Bıçak Sanatı - Forum

Dövmede Temel Teknikler

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Dövmede Temel Teknikler
« Yanıtla #20 : 29 Nisan 2011, 22:33:35 »
Sayın sefa çabuk:

Sıcak demircilikte temel işlemleri tanıtmışsınız.

Öğrenim farkımız var herhalde, bazı yerleri değişik öğrenmişiz.

Örnek: kesme işleminde  sıcak keski ağzı dar açılı değil geniş açılı olmalı (75 - 90 ) derece

Delik delme işleminde delik altı önce boş bir yere yani deliğe getirilmez, bitiminde belki.

Hemen şöyle göz gezdirdim tam olarak okumadım, gözüme takıldı.

mehmetseyhan

• 91
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #21 : 29 Nisan 2011, 22:58:59 »
90 derecelik keski olmaz çünkü hiç bir şey kesemez

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #22 : 29 Nisan 2011, 23:20:04 »
Sevgili Murat Hocam . butun bulabildiginiz fark buysa , siz de takdir edersiniz ki , pratik anlamda cok bir sey fark etmiyor.  Yazilanlar icinde , " aman sakin boyle yapmayin , yaptiginiz isi cope atarsiniz "  ya da " sakin boyle yapmayin yoksa ciddi sekilde yaralanirsiniz "  gibi , cok onemli bilgi yanlislari var ise , lutfen soylemekten cekinmeyiniz.

not: sicak  levhayi zimbalarken altinin tamamem bos olmasi dogru degil , size katiliyorum. Ama buradaki arkadaslar orada neyin kastedildigini basit mantikla kolayca anlayabilirler , emin olun. Saygilarimi sunarim Hocam
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #23 : 29 Nisan 2011, 23:36:07 »
Sayın mehmet seyhan:

Sıcak keski ağzı dar açılı olursa yani ince olursa sertleşmiş olan ağzının sertliği kaybolur ve ağzı bozulur.

90 derece olmaz demişsiniz hatta şahmerdan keskilerinin ağzı düz olur.
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2011, 00:12:56 Gönderen: Murat AKIN »

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 29 Nisan 2011, 23:37:16 »
Murat hocam, 0-90 derece arası dar açıdır, 90-180 derece arası geniş açıdır. 75-90 derece aralığı dar açıdır.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #25 : 29 Nisan 2011, 23:56:07 »
Sayın ratbertovich:

Açıya takılmışsınız ben 75 - 90 yazdım evet doğru.
Genelde işin özelliğine göre olsa da çoğunlukla 75 derece kullanılır.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #26 : 30 Nisan 2011, 00:06:37 »
Murat Bey, teşekkürler katkınız için, keskilerin 75-90 derece geniş  ??? açılı açıldığını sayenizde öğrendik. Lütfen siz de bilgilerinizi burada açıkça paylaşınız, forumumuz açık paylaşım amaçlıdır... Delik delme konusunda Sefa Bey'in anlattığı yöntem dizgesinde ne hata vardır, doğrusu ne olmalıdır, gerçekten bilmediğim bir konudur bu ve doğrusunu öğrenmek isterim ...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 30 Nisan 2011, 00:39:09 »
Hoş geldiniz hocam. Bildiklerinizi paylaştığınız için teşekkürler.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #28 : 30 Nisan 2011, 01:34:19 »
Sayın sefa çabuk:

Sıcak demircilikte temel işlemleri tanıtmışsınız.

Öğrenim farkımız var herhalde, bazı yerleri değişik öğrenmişiz.

Örnek: kesme işleminde  sıcak keski ağzı dar açılı değil geniş açılı olmalı (75 - 90 ) derece

Delik delme işleminde delik altı önce boş bir yere yani deliğe getirilmez, bitiminde belki.

Hemen şöyle göz gezdirdim tam olarak okumadım, gözüme takıldı.

