Bıçak Sanatı - Forum

Acil yardım....

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Acil yardım....
« Yanıtla #100 : 27 Eylül 2014, 23:20:06 »
Neredeyse yapılmaması gereke herşeyi yapmışsınız. Öncelikle bu tür ( yuvarlak eğeyle) ağız açma tekniğinde, ölçülere çok dikkat etmek gerekir. Yuvarlak eğeyle yaptığınız kanalların, bıçağın sırtına yakın çizdiğiniz sınır çizgisini geçmemesi gerekirdi ki sapa en yakın kanal geçmiş. Konuyla ilgili olarak Salim size kanalların daha sık aralıklarla açılması gerektiğini hatırlatmıştı ve hatta Osman link vermişti ama kanalları sıklaştırmamışsınız. Böyle bi yüzeye bir kaç tane kanal açarak o tekniği uygulamanız olanaksız, kanalları arttımalıydınız. Eğeleme işleminide acele etmişsiniz ve kontlollü bir eğeleme yapmamışsınız, bu nedenle yüzeyin her yanına eğe eşit uygulanmamış ( kanalları çoğaltmış olsaydınız bunu işlem sırasında zaten farkederdiniz) Eğeleme işlemi yaparken büyük olasılıkla eğe tahterevalli hareketi yapmış ve hem taşlama hattı kaçırmış/yok etmişsiniz hem de bıçak dışbükey olmuş.
Bıçağı kurtarabilirsiniz, bunun için;
1. kanalları yok edecek şekilde yüzeyi tamamen düz bir şekilde indirin, şu noktadan sonra sakın kanalları çoğaltmaya girişmeyin çünkü o zaman çoktan geçmiş.
2. yüzeyi düzlerken eğeleme işlemine çok dikkat edin, varsa dışbükeylik durumu onuda yok edin.
3. ağız açma işlemi bu durumda sırta kadar gidebilir, önemsemeyin.
Eğer ağzı tam taşlama istemiyorsanız tüm yüzeyi düzelttikten sonra, eğeyi yanlamasına tutarak ( saptan ve eğenin ucundan kavrayarak) sırta yakın düzetmek istediğiniz kısmı tesviye edin, bu işlem sonrası (eğer düzgün yaparsanız) zaten bir taşlama hattı ortaya çıkacaktır.
Kolay gelsin.
Haklısın Sefa abi yuvarlak eğe ile açtığım kanalları az olduğunu bende fark ettim ama geç kaldım. O kadar da markacı boyası sürdüm taşalama hattını aşmayayım diye. Videoyu aslında izlemiştim ama dediğim gibi yaparak farklı tecrube oluyor. Artık bundan sonra Tam taşlamaya gececeğim böylesi daha hayırlı olur inşallah.
Önerinlerin için teşekkür ederim

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #101 : 27 Eylül 2014, 23:29:07 »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #102 : 27 Eylül 2014, 23:32:00 »
Naptın abi 4 parça ahşap bir metre mil tamamdır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #103 : 27 Eylül 2014, 23:32:50 »
Bunların hepsi tecrübe sizi daha büyük işler için hazırlıyor şeklinde düşünün umutsuzluğa kapılıp sakın bırakmayın ilk bıçakta da öyle bir sanat eseri beklemeyin bitince ne kadar iyi olmasada çok hoşunuza gidecek zira el emeğiniz ve alın teriniz olacak.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #104 : 27 Eylül 2014, 23:39:14 »
Osmanım Ben elimi alıştırmaya calısıyorum. Büyük bir ihtiamla yapmam oyle bişey ama bellide olmaz

