Bıçak Sanatı - Forum

Isıl işlem fırını

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
Ynt: Isıl işlem fırını
« Yanıtla #20 : 25 Kasım 2010, 20:14:08 »
oooooooo  bu oyuncak değil yahu :))  maşallah   1200 derece ye  3000  vatla  çıkılabiliyor demek   

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 25 Kasım 2010, 20:27:33 »
oooooooo  bu oyuncak değil yahu :))  maşallah   1200 derece ye  3000  vatla  çıkılabiliyor demek
Benimki 2200 W  ;) Herşey Yalıtıma bakıyor...
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2010, 23:03:42 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 25 Kasım 2010, 22:36:44 »
1200 dereceye çıkacağını denemiş değilim. Ancak şimdilik umudumuz var diyelim.  :)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #23 : 25 Kasım 2010, 23:21:56 »
Bendeki fırının kapağına bir yakın çekim yapabilirim istersen. Oldukça basit ama kullanışlı yukarı kayan bir sistemi var...

Bu arada çok geç mi kaldım bilemiyorum, arka taraf ve kapak için senin işine yarayabilecek 5cm kalınlıkta seramik elyaf var fazladan elimde. Hemen yollayayım istersen...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #24 : 26 Kasım 2010, 00:31:36 »
Seramik battaniyeyle dış sac arasına kalınca bir kaya yünü ( taş yünü diyede geçiyor) koysan, bunların özellikle bir tarafı aluminyum folyoluları var, ciddi sıcaklık kapanı olacaktır. Kapağada amyantlı salmastra fitil yüksek sıcaklık izolasyonunda en uygun çözüm gibi. Ayrıca silikonlu lastik fitiller vardı 900 dereceye dayanıklı, bulunabilse onlarda kapakta anormal sızdırmazlık sağlar.

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #25 : 26 Kasım 2010, 00:41:18 »
Biz cam fırınlarında küçük tamirlerde plastik refrakter kullanıyoruz. Çekiçle dahi uygulanabiliyor.  1700-1800 derecelere dayanımı var. Kiltaş tan temin ediyorduk en son. Birçok refrakter malzemeyi bulabilirsiniz sanırım.

http://www.kiltas.com/contact.php

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #26 : 26 Kasım 2010, 02:36:46 »
Eylem hocam yanıtlayabilirsen bir kaç sorum olacak. Konular bana çok yabancı ancak merakla takip ediyorum.

Tuğlaları kasaya dizerken birbirlerine yapıştırdınmı harç kullanarak?
Termokulp şu an fırının içinde nasıl duruyor? Yoksa termokulp geçici olarak değer okumak içinmi? KOntrolörün ısı kontrolü için kendi çözümümü var? Birse SSR sadece devre açıp kapamayamı yarar, tam olarak işlevi nedir?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 26 Kasım 2010, 10:57:20 »
Aslında şu an için yaptığım işleri geri alınabilir şekilde yapmaya çalışıyorum. Hani belki iki gün sonra fırının montajını yinelemek isterim diye hiç bir tuğlayı yapıştırmaya çalışmadım. İlerde de rezistans ve termokupl ömrünü doldurursa ne yaparım diye bir çok parçayı hiç yapıştırmamaya niyetliyim. Seramik battaniye ile tuğlaları birbirine doğru bastırmış da oldum biraz. Bu haldeki çalışma performansına ve dış kasanın ısınma durumuna göre gerekirse ilerde tedbir alacağım. Dün bu tuğla yapıştırma konusunda da Karaköy'de araştırmamı yaptım. Gerekirse malzemeyi tedarik edeceğim.

