Bıçak Sanatı - Forum

maçet eksikti onu da yaptım.

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
Ynt: maçet eksikti onu da yaptım.
« Yanıtla #20 : 27 Ağustos 2014, 20:37:23 »
Eline sağlık Eylem Usta.

Bir şey soracağım; 2.2mm namlu bu tarz bir kesici için hayalimde çok ince geldi. Yoksa doğrusu ince olması mıdır?
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #21 : 27 Ağustos 2014, 20:46:35 »
Aynı soruyu soracaktım gerek kalmadı.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 27 Ağustos 2014, 21:19:27 »
Biraz da bunu görmek ve göstermek için bu aleti arkadaşım için yapma fikrine atlamıştım.

Bir bıçağın kesiciliğini ağızdaki keskinlikten ibaretmiş gibi düşünürüz ama bundan sonrası ile kesilen cismin etkileşimini fazla düşünmeyiz. Kağıtta ve kılda ağızdan 1mm sonrası bile fazla önemli değildir ama 5cm'lik bir patatesi yada dalı kesen bir bıçağın eninin ilk 5cm'si artık önemlidir. Kesilmiş bir dalın içinden en kolay ilerleyen şey ince bir pala, ikinci kolay ilerleyen de (çok kalın olmamak kaydıyla) tam taşlama bir bıçaktır.

inceliğin izahati bu.

İkinci faktör de hız. Bu hız ise kesilen cisme temas eden noktanın hızı. Bunda ise hem boyun fazlalığı hem de ağırlığın bıçağın hızlı savrulmasına olanak verecek miktarı aşmaması önemli.

Ben fırına ve yağ kabıma girecek boya bakıp ikisine de uygun en uzun boyu seçtim. Hatta namluyu yağa sokunca dışarda kalan saptan dolayı yağ ister istemez alev aldı ve sağ kolumun tüyleri biraz azaldı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
« Yanıtla #23 : 27 Ağustos 2014, 21:49:00 »
Biraz da bunu görmek ve göstermek için bu aleti arkadaşım için yapma fikrine atlamıştım.

Bir bıçağın kesiciliğini ağızdaki keskinlikten ibaretmiş gibi düşünürüz ama bundan sonrası ile kesilen cismin etkileşimini fazla düşünmeyiz. Kağıtta ve kılda ağızdan 1mm sonrası bile fazla önemli değildir ama 5cm'lik bir patatesi yada dalı kesen bir bıçağın eninin ilk 5cm'si artık önemlidir. Kesilmiş bir dalın içinden en kolay ilerleyen şey ince bir pala, ikinci kolay ilerleyen de (çok kalın olmamak kaydıyla) tam taşlama bir bıçaktır.

inceliğin izahati bu.

İkinci faktör de hız. Bu hız ise kesilen cisme temas eden noktanın hızı. Bunda ise hem boyun fazlalığı hem de ağırlığın bıçağın hızlı savrulmasına olanak verecek miktarı aşmaması önemli.

Ben fırına ve yağ kabıma girecek boya bakıp ikisine de uygun en uzun boyu seçtim. Hatta namluyu yağa sokunca dışarda kalan saptan dolayı yağ ister istemez alev aldı ve sağ kolumun tüyleri biraz azaldı.

Bilgiler için teşekkürler. :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #24 : 27 Ağustos 2014, 21:59:53 »
Elinize sağlık. Acaba sap malzemesi olarak fiber ve corian malzemeleri nasıl temin edilir?
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 27 Ağustos 2014, 22:04:36 »
Fiberi adı "Xxx Metal" şeklinde olan satıcılarda buluyorum. Örneğin Horoz Metal, Cemal Metal gibi. Bu satıcılar, bakır, pirinç, bronz, kaynak çubuğu, kestamit, poliamit, teflon, epoksi ve fiber gibi ham maddeler satıyorlar.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #26 : 28 Ağustos 2014, 00:31:03 »
Teşekkür ederim eylem abi bende öncesinde pim yapacak malzemeyi kayseri sanayide çok aradım ama bulamamıştım meğer buralardan alınıyormuş.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 28 Ağustos 2014, 00:50:19 »
Corian'ı ise olsa olsa mutfak tezgahı, AVM lavabosu falan yapan birilerin firesi olarak bulabilirsiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #28 : 28 Ağustos 2014, 11:26:27 »
Adam gibi ama ucuz, kolay bulunur sap malzemesi derdine düşünce fiberden şaşmayın. Akmaz, kokmaz, çürümez. Kalınlığı belli, düzlüğü garanti plakalarla rahat rahat çalışın. Bıçak kullanımda utandırmasın. Sadece çalışırken kendinizi kollayın.

