Bıçak Sanatı - Forum

Tarihte ÖZENGİ , ZIRH , OK UÇLARI

35 Atınpark

• *
  • 65
  • Meslek: Ender Dolu Studiosus Reisen München
  • Yer: İzmir
Tarihte ÖZENGİ , ZIRH , OK UÇLARI
« : 13 Mayıs 2014, 22:54:05 »
Her ne kadar genel muhabbet sayfası bile olsa '' Demircilik  Branşı '' nı  ilgilendiren konu seçmeye özen gösteriyorum. Çünkü biliyorum ki demircilik --her konuda olduğu gibi--   başka disiplinlerden beslenirse anlam kazanacaktır. Çeliğe değen , bulaşan ne varsa bıçakçının burun kıvırmadan dinlemesi ve fikir yürütmesi gerekir. '' Ben bıçak yapıyorum , bana ne atın özengisinden '' deme hakkınız var mı ? Huğlu bir tüfekle İngiliz  Boss arasındaki kalite farkını merak etmezseniz ve hatta bu farkı küçümserseniz , babanızdan devraldığınız ya da hobby demirci olarak başladığınız işde çıkmaz sokakda kalırsınız ; tuhaftır ama bunu farketmezsiniz. Çocukluğum babamın torna atelyesinde geçti . Takım tezgahlarını kullanma sıkıntım yoktur. 13-14 yaşından beri oksijen kaynağı yaparım. Fakat demircilik farklı bir iş. Demircilik gerçek bir disiplin. İşe  ve bu işi yapanlara büyük saygım var . Sizlerden çok şey öğrenmek üzere aranıza katıldım. Ancak örs üzerinde  ( atlardan , onların nallarından ve nalbantlardan özür diliyerek )  at nalı yapmak üzere gelmedim. Bu sitede hep ama hep şaşırmak isterim . İnsan bildiği şeye değil , bilmediği şeye şaşırır . Eh , şaşırmak farketmektir .
Özengi sorusu bana geçen hafta geldi. Bir tıp profesörü sordu : Özengi ilk defa ne zaman kullanıldı ? Adam göz hekimi hoca , ama özengiyi merak etmiş . Ben Topkapı'daki silah bölümünden hep kaçarım. Zayıfım . Adam yayları görmüş ve özengiyi soruyor .İlgiyi anlayabildiniz mi ? Çünkü biliyor ki Türk okçusu at üzerindeyken dönüp arkaya ot atıyor yani öne değil. Bakın bunu bir batılı biliyor. Onun için batı kaynakları şöyle yazar : ''Türklere karşı hep '' kazandık '' dediğimiz anda kaybettik.'' Çünkü Osmanlı kendini hep kovalatmıştır savaş meydanında . Peki özengisi olmayan bir atlı arkaya dönüp ok atabilir mi ? Bu teknik olarak mümkün değil. Ama Roma legionlarında özengi yoktu .   (Bu yazı çok uzun oldu , sonra devam edeyim , yine sıkmaktan korkuyorum. )
Ölmeden  önce  ölünüz        ( Hadis-i Şerif )

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
Ynt: Tarihte ÖZENGİ , ZIRH , OK UÇLARI
« Yanıtla #1 : 13 Mayıs 2014, 23:40:22 »
        Ustamdan ilk öğrendiğim ustalığın sınırı yoktur ve ben oldum dediğin anda öğrenme şansın bitmiştir. Sabit kalırsın.Sen ilerleyemediğin gibi meslek yetiştirdiğin çıraklar ve gelecek bitmiştir.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #2 : 13 Mayıs 2014, 23:48:05 »

Ender bey, en heyecanlı yerinde kesmişsiniz :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 14 Mayıs 2014, 00:30:22 »
Türk tarihi Türkiye sınırları dahilinde aydınlatılamaz. Yalnızca politik tarih ve savaş tarihçiliğiyle de aydınlatılamaz. Sanat ve bilim tarihine çok ciddi önem ve destek verilmezse kör gözlerimizle filin hortumunu tutmaya devam edeceğiz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

35 Atınpark

• *
  • 65
« Yanıtla #4 : 14 Mayıs 2014, 07:24:09 »
Özengi beyefendi özengi . Konuştuğumuz konu özengi. Türk tarihinin aydınlatılmasından bahseden yok . Ermeni meselesini de konuşmuyoruz . Metalden imal edilen ve binicilerin kullandığı '' özengi ''yi konuşuyoruz. Demem o ki , ansiklopedik bir bilgiyi paylaşıyoruz.
Bu konuda bir bilginiz mevcutsa sizi de dinleriz , yoksa siz bizi dinleyiniz ..!   Mesele bu kadar basit !  Ayrıca ülkenin durumu münasebetiyle  konuşacak bir istek de kalmadı bence.

