Bıçak Sanatı - Forum

hamon ck 67

tarpoon

• 4739
hamon ck 67
« : 06 Kasım 2010, 21:40:26 »
ufak gundelık kullanım için bır bıçak yapayımdedım bugun . profılı cıkardım  kabaca zıparasını  temızlığı yaptım
oldu olucak hamonda denıyeyım dedım  şeytan durtuyo ya :D
ısı görmüş şamot+ reflakter ıle hazırladığım harcı ıstedığım desenlerı vererek hazırladım.

ve ocağa attım profılı. ısı ve renk olarak uygun anın geldığını hıssettığımde mıknatıs ıle kontrolumu yaptım  ocaktan alıp oda sıcaklığındakı suda suyunu kesıntılı olarak verdım .
1000 kumda hafıf bır temızlık yapıldı arkadaska konusurken elımdekı profılın resmen tık dıye attığını hıssettım :(

asıt ve alıminyum oksıt olmadığı için sırke ve karbonatla desenler bu kadar bellı oldu..
üzüldüm zannetmeyın aksine dahada hırslandım :)

sanırım benım fark edemedığım bır çatlak vardı ve dayanamadı..  yenısını yapmak farz oldu artık :2up

ustalarımızın ve arkadaşlarımızın yorumlarını beklıyor olacağım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
Ynt: hamon ck 67
« Yanıtla #1 : 06 Kasım 2010, 22:34:51 »
sağlık olsun taner   daha çok profil çatlatacağız  galiba.))  bu ck 67  suya  pek  gelmiyor   yağda    sertleştirincede     biraz  yumuşak  kalıyor    bende   yaptığım  bıçağı kırmıştım   kalan parçalarla bol bol deney yaptım   ısı  renk tablosuna göre   hareket ediyorum pek  tutturamadım      şimdilik    ck  67 ile  çalışırsam   yağda sertleştirceğim   artık   50 hrc mi olur  55 mi  şansa   bulabilirsem   ck101  1095  gibi  yüksek karbonlu  çelik  denemek istiyorum   birde  D6  kodlu bir çelik gördüm  D2 nin    gelişmişi galiba   ....  tek  sıkntı   şimdilik  çelik   inşallah   bir akadaş  bu probleme   kalıcı çözüm bulur   mesela   yurt dışındaki ler gibi   kesilmiş   profiller   satılsa  fena  mı olur:))

bir  başka  konuya  da kafam takıldı  onuda   buraya yazayım  bari     hani bu  ofisleri ısıtmak için  satılan UFO   ların   ısıtıcılarından  3-4  tanesini  kullanarak  bir  ocak yapsak  ısıl işlem  ve dövme yapacak kadar  sıcaklığa  ulaşabilirmiyiz  ?  böyle  bişey deneyen oldumu ?   bir diğer sorum  TİLKİ kuyruğu adıyla  satılan aletle  profil  kesilebilir mi?  herkese selam:

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #2 : 06 Kasım 2010, 23:20:35 »
 :) evet daha çok profıller çatlayacak. ufolardakı sargılar sanırım yetersız gelır. tam olarak bılemıyorum sadece görduğum kadarını söyluyorum.
profılı sağlıklı bır sekılde kesmek için  Emrenın kullandığı makıta portband testereden mecbur alıcaz sanırım
altarnatıf arıyorum sayet daha ucuz bır makına bulabılırsem işimizi görecek burada  paylasırım.
bu arada dığer ıkı profılıde aynı suda aynı şartlarda sertlestırdım. yamulma ve çatlama yok  ;)  bırı 5mm bırı 3.5mm

bır tabaka ck 67 3,5 mm 70 tl ve kes kes bıtmıyor  ;D    bence gayet hesaplı.. bır ara bende de 1095 takıntısı vardı lakin elımdekı 60,67,75 olsun bunlara hakım olup hah işte bu ıyı bır bıçak oldu demeden  1095, e geçmek artık bana anlamsız gelıyor.
bu arada  ocağı yapmanızı şiddetle tavsıye ederim buyuk rahatlık bence ..  tabı hersey sırasıyla. ;)
« Son Düzenleme: 06 Kasım 2010, 23:23:12 Gönderen: Taner Salar »
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 07 Kasım 2010, 02:45:58 »
Meneviş yok mu Taner, bence ondan çatladı, hemen ataydın fırına bişey olmazdı. Geçmiş olsun, ancak hamon güzel olacakmış  :2up Su yerine şu senin yağda denesene, hamon da olur, sertleşir de. Mıknatısın tutmadığı ısı çok az bu arada, 740-750 çivarında yumuşak kalır, 810-820 civarını hedeflemek lazım. Nerdeyse iki ton açık, yaklaşık normal turuncu ton gibi benim bıçakları 810'da fırından çıkardığımda...

Su olayı bu tip çeliklerde çok ciddi deneyim gerektirir, suda sertleştirmek için biraz ince ağız var sanırım bıçakta, hamon denediğin örnekler tam sertleştirilenlerden daha büyük gerilimde olduklarından bu kırılma yapmış olabilir bu arada. Ama güzel bıçak olmuş, taşlama eğimi filan çok iyi görünüyor...

