Bıçak Sanatı - Forum

Isıl İşlem Hizmetim

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Isıl İşlem Hizmetim
« : 24 Kasım 2010, 13:22:24 »
Arkadaşlar
Uzun zamandır ısıl işlem için tüm forumdaşlara yardım etmeye çalıştım. Ancak tahmin edeceğiniz üzere iki nedenden ötürü bu işi bir sisteme bağlamak zorundayım: Birincisi bu işlem her yönüyle maliyetli bir işlem, zaman, elektrik ve malzeme harcaması var. Bıçak ısıl işlemi genel endüstriyel malzemelerden daha farklı bir mantığa sahiptir, genelde sanayi ölçeklerinde bu incelik ve hassaslıkta malzeme ile çalışılmaz. Ayrıca bir kere ısıl işleme yollayan arkadaş artık fazla olacağını düşünerek bana bir daha yollamaya çekiniyor. Bu yüzden bir maliyet analizi yaptım, aslında bir miktar zararına bir fiyatlandırma mantığı oturttum. Eğer ısıl işlem yaptırmak isteyen arkadaşlar olursa bundan sonra iç rahatlığı ile bana yollayabilir, sonuçta ısıl işlem konusu zaman, ekipman ve deneyim gerektiren bir iş...

Fiyatlandırmada adet, tür ve uzunluk önemli bir yer tutuyor:
Normalizasyon ve meneviş dahil....

Paslanmaz ve hava çelikleri için:
5 Adete kadar fix ücret 30 liradır.
Her ekstra bıçak 10 lira toplam fiyata ekler...

Karbon, su, yağ çeliklerinde:
Her bıçak 10 lira. (Sonuçta her bıçakla ayrı ayrı uğraşmayı gerektirir bu tür çelik.

Tüm türler için 25 santimi aşan her bıçağın fazladan her santimi için 1 lira fiyata eklenir.
Azami uzunluk 45 santim azami genişlik ise 9 santimdir...

Dikkat edilmesi gerekenler:
1- Bıçağınız en azından 120 kuma kadar düzgün perdahlı olmalıdır. Derin çizikler ve oyuklardan olabildiğince kaçınmalısınız...
2- Geometrisi iki yüz için olabildiğince simetrik olması ısıl işlemin başarı ihtimalini arttırır. Asimetrik türde bıçak ve aletler için ağız kalınlığını normalin oldukça üstünde tutmak lazımdır.
3- Isıl işleme yollanan her bıçağın üstüne kalıcı (permenant) keçeli kalemle çelik türü, hedeflenen sertlik ve isminizi mutlaka yazınız.
4- Ağız kalınlıkları asgari: paslanmaz ve hava çeliklerinde 0.4 milim, karbon çeliklerinde ise 0.8 milim olmalıdır. Uzun bıçaklar ve/veya yüksek taşlamalar için bu kalınlıklar daha fazla tutulmalıdır...
5- Özellikle karbon çeliklerinde %10 civarı bıçağın bükülme, ağızda dalgalanma veya çatlama ihtimali vardır. Bu yüzden karbon çeliklerinde hizmetime garanti vermem imkansızdır...

Hava çelikleri Kalın alminyum plakalar arasında preslenerek su verilmektedir, ısıl işlem öncesi hava almaz folyo ile sarılmaktadır, bu yüzden genelde ısıl işlem sonrası bıçaklar dümdüz ve tufalsiz çıkarlar. Üretiminizin rahat olması için hava çeliği bıçaklarınızı neredeyse bitme noktasına kadar getiriniz. 400 kum zımpara ile ısıl işlem gören bıçakların ısıl işlem sonrası işi ciddi miktarda azalır.

Fiyatlara kargo dahil değildir, kargo bedelleri bıçak sahibine aittir...
Bilginize...

