Bıçak Sanatı - Forum

iç bükey taşlama eksileri nelerdir

Serdar Akgül

• *
  • 4
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: Diyarbakır
iç bükey taşlama eksileri nelerdir
« : 14 Temmuz 2014, 22:52:07 »
arkadaşlar,dostlar,ustalarım belki bana kızacaksınız bu forum anasıl üye oldun diyeceksiniz ama acemi bir bıçaksever olarak soruyorum bir konuda boranın serdar kılıç modeli iç bükey taşlama olduğu için kötülenmişti bana iç bükey taşlamanın eksilerini anlatabilir misiniz?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: iç bükey taşlama eksileri nelerdir
« Yanıtla #1 : 14 Temmuz 2014, 23:26:56 »
Bıçağın kullanım alanına göre ağız yapısına karar vermeli. İçbükey ağız yapısında normalde ikinci bir bileme açısı var. Serdar Kılıç modelinde bu ikinci bileme açısı olmadığı için ağız dayanımı oldukça düşüyor. Bıçağın kullanım alanını düşünüldüğünde bu tip bir taşlama bu bıçak için uygun olmuyor. Zorlamalarda kırılıyor. Zaten bildiğim kadarıyla firma taşlama açısını değiştirmiş. Bu türde taşlamaya sahip yeni alınan bıçaklar ile bir şikayet görmedim daha. Bıçağın yapılma amacının dışında kullanımlarda hangi bıçak olursa olsun sorun yaşanır. Yani içbükey bir taşlama doğru yerde doğru bir şekilde kullanılırsa kötü değil hatta daha iyi olabilir.

Hatalı kullanımlarda bıçağınız aşağıdaki gibi olabilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #2 : 14 Temmuz 2014, 23:36:39 »
İç bükey taşlama aslında en keskin ağızları verebilen bir ağız türü keskinlik demekte herşey demek değil tabiiki bunu anlamak için önce bıçak kullanman gerekir.Düz taşlamayı bir çok kişi bilemede kolaylık olduğu için tercih eder aslında bileylemesi sanıldığı kadar kolayda değildir ama kesme komforu iç bükey taşlamaya göre daha yüksektir.Gelelim konveks taşlamaya en konforlu ve en yüksek ağız dayanımını verir kesmedeki sürtünme gittikçe  azalan bir sürtünme mukavemeti verir tabii diğerlerinde bu durum ters orantılıdır.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 14 Temmuz 2014, 23:44:52 »
Bora artık Serdar Kılıç bıçağında içbükeyi bıraktı ama diğer bıçakları da devam ediyor.Doğada içbükey bir taşlamalı bıçakla çıkılacaksa büyük bir tekerde taşlanmış olmasına ve içbükeyden sonra başlayacak açının en az 1.2 - 1.5 mm gibi bir kalınlıktan gelmesine dikkat ederdim.Bunlar benim şahsi fikirlerim tabiki herhangi bir bilimsel yada kullanımla oluşmuş dayanağım yok.Doğa bıçaklarında scandiyi sevmediğim kadar içbükeyide sevmiyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 15 Temmuz 2014, 01:23:28 »
Ağzın kırılması belki iç bükeyde bir tık daha kolay olabilir ancak bu iki parça olan bıçaklarda ben taşlamayı suçlamıyorum. Bence yanlış çelik ve ısıl işlem örnekteki kırılmalara neden olanlar...

- anlatımım konu dışı, iç bükey taşlama konusunda bir şey içermiyor. -

Karbon çelik kullanılıp doğru sıcaklıkta doğru ortam ile su verilip sonra da iyi bir menevişleme ile bunların önüne azami ölçüde geçilir. Tabi doğru bir ısıl işlemle paslanmaz çelikle de iyi sonuç alınır.

Fotolardaki bıçaklarda gereğinden yüksek sıcaklıkta ısıl işlem, yanlış sıcaklıkta yada yöntemle menevişleme ve belki bıçağın soğukta zorlanması gibi hatalar olabilir.

Ben böyle darbe alacak bıçaklarda karbon çeliği kullanınca sırtı fazladan daha yüksek sıcaklıklarda menevişliyorum. Paslanmaz kullanacaksam da meneviş sıcaklığını mümkünse biraz daha arttırıp tokluğu arttırırdım.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #5 : 16 Temmuz 2014, 19:35:33 »
İç bükey taşlama yiyecek kesmek için iyi bir taşlama şekli; av hayvanı, et, sulu mevya sebze ile uğraşmak için iç bükey yanaklar kandan ve sıvılardan kaynaklanan "yapışmayı" önler. Kan Newtonik bir sıvı olmadığından et tarafında farkı daha iyi hissedersiniz.

Gelelim Serdar Kılıç modeli denilen, aslında Woodlore modeli, Ray Mears tasarımı bıçağa: bu bıçağın temel hedefi doğada ahşap işlemek ve küçük aletler yapabilmektir. Yiyecek işleme beklenmediği gibi, yukarıdaki resimlerde kırılmış gözüken bıçaklardan beklenen odun yarma gibi işler de o modelden beklenmez. Nitekim, Ray Mears'ın da odun yarmakta balta ya da testere dışında birşey kullandığını görmedim.

