ne istediğini bilmek çok önemli ve değerlidir. bir şeyi isterken göremediklerin veya önemsemediklerinle ilgili bilgiler ve fikirler daha da önemlidir.
forumda minimum ekipmanla bıçak yapmaya başlamak için yeterli bilgi mevcut. öncelikle bunları bulmalı, okumalı ve tedarik etmelisin. tedarikte sıkıntı yaşadığın durumlarda bizlere(foruma) danışmalısın. eğer dilersen bir çayımı içmeye gelir, gerekli ekipmanları görür, inceler, ihtiyacın olanları alır gidersin. bundan ayrıca da memnuniyet duyarım. ama neye ihtiyacın olduğunu bilmek için de yine okuma yapman gerekmekte. ilk bıçağını yapmak için bir mekan lazım. yaz aylarındayız, en azından bir balkon işini rahatça görecektir. kendi başına bence 3 bıçak yaptığında, durumun ne olduğunu kavrarsın. hangi kısımlarda zorlanıyorsun, hangi kısımlar keyif veriyor gibi. bu üç bıçak sende bir çok soru biriktirecektir. işte asıl bu soruların cevapları için ustaya ihtiyaç duyacaksın.
bugüne kadar birilerine bir şeyler öğretmek ile ilgili bir tecrüben oldu mu bilmiyorum, fakat benim kendi tecrübelerime göre, öğrenmek isteyen soru sormadıkça, soru sorma noktasında olmadıkça, soru soracak noktaya varmadıkça; öğreticinin verdikleri yerine oturmuyor. ilk önce soruların olacak ki, sana cevap gelsin. bilgi zaten burada var ve uzun zamandan beri burada olmama rağmen ben bile bıçak yapımının bazı noktalarındaki bilgilere sahip değilim. çünkü o kısımlarla ilgili sorum olmadı hiç. ilgi, soruyu doğurur.
sorduğun şey, "bıçak yapmak istiyorum nasıl yaparım" değildi. "bıçak yaparak hayatımı kazanacağım" dedin yanlış anlamadıysam. bu noktada müsade edeceksin, hayatını kazanmak noktasında insanlar sana kendi tecrübelerini veya tahminlerini anlatacaklar. uyarılarda bulunacaklar, dikkatli ol diyecekler. bu da bizim üzerimizdeki vebaldir, buna da sen anlayış göstermelisin. burada senin bu işi yaparak hayatını kazanmanı istemeyecek tek bir kişi yoktur ve sen hayatını kazanmak için bıçak yapmaya başladığında ilk müşterilerin bu forumdan olacaktır. en azından seni desteklemek için. böyle baktığında, yazılanlardan rahatsız olmaman gerekir, önce burada anlaşalım.
burada uluslararası kalitede bıçak yapan ustalarımız var. hangisinin kapısını çalsan, yukarıda da yazıldığı gibi seni kapıda karşılarlar, inan bana. bu abartı değil, gerçek. Sefa ustam, Emre, Tolga ve Durukan ile Antalyadaki ilk görüşmemizi hatırlıyorum. en az lise arkadaşlarımla kurduğum samimiyet kadar yakındık. bu forumdaki herkesi ben böyle görüyorum. fakat sen daha sahaya girmedin. sahaya girdiğinde bu sözlerin ne kadar gerçek olduğunu göreceksin.
bıçak yaparak hayatını idame ettirmek noktasında, benim de sana tavsiyem olacak; ama ilk bıçağını yaptıktan sonra.