Ufoların ısıtma elemanları zayıf kaçabilir, ben de tam bilemiyorum...
Tilki kuyruğu biraz yaş iş, Eylem'in aldığı testereden alın bence, http://www.onlinehirdavatci.com/?urun-detay_936_QUANTUM_S_91_G_SERiT_TESTERE_MAKiNA.html. Hem dik kullanım için modifiye mümkün hem de kullandığı testere şeritleri tam bu iş için biçilmiş kaftan. Makita fazla pahalı hobi işi için bence...

Kipmen Sanat web sitesi

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #4 : 07 Kasım 2010, 11:47:36 »
Taner usta eline sağlık bıçak çok güzel homon olayı bana şimdilik çok uzak :)geçmiş olsun bu arada inşallah en iyisini yapacaksın :) fakat şerit destere makinası EYLEM ustanın kullandığının aynısı çok memnunum bıçak haricinde kendi işlerimdede kullanıyorum modifiye hali...
testereleri bulunuyor :)
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2010, 11:49:21 Gönderen: ersenanahtar »
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #5 : 07 Kasım 2010, 12:24:28 »
Emre fırınım maalesef evde .  hani eve gıdınce meneviş yaparım dıye duşunmştüm  . demekkı atölyeye bır fırın koymak şart oldu.
sanırım yazarken bırseylerı atlamısım .mıknatıs tutmadığı andan ıtıbaren bır dakıka kadar daha beklıyorum .sanırım 800 dereceyı buluyordur. renk skalasından da durumunu kontrol edıyorum.  evet profılın ağız kalınlığı bır mm altında
malesef bu detayı atladım.
yağdan pazartesı kendımede hazırlayacağım umarım katık kalmıstır :)  e ustam çatlata patlat öğrenicez :D
işin açıkçası ılk denemem ben hamon oluşacağına ıhtımal vermıyordum bıle . çatladımı ..? çatlasın yenısını yaparım her  kazada bırşeyler öğreniyorum . ;)
sanırım Quantum makınayı alacağım bende..   

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 07 Kasım 2010, 12:31:42 »
Beğenmene sevindim Sinan  :)  şu yağı pazartesı hazırlayayım umarım daha ıyı sonuçlar alacağım..
bu arada Quantum makına en ıyı secenek gıbı görünüyor buyuk ıohtımal ıle bu makıneden bende alacağım..
unutmadan daha ne ustası Sinan..?    çaylağız şu durumda  :D  öğrenecek bırşeyler olduğu sürece usta dıyemeyız kendımıze ;)

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 07 Kasım 2010, 13:08:20 »
Geçmiş olsun Taner bey. Her ne kadar kıra döke öğreneceğiz desek de, her çıt sesinde insanın içi cız etmiyor değil.

İyi günler..
You lie, we die.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 07 Kasım 2010, 13:16:59 »
Öğrenecek şeyler bitmez ki, ustalık işin temeline hakim olmak demek, yoksa kimse idda edemez ben herşeyi biliyorum diye, aslında bu bakımdan daha kimse tam olarak bu forumda usta sayılmaz, hala işin temelinde öğreneceğimiz çok şey var hepimizin.
Taner bence kırılma ısıl işlemde olmamış, meneviş yapmamış olman şüpheleri daha arttırdı, kırığın içi temiz mi yoksa tufal veya kararma filan var mı ?. Temiz ise büyük ihtimal sertleştikten sonra zımpara yaparken baskı ile hatta durduğu yerde çatlak oluşmuş... Isıl işlemden sorunsuz çıkan bıçaklardan bahsetmiştin, onları da fotograflasana, merak ediyoruz burada  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #9 : 07 Kasım 2010, 14:54:38 »
Emre profıldekı kırığın içi temiz zaten 1000 kum ıle elımde bastırmadan hafıfce  bır dakıka kadar zımparalamıstım profıl  su verme ıslemınden sonra ılk bes dk içinde elımde çatladı..

bır tanesı evde profıllerın menevişi 200c  x 1,5b saat olarak yapıldı . bırazdan resmını yuklerım ;) bunda da patınasyonu denıyeceğim. acil hardal bulmam lazım tabı dayanamayıp yemezsem ıyıdır :D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #10 : 07 Kasım 2010, 15:00:59 »
bunda da patınasyonu denıyeceğim. acil hardal bulmam lazım tabı dayanamayıp yemezsem ıyıdır :D
:D

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 07 Kasım 2010, 15:31:40 »
hafifçe 1000 kumla uzerınden geçtım  5mm ck 67 den yapıldı..

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #12 : 07 Kasım 2010, 16:28:13 »
Güzel olmuş bıçak gerçekten  :2up Pirinç çubuk testi yaptın mı hiç? Merak ettim östenizasyonda kısa demlenme ile çeliğin performansını...
Bu arada kaç kumda başlayacaksın perdaha ?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #13 : 07 Kasım 2010, 18:05:08 »
Taner öncelikle geçmiş olsun, olumsuzluğu yaşayarak görüyorsun. Olsun deneyim oluyor ama nedenini bilmek gerekiyor. Çatlak çok ilginç ilerlemiş, aformal bir yapısı var, kişisel görüşüm, kesintili su verme sırasında suda ilk bekletme zamanı biraz uzamış gibi. Sanki daha hızlı çıkarsan bu çatlak oluşmazdı. ikincil olarak İlk menevişi anında versen yine bu başına gelmezdi,örneğin sıcak fırına sokup bir süre beklesen ( 200 derece civarı) çatlamanın gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Hamon olmuş, aslında iyice temizlesen de nasıl olduğunu görsek ;) Eline sağlık.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 07 Kasım 2010, 23:00:04 »
teşekkür ederim Emre  :) pirinç çubuk testı yapmadım belkıde hıç yapmayacağım. :-\  80 ile başlamayı düşünüyorum.
işin aslı bıçakta bugun bıraz daha temızlık yaptım. kuçuk yuzeysel bır çatlak buldum.
namlu başlangıcından ıkı cm kadar ılerıde sol tarafta . yuzeysel dıyorum  çatlak sırtta veya dığer tarafta devam etmıyor.
bu gun bıçağı yamultmaya calıştım esnettım vs vs buyume veya herhangı bır deformasyon olmadı . ancak sınek ufak ama mıde bulandırıyo işte.
devam edeyımmı etmıyeyımmı bılmıyorum..

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #15 : 07 Kasım 2010, 23:05:51 »
sağol Sefa usta.  suda bekletme surem sanırım üç sanıye  dısarıda dörde kadar saydım tekrar suya.
ocak yanıyordu acele ettım ocakta bır sure bekletseydım belkıde olmayacaktı.
yarın temızleyeceğim asıtı ve dığer malzemelerı tedarık edeyım çatlakta olsa uğraşıcam bununla.. ;)
dığer bıçakta da çok ufak bır catlak var
anlasılan suyla bu işi yapamıyacağım dıyeceğım ama iş inada bindi   >:(

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #16 : 07 Kasım 2010, 23:24:58 »
taner yılgınlık  yok   devam:))   ben   yaptığım  başka  bir  hatayı  paylaşayım   çeliği  ısıttım  su verdim   büküldü   tekrar ısıttım  çekicle düzelttim    normalizasyon   işlemleri yaptım    herşeyin  normal olduğuna kanaat  getirip   sulama  ısısına  kadar ısıttım . bundan sonrasında tekrar  bükülme ihtimaline karşı  iki  düzgün mermer  parçasının arasına   tost  gibi  koyarak   üzerinede bir ağırlık   koymayı planladım :))  veeeee   suya soktuğum kızgın çeliği   3-4  saniye   suda  tutup  hemen  mermerlerin  arasına aldım  üzerinede ağırlık koydum   birkaç dakika  sonra   bıçağı    çıkardığımda   5 parça   ve  parçalarda   harita  gibi çatlak  çatlaktı  :))   hani bir  fıkra   yazmıştım  foruma    ben artık usta  oldum :))))   bu iş  çok basitmiş :))))))

halis ESEN

• 201
« Yanıtla #17 : 07 Kasım 2010, 23:41:45 »
ya  normalizasyonu  gerektiği  gibi yapamıyorum   veya  su verme  ısısını tutturamıyorum   yada   soğutma  yaparkeen  zamanda   yada  başka  bir  teknik  hata  yapıyorum  yada  bu CK 67   benle dalgasını geçiyor :))  çeliği  sevmek  ayrı  onu  işlemek ayrı şeymiş  ama  bu  forumdaki   ustalarımızın sayesinde az zamanda  çok şeyler   öğrendik   ve  öğrenmeye  devam ediyoruz    artık   en basitinden bir ocak ve piknik  tüple  çeliği  900  derecelere çıkarabiliyoruz   halbuki  bu  forumu    tanımadan önce   bir  bıçağı   delmek için   suyunu  dahi  kaçıracak  ısıya  ulaşamamıştım   . sağolsunlar   hocalarımız sayesinde   birkaç    alet   noksanımız olmasa  her  şeyi   deneyecek   cesareti bulduk    bu dahi  beni  fazlası ile tatmin ediyor  deniyoruz   tecrübe  ediniyoruz  öğreniyoruz    daha ne olsun .

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #18 : 07 Kasım 2010, 23:50:38 »
yok yok ben ınatla suda devam edıcem. fırını fılan hazırlarken bırçok profıl cıkarmıstım uğrasmıcam yanı. bırde ısıl ıslem yağını pazartesı yapayım bıraz uğrastıracak ama  onunlada denıyeceğim aynı form ve aynı çelıkte bakalım ne olacak.. 

« Yanıtla #19 : 07 Kasım 2010, 23:56:47 »
Taner yarın senin yağda 52100 deneyeceğim. Sonucu paylaşırım.