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #105 : 27 Eylül 2014, 23:40:37 »
Bunların hepsi tecrübe sizi daha büyük işler için hazırlıyor şeklinde düşünün umutsuzluğa kapılıp sakın bırakmayın ilk bıçakta da öyle bir sanat eseri beklemeyin bitince ne kadar iyi olmasada çok hoşunuza gidecek zira el emeğiniz ve alın teriniz olacak.
Bırakmayı asla düşünmüyorum Yasin abi. Başladığım işi her zaman gayret ederim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #106 : 28 Eylül 2014, 00:50:52 »
Bu fotoğraf, düz eğeyi tuttuğunuz açının yuvarlak eğedekinden farklı olduğunu gösteriyor. yuvarlak eğenin izleri, genişliği boydan boya aynı olan şeritler haline gelmeliydi ve düz eğe ile çalışmanıza devam etmenizle daralarak sıfırlanmalıydı.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #107 : 28 Eylül 2014, 16:52:14 »
Haklisin Eylem abi
Egeyi ayni acida tutamadim Sefa abinin dediği gibi egeyi yan tutarak rende gibi biraz yapacagim. Bide eğe rampasi yapayim bari

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #108 : 29 Eylül 2014, 18:16:26 »
Osmanım karar verdim eğeleme rampası yapacağım fakat videoda çözemedim konu şu. milin geçtiği halka nın aralıkları kaç cm olacak, ve o halkanın yuksekliği kac cm olacak. Anladığım kadarıyla bu aralıklar ve yukseklikler dereceyi değiştirmezmi..?

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #109 : 29 Eylül 2014, 18:24:58 »
Osmanım karar verdim eğeleme rampası yapacağım fakat videoda çözemedim konu şu. milin geçtiği halka nın aralıkları kaç cm olacak, ve o halkanın yuksekliği kac cm olacak. Anladığım kadarıyla bu aralıklar ve yukseklikler dereceyi değiştirmezmi..?
Abi çeşitli aralıklara delik açıyorsun.Açıyı o halkayı ileri yada gerideki deliğe takarak ayarlayabiliyorsun.2-3cm aralıklarla açsan delikleri yeter.Adamın kullandığı halkanın boyu çubuk kısmı 5cm(2inç)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #110 : 29 Eylül 2014, 18:29:53 »
Abi çeşitli aralıklara delik açıyorsun.Açıyı o halkayı ileri yada gerideki deliğe takarak ayarlayabiliyorsun.2-3cm aralıklarla açsan delikleri yeter.Adamın kullandığı halkanın boyu çubuk kısmı 5cm(2inç)

Video daki adam inc metre kullanıyor. Terkar izlediğimde her bir inçte delik deliyor. Galiba halkalı vidanın yuksekliği cok onemli değil

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #111 : 29 Eylül 2014, 18:31:26 »
Evet abi malzeme listesi bu ingilizce  inç ölçü olarak
 1x 11x3.5x0.75" Plywood
- 1x 14.5x3.5x0.75" Plywood
- 1x 10.5x3.5x0.75" Plywood
- 4x #8 Wood Screws
- 2x 1/4-20 Stove bolts, 1-1/2" long
- 1x 3/8" steel rod 36" long
- 1x 1/4" eye-bolt. 2-6" long (ideally get a couple of different lengths)
- 1x 12" Double cut bastard file
- 1x Roll of electrical tape
- 2x 1" diameter screw-type hose clamps
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #112 : 29 Eylül 2014, 18:59:19 »
Şuna da bir bakın: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2736.0

Kamu spotu: Arkadaşlar, problemlerinizi çözmek için daha fazla araştırmak yerine kestirmeden gidip sormak soranın o günkü işini kolaylaştırabilir ama uzun vadede forumu tekrarlar ile, yinelenen yanıtlar ile, diyaloglar ile doldurur ve faydalı bilgilerin laf kalabalığı altında boğulmasına neden olur.

Sorunlarımızı çözerken lütfen araştırmaya azami gayreti gösterelim.