Bu bıçak detaylı çalışılacak, ince işçiliği olan ağ iğnesi, kaşık gibi aletler üretmek, ip yapabilmek için bitkilerin liflerini havlayabilmek, ateş yakmak için dalları kağıt kalınlığında yongalamak  ya da mafsallı, sürtünmeyle birarada kalan parçalardan oluşan düzenekler (küçük hayvanları avlamak için tuzak, kafes, vs.) işler için tasarlanmış bir bıçaktır. Bu tür bıçakların da temel taşlama şekli ya keski (tek taraftan) taşlamadır ya Scandi. İki şeklin de hem doğru açıda bileyleme kolaylığı hem de işlenen materyale hep aynı açıda dalmasının getirdiği kullanım kolaylığı vardır. Scandi'nin avantajı, uzun eksende zorlayarak döndürme konusunda tork dayanımı yüksektir. Yani, bıçağın ucunu ahşaba saplayıp delik açabilirsiniz, belki her bıçakla birkaç kez açabilirsiniz ama Scandi ile ömür boyu açabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 16 Temmuz 2014, 19:45:54 Gönderen: ratbertovich »
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 16 Temmuz 2014, 19:49:49 »
Tamamı ile aynı fikirdeyim. Kullanılan araç veya bıçakları üretimine uygun kullanmak gerekir. Fotoğrafları koymamın amacıda açıklamada bulunduğum gibi hatalı kullanım sonucunda bıçağınızın alabileceği durumlardır. Büyük odunları kesecekseniz ya balta bulundurun yada Soytürk ustamıza bir ağır hizmet bıçağı yaptırın :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 16 Temmuz 2014, 20:05:50 »
Iç bükeydeki ikinci ağız açısı nasıl oluyor? 
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #8 : 16 Temmuz 2014, 20:49:40 »
Bileyleme sırasında oluşan açı.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #9 : 16 Temmuz 2014, 20:59:04 »
Benim gözlemlerime göre firmalar için içbükey ağzı açmak daha kolay geliyor.
Okinawian

Kaya

• 2867
« Yanıtla #10 : 17 Temmuz 2014, 00:38:57 »
Bahsi geçen Bora ağızları kopyalı taşlama makinasıyla açıyor makinaya ilk önce mastar bağlanıp bir iki profille ayarlanıyor sonra ver gazı gitsin lazerde kestir bağla ağız aç gibi,daha gelişmiş bir modelini Böker kullanıyor,Zwilling bu konuda uçmuş gördüğüm en modern tesis robotlar sapları tesfiye ediyor ,yani ekonomik olması seri imalat olması bakımından..
İç bükey taşlama konusunu biraz daha deşelim istiyorum.İç bükey taşlamanın en üstün olabildiği nokta tekrar ediyorum ama "keskinliği"dir .Ferhat'ın söylediğine katılmıyorum.Tanıdığım yıldızlı ahçıların hiç birisi içbükey taşlamalı bıçak kullanmıyorlar kullanmazlarda çünkü burada ahçılık derslerinin önemli bir dersi bileyleme ve geometrisi üzerine dışbükey denilmiş olsaydı buna katılacaktım.İçbükey bileme bir avantajıda endüstriyel kolaylığı yüksek kw li makinaları işin içine dahil edebilme düz taşlamayı bu anlamda daha çok yeni işin içine dahil ettiler edenlerde malum,Zwilling,Wüsthoff,Viktorinox vs.
Tarihin başlangıcından beri en çok kabul görmüş bilemesi en kolay sağlam ağız olan konveks üzerine oturup sabaha kadar birşeyler söylemek mümkün ben aktif biçak kullanıcısıyım,konkav ağızları fabrikasyon keskinlik avantajı ile müşteri avlayan göreceli kısa kullanım ömürleri itibariyle ,sadece ıskarpela,kiridashi,honesuki ve rende ağızlarının sadece bir yüzlerinde ve usturada kullanmayı tercih ediyorum,tabiki başka fikirlerede saygı duyuyorum çünkü başlangıçta aynı fikirlere bende sahiptim, tecrübelerim neticesi bende böyle yaşarken oldum....
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2014, 00:46:54 Gönderen: Kaya »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 17 Temmuz 2014, 01:05:51 »
Japon bıçaklarının geometrileri bu söylediklerine örnek olur mu?

Kaya

• 2867
« Yanıtla #12 : 17 Temmuz 2014, 01:51:14 »
Doğrudur Salim japon bıçakları yada iskarpelalar sana resim yollamıştım.Rende bıçakları mesela oradaki konkav yapı taşın üzerine yatırdığın zaman ister istemez taşımızdan yada zımparamızdan dökülen kum aşındırma yerine yuvarlanarak tekerlek gibi kaydırma efekti yapıyor buda istemesekte düz olan alanda konveks yani dışbükey bir yapı ortaya koyuyor,bunun yanında bütün alanı yani sözkonusu  60 mm white steel rende bıçağı ise ki ortalama 61-63 arası kabul edelim bütün yüzeyde 0,05 mm bile aşındırabilmek büyük mesele burda japon amcaların dehası ortaya çıkıyor ki bu honesukilerde de böyle usturada da yüzü taşa yatırdığında minimal taşlama yaparak maximal keskinliği yakalamanı sağlıyor yoksa konkav bilemede hiç bir numara yok....