Sayın Murat Akın, öncelikle hoşgeldiniz. İnanın öğrenim farkımız var mı yok mu bilmiyorum, bazı yerleri değişik öğrenmiş olma olasılığımızda vardır. Bilemeyiz.

DELME
Malzemelere sıcak olarak delik açmak için kullanılan bir yöntemdir, el alışkanlığı ve seri çalışma gerektirir. Delik için üzerinden balyozla vurulan saplı delik zımbaları kullanılır. Tavlama sıcaklığına getirilmiş malzemenin üzerine açılacak deliğin ölçüsünde ya da bu ölçüye yakın önceden hazırlanmış, köşeleri yuvarlatılmış ve aşağıya doğru konik daralan, ya yuvarlak ya da elips kesitli zımbaların üzerine vurulan balyoz darbeleriyle malzemenin delinmesi sağlanır.Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, deliğin oluşacağı alt kısmın bir boşluğa getirilmesidir Diğer türlü delik delme işlemi gerçekleşemez.Delik çok büyükse bir seferde delmek yerine, birkaç farklı zımbayla küçükten büyüğe doğru gitmek şarttır. Bir başka nokta da delik delmeye başlandıktan sonra zımba, malzemenin kalınlığının  1/3 ölçüsü kadar ilerlediğinde zımbayı çıkarıp soğutmak ve oluşan delik içerisine yanmamış kömür koymaktır. Bu kömür zımbanın malzemeye sıkışmasını önler. İşleme delinecek malzeme kalınlığının 2/3 ü kadar devam edilir ve ters çevrilerek diğer taraftan da aynı işlemler tekrarlanarak delik delme işlemi bitirilir.

KESME
Kesme işleminde önemli olan kullanılacak saplı keskidir. Keski sağlam ağızlı ve iyi bilenmiş olmalıdır. Sıcak iş keskilerinin ağzı dar açıyla bilenmeli, kesme sıarasında balyoz darbeleri kontrollü vurulmalı, ve kesme işleminde örs kullanılıyorsa alt kesme tablası ( hem örsün hem de keskinin zarar görmemesi için) kullanılmalıdır. Kesme alt tablası genel olarak yumuşak saclardan yapılabilir. Kesme işlemi bitmeye yakın balyoz darbe şiddeti azltılmalıdır, tersi durumda kopan parça şiddetle ileriye doğru fırlayacaktır. Bunu önlemek için parça kesme izdüşümü örs kenarına getirilmelidir.
Tüm işlemlerde akılda tutulması gereken, nokta, çalışma takımlarının her zaman ve sürekli soğutulması olmalıdır. En önemli noktalardan birisi de kesme sırasında karşıda insan ya da zarar görecek bir nesne bulunmamasıdır. Kimi zaman kesilen parçalar metrelerce uzağa gidebilir.

Yukarıda yazdıklarımı aynen kopyalayıp yapıştırdım, ben "dar açı" demişim zaten herhangi bir değer vermemişim. Ardından da siz 75-90 derece diyerek onaylamışsınız!!
Delik zımbalarıyla çalışma konusunda da turuncu renkli yazıları bir bütün olarak okumakta yarar var.
"Hemen şöyle göz gezdirdim tam olarak okumadım, gözüme takıldı." Sanırım öyle olmalı. Öğrenim farkımızdan kaynaklanan, değişik öğrendiğimiz noktalar bulduğunuzda, eklerseniz hem benim olası yazdığım yanlışlıkları düzeltmiş, hemde toplumu yanlış yönlenmekten kurtarmış olursunuz. Teşekkür ederim.

bejdal

• **
  • 73
    • www.bejdal.ucoz.com
  • Meslek: grafiker
  • Yer: 5İVA8
« Yanıtla #29 : 30 Nisan 2011, 01:35:27 »
Bir namlunun döğülme aşamalarını gösteren güzel bir foto.
Turgut Uzundağ, bejdal                                             g®afiker & designer
5İVa8                                                                                               2©11

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #30 : 30 Nisan 2011, 22:53:33 »
Ustalarımızın farklı olduğunu düşünüyorum.