Termokupl şu anda kasaya arkadan giriyor.  Ucu arka duvardan 5-10 cm kadar içeriye uzanıyor ve tavandan 1-2 cm kadar aşağıda. Termokupl kontrolöre bağlı. Kontrolör içinde sadece oda sıcaklığının etkisini de ölçüme katarak
doğru değeri tespite yarayan bir sensör var. Buna gerek var çünkü termokupl denen nesneler sıcaklığı değil iki ucu arasındaki sıcaklık farkını ölçebiliyorlar. Arka uçtaki sıcaklığın ne olduğu, yani oda sıcaklığını hesaba katmadan içteki sıcaklık da bilinemez.

SSR, adının "Solid State Relay" diye açılımı olan bir nesne. Bir röle, başka bir devre tarafından kumanda edilen bir anahtardır. SSR da rölenin tamamen yarı iletken olarak yapılmış halidir. Avantajı normal rölelere göre daha hızlı, daha sorunsuz çalışması ve daha uzun ömürlü olmasıdır. Dezavantajı ise anahtarladığı yükün birazını kendisinin sarf etmesidir. Yani SSR'lar ısınırlar.

SSR'ların 4 tane elektriksel ucu (terminali) olur. (Kimileri daha çetrefillidir ama bunları boşverin.)
İki uç anahtara aittir. Yani bu iki ucun arası SSR tarafından açılıp kapanabilir. Bu iki uç 280 volt 480 volt gibi ciddi diğerleri kaldırabilir. Bu iki ucun ayrıca geçirebileceği azami akım değeri de önemlidir. Bu da 15, 25 40,50 vb. amper gibi ciddi değerlerde olur. Buna çıkış (output) ucu denir.

Diğer iki uç da kumanda ucudur. Giriş (input) diye adlandırılır. Bu uca belirli bir gerilim uygularsanız çıkış ucu iletime geçer. Yani bu ucu kullanarak çıkıştaki anahtarı açıp kaparsınız. Giriş ucuna uygulanması gereken gerilim 3-32 volt DC aralığı gibi düşük yada 80-240 volt AC gibi iki tipte olabilir. Yani doğru akım yada alternatif akımı giriç olarak alanları vardır. Benim kullandığım DC girişli olanlardan.

SSR'larda giriş ver çıkış birbirinden yalıtılmıştır. Bu da çıkıştaki tahlikeli gerilimle muhatap olmadan anahtarlamayı yapabilmenizi sağlar.

Bkz.: http://wzstord.en.made-in-china.com/product/TbnQmGkAztDl/China-Solid-State-Relay-ZG3NC-.html

Bkz.: http://cnsuntree.en.made-in-china.com/product/sboENujclmDC/China-Solid-State-Relay-SSR-.html

« Son Düzenleme: 27 Kasım 2010, 11:14:35 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

drezin

• **
  • 52
« Yanıtla #28 : 27 Kasım 2010, 02:14:51 »
ayrıntılı cevaplar için teşekkür ederim.

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #29 : 27 Kasım 2010, 13:59:30 »
Eylem bey, zamanınız olduğunda elektrik devre şemasını da yaınlayabilirmisiniz.
You lie, we die.

Berke Boyacı

« Yanıtla #30 : 27 Kasım 2010, 14:38:55 »
Bu fırınlardan gönüllü birisi bir ara üretip belirlediği bir fiyata forumda satamazmı :( Ben anlamıyorum hiç bu işlerden...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #31 : 27 Kasım 2010, 19:34:07 »
Valla maliyeti fena bu aletin. 1000'in altında ama kaç yüz ettiğini kasıp netleştirmek gerek...
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #32 : 27 Kasım 2010, 20:05:42 »
Fena mena ben bu aleti istiyorum hocam :) bu yaz fazla gayret edersem yaz sonu 900 lira trink işler benden...

Birde merak ettiğim başka bir konu sağlam yapılmış bir fırın ömür boyu götürürmü ??
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2010, 20:09:04 Gönderen: Berke Boyacı »

drezin

• **
  • 52
« Yanıtla #33 : 27 Kasım 2010, 22:20:14 »
Eylem bey, zamanınız olduğunda elektrik devre şemasını da yaınlayabilirmisiniz.

kesinlikle süper olur

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #34 : 28 Kasım 2010, 09:43:24 »
Fena mena ben bu aleti istiyorum hocam :) bu yaz fazla gayret edersem yaz sonu 900 lira trink işler benden...

