Bıçak Sanatı - Forum

(Sezgintay) izmirde 440c, d2 ve ck serisi parça çelik istiyenlere adres

Ynt: izmirde 440c, d2 ve ck serisi parça çelik istiyenlere adres
« Yanıtla #60 : 11 Ağustos 2014, 23:30:03 »
Kilosu yaklaşık 12 TL ye gelmiş.

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
« Yanıtla #61 : 11 Ağustos 2014, 23:33:42 »
K100 kac lira?
K 100 çeliği ne kadara aldınız demek istediniz sanırım?

1.2080 / D3 çelik
6mm x 40mm x 330mm
6mm x 40mm x 620mm
6mm x 40mm x 650mm
6mm x 50mm x 270mm
6mm x 50mm x 370mm
Toplam 54tl

Kilogram fiyatı olarak sormuştum. :)
Üstadım telefon görüşmesini tirafikteyken gerçekleştirdim kilosunu söylediler ama gürültüden duymadım önemsemediğim içinde tekrardan sormadım. Ama Sefa Ustamız çözmüş durumu  :)
Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

« Yanıtla #62 : 11 Ağustos 2014, 23:46:31 »
Malzemelerin toplamı yaklaşık 4.5 Kg geldiği için öyle söyledim  ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #63 : 12 Ağustos 2014, 00:23:44 »
Bir iki not düşeyim.

- Çelik ince, bıçağı yeteri kadar ağır yapamıyorum diye bir derdiniz varsa namluyu enli tutabilirsiniz.

- Çelik kalın, bıçak çok kaba oluyor diyorsanız tam taşlamayı deneyebilirsiniz.
Üstadım evvela elimdeki 4mm kalınlıkta 1095 çeliğe giriştim resimde solda olan yani. Sonra baktım o büyüklükle ve geniş ende bıçağa 4mm yakışmadı kısaltılmış bir machate gibi yada biraz kalın bir kasap bıçağı gibi durucak ondan sonra 1095 i sonra başka bir modele çevirmek üzere yarım bırakıp 6mm d3 e geçtim. Şuandi 4cm eninde 6mm lik d3 ün ağırlığına 4mm lik 1095 le ulaşmam için eni 4 cm den 6 cm e çıkartmam gerekiyo ozamanda bıçağın sapına oranla simetrisi çok bozuluyo satıra benzer bişey olur  ::)
..

Hesaplamadığın bir ayrıntı var muhterem.  ;) Bir bıçağın taşlamasına dokunmadan enini arttırdığında ağırlık artışı en artışı ile orantılı olmaz.

Örneğin tam taşlama bir bıçağın - hadi diyelim sapını ve burnunu hesap kolay olsun diye kestik attık - ağırlığı 1 kilo, eni de 3 cm olsun. Eni 6 cm yapınca arkaya eklediğin 3 cm'lik kısımda bir taşlama olmadığından ağırlık 2 kilo değil 3 kilo olur. Tabi taşlama mantığı da değişmediğinden arkadaki kısmla beraber bıçak yarım taşlamaya dönmüş olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #64 : 12 Ağustos 2014, 00:28:52 »
  Hep söylerim( :) ) mutfak için özellikle et kesmek için 2mm nin üzeri kalın, bu bir gerçek.Dış kullanım  içinse 4mm nin üzeri bence çok kalın ve gereksiz.Büyük bowie yapılacaksa o başka ama oda en fazla 5mm olmalı bence.Müzelerdeki eski kılıçlara bakarsanız pek çoğunun ince olduğunu görürsünüz.(Fatihin kılıcı çok kalın o ayrı :) )Sadece topkapıdan bahsetmiyorum.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #65 : 12 Ağustos 2014, 01:12:42 »
Bir iki not düşeyim.

- Çelik ince, bıçağı yeteri kadar ağır yapamıyorum diye bir derdiniz varsa namluyu enli tutabilirsiniz.

