ortaçağ osmanlı döneminde çeliğe su vermeyle ilgili ilginç tarihi bir yazıya denk geldim.

(derleyen: Ali FATHALİZADE Metalurji Yüksek Mühendisi)
Osmanlı döneminde, Cevheri Nişaburi (MS 1173)
zamanında olduğu gibi, Türk kılıcı, kılıç yumurtası
veya Beyzesi ismi olan 3-5 cm çapında ve 8-12 cm
yüksekliğindeki çelik külçelerin birkaçı bir arada, sıcak
dövülerek yapılırmış ve bu yapımın değişik metod ve
formüleri vardı. Kılıcı şekillendirdikten sonra, bir o kadar
önemli olan, ona uygulanması gereken ısıl işlemidir. Zira
kılıç yapımının bir parçası olan su verme uygun olmasa
kılıç, kullanımı sırasında ya eğilir veya kırılır.
Kemankeş Mustafa paşa’nın (ağa) (MS 1592-1647), bir
okkası bin altına değer dediği, kılıca su verme ortamına
dair şunları yazmış:
Benim kardeşim sana, temren (ok, mızrak ve kargı
gibi silahlarının ucu) kılıç veya bıçağa verilen öyle bir
su yazdım ki bunu vaktiyle yapmışlar ve kimye gibi
saklamışlar. Bugün ne bir temrencide ne de bir kılıçcıda
vardır. Ben dahi saklıyacaktım, lakin hayır duanızdan
mahrum eylemeyiniz diye bunu açıklıyorum. Bu usulü
ben bizzat tecrübe ettim. Bu suyu yapmak için aşağıda
cins ve miktarı yazılan maddeler birbirleriyle karıştırılarak,
bir kaba konup mayalanmak üzere, kırk gün güneşte
bırakılır. Sonra bu kap ateşe konulup imbikten geçirilerek
damla damla toplanır. Bu şekilde elde edilen suyun
bir okkası bir kılıca su vermeye kafi gelir. Bir okkası bin
altına değer. Bu sudan, su verilmiş kılıç ile bir zırha vuran,
paramparça eder.
Kemankeş Mustafa Ağa’nın reçetesi şu bilgileri
içermektedir :
1 okka= ukiyye (29.75 gram) Sönmemiş kireç (CaO)
1/2 okka Pelit külü (Valanet gland)
1/2 okka Bevrek-ül Ermeni (Na-Ca-soda)
1/2 okka Cenkar (Bakır çalığı). Cenkar, Farsça kelimesi
ve bakır pası (oksidi) olan zengar teriminin tahrif olmuş
halidir.
1/2 okka Sarı zırnıh (As S-Arsenik Sülfüt)
1 okka Yaban soğanı suyu (Alium Satium)
2 okka Turp suyu (Raphanus Satium)
1 okka Katran (Govdron)