Önce ölçüler sonra cevaplar:
Namlu boyu: ricasso (taban) dahil 11.8 cm
Keskin Ağız boyu: 10.7 cm
Kabza boyu: 11.6 cm
Toplam uzunluk: 23.4 cm
En geniş yerde namlu eni: 2.9 cm
Et kalınlığı: 3 mm
Ağız kalınlığı: 0.45 mm
Kabzada en geniş orta bölüm: 2.6 cm en, 1.95 cm kalınlık...
Cevaplara gelince:
Kılıf aslında hiç bunları haketmiyor çünkü hem model hem bıçak üstünde türlü testler yaptım. Koştum zıpladım, takla attım, yatay, çapraz dikey pozisyonlarda sonsuz türlü kombinasyonda takıp oturdum kalktım, bir arkadaş üstünde denedim, kullanım, gerektiğinde hızlı çekme, sağa sola takılıyor mu diye denemeler. Kendi fikrimce bu tür bir kılıf bir av bıçağı için mükemmel bir tarz. En güzel tarafı da en arka pozisyonda yani sırtınızda yatay taktığınız pozisyon, hem hiçbir şekilde farkedilmiyor hem de mükemmel rahatlıkta ulaşılıyor.
Bıçağın kılıfa takıldıktan sonra dışarda kalan kısmı 7 santim kadar. Yani bıçağın sadece %30'u dışarda kalıyor. Bu haliyle zaten kılıfın en ucundan tutup ters döndürüp salladığınızda bile bıçağın düşme ihtimali yok, yani isteseniz tersine bile assanız bıçağın düşmesi çok kolay değil. Kemere takıldığında zaten diğer taraf kasıldığından diğer yanda bir çıkıntı yapmıyor, yani sağa sola takılma ihtimali yok. Keske şüpheyle yaklaşan arkadaşlar bir deneyebilseydi de kendi gözleriyle görselerdi. Ancak yarın biraz video veya fotograf çekip görsel olarak anlatma ihtiyacı hissettim...
Kayışın biçimi konusu biraz sallantıda, ben sadece bir deneme yapmıştım, pek düğümden filan anlamıyorum, kendimi ip düğümleri konusunda eğitme uğraşısı sırasında bunu ilk deneme anlamında yapmıştım. Belki zamanla gelişir. Ancak yurtdışında da çoğunlukla ünlü bıçak ustaları bile kayış konusunda pek uğraşmıyorlar, genelde kullanıcının keyfine bırakıyorlar. Bu konuda pek şaheser yartamadığımın farkındayım...
Kılıfın tasarımı öncelikle basitlik ve ekonomiklik üzerine kuruldu. Yani fazladan üstünde renk ve desenlerle emek harcayıp bıçağın fiyatını kabartmamak için uğraştım. Sonuçta bıçağın maliyetini çıplak tuttum, alıcısına kılıf bedavaya gelecek. Bir günlük emeğimi hediye ediyorum yani. Eğer üstüne daha fazla kafa yorsam bu bıçağa ihtiyacı olan birisi olursa kılıf yüzünden kabarmış/abarmış fiyatından ulaşılamaz olmasın, ihtiyacı karşılansın diye bir gayretim vardı. Eğri oturup doğru konuşursak herşey üstünde harcanan emek zamanı ve maliyette bitiyor. Bir de deri işçiliğine bıçak yapımındaki kadar yeteneğim olmadığı aşikar...
Yarın kılıfın kullanımı konusunda görsellerle dönerim. Sağolunuz yorumlarınız için. Bu tip geçmişteki yorumların birikimi ile bu model çıktı. Eğer ilgilenen olursa bu modelin siparişlerini almaktayım, bilginize (tabii bundan sonraki üretimim biraz daha hızlandırılmış olacak yani bant zımparada)

Kılıf renkleri konusunda her türlü öneriye hazırım. Şu anda elimde olan deri boyalarını kullandım, ancak özellikle belli bir renk daha iyi olur diye bir fikir belirtilirse o rengi elde etmeye girişirim bundan sonraki üretimimde.
Teşekkürler, saygılar...