Bıçak Sanatı - Forum

Ücüncü D2 Bushcraft-1

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
Ücüncü D2 Bushcraft-1
« : 14 Nisan 2014, 16:02:51 »
Merhaba Üstadlarım,
Çelik: D2
Kabze: Ceviz
Pim: Prinç
Sertlik: 60 HRC
Ağız açısı: 18-19 derece
Şansıma tüm lamalarda derin izler var hiç işlem yapmadan öylece bıraktım. Parlatma işlemine girmeden resimleri koydum hafif bir temizlik daha yapacağım .Üstadların beğenisine sunarım.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
Ynt: Ücüncü D2 Bushcraft-1
« Yanıtla #1 : 14 Nisan 2014, 16:03:35 »

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2014, 16:04:08 »

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2014, 16:04:42 »

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2014, 16:05:04 »

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #5 : 14 Nisan 2014, 16:05:29 »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 14 Nisan 2014, 16:30:15 »
Elinize sağlık ağız açısına 18-19 derece demişsiniz resimlere baktığımda bu tek tarafın açısı olduğu varsayıyorum bu açı çok geniş d2 gibi çelikte tek taraf 13-14 toplamda da 26-28 derece açısı ideal oluyor.Birde çok fazla pin kullanmışsınız ve yüzeyler bana gelen çeliklerde de böyle yumuşakken kolayca düzeltebilirdiniz.Tekrardan elinize sağlık
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 14 Nisan 2014, 16:32:17 »
Osman ile aynı fikirdeyim. Ellerine sağlık  :2up

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #8 : 14 Nisan 2014, 16:44:40 »
Elinize sağlık ağız açısına 18-19 derece demişsiniz resimlere baktığımda bu tek tarafın açısı olduğu varsayıyorum bu açı çok geniş d2 gibi çelikte tek taraf 13-14 toplamda da 26-28 derece açısı ideal oluyor.Birde çok fazla pin kullanmışsınız ve yüzeyler bana gelen çeliklerde de böyle yumuşakken kolayca düzeltebilirdiniz.Tekrardan elinize sağlık
Merhaba Üstadım.
Teşekkür ederim değerlendirmen için.Açıyı 22 derece  yapacaktım ayarını kaçırınca bir daha tutturamadım. Sonrasında ne çıkarsa çıksın denemelik bir bıçağımız daha olur dedim. Pimlerin fazla olması, elimde çok fazla olmasından kaynaklanıyor.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #9 : 14 Nisan 2014, 16:51:04 »
Merhaba Üstadım.
Teşekkür ederim değerlendirmen için.Açıyı 22 derece  yapacaktım ayarını kaçırınca bir daha tutturamadım. Sonrasında ne çıkarsa çıksın denemelik bir bıçağımız daha olur dedim. Pimlerin fazla olması, elimde çok fazla olmasından kaynaklanıyor.
Su vermeden önce eğe ile düzeltilebilirdi sağlık olsun bant zımparaya ulaşma imkanınız olursa hala düzeltilebilir tabi
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #10 : 14 Nisan 2014, 17:25:04 »
Bıçağın yapısı gereği bence (eğer sınıfı scandi bushcraft'sa )olması gerekenler;

1-) Bir bushcraft bıçakta en önemli özelliklerden bir namlu/kabza dengesidir,olması gereken daha kısa namlu uzun kabza veya aynı oran kabza/namludur,örneklerini incelerseniz daha kolay anlarsınız..

2-) Scandi ağız açısı kullanılan çelik kalınlığına göre değişir ve belli açı değerlerin üzerine çıkarsa kırılma oluyor,yaşanmış tecrülerimden yola çıkıyorum,ağız yüksekliği özellikle ısıl işlem sonucu çok yüksek sertlik değerlerine çıkan D2'de çok önemli, 1mm bile hayati önem taşıyor çünkü kırılıyor :)

3-) Kabza ergonomisi kişiye göre değişir ama bence olmamış,ben sınıfına uygun kabzayı daha çok seviyorum,daha fazla detay çalışmak lazım,form olarak bana malum markanın ürettiği aslına uygun olmayan bıçağı hatırlattı..

