pazar günü birkaç ısıl işlem denemesi yapayım dedim arkadaşlar felan rahat bırakmadı. ben de inat ettim ya o akşam o işi yapmasaydım rahat edemezdim. önceki deneme yaptığım küçük bıçağın deliklerini deldim, mangal da güzel bir de ateş yaktım, bıçağı ateşe bıraktım saç kurutma makinesiyle üstten hava verdim. mıknatıs testini yaptım sonra portakal sarısından biraz daha açık bir renge geldi 20 saniye gibi beklettim suda suyunu verdim. sonra eğe testi yaptım eğeyi bıçağa bastırarak sürttüm. çizikler atıyor ama sertleştirmemiş halindeki gibi götüremiyordu. çizildiğini görünce sertlemedi diye elimde kırdım. sonra bıçak formu verilmemiş bir parça kaptım onu da ateşe attım mıknatıs testinden geçirdim biraz tonunu açtıktan sonra yine suda suyunu verdim. onda da eğe iz yapabiliyordu ama götüremiyordu. hızımı alamadım sonra hazırladığım tantoyu attım ateşe yine aynı işlemleri yaptım. onun da suyunu su da verdim. ama yamulttum. şimdi sizlere sormak istediği bir soru var. suyu verilmiş bir bıçağa eğenin iz yapması ama ham halindeki gibi götürememesi normalmidir ? yoksa eğenin hiç iz yapmaması mı gerekiyor?
Murat Bey,
Eğe testini yaparken bir noktayı atlamamak lazım. Isıl işlem gören çeliğin üstünde milimin onda birinden bir milime kadar, hatta bazı kötü ocak atmosferlerinde daha da kalın bir tufal tabakası ve altında da karbon yitirmiş ince bir tabaka olur. Bu tabakaların altında ise problemsiz çelik olur. Eğer eğe bir noktaya kadar çiziyor ama onun altında çıkan parlak çeliğe işleyemiyor, üstünden kayıp gidiyorsa, hatta eğe körleniyorsa ısıl işlem güzel olmuş demektir. Ancak yumuşak çelik ile tam sertleşmemiş çelik arasında büyük sertlik farkı vardır. Eğer eğe eskisi gibi almıyor ama tufal tabakasını geçtikten sonra alt tabakaları çizebilmeye devam ediyor olabilir. Çizik derinliği tamamen çeliğin sertliğine bağlı. Eğer sertleşmemiş ama normalize olmuşsa eğe zar zor çizer çeliği, ince çizikler bırakır, talaş koparması çok zorlaşır, ancak bu çelikten iyi bıçak olmaz...
Diğer bir yol da forumda birçok kez işlenmiş "pirinç çubuk testi" dir. Bu test size çok fazla bilgi verebilir, eğe testinden geçip de bu testte sınıfta kalan çok denemem oldu, tam sertleşmemiş çelik bu testte hemen kendini belli eder...