- Çelik kalın, bıçak çok kaba oluyor diyorsanız tam taşlamayı deneyebilirsiniz.
Üstadım evvela elimdeki 4mm kalınlıkta 1095 çeliğe giriştim resimde solda olan yani. Sonra baktım o büyüklükle ve geniş ende bıçağa 4mm yakışmadı kısaltılmış bir machate gibi yada biraz kalın bir kasap bıçağı gibi durucak ondan sonra 1095 i sonra başka bir modele çevirmek üzere yarım bırakıp 6mm d3 e geçtim. Şuandi 4cm eninde 6mm lik d3 ün ağırlığına 4mm lik 1095 le ulaşmam için eni 4 cm den 6 cm e çıkartmam gerekiyo ozamanda bıçağın sapına oranla simetrisi çok bozuluyo satıra benzer bişey olur  ::)
..

Hesaplamadığın bir ayrıntı var muhterem.  ;) Bir bıçağın taşlamasına dokunmadan enini arttırdığında ağırlık artışı en artışı ile orantılı olmaz.

Örneğin tam taşlama bir bıçağın - hadi diyelim sapını ve burnunu hesap kolay olsun diye kestik attık - ağırlığı 1 kilo, eni de 3 cm olsun. Eni 6 cm yapınca arkaya eklediğin 3 cm'lik kısımda bir taşlama olmadığından ağırlık 2 kilo değil 3 kilo olur. Tabi taşlama mantığı da değişmediğinden arkadaki kısmla beraber bıçak yarım taşlamaya dönmüş olur.
Anladım üstadım taşlamayı fazla geriye uzatmadan ağırlığı korumak bahsettiğiniz olay. Fakat 6mm ye yarım taşlama olduğunda yine yarım taşlanmış 4mm den ağır oluyo. Yani diyelim ben tam taşlama seviyorum kafamdaki model ona göre 6mm yi tam taşlama yapabilirim istediğim ağırlıkta kullanabilirim ama 4mm de tam taşlama yapamama durumuda oluyo yarım taşlamaya mecbur kılıyo.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #66 : 12 Ağustos 2014, 01:24:59 »
sana mölnir ağırlığı gerek, ancak paklar. :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #67 : 12 Ağustos 2014, 01:25:32 »
  Hep söylerim( :) ) mutfak için özellikle et kesmek için 2mm nin üzeri kalın, bu bir gerçek.Dış kullanım  içinse 4mm nin üzeri bence çok kalın ve gereksiz.Büyük bowie yapılacaksa o başka ama oda en fazla 5mm olmalı bence.Müzelerdeki eski kılıçlara bakarsanız pek çoğunun ince olduğunu görürsünüz.(Fatihin kılıcı çok kalın o ayrı :) )Sadece topkapıdan bahsetmiyorum.

Bende mutfak bıçağında sizinle hemfikirim. Dış kullanım dediğimizdede birçok alana ayrılıyo. 3,5 - 4 mm en çok kullanılan kalınlıklar olabilir en çok tutulanıda onlardır ama bütün bıçaklar aynı kalınlıkta olmalı diye bişey olmaz. Fabrika seri üretimi birçok bıçakta bile 5-6mm gibi kalınlıklar olabiliyoken özel bıçak yapmak üzerine kurulmuş bu forumda 4mm üzeri gereksiz demek bence kalıba girmek oluyo. Ortalama 40mm x 300mm gibi aynı profile sahip iki adet bıçak yapılsa biri 4mm diğeri 6mm olsa aynı güçle 6mm kalınlıktaki bıçağın odun üzerindeki yarma etkisi daha iyi olur. 4mm sert darbelerde sarsıntıyı bileğinize iletip sizi rahatsızedebilir.
  Kılıçlara gelirsek ordaki ağarlıklarda kullanım alanlarına göre değişir. Ağır kılıcın darbe gücü fazla olur hafif kılıçlar daha hızlı savrulabilir ve kullanılabilir. Kılıçşarda bile kullanım alanına göre birçok ağırlık ve kalınlık varken kampta kullanıcam oduna balta niyetine vurucam dediğim bir bıçakta neden 4mm ile sınırlı kalayım?