Not: Meneviş ve ısıl işlem fırınlarım elektronik hassas kontrollü olup 1200 dereceye kadar çıkabilmektedir. Karbon çeliklerinde kullanılan soğutma ortamı özel ve hızlı ısıl işlem yağıdır. Paslanmazlarda kullanılan folyo AISI309 AFI çeliğidir, 1230 dereceye kadar dayanıklıdır... 
« Son Düzenleme: 24 Kasım 2010, 17:55:12 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
Ynt: Isıl İşlem Hizmetim
« Yanıtla #1 : 24 Kasım 2010, 13:36:35 »
işin aslı o kadar işin arasında bızımkılerle uğraşabilirmisin dıye çok dusunmustum. tabı bellı bır ücret karsılığında yapılması bır profıl yollayanın bır daha mahçup olmadan yollamasını sağlar.

kendi adıma hadı bır tane gönderdım dıyelım ıkıncıyı asla yollayamazdım..

benım için guzel bır haber demekkı D2 ıle çalışabıleceğim ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #2 : 24 Kasım 2010, 13:45:49 »
işin aslı o kadar işin arasında bızımkılerle uğraşabilirmisin dıye çok dusunmustum. tabı bellı bır ücret karsılığında yapılması bır profıl yollayanın bır daha mahçup olmadan yollamasını sağlar.

kendi adıma hadı bır tane gönderdım dıyelım ıkıncıyı asla yollayamazdım..

benım için guzel bır haber demekkı D2 ıle çalışabıleceğim ;)

Farkındayım Taner, mahcup olma konusu bu bedellendirme girişimimin asıl nedeni  ;) Bu arada D2 çok güzel bir bıçak çeliği kişisel deneyimime göre, hatta ülkemizde rahatlıkla bulunabilen en iyi çeliklerden biri...

Bu arada fiyatlandırma konusunda bir örnek vereyim, soru işaretleri olmasın. Örneğin 2 tane bıçak yolladınız: biri 20 santim diğeri 28 santim uzunluğunda hava çeliği. Fiyatlandırma 5 ve altı adet üzerinden fix fiyat 30 lira (fırınım 5 adet kapasiteli) artı ekstra 3 santim = 3 lira. Toplam maliyet = 33 liradır...

Kipmen Sanat web sitesi

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2010, 13:48:02 »
İşte bu güzel haber :)
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 24 Kasım 2010, 14:01:10 »
  :2up bana göre gayet makul bır fıyat. iş yerımın ordada ısıl ıslem yapanlar var . ancak saatlerce uğraşıp meydana getirdiğim profilimin işi bilen bir ustanın  ısıl işlemini yapmasını tercih ederim.

bazısı fıyatı bazısıda ustayı tercih eder   ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #5 : 24 Kasım 2010, 14:22:07 »
Güzel bir haber,işin ehlinin yapmasıda en güzel yanı.gönül rahatlığı ile gönderebiliriz o vakit.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #6 : 24 Kasım 2010, 15:19:12 »
çok iyi düşündün Emre, gerçekten mahcubiyet sebebi ile nasıl göndereceğimi düşünüyordum sana bıçaklarımı... bu çözüm gerçekten iyi oldu... hakkını nasıl ödiycez bilemiyorum  :2up

bi gelsen buralara, çay kahve ısmarlardık en azından ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #7 : 24 Kasım 2010, 15:37:10 »
Çay kahve manyağı yaparız seni :) :P
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 24 Kasım 2010, 16:14:32 »
İyi iyi...

Ben baştan beri diyordum bu işi bu şekilde yoluna koyman gerektiğini.  :2up

Emre bir eksiğin var sanki. Fırınların alabileceği azami boyutları belirttin mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 24 Kasım 2010, 16:40:22 »
Çay kahve manyağı yaparız seni :) :P

aynen budur yani :D :D :2up
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #10 : 24 Kasım 2010, 16:50:19 »
Sizi bilemem ama su verme imkanı olmayanlar için iyi bir karar olmuş.   :2up

Bu arada birşey sormak istiyorum. Elimizde ne olduğunu bilmediğimiz bir çelik var diyelim  ;D   ve size bunlardan birkaç parça atıyorum 2x5 cm plakalar yollasak en iyi su verme ısısını yaklaşık olarak test etmeniz mümkün olurmu. Sonuçta bizde birşeyler yapınca  sertleşiyor, çatlıyor, yamuluyor vs ama  bir ustanın son kararını almak benim için iyi olur. Belki de hiç bıçak olmayacak bir malzeme.