Ben bildiğim konunun düzeltilmesi amacıyla yorum yaptım.

Yanlış anlaşılacağımı sanarak benim bildiğim uygulamalara göre karışıklık ve tartışma ortamı ortaya çıkacağı için yazmak istemiyorum.

Hele benim meslektaşımı yermem hiç düşünülmesin.

Başka bir sitede genel modaratör olarak yazılar yazıyordum.

Demirci maşası  diye yazıldı.

Bende kısaç olarak düzelttim.
Sonra bu sitenin adresi verilmiş  o yolla bu siteyi tanıdım.

« Son Düzenleme: 30 Nisan 2011, 22:58:28 Gönderen: Murat AKIN »

meteoravcısı

• 475
  • ORKUN
  • Meslek: işletmeci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #31 : 30 Nisan 2011, 23:31:38 »
Murat Bey, bahsettiğiniz sitede demircilik, dövmecilik ile ilgili bilgiler varsa adını paylaşırmısınız bizde faydalanalım.

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #32 : 30 Nisan 2011, 23:42:31 »
Sayın meteoravcısı:

Benim yazdığım sitenin demircilikle ilgisi yok.

O da ayrı bir hobi orada yazıyorum.

« Yanıtla #33 : 01 Mayıs 2011, 00:08:02 »

Demirci maşası  diye yazıldı.

Bende kısaç olarak düzelttim.

Murat Bey, kısaç terimine katılıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 01 Mayıs 2011, 00:10:07 »
Hayır efenim kıskaç.  :D
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #35 : 01 Mayıs 2011, 01:35:39 »
Yok yahu maşa lafını ben çıkardım, illa benim dediğim olacak cak cak  ;D

Kipmen Sanat web sitesi

Murat AKIN

• 619
« Yanıtla #36 : 01 Mayıs 2011, 22:37:08 »
Eğitim hayatı boyunca okuduğum ders kitaplarında hep "kısaç" diye okudum, demek ki bize okutulan kitaplar yanlışmış.

Mesleği değişik olanların değişik kelime kullanması olabilir, ama ben öyle öğrendim.

« Yanıtla #37 : 01 Mayıs 2011, 22:48:25 »
Eğitim hayatı boyunca okuduğum ders kitaplarında hep "kısaç" diye okudum, demek ki bize okutulan kitaplar yanlışmış.

Mesleği değişik olanların değişik kelime kullanması olabilir, ama ben öyle öğrendim.
Murat bey bu ilgili okulların hepsinde kısaç diye öğretilir, öğrenilir bende öyle öğrendim, konunun önceden bir geçmişi olduğundan arkadaşlar takılmış biraz ^-^

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 01 Mayıs 2011, 22:54:50 »
Bu Sefa ustayla aramızdaki eski bir konu. Hatta bir de nişangeç konusu var.  ;D
Namık Kemal
Instagram'da ben

cihan38

• 40
  • Meslek: çelik konstruksiyon
  • Yer: kayseri
« Yanıtla #39 : 26 Ağustos 2011, 03:20:12 »
değerli ustalarım ben daha önce farklı bi konuda belirtmiştim sıcak demircilik bende babadan gelme bir meslek ama ben şimdi soğuk demirle uğraşıyorum itiraf etmem gerekirse en küçük fırsatta bile hazır ferforje mızrak yerine kendim dövmeyi tercih ediyorum galiba kan çekiyor her çekiç darbesinde etrafa dağılan kıvılcımlar ayrı bir haz veriyor bana en yakın zamanda kendime küçükte olsa bir ocak temin  etmeye çalışıyorum hani şu eski körüklü olanlardan 
iranlı bir şair derki AŞKA uçarsan kanadın yanar H.Z MEVLANA 'DA derki AŞKA uçamazsan kanat neye yarar!!!