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #68 : 12 Ağustos 2014, 01:38:21 »
 Mesela en zıt uçlar olarak düello kılıcıyla conanın kılıcını karşılaştırırsak rapier kılıcı kullanan hız avanatajını kullanırsa büyük kılıç kullananı yener ama kullanamazsa büyük kılıcı rakibine doğru indirenin elindeki kılıcın gücünü karşılamaya rapier model ince kılıç yetmez ve ortada ne rapier kılıç nede kullanıcısı kalır  :) Demek istediğim kılıçlardaki kullanım şekline göre değişen forumlar kalınlıklar ebatlar aynışekilde bıçak kullanıları içinde değişken olabilir.

merter

• 374
« Yanıtla #69 : 12 Ağustos 2014, 13:41:27 »
İyide 6mm lik bıçak evet çok iyi odun yarar doğru ama aynı bıçakla et kesmeyi deneyin bakalım veya domates kesin nasıl kesicek.
  Demek istediğim işlevsellik düsük oluyor.Kampta, avda, doğa gezilerinde insan yanında fazla yük taşımak istemiyor genelde.Bu sebepten dolayı tamamen kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum 4mm üzeri biraz sıkıntı.Ama tabi ki tercih meselesi. :2up

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #70 : 12 Ağustos 2014, 14:09:25 »
İyide 6mm lik bıçak evet çok iyi odun yarar doğru ama aynı bıçakla et kesmeyi deneyin bakalım veya domates kesin nasıl kesicek.
  Demek istediğim işlevsellik düsük oluyor.Kampta, avda, doğa gezilerinde insan yanında fazla yük taşımak istemiyor genelde.Bu sebepten dolayı tamamen kendi tecrübeme dayanarak söylüyorum 4mm üzeri biraz sıkıntı.Ama tabi ki tercih meselesi. :2up

Tam taşlama olursa bu tip işlerde sorun olmaz herhalde.
Okinawian

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #71 : 12 Ağustos 2014, 14:33:02 »
  O konuda haklısınız üstadım zaten sağolun sizin gönderdiğiniz 3,5mm d2 çeliklerden bıçak yaptım ışıl işlemden döndü saplarına henüz başlamadığımdan foruma koyamadım. Eklediğim resimdekilerin haricinde 2 tanede ışıl işlemde var toplam 7 tane 3,5mm bıçağım olucak şimdilik devamıda gelir amacım 200-250 bıçaklık bir koleksiyon yapmak bunların çoğuda 3,5 - 4mm çeliklerden oluşucak.
  Bu bıçak domatesi kesmez domatesi kesen bıçakta dal odunda işeyaramaz. Benim amacım doğada ateş yakıcağım zaman dala oduna vurup kesip parçalamak. Mesela bazen domuz bekine gidiyoruz dallları kesip önümüze kamufle için yığıyoruz ozaman balta götürüyorum yanımda çünkü benim 3,5mm bıçaklar o işi görmez biliyorum. Şimdi balta yerine bu bıçağı alırım yanıma taşıması baltadan daha kolay olur .

merter

• 374
« Yanıtla #72 : 12 Ağustos 2014, 15:14:51 »
  Profiller çok iyi olmuş  :2up özellikle ortadaki balçaklı olanın formunu beğendim.Ama öyle avda herkese göstermeyin bıçakları valla millet yalvara yakara kapıyo bıçağı. hayır diyemiyorsunuz  :-X Hele ben yapıyorum falan dediniz mi yandınız valla. herkes banada yap bana ne zaman yapıcan
ne oldu bizim bıçaklar vır vır vır .

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #73 : 12 Ağustos 2014, 15:48:01 »
  Ben bu forumu ilk görüp inceleyip bıçak yapmak isteyince hakkaten yapılıyomuş diye incelenip cesaretlenmeden önce tesbihe merak sarıp ufak bir torna alıp 5-6 sene kadar tesbih yaptım. Oyüzden bahsettiğiniz olayı iyi biliyorum  :D Kendim yapıyorum diyince insanlar genelde emek olarak değilde maddi olarak düşündüklerinden ağaçtan topluyomuşum gibi düşünüp kapmaya çalışıyolar. Yada ölü parasına almaya çalışıyolar. Çoğunlukla eşe dosta akrabaya hediye vererek başladım sonra zaman geçtikçe özel istekler oldu onlarıda yaptım sonra arkası kesilmemeye başladı benimde zaten kendi mesleğim olduğundan hobi olarak başladığım bu işin bende hiç özel vakit bırakmadığına keyif için yaptığım işin sıkıntıya döndüğüne kararverip bıraktım. İnsanları kırmak geriçevirmek istemediğimden benim belim kırıldı  :D Bana gelen istekleri tanıdığım daha profesyönel bir tesbih ustasına yönlendirdim.
  Zaten o konuda iyi dersaldığımdan bıçak işindede ne kimseye hediye vericem nede siparişle bıçak yapıcam  ;) Zaten forumda çok iyi ve profesyönel ustalarımızda varken sipariş almak bana düşmez.
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2014, 15:50:02 Gönderen: black »

