Bıçak Sanatı - Forum

Yeni damga için önerileriniz...

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Yeni damga için önerileriniz...
« : 16 Haziran 2014, 13:09:22 »
Değerli büyüklermizden Kemal Elitemiz ağabeyimizin benim için yaptığı sıcak damga örnekleri sizlerin görüşüne sunuyorum efendim hangisi olabilir ölçüleri sizce ne olmalıdır... Damgada ''SİNAN'' yazıyor...Makili hat düzeninde yazılmıştır...

Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Yeni damga için önerileriniz...
« Yanıtla #1 : 16 Haziran 2014, 13:37:26 »
Sinan ben yukaridan ikinciyi cok begendim Kemal Abinin ellerine saglik
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #2 : 16 Haziran 2014, 13:59:25 »
İçlerinden ikincisini beğendim ben de Ustan
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 16 Haziran 2014, 16:33:17 »
Abai bencede baştan 2.si
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

kaligraf

• 303
  • mücahit
  • Meslek: elektrik
  • Yer: manisa
« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2014, 20:37:59 »
kufii tarz da yazılmış bunlar hocam. bu arada benim oyum 1.sıradaki arkadaşa.

saygı ile.
edep bir tac imiş nuru hüdadan giy o tacı emin ol her beladan

YUNUS EMRE

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2014, 20:53:57 »
Bence son istif nun harfi alta alınarak kullanılabilir. Eğer tarihi reproduksiyon şeyler de yapacaksanız, bir tane de talik ile yazdırın imkan var ise. Talik ve rik'a bana kufi den de sulus ve nesih ten de daha estetik geliyor.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2014, 23:49:58 »
Ben birinciyi sevdim ama dış çerçeveye gerek var mı? Dış çerçeve iptal olsa sanki daha büyük ve anlaşılır bir şekil alacak gibi geliyor. Hele birde ufak bıçaklarda basılacağını düşünürsek? 

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #7 : 17 Haziran 2014, 09:01:06 »
çok teşekkür eferim arkadaşlar değerli yorumlarınız için,bende dış çerçevenin olmamasından yanayım öyle olacak herhalde sağolun...:)

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #8 : 17 Haziran 2014, 12:32:59 »
Eski alfabe konusu kişisel bir tercih olduğundan, o kısma yorum yapmam yanlış olur. Grafik anlamda konuşacak olursak; kompozisyon ve tipografik yaklaşımları sebebiyle birinci ve sonuncuyu beğendim.
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 17 Haziran 2014, 16:01:12 »
Tamamen yapısal açıdan bakarak söylüyorum, şerifli olanlar bir de gerçek damga boyutuna küçültüldüklerinde o şerifler ilk darbede ya kırılır, ya yamulur. Açıkçası, şerifsiz bloklarda dahi köşelerin yumuşatılmasından yanayım, sert köşeler de zamanla deforme olacaktır.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

kaligraf

• 303
  • mücahit
  • Meslek: elektrik
  • Yer: manisa
« Yanıtla #10 : 17 Haziran 2014, 22:52:13 »
Bence son istif nun harfi alta alınarak kullanılabilir. Eğer tarihi reproduksiyon şeyler de yapacaksanız, bir tane de talik ile yazdırın imkan var ise. Talik ve rik'a bana kufi den de sulus ve nesih ten de daha estetik geliyor.

talik - sülüs - nesih - rik-a - kufii. bunların hepsi silahlarda yer almışlar zamanında. ama bencede eğer imkan varsa talik daha bir güzel durur. hatta yazı form olarak birazda kılıç bıçak formu gibi de duruyo.

saygı ile.
edep bir tac imiş nuru hüdadan giy o tacı emin ol her beladan

YUNUS EMRE

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #11 : 17 Haziran 2014, 23:14:17 »
Umarım güzel bir damgan olur ve güzel günlerde güzel eserlerde kullanırsın.

Benimkinde gördüğüm şu: Böyle kalınlığı olan hatlar gibi değil, tek/ince çizgiler ve noktalar ile damgayı çizmeli; vuruşun sertliği ile orantılı olarak bu çizgilerin kalınlaşacağını gözönüne almalı. Büyük bir damga yaptırıyorsanız yüksek yüzeyleri geniş olan tasarımlar da deneyebilirsiniz ama damgayı vurduğunuzda ne kadar büyük bir yüzeyi göçürtecekseniz o kadar sert bir darbe vurmanız gerekir ve bıçağı da eğme miktarınız da bu güce oranla artar. Benim damgamın çapı yarım cm kadar ve hatları ince ama yine de çeliği, vurulduğu noktada biraz yamultabiliyor. Yani toplam boyutu çok büyük tutmamak, hatları da kalın tutmamak bence faydalı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #12 : 17 Haziran 2014, 23:18:57 »
Lazer iyidir, lazer. :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #13 : 17 Haziran 2014, 23:29:13 »
Eylem abi ben damgayı sıcak vurmayı düşünüyorum,ısıl işlem öncesi sonra çıkan damganın birazda eski rustik bir görünüm olmasını istiyorum.yazı kabartma kalsın kenarları çökse güzel bir görüntü olabilir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 17 Haziran 2014, 23:34:06 »
Aklıma bir şey daha geldi. Hattın dışındaki bu dikdörtgen kartuşun köşeleri ısıl işlemde bıçakta çatlak başlangıcı oluşturabilir. Köşeleri az çok köreltmek/yuvarlatmak faydalı olabilir.

- o -

Damgayı sıcak yapacaksan sana ya üç el gerekecek ya da damgayı tutacak bir de düzeneğe ihtiyacın olacak. Damganın gövdesini dikdörtgen kesitli yaptırırsan böyle bir düzeneği kullanman kolaylaşabilir. Düzenek kullanmazsan çekici, damgayı ve bıçağın ayrı ayrı tutulması gerekecek...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

LCLegend

• Şafak Karslıoğlu
  • 404
  • Meslek: Göz Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #15 : 18 Haziran 2014, 00:00:26 »
Her bir çalışma istif olarak güzel, ancak hangisini bir bıçak üzerinde görmek isterim diye düşündüğümde cevabım maalesef hiçbiri oldu. İlla eski harflerle isim yazılacaksa benim de tercihim düz bir şekilde talik ya da sülüs hattı olurdu. Logo alternatifini de aklımda tutardım.
PRIMUM NON NOCERE

« Yanıtla #16 : 18 Haziran 2014, 00:07:27 »
Daha önce kullandığın ayı pençesinden neden vazgeçtin, bence o yakışmıştı veya Şafak Abi' ye katılarak logoyu da düşün derim. Fikrimizi sorduğun için söyleyecek olursam ben de beğenmedim.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #17 : 18 Haziran 2014, 10:25:35 »
Sayın ersenanahtar:

Bu yazı gibi görünümü olan damgaya geçiş yapmak için şuur altınızda olan "tamga"lardan yola çıkmıştınız.

Tamgalar çok parçalı şekilde olsada bile yalın görümlüdür.

Bu damgayı tasarlarken yapacağınız iş üzerinde uygulanması da düşünmelisiniz.

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
« Yanıtla #18 : 19 Haziran 2014, 20:22:42 »
teşekkür ederim ustalarım görüşleriniz benim için çok değerli daha geniş kapsamlı düşünmem gerekecek sağolun.... :)

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 23 Haziran 2014, 11:01:21 »
Sinan ustam, Mücahid'in de söylediği gibi belki talik yazı daha güzel durur, ben de ayrıca severim talik yazıyı. fakat senin antik görünümlü bıçaklarına bu yazıyı daha eski olması sebebiyle daha çok yakıştırdığını düşünüyorum.

Ferhat'ın söylediği şerifler yani harflerin uçlarındaki tırnaklar/çıkıntılar da damga için biraz riskli bence.

kufi yazı son yıllarda modern grafik tasarımı da etkiledi. bence senin işlerine uygun düşebilir, ama daha iyi bir kompozisyonla tabi. isminin sonundaki "nun" harfi olmasa daha kolay olacak ama...  :P

bıçak üzerinde görmeden de kesin sonuca varmak çok zor abi. herhalde bir kaç alternatifi uygulayıp bakmak gerekecek.

yazarken şu geldi aklıma, hazır böyle bir yola girmişken, yaptığın bıçaklar için komple bir sunum şekli düşünmek daha akıllıca olur. yani bir kurumsal kimlik gibi, bıçağın yanında bir tanıtım yazısı/kitapçığı ve belki hep aynı malzemeden yapılmış bir kutu ve onun üzerinde bir amblem, isim, logo vs.

sen kurumsallaşmayacaksın da kim kurumsallaşacak? hem bu işi profesyonel olarak yapan hem de yaptığı işleri görür görmez tanıdığımız, tarzı olan ustalarımızdansın sen de. bence buraya yoğunlaşalım ne dersin?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/