Yazdıklarımı okuyanlar mahkeme duvarı gibi bir surat hayal etmesinler, fazla ciddiymiş gibi durmayayım; hepinizi seviyorum ahali.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #113 : 29 Eylül 2014, 19:14:04 »
Abiler duydunuz Eylem ustamı kendi adıma konuşayım az biraz yardım ediyorum ama iyi mi oluyor kötü mü oluyor bilemedim özellikle son günlerdeki geri dönüşlerden sonra Eylem ustama uyup yardımı kesiyorum araştırıp bulun bakalım.  >:D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #114 : 29 Eylül 2014, 19:18:03 »
Sayın deserteagle; verdiğiniz linkteki ilk resimler açılmıyor bende. Bir sorun mu var acaba?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #115 : 29 Eylül 2014, 19:28:06 »
Fark ettim. Paylaşan arkadaşın aldığı hizmetten kaynaklanıyor olmalı. Ancak sonraki, Emre Kipmen'e ait olan fotoğraflar gayet aydınlatıcı, bunlar yapılanı netleştirmiş olmalı. Ayrıca sonraki sayfalara da bakmayı ihmal etmeyin.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #116 : 29 Eylül 2014, 20:01:28 »
Valla Resimler bende de acılmıyor. Eylem abi 2 gün formda eğeleme rampası araştırdım ama bulamadım. Zaten formda şöyle bir sıkınıtı var 3 farklı şeyi art arda arama yapmıyorum. Ve benim için bu işler aramadan cok sonuca varmalıyım. Osman kardeşime yardımlardından dolayı çok teşekkür ederim. Taktir edersinizki ( burada Ustalara sesleniyorum) ben demirci değilim bıçak ustası hiç değilim ama bıçakları silahları av sporunu outdoor yaşamı seviyorum. Benim gibi bu formda bir sürü insan var sizlere saygı gösteren sizlerin yaptıklarını hayranlıkla izleyen Bir sürü amatör bıçak yapmak isteyen arkadaşlar var.
Bana göre bilgi paylaşılırsa değerlidir

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #117 : 29 Eylül 2014, 20:12:50 »
Evet abi malzeme listesi bu ingilizce  inç ölçü olarak
 1x 11x3.5x0.75" Plywood
- 1x 14.5x3.5x0.75" Plywood
- 1x 10.5x3.5x0.75" Plywood
- 4x #8 Wood Screws
- 2x 1/4-20 Stove bolts, 1-1/2" long
- 1x 3/8" steel rod 36" long
- 1x 1/4" eye-bolt. 2-6" long (ideally get a couple of different lengths)
- 1x 12" Double cut bastard file
- 1x Roll of electrical tape
- 2x 1" diameter screw-type hose clamps
Detay için teşekkür ederim Osman KArdeşim... :))))
bende şöyle analmaışım iki parça MDF
10 vida
1 tane mil
1 tane eğe
hepsi bu :))

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #118 : 29 Eylül 2014, 20:17:59 »
Aslında doğru anlamışsınız. Çalıştırdıkça işleyişini, eksiğini gediğini anlarsınız. Takılmayın o kadar.

Ah bu arada, ulaşılacak en büyük açı 15 derece olacak. 22.5 Derece de var ama o pek kullanılmıyor. Delik yerlerini ve ucu halkalı milin boyunu ona göre denkleştirin. En küçük açı ise 9 derece... (aslında 8.75 derece)

15 derecelik eğeleme ile 30 derecelik ağız açısı açarsınız, Bıçağın diğer yüzeyi de 15 derece ile eğelendiği için ağız açısı 15+15=30 derece oluyor. Genelde hor kullanılacak bıçakların ağız açısı 30 derecedir.

9 Derecelik eğeleme ise ustura gibi şeylere uygun oluyor. (Ağız açısı 18 derece yani.)
« Son Düzenleme: 29 Eylül 2014, 20:52:13 Gönderen: mustafaünal »

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #119 : 29 Eylül 2014, 20:28:42 »
Haklısın galiba Mustafa abi :)