Sayın sefa çabuk:
Sıcak demircilikte temel işlemleri tanıtmışsınız.
Öğrenim farkımız var herhalde, bazı yerleri değişik öğrenmişiz.
Örnek: kesme işleminde sıcak keski ağzı dar açılı değil geniş açılı olmalı (75 - 90 ) derece
Delik delme işleminde delik altı önce boş bir yere yani deliğe getirilmez, bitiminde belki.
Hemen şöyle göz gezdirdim tam olarak okumadım, gözüme takıldı.
Sayın Murat Akın, öncelikle hoşgeldiniz. İnanın öğrenim farkımız var mı yok mu bilmiyorum, bazı yerleri değişik öğrenmiş olma olasılığımızda vardır. Bilemeyiz.
DELME
Malzemelere sıcak olarak delik açmak için kullanılan bir yöntemdir, el alışkanlığı ve seri çalışma gerektirir. Delik için üzerinden balyozla vurulan saplı delik zımbaları kullanılır. Tavlama sıcaklığına getirilmiş malzemenin üzerine açılacak deliğin ölçüsünde ya da bu ölçüye yakın önceden hazırlanmış, köşeleri yuvarlatılmış ve aşağıya doğru konik daralan, ya yuvarlak ya da elips kesitli zımbaların üzerine vurulan balyoz darbeleriyle malzemenin delinmesi sağlanır.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, deliğin oluşacağı alt kısmın bir boşluğa getirilmesidir Diğer türlü delik delme işlemi gerçekleşemez.Delik çok büyükse bir seferde delmek yerine, birkaç farklı zımbayla küçükten büyüğe doğru gitmek şarttır. Bir başka nokta da delik delmeye başlandıktan sonra zımba, malzemenin kalınlığının 1/3 ölçüsü kadar ilerlediğinde zımbayı çıkarıp soğutmak ve oluşan delik içerisine yanmamış kömür koymaktır. Bu kömür zımbanın malzemeye sıkışmasını önler.
İşleme delinecek malzeme kalınlığının 2/3 ü kadar devam edilir ve ters çevrilerek diğer taraftan da aynı işlemler tekrarlanarak delik delme işlemi bitirilir.KESME
Kesme işleminde önemli olan kullanılacak saplı keskidir. Keski sağlam ağızlı ve iyi bilenmiş olmalıdır.
Sıcak iş keskilerinin ağzı dar açıyla bilenmeli, kesme sıarasında balyoz darbeleri kontrollü vurulmalı, ve kesme işleminde örs kullanılıyorsa alt kesme tablası ( hem örsün hem de keskinin zarar görmemesi için) kullanılmalıdır. Kesme alt tablası genel olarak yumuşak saclardan yapılabilir. Kesme işlemi bitmeye yakın balyoz darbe şiddeti azltılmalıdır, tersi durumda kopan parça şiddetle ileriye doğru fırlayacaktır. Bunu önlemek için parça kesme izdüşümü örs kenarına getirilmelidir.
Tüm işlemlerde akılda tutulması gereken, nokta, çalışma takımlarının her zaman ve sürekli soğutulması olmalıdır. En önemli noktalardan birisi de kesme sırasında karşıda insan ya da zarar görecek bir nesne bulunmamasıdır. Kimi zaman kesilen parçalar metrelerce uzağa gidebilir.
Yukarıda yazdıklarımı aynen kopyalayıp yapıştırdım, ben "
dar açı" demişim zaten herhangi bir değer vermemişim. Ardından da siz 75-90 derece diyerek onaylamışsınız!!
Delik zımbalarıyla çalışma konusunda da turuncu renkli yazıları bir bütün olarak okumakta yarar var.
"
Hemen şöyle göz gezdirdim tam olarak okumadım, gözüme takıldı." Sanırım öyle olmalı. Öğrenim farkımızdan kaynaklanan, değişik öğrendiğimiz noktalar bulduğunuzda, eklerseniz hem benim olası yazdığım yanlışlıkları düzeltmiş, hemde toplumu yanlış yönlenmekten kurtarmış olursunuz. Teşekkür ederim.