Elimde şimdilik bir tür plaka var ama yakın zamanda 10 adet kadar olacağı için sorma gereği hissettim. Kolaylıklar dilerim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 24 Kasım 2010, 17:47:35 »
Güzel, bu kadar sevineceğinizi bilsem daha önce yapardım yahu  :D

Eylem Haklısın, tamamen unuttum. Burada da belirteyim, en fazla 45-46 cm kadar uzunluk mümkün. 80 santime kadar diğer fırında da mümkün olabilir ama daha o büyük fırını ısıl işlem amaçlı test etmediğimden şimdilik 45 diyelim limite...

Hayri Bey, aslında mümkün böyle bişey, ancak daha doğrusu elinizde çok miktarda varsa ve kaliteli olduğuna inanıyorsanız bir kimyasal analiz için labratuvara göndermek olurdu. Hurda çeliğin en kötü tarafı özel bazı alaşım elementlerini sadece ısıl işlemle ve sertlik testiyle tespit edememek. Mesela yüksek oranda kromlu D2 çeliğini ele alalım. Eğer doğru ısı 1020 derece civarında havada su verilirse çeliğin sertliğinin dışında korozyon direncinin de yüksek olduğunu farkederiz. Ancak bilmediğimde giderek yükselen ısılarda su verip sertlik ve tane büyümesine bakmak dışında benim yapabileceğim olmadığından yaklaşık 950 derecelerde güzel sertleştiğini ve tane büyünesi olmadığını görüp su verme derecesini yakaladığımı sanabilirim. Ancak bu durumda kromu çözüp yapıya sokmadığımdan inşaat demiri kadar hızlı paslanacaktır D2 bir bıçak. Halbu ki kimyasal kompozisyonunu bilsem bileceğim ki bu oranda krom alaşımının su verme ısısı çok daha yüksek olmalıdır. Bu yüzden çok önermiyorum deneme yanılmayı hurda çelikte, sertliği yakalayabilirsiniz ama çeliğin tam performansını yakalayamama ihtimali yüksek...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #12 : 24 Kasım 2010, 17:53:00 »
emre ustam çok önemli ve ihtiyaç olan bir konuya el atmışsınız saolun.

« Yanıtla #13 : 24 Kasım 2010, 20:21:49 »
Amme hizmeti diye buna denir ^-^ Kolay gelsin.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #14 : 24 Kasım 2010, 21:05:46 »
Amme hizmeti diye buna denir ^-^ Kolay gelsin.

Hocama eksiksiz katılıyorum,
 süper  :2up
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 24 Kasım 2010, 21:11:33 »
 :2up Emre ustam artık bıçak yapmak için hiçbir bahane bırakmadın   >:D süper bir hizmet :2up

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #16 : 24 Kasım 2010, 21:28:31 »
tüm ARKADAŞLARA HAYIRLI UĞURLU   OLSUN güzel bir hizmet    keşke   malzeme  problemlerimize de  bir çare  bulunsa  O:-)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #17 : 24 Kasım 2010, 22:12:07 »
malzeme alacaksak bır konu daha açarız ıstedığımız malzemelerı yurtdısından getırttırırız. ancak yabancı dılı olan ve bu işlerden anlayan bırısı bıze ön ayak olursa harıka olur. valla ben yukluce bır alım yaparım. ;)

« Yanıtla #18 : 24 Kasım 2010, 22:38:37 »
Süper haber Emre ustam :) Artık fırın alana kadar Bodrum'a kargo eksik kalmayacak :)

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #19 : 25 Kasım 2010, 00:22:28 »
Emre usta bu hizmet çok iyi oldu, bizide rahatlattı. zaten fırın aşamasında takılmışken insanın zımpara bile canı yapmak istemiyor.