Osman Güney

• 418
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #5 : 14 Mayıs 2014, 09:25:48 »
Ender bey yazınızın devamını bekliyorum.  :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 14 Mayıs 2014, 09:56:35 »
Alıntı
biliyorum ki demircilik --her konuda olduğu gibi--   başka disiplinlerden beslenirse anlam kazanacaktır.

Alıntı
Özengi ilk defa ne zaman kullanıldı ?

Demirciliği başka disiplinler ile besleyip de anlam kazandıralım diyerek özenginin ilk defa nerede kullanıldığını araştırmaktan bahsediyorsanız konuyu tarihçiliğe getirdiniz demektir. Türkiye yaşayan insanlar olarak da biz kendi tarihçiliğimiz üzerinde konuşabiliriz. Türk tarihçiliğinde de çok gedik olduğundan dolayı üzenginin tarihi nedir, testerenin tarihi nedir vb. konuları araştırabilmek için daha fazla organize olmamız gereği açıktır. Çünkü üzenginin tarihini araştırırken de büyük ihtimalle bu araştırma bizi orta asyaya hatta belki maveraün nehire yönlendirecek. Tabi buralar hakkında araştırma yapmak dahi yeterli olmayacak, diğer yörelerle de karşılaştırma yaparak doğrulamak gerekecektir.

Tarihçilikten bahsetmiş olmamın da açtığınız konuya İngiliz silah sanayine olan referansınızdan daha uzak olmadığını takdir edersiniz.

Keşke siz de yazdıklarımı "burun kıvırmadan" dinleyebilseydiniz.

Haberler hepimizin canını sıktığından sizin de ruh halinizi tahmin edebiliyorum. O nedenle beni hemen, soluklanmadan yanıtlamamanızı rica ediyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

35 Atınpark

• *
  • 65
« Yanıtla #7 : 14 Mayıs 2014, 10:40:55 »
 Ben polemik yapmam . Çelik stersini , hem de içinde barut patlayan delikli çeliğin sterisini absolve edilmesini abartılı bulup , William Powell gibi ilk 10 daki bir üretici için '' palavra '' gibi düşük bir termineloji kullanan, '' size ''1-)sayfayı takip edenlere saygımdan 2-) bir gün biribirimizi tanıyınca gerçekten seveceğimizi düşünerek , asla polemik yapmam.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 14 Mayıs 2014, 10:54:12 »
Alıntı
Özengi beyefendi özengi . Konuştuğumuz konu özengi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

35 Atınpark

• *
  • 65
« Yanıtla #9 : 14 Mayıs 2014, 10:58:19 »
O polemik değil , o sizi konuya davet . Şimdi şu yaptığımız polemik .

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #10 : 14 Mayıs 2014, 11:01:19 »
'' Ben bıçak yapıyorum , bana ne atın özengisinden '' deme hakkınız var mı ?
Sizin "Ben üzengiyi soruyorum bana ne Türk tarihinden" deme hakkınız var mı ?
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

35 Atınpark

• *
  • 65
« Yanıtla #11 : 14 Mayıs 2014, 12:19:08 »
Doğrusunun üzengi olduğunu gördüm ve öğrendim. Şimdi şu üzengi konusunu bitirelim. Yukarıdaki yazım '' Roma'da üzengi yoktu '' diyerek bitti .Can alıcı soru : neden yoktu ? olmalıydı . Çünkü Roma savaş düzeni atlı savaşçılara değil , Roma panzerlerine dayanıyordu. Roma'nın üzengiye ihtiyacı yoktu. Bu panzer legionları çok geniş bir konu , oraya dalmadan ve ana konudan ayrılmadan devam ediyorum. At üzerinde iki eli de dolu ( ok ve yayla ) bir savaşçının arkaya kaykılarak ok atabilmesi üzengisiz mümkün değil. ' 2y.yılda Çin kaynaklarında üzengi gözükmüyor. Aynı y.yılda batı Roma relievlerinde mobilye fildişi süslemelerinde kondisyonu çok düzgün buluntularda üzengi gözükmüyor. ( Efes antik kenti yamaç evler kazıları ) 5 . y. yıldan itibaren orta asya savaşçılarında yaygınlaşıyor. Dikkat , başlıyor demiyorum. Başlangıcı Moğol veya Türk lere dayanabilir. Velhasıl , kim at koşarken ok atıyorsa üzengi o topluma ait olmalı . Bu işi ezberlemiş o savaşçılar. Zira oku galop sırasında ( dört nal havadayken )  bırakıyor . Sniper nasıl ki iki nefes arasınada ateş ediyorsa , okun sırrı da bu. Roma eğer Türkler gibi ana unsur olarak atlı savaşçılara muhtaç olsaydı ve çağları uyuşsa ve karşılaşsalardı Türkler Roma ordusunu perişan ederdi. Bunun iki sebebi var . 1-) Avrupa ve orta asya atları farklı ırklar. Orta asya atları küçük ve  hareketli 2-) Romalı savaşçılar teçhizat ve giysi olarak çok ağırlar . Büyük ebadlı atlar ve ağır biniciler . İşleri biterdi. Ama çağları hiç bir zaman onları bir araya getirmedi.  Haçlı seferleri sırasında Friedrich Barborassa'nın Silifke nehrinde serinlerken askerlerinin gözü önünde ağır zırhı yüzünden boğulduğunu unutmayalım. Yukarıdaki anlattıklarım arasında üzengi konusu ansiklopedik bir bilgidir .Benim yaptığım bu bilgiyi genel tarih bilgileri ile birleştrip sunmamdır. Bir tıp profesörü çok zor bir soruyu çok basitmiş gibi sordu , birlikte öğrendik.Bir değişik şaşırtıcı bilgi ise Türklerde ve Moğol savaşçılarında kullanılan ipek zırh dir . Ok yiyen savaşçının ipekten örülmüş zırh yeleği okun  iki yanından el ile  hızlı ve sert bir biçimde gerilip ok ucu dışarı çıkarılabiliyordu. Bu konuda yazılı kayıtlar var . Şaşırtıcı ama gerçek . Bir de böyle bir zırhın savaşçıyı ne kadar hafiflettiğini düşünmek gerekir. Bu konuyu artık bitirmek istiyorum.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #12 : 14 Mayıs 2014, 12:22:25 »
Konu üzengi, zırh, ok ucu olunca ve ilk üzengi kullanan kim diye sorulunca ve Türklerin at üstündeki üstünlüğünden geriye ok atmalarından bahsedilince konuyu Türk tarihi içinde değerlendirmemek elde değil sanırım.

Bildiğim kadarıyla üzengiyi kullanan ilk topluluk Çinliler diyorlar! ::) Ama üzenginin kullanımı, diğer toplumlara yayılmasında ve tarihi olaylara olan etkisinde Türk topluluklarını incelemeden sadece üzengi üzerinden gitmekte yanlış olur.

Ender bey burası bir forum ve çok doğal olarak kişiler konu hakkında kendi düşüncelerini ve yargılarını konuya eklemekte özgürler. Forum da bir konu açıp ansiklopedik bir bilgiden bahsedermiş gibi yorum yapamayız, her ne olursa olsun konu farklı yönleri ile tartışılacaktır bu çok doğal.

Keşke yazıya ara vermeyip anlatmak istediğinizi tam anlatsaydınız, bende gerçekten ilk mesajı okuyunca konunun üzenginin Türk tarihi üzerindeki etkisine doğru gidiyor hissi uyandırdı.

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
« Yanıtla #13 : 28 Mayıs 2014, 02:13:02 »
Konu ilgi alanım dahilinde , profesörün sorduğu soruyu bende 14 yasımda sormuştum !bunu sormak için prof yada yabancı olmaya gerek yok ...üzengi ve gemin ("gem " at ve eseklerde ağıza takılan tek yada iki parca olabilen atı yönlendirmede ve kontrol altında tutmaya yarayan aparat )üzengi ise egerin yani oturagin yanlarindan aşagi dogru sarkan deri yada kalin ipin ucuna ekli ,binicinin ayaklarini icine soktugu sagli sollu aparatlardır .tarihi kaynaklar gem ve üzenginin ilk bulundugu bölgenin orta asya stepleri oldugu konusunda hemfikir sayilir.Söylemek istedigim cok sey var  ama sonraya bırakıyorum ,simdilik tek söyliyecegim ;at üzerinde geriye ok atabilmek gercekten yetenektir lakin bu sadece üzengi marifeti degildir !zira roma lejyonunda olmayan üzengi 12.yüzyıl bizansında vardi !neden selcuklu ve osmanlilarin karsisinda onlarda geriye kacip ok atamadilar ??? Cevap bende .konunun ilginc olmasi icin cevap yada tahmin  bekliyorum  :)
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

mustafa

• 306
« Yanıtla #14 : 28 Mayıs 2014, 02:19:22 »
Doğru cevap ,avatarımda gizli :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 28 Mayıs 2014, 02:30:41 »
Ben de yanıtı vermeyeyim. Ancak boyu değil işlevi diye ip ucu vereyim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #16 : 28 Mayıs 2014, 02:51:16 »
 :D yay yani. O uzun yaylarla at üstünde zor durulur bırak geriye atmayı  ;D

mustafa

• 306
« Yanıtla #17 : 28 Mayıs 2014, 09:49:26 »
Evet Zafer :) doğru cevap .Püfnoktası yayda "kompozit birden fazla parçadan olusan bu yaylar zamanın teknoloji harikası .kısa ama çok güçlü at üzerinde her pozisyonda atış yapma imkani veriyor süvariye .tabiidir üzengi burada olmassa olmaz .diger yaylar tek parça oldugu icin olabildigince esnek malzemeden ,porsuk agaci gibi vede o enerjiyi yakalayabilmek icin iki metre civarinda .at üzerinde kullanmak zor kompozit yayın karşısında ise hic sansi yok .Asıl konuyu dağıtmak istemiyorum ama ,konuyu açan arkadaş ince ve doğru saptamaların yanında gerçek tarihle alakası olmayan yanlis bilgilerde vermis .mesela komposit yayın icadı çok dah eskidir Türklerden cok daha önce İskitler kullanmistir bu yayi ,iki ;roma lejyonları Türklerle ms.400 lerde Batı Hunları ve onların Hakanı Atilla ile tanısma şanssızligina ugramislardir .Atilla Vatikana bile girmis italyada at oynatmistir .Sonra Peçenekler ,Bulgarlar ,macarlar turani kavimlerdir Anadoluya giren Oğuz boylarından neredeyse 600 sene kavimler göçüyle roma orta asya savasçilariyla karsilasmis .Üc ;ipek zırh meselesi ,ipek zırh olarak degil zırhın altına giyilen ikinci bir korunma unsurudur . İlk dönem zırhları kalın deri "kösele"den imal edilmis daha sonra demirden plakalar kullanılmış en son dönemde agırlığı azaltmak icin ince örgü zırhlarla tavan yapmıstir .simdilik hosca kalın .

mustafa

• 306
« Yanıtla #18 : 29 Mayıs 2014, 03:42:37 »
"Türk okçusu geriye ok atıyor ileri degil" yorumuda doğru bilgi değil ;Türk okçulugunda " menzil okçuluğu " diye bir disiplin var ,buda spor olsun diye degil ! Yaylar biraz daha büyük ve daha sert 600-800 metre menzile sahip bu yaylar !!! Yaziyla SEKİZYÜZ metre ! Şaka falan degil bu kayitli Osmanli tarihinde yapilan rekor atis .İleri doğru 800 metre .bu mevzu derin mevzu ; üstünkörü Türkler ileri ok atmaz demek olacak iş degil .

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #19 : 29 Mayıs 2014, 12:02:46 »
bir çok yazılı kaynakta üzengiyi çinlilerin bulduğu net bir şekilde belirtiliyor. Üniversitede ingilizce dünya tarihi dersinde referans kitap olarak kullandığımız cambridge üniversitesinin kitabında da aynısı yazmaktaydı. Hatta türklerin çinlilerle cenk ederken özellikle sert çarpışmalarda ve hızlı at sürerken attan düştükleri fakat daha çelimsiz ve kısa olan çinlileri sapa sağlam atın üstünde görünce şaşırdıkları ve hemen bunun nedenini araştırıp kısa süre sonra üzengiyle tanışmalarından bahsediyordu. Ayrıca savaşçı ruha sahip türklerin böylelikle çok daha güçlendiklerinden ve büyük savaşları kazanmalarında üzenginin çok önemli bir yeri olduğundan bahsediyordu. Aslında ingiliz kaynaklarında türklerin başarılarından pek bahsedilmez. Örneğin aynı kitapta osmanlıdan hiç bahsedilmiyordu. Okuyunca şaşırmıştım.