4-) İrili ufaklı 4 pim ve bakır kuyruk borusu kişisel tercih, ben bu tarz karışık kombinleri göz yorucu buluyorum..

Son olarak detay işçiliği olarak bence bitmemiş (kabza,namlu yüzeyi,düzensiz delinmiş delikler v.s gibi) bir iş olmuş..

Biraz olumsuz eleştiri oldu ama kusura bakmayın,bushcraft sınıf benim için özel bir sınıf,o yüzden yapılan hataları yazmak istedim..

Sizin içinize sindiyse söylenecek pek birşey yok,elinize sağlık :)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #11 : 14 Nisan 2014, 17:30:37 »
elinize sağlık...
d2nin şanstan bağımsız derin çukurları var. ilk başlarda ben de stoklama sorunu sanmıştım ama tüm d2ler aynı.  :)

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #12 : 14 Nisan 2014, 17:34:03 »
Bülent ustam gerekenleri yazmış kendisine katılıyorum.Ellerinize emeğinize sağlık
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
« Yanıtla #13 : 14 Nisan 2014, 17:34:37 »
Bıçağın yapısı gereği bence (eğer sınıfı scandi bushcraft'sa )olması gerekenler;

1-) Bir bushcraft bıçakta en önemli özelliklerden bir namlu/kabza dengesidir,olması gereken daha kısa namlu uzun kabza veya aynı oran kabza/namludur,örneklerini incelerseniz daha kolay anlarsınız..

2-) Scandi ağız açısı kullanılan çelik kalınlığına göre değişir ve belli açı değerlerin üzerine çıkarsa kırılma oluyor,yaşanmış tecrülerimden yola çıkıyorum,ağız yüksekliği özellikle ısıl işlem sonucu çok yüksek sertlik değerlerine çıkan D2'de çok önemli, 1mm bile hayati önem taşıyor çünkü kırılıyor :)

3-) Kabza ergonomisi kişiye göre değişir ama bence olmamış,ben sınıfına uygun kabzayı daha çok seviyorum,daha fazla detay çalışmak lazım,form olarak bana malum markanın ürettiği aslına uygun olmayan bıçağı hatırlattı..

4-) İrili ufaklı 4 pim ve bakır kuyruk borusu kişisel tercih, ben bu tarz karışık kombinleri göz yorucu buluyorum..

Son olarak detay işçiliği olarak bence bitmemiş (kabza,namlu yüzeyi,düzensiz delinmiş delikler v.s gibi) bir iş olmuş..

Biraz olumsuz eleştiri oldu ama kusura bakmayın,bushcraft sınıf benim için özel bir sınıf,o yüzden yapılan hataları yazmak istedim..

Sizin içinize sindiyse söylenecek pek birşey yok,elinize sağlık :)
Merhaba Üstadım,
Değerlendirmen için teşekkür ederim. Eleştirilmek güzeldir üstadım olumlu veya olumsuz. Benim içime sindi ama ağız kırımları olma ihtimali beni biraz düşündürüyor. Geri kalan herşey tam istediğim gibi elime oturan bir bıçak oldu.Tekrar teşekkür ederim.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #14 : 14 Nisan 2014, 21:43:46 »
Bulent ustam harika bir yazı elinize sağlık. Aslında bushcraft nedir diye ayrı bir konuda incelemek daha iyi olur.
Okinawian

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #15 : 15 Nisan 2014, 10:31:19 »
fatih bey ellerinize sağlık güzel olmuş, çok hızlı ilerliyorsunuz, liner kırmızı da kullanmışsınız. her seferinde biraz daha geliştiriyorsunuz kendinizi gıptayla izliyorum, ne kadar çok çalışma yaparsanız o kadar çok hatanızı düzeltiyorsunuz, ustalarımızın eleştirileri de çok önemli. ama ben gidişatınızdan çok memnunum.  :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
« Yanıtla #16 : 15 Nisan 2014, 10:44:36 »
Eline sağlık ustam sadece size özel olan ve kimsede bulunmayan bir bıçağnız var artık.  İyi veya kötü kendi el emeğinizin bir ürünü.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #17 : 15 Nisan 2014, 11:40:55 »
Arkadaşlar merhaba,

Yapılanı daha iyi bir çıtaya taşımak için işin iyi/kötü yanlarını yazdım,

Fakat yoruma yorum geliyor,bu da beni rahatsız etti,demek ki yalnış birşey yapmışım :(

İllaki her bıçak bir emektir,kişisel üründür yapan açısından eşsizdir, o konuda söyleyecek sözüm yok ..

Ama yapılan işi dünya örneklerine benzetip o sınıfa sokmak istiyorsak bir yere kadar kişiselleştirebiliriz,aksi takdirde bıçak olur fakat o sınıf olmaz,

Yani kişelleştirmenin de bir sınırı olması lazım ki yaptığımız sınıfın dışına çıkmasın,

Bu yazdıklarıma özgü çalışmalar dahil değildir..

Kişisel fikrim..

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #18 : 15 Nisan 2014, 12:56:21 »
Arkadaşlar merhaba,

Yapılanı daha iyi bir çıtaya taşımak için işin iyi/kötü yanlarını yazdım,

Fakat yoruma yorum geliyor,bu da beni rahatsız etti,demek ki yalnış birşey yapmışım :(

İllaki her bıçak bir emektir,kişisel üründür yapan açısından eşsizdir, o konuda söyleyecek sözüm yok ..

Ama yapılan işi dünya örneklerine benzetip o sınıfa sokmak istiyorsak bir yere kadar kişiselleştirebiliriz,aksi takdirde bıçak olur fakat o sınıf olmaz,

Yani kişelleştirmenin de bir sınırı olması lazım ki yaptığımız sınıfın dışına çıkmasın,

Bu yazdıklarıma özgü çalışmalar dahil değildir..

Kişisel fikrim..

Bülent ustam yazdıklarınızın buscraft adına çok doğru bilgiler olduğu aşikar. yalnız affına sığınarak ben de eleştirinizin biraz ağır olduğunu düşünüyorum. aynı eleştiriyi bıçak yapımı konusunda ustalaşmış birine yapmış olsaydınız(hele hele bu işi ticari olarak yapan birine) sizi desteklerdim. çünkü olumsuz eleştiriden feyz alıp daha ileriye götürmek, her ne iş olursa olsun belli bir mesafe kat etmiş, işin farkında olan kişiler için daha geçerli bir durumdur.
"hmm benim burada eksiğim var, hemen düzelteyim" demek belli bir birikim ister. diğer türlü ben de dahil tüm amatörler için yapıcılık yerine yıkıcılık etkisi yapabilir. sonuçta eldeki imkanlarla(bir kaç parça çelik, eğe ve zımparayla) uğraşmanın sonucunda, uzun süreçte elde edilen ürüne kim olursa olsun pekiştirici yorum ister. pekiştireç yoksa davranışın devamlılığı sağlanamaz.  :)
velhasıl kelam demek istediğim olumsuz eleştiri yapılmasın değil. aman yanlış anlaşılmayayım. ben sadece olumsuzun yanında dengeleyecek kadar olumlu yorum da olsun diyorum. "bu olmamış", yerine "şöyle olsa daha mı iyi olurdu?" denilse biz amatörleri daha iyi gaza getirir diye düşünüyorum.
umarım söylemek istediğimi anlatabilmişimdir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #19 : 15 Nisan 2014, 13:46:16 »
Bülent ustam aynı böyle yapıcı eleştirileri kendi yaptığım işlere de bekliyorum. Eleştirilere açık olmalıyız. Kendimize eleştiri yapılırken bazen hoşumuza gitmese de kimseyi yerden yere vurmak için değil de samimiyetle yapılmış eleştiri olarak görmek gerekir. Böylelikle daha iyi işler çıkarabiliriz. Bazen bende karşı tarafın samimiyetine güvenerek en basit hatalara bile olmamış diyorum ki belki gözden kaçırmıştır ve arkadaşımızın bir sonraki işi daha iyi olsun istiyorum. Yaptığımız eleştirinin ağır olmasından çok hatası varsa ustalarımız uyarırsa sevinirim.