Bıçak Sanatı - Forum

Limon

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Limon
« : 14 Mayıs 2014, 10:22:03 »
Merhaba
Forumda baya eski olmama rağmen pek bişey yapamadım şimdiye kadar. Ben de bu hale bakıp utandım ve işe başlamaya karar verdim. ^-^

Malzeme eğe. Profili çıkartırken aslında Gökhan ustanın yaptığı gibi küçük bir bıçak çıkartmaktı amacım. Ama sonra hani yapıyorken bir işe yarasın mantığı ile kabza küçük namlusu büyük bişey ortaya çıktı.
Ele fena oturmuyor ama çokta iyi sayılmaz.

Sap malzemesi olarak limon ağacı seçtim. Pinler de bakır(veya pirinç) lavabo vidasının ssütun matkapta eğeyle inceltilmesinden oluşturuldu.
Arka taraf eğe ve tam düzgün olmadığından ahşap çelik birleşme yerleri kötü oldu araları japonla doldurdum ama daha da kötü oldu.

Perdah 600 e kadar atılmıştı ama bileyleme sırasında çizildi bende 220 zımpara ile biraz üstünden geçtim sonra temizlerim uygun olduğum bir zamanda.

Aslına bakarsanız bu bıçak benim için bir hayal kırıklığı oldu. Çok fazla emek verip daha güzel bişey olacağını hayal etmiştim ama ortaya böyle eçiş bücüş bişey çıkınca hevesim kırıldı.

Sanırım hurda çelikleri bırakıp hazır çeliklere başlamam gerek. (hakkaten hazır çeliklerle hiç çalışmadım)

Ynt: Limon
« Yanıtla #1 : 14 Mayıs 2014, 10:54:35 »
Bu haliyle piyasadaki bir çok bıçağı döver  ;), işlevselliğinden eminim. bence önemli olan ne yapacağını biliyor olmak, görsel zenginliğine bakıp moralini hiç bozma, en azından işlevselliğinden eminsin. Benim asıl dikkatimi çeken Limon, gerçekten de çok sert ve dayanıklı bir ağaçtır. Kuruduğunda neredeyse balta bile işlemez, seker. Şimdiye kadar sanırım bir kişi daha kullanmıştı. Hem rengi hemde dokusuna bayıldım, bundan sonra mutlaka değerlendireceğim bir ağaç. Dikkatimizi de çektiğin için teşekkürler. Ellerin dert görmesin.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #2 : 14 Mayıs 2014, 11:15:59 »
Ben de portakal denemiştim. Eğelerken pat diye bir parçası düşmüştü. Ağacın dokusundan mı bilmiyorum kupan parçalar olabiliyor. Sakin çalışınca istediğim şekli verebilmiştim. :)

Elinize sağlık. Bence gayet güzel duruyor.  Japon yapıştırıcısı çok güzel stabilize etmişti.
Okinawian

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2014, 11:18:30 »
Elinize sağlık :2up  Bu bıçağın görevini en iyi şekilde gerçekleştireceğinden eminim görsel zamanla düzelir ilk anda teknik daha önemli doğru sertleştirme yapıldı mı vb. konular .
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #4 : 14 Mayıs 2014, 11:53:15 »
Elinize, emeğinize sağlık.Bende yaptığınız bıçağın görevini yapacağını düşünüyorum.Hurda malzemelerle çalışmak biraz daha meşakkatlidir.Ama o hurdanın güzel ve işe yarar bir nesneye dönüştüğünü görmenin verdiği mutluluk verilen emeğe değer.

ozan191

• 171
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #5 : 14 Mayıs 2014, 13:09:13 »
Eciş bücüş? Bence gayet güzel olmuş hiç düşünmeden doğada yanımda isteyeceğim bir bıçak  :2up

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #6 : 14 Mayıs 2014, 13:12:10 »
Herkese teşekkürler
Isıl işlem ne derece tuttu bilmiyorum ama eğe testini geçti. Kolum kadar bir dut dalını balta gbi vura vura böldüm ve ağızda defarmasyon olmadı benim için yeterli.

Ağaca gelince elimde kuru olarak sadece dut, meşe, irako vardı. Sorduğum herkes en güzel sap malzemesi limon dedi. Bende öyle yaptım.
Çok kolay zımpara oluyor ama aynı hızda da zımparayı köreltiyor.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4410.msg89487#msg89487 daha önce burda balçak yapmıştım güzel duruyor

Arkadaşlar lütfen bu bıçağı beyenmiyorum diye bir sonuç çıkarmayın. Şimdiye kadar yaptığım en güzel bıçak
Ama bundan daha güzel olacağını bekliyordum. Sabırsızlık yapıp aceleye getirdiğim için kendime kızıyorum sadece

Neyse durmak yok o eğeden bir bıçak daha çıkar gizli kuyruk
« Son Düzenleme: 14 Mayıs 2014, 13:21:05 Gönderen: karemisola »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2014, 13:56:27 »
Bıçağın profili ve işlevselliği çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık güzel günlerde kullan  :2up

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2014, 14:25:31 »
            Bıçak harika sap şahane neresini beğenmedin. Bence ustalarımızın yaptığı işlerle kıyaslamak yerine sadece hedef olarak seçmeliyiz. Yoksa bu işi asla beceremez tez zaman da bıkarız. Usta olmak için bunlar gibi onlarca yüzlerce denemeler yapıp pratik kazanmak gerekiyor. Tabii her zaman olduğu gibi son sözü yine ustalarımız söyler.

adem42

• 647
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 15 Mayıs 2014, 10:02:40 »
Bende yeni başladım ilk bıçağıma ve eski bir eğe ile. Nereye gider bilmiyorum ama sizinki kadar bile yapabilsem bana yetecek aslında.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 15 Mayıs 2014, 10:12:18 »
E olmuş ki zaten bu?