Birde merak ettiğim başka bir konu sağlam yapılmış bir fırın ömür boyu götürürmü ??

Berke, ısıl işlem fırını için para bağlamaya aşırı hevesli olma. Benim bu işe giriştiğim günlerde bu günkü kadar imkanımız yoktu. Bence o fırının maliyetine Emre'ye defalarca bıçak gönderebilirsin. O kadar çok bıçak üretip fırının maliyetini kurtarabilecek misin?

Fırının ömrü konusundaki  sorunu yanıtlayabilmem için sağlam bir fırın yapıp bir ömür boyu denemem gerek.  :-\
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 12 Aralık 2010, 02:52:04 »
Eveet, kapağı yapıp menteşeleri kaynakladıktan sonra fırın ile iş yapmaya başladım. İlk gün Sefa'nın bir sene kadar önce gönderdiği 5160 profile 820C'de bir yumuşatma yaptım. (820 derece öylesine seçtiğim bir değerdi.)

İkinci gün geldiğimde fırının ortam sıcaklığının biraz üstünde bir değerde olduğunu gördüm. Fırının kapağını ilk gün kapalı bırakıp çıkmıştım. Isı bir günde bile tamamen dağılmamış.

İkinci günde iki bıçak ve ardından da öylesine yaptığım çekiç başına su verdim.

Üçüncü gün geldiğimde ise ilk olarak fırının sıcaklığına baktım. Fırının sıcaklığı bir gün kullanılmasına rağmen ve ortamın da biraz soğuk olmasına rağmen 50C'de idi.

Fırının izolasyonunu sizin takdirinize bırakıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #36 : 12 Aralık 2010, 03:08:40 »
 :2up Takdire şayan  :2up
Soğumayı da kontrollü yapabiliyorsun değil mi, bu termostat türünü bilmiyorum... Tam yumuşatma için genelde saatte 40-50 derece düşüş ister, kesin bilmiyorum değerleri ancak  fırınının bu tür bir yumuşatma tavının altından rahatlıkla kalkabilirmiş gibi geldi bana  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #37 : 12 Aralık 2010, 03:10:56 »
Eylem bence 3 gün sonra 50 derece süper. Bir kaç çalışma sonrası sanki biraz daha iyi oluyor, bu ateş tuğlaları birbirine daha mı yapışıyor nedendir bilmem ama bir kaç iş sonrası sıcaklığı daha iyi tutuyor. Valla ellerine sağlık epey iyi bir iş çıktı daha ne olsun. Kutlarım

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 12 Aralık 2010, 13:46:20 »
Bu arada olayı yanlış aksettirmiş olmayayım. Her gün iş bitince kapak kapalı halde fişi çekip gittim. 2. gün 800 derece üstünde bir bir buçuk saat durduktan sonra fişi çekip gittim. Ertesi gün gözlediğim 50 C fırının fişi çekik, kapağı kapalı halde 20 saatte tutabildiği ısının sonucuydu. Yani işiniçinde termostat hiç yoktu. Beni performans bu bayaa bir şaşırttı.

50 C/saat gibi ısıtma ve soğutma rampaları için bu cihaz programlanabiliyor. Aslında 8 adımlık program yapma mümkün.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 19 Mart 2011, 18:56:54 »
Fırının kapağının fotoğrafları. Bunları bu başlık altında yayınlamamış olduğumu farkettim.

İki basit menteşeyi kapak parçasına kaynaklayarak yaptım bunu. Görünen o ki mil menteşe kullanmak daha uygun düşecekmiş. Yine de menteşeler şimdiye dek sorun yaratmadı.
« Son Düzenleme: 19 Kasım 2014, 01:40:20 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben