Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak Sanatı/Mesleği ile bir ömür geçirmek

enteresan

• *
  • 6
  • Frkn Cyln
  • Yer: Bahçelievler / İstanbul
Bıçak Sanatı/Mesleği ile bir ömür geçirmek
« : 08 Haziran 2014, 14:22:33 »
Türk geleneklerine, göreneklerine, kültürüne saygı duyan bir genç kardeşinizim.
Ve geçimimi de, bir şekilde içinde geçmişimizden,kültürümüzden,göreneklerimizden öğeler barındıran bir meslek ile sağlamayı umuyorum.
Maddiyata dayalı bir hayat istemediğimi belirtmeme gerek yok fakat, yine de dile getirmek istedim.
İstanbul'da yaşıyorum, ve bu mesleği işin ustasından öğrenmek için nasıl bir yol izlemeliyim diye sormak için foruma kayıt oldum.
Bu mesleği&bu sanatı geliştirerek, bir şeyler katarak en iyi şekilde uygulamayı umuyorum. İçimde bir yerlerde bi mükemmeliyetçi yapı da var, yok değil. Bundan sebeptir ki bu mesleği/sanatı en iyi şekilde öğrenmek istiyorum. Bir ustanın yanında çıraklık pozisyonundan kendimi geliştirerek. Henüz 17 yaşındayım, önümde şekillendirebileceğim uzun yollar var. Ve bu yollarda da geçimimi sağlayacak bir maddiyata/kimseye beni muhtaç etmeyecek maddiyata sevdiğim, saydığım bir meslek ile ulaşmak benim için çok daha iyi olacaktır.

Sizlere sormak istediğim, bu mesleğin/bu sanatın ustasına nasıl ulaşabilirim? Beni yanına çırak olarak kabul etmesi, beni eğitmesi için nasıl bi ricada bulunmalıyım.
Son olarak; lütfen sizden rica ettiğim, sorulara odaklanmanız. Yaşamak istediğim hayata, eleştiri de bulunacaksanız dahi, lütfen bunların gerçekten yapıcı unsurlar barındırmasına özen gösterin. Zira aksi durumlarda ne siz bir şey kazanacaksınız ne de ben.

enteresan

• *
  • 6
  • Frkn Cyln
Ynt: Bıçak Sanatı/Mesleği ile bir ömür geçirmek
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2014, 18:46:21 »
?? Yok mu bi fikir sahibi olan?

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2014, 18:56:48 »
Sorunuzun cevabı bu işi hobi değil meslek olarak yapanlardan yahut bu tip tanıdıkları olanlardan gelebilir ancak. Çok fazla olmasa da mesleği bıçakçılık, bileycilik, demircilik olan arkadaşımız var. 

Herkes 7/24 forumu takip edemiyor, hele de güzel bir pazar günü mesaj oranı biraz daha düşer. Uslubunuz yaşınızın ilerisinde bir olgunlukta, sabrınız da o seviyedir tahminim. Birazcık sabredin, mutlaka yol gösteren birileri çıkacaktır.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2014, 20:48:52 »
Ne güzel ifade etmişsiniz her şeyi  :2up Söylediklerinizi benimseyen insan sayısı arttıkça, bu sanatın gelişimi hızlanacaktır. İstanbul' da profesyonel anlamda bu işi kim yapıyor acaba ben bilmiyorum. Zaman içerisinde burayı izleyerek ciddi anlamda deneyim kazanabilirsiniz, ardından da zaten düşündüklerinizi yapabilecek seviyeye gelirsiniz. Yani bir ustanın yanında çıraklık yapmadan da düşündüklerinizi yaşama geçirmek olanaklı  ;) Hoşgeldiniz.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2014, 22:00:01 »
Bıçak sanatı okuluna hoş geldiniz; okulu diyorum çünkü forumda o kadar çok değerli ustalar var ki, o kadar çok bilgi paylaşılıyor ki...Buradan kazanacağınız, uygulaması ile tecrübe edeceğiniz benim kişisel görüşüm engin bir derya bu forum. Yapmanız gereken sıklıkla forumu takip etmek, size yol gösterecek önceki yazıları bulmak, okumak, okumak...Ve imkanlarınız el verdiğince tatbik etmek olacaktır. (ben hala okuyorum; size ustalık yapacak çok kişi ile tanışacak, çok kişiyi tanıyacaksınız).Yolunuz açık olsun okula hoş geldiniz tekrar. :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2014, 22:17:35 »
Bence asıl sorulması gereken  bu bıçakların değerini bilen kaç kişi var?
Mesela benim yaptığım ve hala üstünde çalıştığım bir şef bıçağı var. Bıçağın bana maliyeti nerdeyse 60-70 tl yi buluyor. üstüne 3-4 gün tam gün üstünde çalıştım.
Ama insanlar bıçağı beyenip 40-50 liraya satın almayı teklif ediyor. Adam bıçağı ne kadar beyense de hiçbir şekilde bir bıçağa 200 lira para koymaz. altı üstü bir bıçak ben mutfaktaki bıçağımı biler biler kullanırım der.

Hadi ısıl işlem fırınımız olsun paradan bir miktar tasarruf ederiz. Bant zımpara ve el deneyimi ustalıkla da zamandan ciddi şekilde tasarruf ederiz. ama yine de yaptığımız bıçaklar her ne kadar üstün özellikte olsa da piyasadaki bıçaklara göre oldukça pahalı kalacak.

Elbette bunları alacak zengin insanlar var ama bence bizim bu işten ekmek yememize kadar yeterli değil.

Bu durumda çelik kalitesini, işçilik kalitesini düşürüp minimum maliyette maksimum iş çıkarmayı çıkarmak zorunda kalacaz. Ve bu iş zevk alarak yaptığımız bir sanat değil sadece para kazanmak amaçlı yaptığımız bir mesleğe dönüşecek.

Bu işi ticari amaçlı yapan ustalar var. Onlarında fikrini almak gerek ama ben KENDİ ÇEVREMDE gözlemlerimi yaptım.

Öyle sorunlar olmasa ben bu işi yapmayı bu meslekte ustalaşmayı ciddi anlamda düşünürdüm

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2014, 22:54:44 »
Hevesini kırmak istemem ama Yusuf kardesim özetledi ,bu iş karşılıksız aşka benziyor bence ;aşkı güzel uğraşması ,pesinde kosmasi heyecan verici ,ama aşk evlilige dönüşünce işin içine maliyet giriyor maalesef :( o zamanda kapitalist dünya karşınıza çıkacak ve elinden gelen kötülüğü yapacak! En iyisi bu sevdanin pesinde kos olacağı varsa olur zaten ,ama para kazanayım bu asktan diye baslama bence .Aramıza hosgeldin .
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2014, 22:57:33 »
umarım isteklerin gerçekleşir ve sana tüm bilgi birikimini aktaracak değerli bir ustayla karşılaşırsın. Forumumuzdaki çok değerli ustalardan da güzel bilgiler edinebilirsin. Aramıza hoş geldin.

ozan191

• 171
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2014, 23:04:37 »
 Ne kadar güzel bir şeye niyet etmişsiniz Sefa Usta çok doğru söylemiş böyle gönül veren insanlarla büyüyecek bıçak sanatı, ancak işin her ne kadar göz ardı etmek istesek de bir maddi boyutu var ki bu her hobi de hemen hemen böyledir  ülkemizde de maalesef özel yapım bıçaklara yönelecek ve bu işin devrini sağlayacak ekonomik güçte kitle çok az.Örneğin bu işi yurt dışında yapan bazı ustalardan örnek vereceğim mesajımın altına, bıçakları 200 sterlinden başlıyor yani emeğinin karşılığını alabiliyor bu ustalar ama ülkemizde bana çok olası gözükmüyor maalesef ama tabi ki Turgut Aydemir gibi ustalarımız da var bu konuda en iyi onlar bilgi verebilir ancak ben de sizinle aynı yaşlarda biri olarak kendi hayalimden bahsedeyim ileride kendi mesleğimi elime aldıktan sonra küçük bir atölye açmak ve sınırlı sayıda kendime özgü bıçaklar üretmek ve ilgisini çeken insanlara verdiğim emeği hak edecek fiyatlara satmak istiyorum ama hayatımı bu meslek ile kazanmaya çalışırsam maddi zorluklardan çok böyle güzel bir uğraşı kaybetmek üzer beni, umarım siz yine de bu olumsuzluklara rağmen gönlünüzden geçen mesleği yaparsınız çünkü hayat çok güzel ve sevilmeyen bir işle yıllar geçirmek kadar zor bir şey olduğunu hayal bile edemiyorum yani tabi ki zamanla kararlar değişir ama gerçekten severek ve özenerek yapılacaksa neden olmasın çok da başarılı olabilirsiniz :2up
adventuresworn.com
http://berniegarlandknives.com/
http://www.benorford.com/
http://www.bisonbushcraft.co.uk/available_knives.htm

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #9 : 08 Haziran 2014, 23:14:19 »
Arkadaşın forumdaki ilk mesajı "bu işe ömrümü vakfedebilirim, bana usta lazım nereden bulurum bilen var mı?" olmuş. Yeniçeri vb.  hevesli bazı genclerin forumdaki ilk mesajlarını düşününce ayrıca kıymet verdim bu soruya.

Usta nerden bulurum sorusuna bu yol çıkmaz sokak yorumları gelmiş, belkide doğrudur içinde bulunduğum bir sektör değil bilemem. Fakat yazılanları bir tek bu iş ile geçinmek zor olur diye özetlemek te mümkün. 

Nedir çözüm öneriniz? Soğuk demirci, tornacı, bileycilik yap, dükkan aç bıçak ticareti satışı yap yan iş olarak bıçak yap?  Hepsinden öteye İstanbul da öğretmeye talip usta bilen ?
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2014, 23:20:02 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

mustafa

• 306
« Yanıtla #10 : 08 Haziran 2014, 23:21:15 »
Maalesef hayatın acı gerçekleri bunlar ,en hoşuma giden Ozan kardesimin yorumu oldu .Benim gördüğüm bir Güdül Bıçak var forum müdavimi olan bu işi profesyonellestirebilen .

enteresan

• *
  • 6
  • Frkn Cyln
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2014, 23:35:15 »
Zaman ayırıp, samimiyetle yaklaşan, cevap veren herkese teşekkürler...

Aslında; tükenmekte olan, ileriki nesiller tarafından pek önemsenmeyecek olan bir kültürümüzü sürdürebiliyor olmak fikri beni çekmiştir biraz da. Kültürüme, geleneğime, örfüme adetlerime bağlı kalarak bir meslek erbabı olabilme fikri beni heycanlandırmıştı. Gelir kapımın: kendi el becerilerim ile olması, kendi yarattığım&tasarladığım ürünler tarafından desteklenmesi fikri beni içine çekmiştir. Ve en nihayetinde: başka insanların sırtlarına basa basa değil de, kendi halimde bir köşede bu işi icraa ederek, tamamıyla maddiyattan sıyrılan bir hayatı tercih etme fikri biraz da beni etkilemiştir.

İşi ticari boyutlara hiç dökerek düşünmedim. Şayet ana hedefim "PARA" olsaydı, halihazırda devrinde sunduğu şartları pek de iyi bir şekilde değerlendirebilirdim. Ve hala daha değerlendirebilirim.

Ve son olarak belirtmek isterim ki, beni üzen bir noktadır bu: İnsanlar anafikirden uzaklaşıp, "Para" odağına takılarak bazı anlatmak istediğim noktalardan uzaklaşmışlar, veyahut benim hatamdır. Anlatmak istediğim noktaları iyi bir şekilde aktaramamışım belli ki. Yine de; zaman ayırıp, düşüncelerini paylaşanlara teşekkürler.
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2014, 23:37:19 Gönderen: enteresan »

mustafa

• 306
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2014, 23:47:32 »
Lütfen alınma arkadasım ,çok samimi buldum ve beğendim fikirlerini ,kendi adıma tecrüberimi aktardım seni soğutmak değil kesiikle niyetim ,umarım herşey gönlünce olur .

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #13 : 09 Haziran 2014, 00:01:00 »
Bu konuyu okuyunca aklıma ilk mogan bıçak Turhan ustanın videosu geldi. Videoda bu zenaati ögretmek istediğini söylüyordu ama şuan ne düşünüyor bilemem. Tabi birde kendisi Ankara' da.

enteresan

• *
  • 6
  • Frkn Cyln
« Yanıtla #14 : 09 Haziran 2014, 00:02:18 »
Lütfen alınma arkadasım ,çok samimi buldum ve beğendim fikirlerini ,kendi adıma tecrüberimi aktardım seni soğutmak değil kesiikle niyetim ,umarım herşey gönlünce olur .
Mustafa ağbim (ağbim diyorum çünkü profilinizde 38 yaşında olduğunuz yazıyor) lütfen beni de mahcup edecek yorumlara maruz bırakmayın. sanırım  benim hatamdan kaynaklanıyor biraz da,eksik aktarmışım, düşüncelerimi&fikirlerimi. Haliyle anlatmak istediklerimi net olarak aktaramamışım. Sohbetimiz, muhabettimiz ilerledikçe biraz daha net fikirlerin kafanızda canlanacağına inanıyorum.

Ya ağbi aslında istediğim, Allah'ımdan dilediğim hayatın içerisinde. Bir anadolu köyünde, pikabımda Neşet Ertaş çalarken, atölyemde severek yaptığım herhangi bir uğraşımla geçimi sağlamak istiyorum. pek de afilli bir şey değil aslında. Ve bu hayatı nasıl kazanacağımı da pek bilmiyorum açıkcası. Başarısızlıklardan da korkmuyorum, her ne kadar yenilgilere/başarısızlıklara yer verilmeyen bir toplumun içeriisinde bulunsam da.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #15 : 09 Haziran 2014, 00:02:52 »
Umarım dusunduklerini gerçekleştirirsin..
İstanbulda bu işi meslek olarak yapan soytürk usta var istersen bi gorus en azından dusunduklerinle alakalı fikir sahibi olursun

mustafa

• 306
« Yanıtla #16 : 09 Haziran 2014, 00:44:58 »
Hayallerinden vazgeçme kardesim ,eğer çok istersen olur bir şekilde insaallah .Biz olayın maddi yönünü öne aldık ama birde felsefesi ve azim var ve sende bu azim var anlaşılan .benimde bu yaşta hala hayallerim var ve karar verince kolay vazgeçmem ,hala hayallerim için büyük riskler almak banada zor gelmiyor ;bu açıdan bakınca hak veriyorum sana istediğin bu madem dibine kadar zorla ,eminim basarirsin bu kararlilikla .tekrar hosgeldin aramiza .

enteresan

• *
  • 6
  • Frkn Cyln
« Yanıtla #17 : 09 Haziran 2014, 12:36:54 »
Eğer şartları oluşturabilirsem, barınma vs gibi, sorunları halledebileceğim şehirler olursa şayet bağzı şeylerden feragat edebilirim... Öneri yaparken aklınızın bir köşesinde bulunsun düşüncesiyle yazıyorum.

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #18 : 09 Haziran 2014, 15:06:30 »

Yazdıklarından anladığım kadarıyla okumakla aran iyi. Bu forum okumayı bilen birini çıraklıktan kurtaracak bütün bilgileri fazlasıyla barındırıyor. Ülkemizin en yetenekli bıçak sanatçıları burada. Hatta dünya çapında ustalarımız var. Ve deneyimlerini sabırla ve cömertce paylaşıyorlar. Fakat genelde yarı profesyonel yada amatör olarak bu işi yapıyorlar.

Ben çırağı olan bir bıçak sanatçısı görmedim. Genelde çırak çalıştırmazlar. İstanbul'da atölyesi olan epey usta var, hangisini ziyaret etsen seni kapıda karşılarlar. Sana zaman ayırırlar. Bu ustalarla tanışmak için de forumda bolca zaman geçirmen gerekiyor.

Bıçak sanatı multidisiplinel bir meslektir. Demircilik, ahşap işleri, metalurji, deri işleme, demir harici metaller, kaynak, lehim, sert lehim, gravür, oyma, kakma, vs. Kabiliyetine göre zaman içinde bunlardan biçoğunda ustalaşman gerekiyor. Haliyle bunca yeteneği olan bir usta, bıçaklarını satamasa bile eliyle yaptıklarından ekmeğini çıkarabilir. O konuda müsterih ol.

Hakkında çok bişey bilmediğimiz için sana bir kariyer planlaması yapmamız zor. Ancak ben senin yaşında olsaydım, yukarıda saydığım işlerle ilgisi olan bir dalda, bir diploma edinmeye bakardım. Doğrudan bir bıçakçıda iş bulamasan bile atölye ortamında çalışabileceğin bir mesleğin olaması, hedefine doğrudan ilerlemeni sağlayacak en akıllıca yol olur kanaatindeyim.

Son olarak, biraz tez canlı olduğunu görüyorum. Sakin ol, sabırlı ol. Frumu baştan sona sindire sindire, not alarak oku. Bu arada bolca pratik yap. Zaman içerisinde bizim bakış açımıza ulaşacaksın ve ne demek istediğimizi tam olarak ancak ozaman anlayacaksın.

Not: ismini de biyerlere yaz.

Selamlar.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #19 : 12 Haziran 2014, 12:07:24 »
ne istediğini bilmek çok önemli ve değerlidir. bir şeyi isterken göremediklerin veya önemsemediklerinle ilgili bilgiler ve fikirler daha da önemlidir.

forumda minimum ekipmanla bıçak yapmaya başlamak için yeterli bilgi mevcut. öncelikle bunları bulmalı, okumalı ve tedarik etmelisin. tedarikte sıkıntı yaşadığın durumlarda bizlere(foruma) danışmalısın. eğer dilersen bir çayımı içmeye gelir, gerekli ekipmanları görür, inceler, ihtiyacın olanları alır gidersin. bundan ayrıca da memnuniyet duyarım. ama neye ihtiyacın olduğunu bilmek için de yine okuma yapman gerekmekte. ilk bıçağını yapmak için bir mekan lazım. yaz aylarındayız, en azından bir balkon işini rahatça görecektir. kendi başına bence 3 bıçak yaptığında, durumun ne olduğunu kavrarsın. hangi kısımlarda zorlanıyorsun, hangi kısımlar keyif veriyor gibi. bu üç bıçak sende bir çok soru biriktirecektir. işte asıl bu soruların cevapları için ustaya ihtiyaç duyacaksın.

bugüne kadar birilerine bir şeyler öğretmek ile ilgili bir tecrüben oldu mu bilmiyorum, fakat benim kendi tecrübelerime göre, öğrenmek isteyen soru sormadıkça, soru sorma noktasında olmadıkça, soru soracak noktaya varmadıkça; öğreticinin verdikleri yerine oturmuyor. ilk önce soruların olacak ki, sana cevap gelsin. bilgi zaten burada var ve uzun zamandan beri burada olmama rağmen ben bile bıçak yapımının bazı noktalarındaki bilgilere sahip değilim. çünkü o kısımlarla ilgili sorum olmadı hiç. ilgi, soruyu doğurur.

sorduğun şey, "bıçak yapmak istiyorum nasıl yaparım" değildi. "bıçak yaparak hayatımı kazanacağım" dedin yanlış anlamadıysam. bu noktada müsade edeceksin, hayatını kazanmak noktasında insanlar sana kendi tecrübelerini veya tahminlerini anlatacaklar. uyarılarda bulunacaklar, dikkatli ol diyecekler. bu da bizim üzerimizdeki vebaldir, buna da sen anlayış göstermelisin. burada senin bu işi yaparak hayatını kazanmanı istemeyecek tek bir kişi yoktur ve sen hayatını kazanmak için bıçak yapmaya başladığında ilk müşterilerin bu forumdan olacaktır. en azından seni desteklemek için. böyle baktığında, yazılanlardan rahatsız olmaman gerekir, önce burada anlaşalım.

burada uluslararası kalitede bıçak yapan ustalarımız var. hangisinin kapısını çalsan, yukarıda da yazıldığı gibi seni kapıda karşılarlar, inan bana. bu abartı değil, gerçek. Sefa ustam, Emre, Tolga ve Durukan ile Antalyadaki ilk görüşmemizi hatırlıyorum. en az lise arkadaşlarımla kurduğum samimiyet kadar yakındık. bu forumdaki herkesi ben böyle görüyorum. fakat sen daha sahaya girmedin. sahaya girdiğinde bu sözlerin ne kadar gerçek olduğunu göreceksin.

bıçak yaparak hayatını idame ettirmek noktasında, benim de sana tavsiyem olacak; ama ilk bıçağını yaptıktan sonra.  ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/