Görüntüyü iki adım ileri götürmeyi illa isterseniz namluda yanaklardaki taşlamaya zımparalama ve sonra mengeneye takılı bıçağın sapını uzun bir bez sırtlı zımpara şeridiyle zımparalama sizin hayallerinizin ilacı olur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #11 : 15 Mayıs 2014, 10:14:25 »
hazır plaka çelikle başlamak veya eğe arasında bence pek fark yok. sadece belki profil formu noktasında eğe biraz kısıtlayıcı olabilir. fakat sen gayet başarılı bir iş çıkartmışsın. taşlama eşiğini güzel kotarmışsın, sistemi de bilerek ilerlemişsin. eh işçilikte bazı sorunlar çıkacak. ben dahil sanırım bütün ustalarımızın her yeni bıçakta karşılaştığı yeni bir durum veya sorun oluyordur. zaten işin keyifli kısmı bir önceki seferde sorun yaşadığın noktada bir daha sorun yaşamadığını görmek ;) ben açıkcası çok beğendim çalışmanı ve eksikleri de çok normal. fakat benim gibi acelecilik yaptıysan, o zaman bişiy diyemiyorum :)

limon ağacını ben de çok beğendim şimdi. dut ağacından sonra eğer bulabilirsem favorim olacaktır kesin.
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #12 : 15 Mayıs 2014, 10:31:16 »
Teşekkürler beyenmenize sevindim.
Bu bıçağı yapmak bir ay kadar sürdü.  ???
Ama sonlara yaklaşınca sabırsızlık hakim oluyor. Son işler biraz aceleye geldi. Bugün zımparayla biraz çalışınca daha bir güzel oldu sanki. Üstünde biraz daha çalışacam bakalım

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #13 : 15 Mayıs 2014, 11:37:35 »
İlk bıçağa göre iyi olmuş hazır çelik demişsin eğe piyasadaki hazır çeliklerin çoğunu cebinden çıkarır hatrı sayılır bir çeliktir.Birsonrakine biraz daha dikkat edersin olur biter .dikkatli çalışamazsan hazır çeliklerde eciş bücüş çıkar unutma.düzgünlük senin itinalı çalışman ve ne yaptığını nasıl yaptığını bilmenle alakalı.Ellerine sağlık
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #14 : 15 Mayıs 2014, 16:15:35 »
Eğeyi yumuşatmak için sobaya attım. Yüzeyde çok fazla cüruf oluştu ve kendi ağırlığı altında yamuldu. Odun sobasının o kadar ısınacağını bilmezdim
Ben de düz değil çukurlu tümsekli bir yüzey elde ettim. Üstüne çeliğin bazı yerleri hala sert ve elimdeki eğe de inceydi. 
Bant zımpara olmadan hurda ve dövme çeliklerle çalışmak sıkıntı.

Elde çeliğin kalibresini almanın herhangi bir tekniği veya yardımcı düzeneği var mı?

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #15 : 15 Mayıs 2014, 20:23:40 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #16 : 15 Mayıs 2014, 21:53:53 »
Ellerinize emeğinize sağlık en güzel iş insanın kendi yaptığıdır. İyi günlerde kullanın  :2up :2up :2up

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #17 : 15 Mayıs 2014, 22:20:39 »
Yusuf  limon sap harika olmuş  biçakta süper hoşuma gitti bende yapacağim bir tane.. .daha otantik ve rustik duruyor.
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #18 : 15 Mayıs 2014, 22:37:45 »
Ellerinize sağlık Hocam. Ben namlunun formunu çok beğendim. Çok tutturmak istedim bu şekli fakat tam olmadı. Ellerinize sağlık tekrardan.
Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #19 : 16 Mayıs 2014, 20:38:05 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Ellerinize emeğinize sağlık en güzel iş insanın kendi yaptığıdır. İyi günlerde kullanın  :2up :2up :2up
Teşekkürler.
Yusuf  limon sap harika olmuş  biçakta süper hoşuma gitti bende yapacağim bir tane.. .daha otantik ve rustik duruyor.
Teşekkürler. Limonu sağlam olduğu ve kolay ulaşılabilir olduğu için seçmiştim. Şekilsiz ve damarsız olduğu için beyenileceğini tahmin etmemiştim. Zımpara yaparken çıkan tozlar limonlu dondurma ile aynı renkte.
Ellerinize sağlık Hocam. Ben namlunun formunu çok beğendim. Çok tutturmak istedim bu şekli fakat tam olmadı. Ellerinize sağlık tekrardan.

Namlu formunu ben de beyeniyorum. Aslında çok kolay. bir lamayı istediğimiz genişlikte kesiyoruz. ön taraftan göz kararı bir kavis, üst taraftan da biraz taşlıyoruz. yine orantılı olacak şekilde ağızın uzunluğunu belirliyouz ve tamam istediğimiz şekil hazır :2up