Son uyarıyı fiber tozu sağlığa zararlı diye anladım ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #29 : 28 Ağustos 2014, 11:51:15 »
Evet öyle, zararlıdır.

Bıçakçılık işinde maske ve güçlü bir havalandırma sistemi olmazsa olmazdır. Çünkü aşırı miktarda mikro partikül (her türden toz) açığa çıkmaktadır.

Sanayi sitesinde gördüğüm üzücü gerçek şudur ki, demir-çelik esaslı çalışanlar, bu durumun farkında bile değiller. İş güvenliği hak getire! Bu açıdan bu forum büyük nimet. Bilinçlendirme sorumluluğumuz büyük...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #30 : 28 Ağustos 2014, 13:33:02 »
Ağırlığını da öğrendim. 290 grammış.
Namık Kemal
Instagram'da ben

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
« Yanıtla #31 : 28 Ağustos 2014, 14:53:31 »
Evet öyle, zararlıdır.

Bıçakçılık işinde maske ve güçlü bir havalandırma sistemi olmazsa olmazdır. Çünkü aşırı miktarda mikro partikül (her türden toz) açığa çıkmaktadır.

Sanayi sitesinde gördüğüm üzücü gerçek şudur ki, demir-çelik esaslı çalışanlar, bu durumun farkında bile değiller. İş güvenliği hak getire! Bu açıdan bu forum büyük nimet. Bilinçlendirme sorumluluğumuz büyük...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #32 : 29 Ağustos 2014, 10:47:41 »
Eylem fonksiyonel bir şey olmuş..her şey optimal..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #33 : 01 Eylül 2014, 15:40:34 »
Buna başlayınca burnunu beğenmemiştim de parang tipinin burnunu kendi bıçağıma yakıştırmıştım. O yüzden bunu kendime yapmamaktan memnundum. Ancak bu gün kullanınca beğendim ve şimdi ibre bu tipte bir burnu gösteriyor.

Parang da yap dene hocam. Ben acayip memnunum.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 04 Eylül 2014, 10:58:35 »
Buna başlayınca burnunu beğenmemiştim de parang tipinin burnunu kendi bıçağıma yakıştırmıştım. O yüzden bunu kendime yapmamaktan memnundum. Ancak bu gün kullanınca beğendim ve şimdi ibre bu tipte bir burnu gösteriyor.

3 mm kalınlıkta bir parang yapsam uyar mı diye düşünüyorum. O:-) Maçet nevinden aletleri daha fazla ağırlaştırmamak taraftarıyım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #35 : 04 Eylül 2014, 11:16:29 »

3 mm kalınlıkta bir parang yapsam uyar mı diye düşünüyorum. O:-) Maçet nevinden aletleri daha fazla ağırlaştırmamak taraftarıyım.

4 mm kalın mı gelir? Ağırlık nasıl fark eder? Ben de merak etmekteyim.
Okinawian

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #36 : 04 Eylül 2014, 11:35:58 »
Eylem 3 mm optimal olur orjinalleriyle mukayese edince hayli kâfi bir kalınlık
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #37 : 10 Eylül 2014, 18:10:53 »
Benimki 3.5mm D2'den, ben de ağırlık sevmiyorum. 3mm de gayet rahat olur kanaatindeyim, parang profilinde ağırlık uca yakın kaldığından, savrulduğunda ucu müthiş kesiyor.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 03 Kasım 2014, 02:45:48 »
Bu gün arkadaştayken maçeti bolca deneyebildim. Bazı dallar çok kuru ve sertti ama onların da hakkından geldim.

Bir kütük üzerinde dal keserken bıçağın burnundaki açılı kısmı kullanarak çok aşağıdaki kütüğe rağmen fazla eğilmeden kesmek mümkün oluyor.

Dalların %90'ını kütük üzerinde kestiğimden bıçak daha fazla darbe gördü ama iş bitince bıçak eski keskinliğine fazla bilemeden geldi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #39 : 26 Nisan 2015, 13:12:13 »
elıne saglık ustam benım gıbı temızlıge pek onem vermemısın  :2up
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar