Bıçak Sanatı - Forum

İkinci el sutunlu matkap alırken

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
İkinci el sutunlu matkap alırken
« : 22 Mayıs 2014, 21:29:02 »
Arkadaşlar merhaba

İkinci el hesaplı bir sutunlu matkap denk geldi. Tam olarak marka model bilmiyorum ama 250w lık quantum b13 dengi birşey diye tahmin ediyorum.

- 4mm d2 yi matkapla çürütme için bu güç yeter mi ?
- İkinci sutunlu matkap alırken kafanın yalpası dışında nelere dikkat etmeli, nereleri kontrol etmeli ?

Selamlar
Ahmet
« Son Düzenleme: 22 Mayıs 2014, 22:01:34 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: İkinci el sutunlu matkap alırken
« Yanıtla #1 : 22 Mayıs 2014, 23:26:01 »
sütunlu matkabı neden kullanıyoruz, dogru delik delmek için. en önemlisi tablanın terazili olması. bunu test etmek lazım. mesela 20x20 dolu malzemeyi 2 tane üst üste kenarları ve uçları eşit şekilde sabitleyin ve delin. deldiginiz uç kalınlıgında bir pimi delikten geçirin. sonra 20lik parçaların yüzlerini çevirerek tekrar pimi geçirmeyi deneyin. pim geçtikten sonra parçaların ucları ve kenarları yine denkse sorun yok
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #2 : 22 Mayıs 2014, 23:31:55 »

Bence 250 w yetersiz. Salı günü elimdeki 550 w lık sedef marka matkabı aldığım yere iade edip 750 w lık daha profesyonel bir matkap edindim ve iyiki de almışım , size tavsiyem uzun süreli kullanmak istiyorsanız en az 550 w lık bir matkap edinin. Bu arada Quantum iyi bir marka .

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #3 : 23 Mayıs 2014, 09:21:05 »
sütunlu matkabı neden kullanıyoruz, dogru delik delmek için. en önemlisi tablanın terazili olması. bunu test etmek lazım. mesela 20x20 dolu malzemeyi 2 tane üst üste kenarları ve uçları eşit şekilde sabitleyin ve delin. deldiginiz uç kalınlıgında bir pimi delikten geçirin. sonra 20lik parçaların yüzlerini çevirerek tekrar pimi geçirmeyi deneyin. pim geçtikten sonra parçaların ucları ve kenarları yine denkse sorun yok

Test için güzel bir yöntem, gerçi bu alet üst üste konmuş iki tane 10mm dolu malzemeyi delemez gibi geliyor bana, daha incesinde de ne kadar doğru sonuç alınır bilemedim.
Ama kalın ahşap ile denenebilir, teşekkürler.

Bence 250 w yetersiz. Salı günü elimdeki 550 w lık sedef marka matkabı aldığım yere iade edip 750 w lık daha profesyonel bir matkap edindim ve iyiki de almışım , size tavsiyem uzun süreli kullanmak istiyorsanız en az 550 w lık bir matkap edinin. Bu arada Quantum iyi bir marka .

350W lık Quantum B14'ü kullanan memnun arkadaşlar var forumda, benim için fiyat/özellik açısından önemli bir referans. 5 hızlı 250W sütunlu yavaş ta olsa idare eder diye tahmin ettim, ama motor bayılıp kalırsa olmaz. Sütunlu matkap benim gibi çok yoğun/hızlı birşeyler yapma peşinde olmayan, haftada yarım gün vakit ayırabilen tembel hobiciler için olsa iyi olur olmasa da idare edilir diye düşündüğüm bir alet. Fiyat uygun olunca (90TL ~ 100TL durumunu görmedim henüz) çok hırpalanmamışsa al at kenara diye şeytan dürttü. Ama 4mm D2 delmede bir işe yaramaz diyorsanız, hiç bulaşmayayım, durduk yere yer kaplamasın.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #4 : 23 Mayıs 2014, 09:32:27 »
sizin kullanacagınız en kalın uç 7.5mm. sonuçta bahsettiginiz delikleri el matkabıyla açıyoruz, bu niye delmesin.  zaten el matkabı fiyatı. ben alırdım
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #5 : 23 Mayıs 2014, 11:03:25 »
Bence 250 w bu iş için yeter de artar.
Yine 250 w bir matkapla 10 mm lamaları 13 mm uçla deliyorduk arada takılma yapıyor 10 taneden sonra motor ateş gibi oluyordu.
Ama 4-5 mm uçla herşeyi delersiniz. Yeter ki tabla sağlam esnemesiz olsun

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 23 Mayıs 2014, 11:15:02 »
Hobi için kullanılacaksa, çok da extrem şeyler beklenmiyorsa, 350W alt sınırınız olsun
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #7 : 24 Mayıs 2014, 23:16:32 »
Koçtaş ın sattığı performance power lardan biri çıktı matkap. Ancak biraz fazla hor kullanılmış/hırpalanmış. Almaktan vazgeçtim...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 25 Mayıs 2014, 02:24:22 »
Delme performansında sorun olduğu zaman yalnızca motora odaklanmamalı. Doğru devirde delmek, doğru tipte uç kullanmak, matkap uçlarını bilemek, kesme yağı kullanmak ve matkap ucuyla işin ısınmamasına dikkat etmek de önemli.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 25 Mayıs 2014, 13:24:09 »
Delme performansında sorun olduğu zaman yalnızca motora odaklanmamalı. Doğru devirde delmek, doğru tipte uç kullanmak, matkap uçlarını bilemek, kesme yağı kullanmak ve matkap ucuyla işin ısınmamasına dikkat etmek de önemli.
+1 Bunlar önemli. 350W lık ufak bir matkap ile kalın bir eğeyi uygun bir uçla çok rahat delebiliyorum.