Geçenlerde zaten araştırmaya başlamıştım, bir de 17 Ağustos'a dair komplo teorilerine sarmıştım, üstüne bu gün de deprem geldi. Konuya bir girişeyim dedim.
Bu konuyu ben açmış olayım. Bu işin piri falan değilim ama birlikte geliştirebileceğimize güvenerek bir şeyler karalamaya başlayayım.
- o -
BOB, bug-out-bag yani Türkçe anlamıyla kaçış/sıvışma çantası demek. Trakya espirisi yaparsak kap-çık çantası adını da koyabiliriz.
Acil bir durum olduğunda ve kaçarken düşünmeye, bakınmaya dahi vaktiniz olmadığında ortada aç açıkta kalmamak için ihtiyaç duyacağınız şeyleri önceden doldurup da kolay bulunur bir yere koyduğunuz bir çanta bu.
Bu çantanın içeriği, yaşanan ortama, iklime, beklenen tehdide, kişinin ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Bu eşyalar aslında bir hayatı idame kitinin çok abartılmış, iri hali gibi düşünülebilir. olabildiğince üstte taşınacak ve ufak tefek olacak bir hayatı idame kitinden farklı olarak bu çanta evin bir köşesinde içinde çok miktarda eşya barındırmış halde durabilir. Bunun taşınacak bir iriliği aşmaması kafidir.
- o -
99'da sarsıntılar azalınca ayağıma pantolonu geçirip üstüme bir gömlek dahi bulamadan kendimi sokağa atmıştım. Pantolonun ceplerinde bulunanlar dışında erişebileceğim bir şeyler yoktu. Yanımda telefon kartı olması sayesinde evi arayabilmiştim. Bir komşu arabasındaki bir yedek gömleği verince adam gibi giyinebilmiştim.
Sabaha kadar böyle oyalandıktan sonra mecburen eve girmiş, telefon, giyim vs eşyalar tedarik etmiştim ve o günün akşamı da dışarda yatmak için gereken eşyaları dermiş ve geceyi açık alanda geçirmiştim.
- o -
Böyle bir çantada olabilecek şeyleri sayayım. Listeyi birlikte adam ederiz.
Kategorileri listelemeye çalışayım:
... Çantanın kendisi.
İlk sıralandı ama içine koyulacak şeylere bağlı olduğundan baştan ezbere tedarik edilemez. Sırasını beklemeli.
Çantanızı felaket anında ışıklar gidince görebilecek misiniz? Üzerine hem fosforlu, hem de reflektörlü bir şeyler iliştirmenizi öneririm.
Çanta su geçirmez olmalı.
Kolay sırtlayabilmelisiniz
... Su
suyun kendisi, kap, arıtma buna girenler,
... Yiyecek
saklanabilir gıdalar ve gıda hazırlama için gerekenler,
... Giyim
yaz ve özellikle kışın gerekenler,
... barınak, yatak
soğuktan, yağıştan sığınacak, doğadan korunacak ve uyumaya yarayacak şeyler,
... ısınma, ısıtma
kendinizi, yiyecek ve içeceği ısıtmak için,
... ilk yardım
... temizlik/hijyen
sizin tuvalet vs. temizlik ihtiyaçlarınız, bebeğinizin bezi,
... alet/araç/diğer malzeme
bıçağınız, testereniz, pusulanız vs.
... aydınlanma
önünüzü göremediğiniz an karanlık hapseder sizi..
... iletişim
kurtulmak için yardım isteyebilmek gerek...
... savunma
yerine göre insandan hayvandan savunmak için,
... sair
para, hayatı idame kiti.
- o -
Acil durum planı
Acil bir durumda evden kaçtığınızda nerede buluşacağınız belli mi? Kaçarken kimin hangi tedbiri alacağı, kimin neyi taşıyacağı belli mi?