06 Aralık 2010, 13:47:26 »
Akın geçmiş olsun, artık pense izleriyle uğraşma bence, eğer namlu düzse öyle bitir, güzel bir anısı olur bıçağın  ;) Bu incelikte iken artık pense izleriyle uğraşırsan bıçak aşırı incelebilir.

Kipmen Sanat web sitesi