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #74 : 12 Ağustos 2014, 17:34:47 »
Mesela en zıt uçlar olarak düello kılıcıyla conanın kılıcını karşılaştırırsak rapier kılıcı kullanan hız avanatajını kullanırsa büyük kılıç kullananı yener ama kullanamazsa büyük kılıcı rakibine doğru indirenin elindeki kılıcın gücünü karşılamaya rapier model ince kılıç yetmez ve ortada ne rapier kılıç nede kullanıcısı kalır  :) Demek istediğim kılıçlardaki kullanım şekline göre değişen forumlar kalınlıklar ebatlar aynışekilde bıçak kullanıları içinde değişken olabilir.

Bizim mesleğin mottosudur: "Form follow function", yani form, fonksiyona göre şekillenir. ;)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #75 : 12 Ağustos 2014, 19:22:40 »

Bizim mesleğin mottosudur: "Form follow function", yani form, fonksiyona göre şekillenir. ;)
Sanırım bu lafınızlada kalın çelik, ince çelik uzunluk kısalık tartışmasına noktayı güzel koydunuz üstadım  :2up

merter

• 374
« Yanıtla #76 : 21 Ağustos 2014, 23:33:17 »
  Peki bora bıçak veya diğerleri 440c yi nerden buluyor ? Çok büyük alımmı yapıyorlar ?Yoksa onlardamı 420 yi 440 diye kaptırıyor ? Belkide sezgintay firmasından örnek almak iyi bir fikir olabilir.Ben bir miktar alıp denemeyi düşünüyorum.Ayrıca 440c ile 420c ısıl işlemden sonra ayırt edilebilir.440c lerin ağız dayanımları daha iyi.(Ayırt edilemiyecekse ne diye 440c arıyoruz o zaman dimi ?)
 Tayland üretimi d2 levhalar kg mı 14-15 tl gibi fiyatlara bulunabiliyor daha önce bu fiyatları almıştım. 6mm lamaların fiyatları dahada uygun oluyor.Kalınlık düştükçe kg fiyatı artıyor.D2 için o fiyatlar olabilir bence ama kuşkulanmakta fayda var gene.

merter

• 374
« Yanıtla #77 : 25 Ağustos 2014, 09:36:44 »
Sezgintay ile telde görüştüm 440c nin ve 420 nin ne olduğunu biliyorlar anladığım kadarıyla. Bıçak üreticileri için çelik tedariğı yaptıklarını söylediler doğrusu bana mantıklı geldi ama bu kadar olumsuz yorum olunca acayip kıllandım tabiki.Biraz 440c siparişi ve susuz olduğunu iddia ettikleri c75 sipariş ettim.Malzemeler gelince hemen bıçak yapıp akabinde spektrum testi yaptıracam ve sonuçlarını paylaşıcam.440c kasap bıçağı için çok iyi bir malzeme.Sonuçta anladığım kadarıyla bu firmadan çelik alıp teste gönderen yok

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #78 : 25 Ağustos 2014, 10:03:27 »
440c kasap bıçağı için çok iyi bir malzeme.Sonuçta anladığım kadarıyla bu firmadan çelik alıp teste gönderen yok

440C'nin iyiliği kasabına göre değişir. Sürekli masat kullanmaya alışmış bir kasaba göre düşünürsek, iyi malzeme değildir.

Çorum'a gidecektim analiz için ama fırsatım olmadı bir türlü. Test yaptırabilirseniz iyi olur. Sonuçlarını merakla bekleyeceğim.

merter

• 374
« Yanıtla #79 : 02 Eylül 2014, 01:47:02 »
Bir aksilik olmazsa sonuçları haftaya paylaşacağım.