Bıçak Sanatı - Forum

Ev yapımı mini demirci ocağı :)

Ev yapımı mini demirci ocağı :)
« : 14 Nisan 2014, 02:47:44 »
Herkese selamlarımı sunarım öncelikle, aslında yeni konu açmayı düşünmüyordum bu başlık için ancak en uygunu böyle olur diye düşündüm sonradan. İnternette gezinirken bu video denk geldim ve sistemi ve mantığı çok hoşuma gitti belki sizlerin de ilgisini çeker diye düşündüm umarım beğenirsiniz :) Ayrıca ev ortamında daha doğrusu bahçede buna benzer basit ama işlevsel yöntemler varsa bildiğiniz burada paylaşırsanız herkes faydalanacaktır diye düşündüm, (özellikle de ben  :2up ) Buyrun linkimiz burada:
http://www.youtube.com/watch?v=71s6HpuG_hQ
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Ev yapımı mini demirci ocağı :)
« Yanıtla #1 : 14 Nisan 2014, 08:26:15 »
Bence uzun sürede o tahtalar yanar. Ahşap yerine demir profil kullanılması daha iyi olur.
Derinlik te bana az geldi gibi.

O motor acaba ne motoru?

« Yanıtla #2 : 14 Nisan 2014, 10:42:43 »
Evet onu yazmayi unutmusum ben de, fikir biraz gelistirilirse cok guzel olur. Oradaki motot akvaryumlarda bulunun oksijen motoru gibi gegeldi bana
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #3 : 14 Nisan 2014, 11:20:44 »
Sistem basit ama bence kullanım acısından sıkıntıları var,

Tüm kömürü koyduğu o çanak çok ince bir metalden yapılmış. Bir kaç kullanım sonra ya sıcaktan yada ısınıp soğuma ile curuf atarak delinecektir.
Çözümü daha kalın bir malzeme, daha derin ve kalınca döküm bir tava çok daha iyi olacaktır yada iç kısmı toprak ile yada harç ile sıvamak gibi..

Ayrıca derinlik yeterli değil, havanın giriş yeri biraz daha derinden olsa çok daha iyi olabilirmiş,  Şunu unutmayın kömürün yanma kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biride ocak içindeki havanın çıkış noktasına bağlı olarak ısıtılacak malzemenin altında ve üstünde bulunması gereken kömür miktarının doğru ayarlanmasıdır. Malzemeyi yanlış bölgeye koyarsanız istediğiniz verimi alamazsınız.

sizin hava yandan geliyor ama fikir vermesi adına. ;)..

Aslında bu tip odun kömürlü ocaklarda size tavsiye edebileceğim en kullanışlı olanı Tim LİVELY'nin kullandığı tarzda bir ocak olacaktır. Yüksek yan duvarlar sayesinde kömür miktarını ve alt boşluk ayarı daha kolaydır hemde yeterli uzunlukta bir alanda yanma sağladığı için bıçakların su verme işleminde de sıkıntı çıkarmaz,  ;)

« Son Düzenleme: 14 Nisan 2014, 11:25:50 Gönderen: gökhan bakla »

« Yanıtla #4 : 14 Nisan 2014, 18:23:16 »
Çok sağolun Gökhan Ustam, yazın ilk iş bahçeye iş görecek bir ocak kurmak olacak :) Sizlerin de tavsiyeleriyle birşeyler yapmaya çalışıcam artık. Tekrardan paylaşım için teşekkür ederiz saygılar.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #5 : 14 Nisan 2014, 21:10:31 »
gökhan ustamın paylaşımı daha güzelmiş. biraz daha küçük olur ama kamyon kampanası da düşünülebilir bu iş için..

hurdacıdan böyle bi kampana alıp deliğine de fanı bağlayarak yapılabilir. ama ben gökhan ustanın paylaştığını daha çok beğendim.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 14 Nisan 2014, 21:31:13 »
Tecrübeye kulak vermek gerekir. Böyle bişey yapacaksanız bence Gökhan ustamızın tavsiyesine uyun. Bu kampanalardan yapılan ocak videoları var. Sistem olarak çok güzel görünüyor ama daha çok küçük bıçaklarda işe yarar gibi geldi.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #7 : 15 Nisan 2014, 00:31:06 »
bende aynı fikirdeyim. bıçak için çok uygun değil başka şeyler için kullanılabilir. özellikle su verme için hiç uygun değil..

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #8 : 21 Kasım 2016, 10:59:20 »

Aslında bu tip odun kömürlü ocaklarda size tavsiye edebileceğim en kullanışlı olanı Tim LİVELY'nin kullandığı tarzda bir ocak olacaktır. Yüksek yan duvarlar sayesinde kömür miktarını ve alt boşluk ayarı daha kolaydır hemde yeterli uzunlukta bir alanda yanma sağladığı için bıçakların su verme işleminde de sıkıntı çıkarmaz,  ;)

Bu ocak yapımı basit geldi. İçine kullandıkları çimento nedir hocam?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #9 : 21 Kasım 2016, 11:28:58 »

Böyle bir ocakta Şamot + kırılmış ateş tuğlası ve killi toprak karışımı iyi netice verecektir.

Şunu unutmayın ısı ile deforme olmayan ocak yoktur, yani zaman içerisinde bu killi sıvada zarar görecektir ve tamir görmesi gerektiğinde yeni bir harç ile tamir etmeniz gerekecektir. ;)

Muzaffer

• 133
  • Meslek: Esnaf
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #10 : 21 Kasım 2016, 11:36:39 »

Böyle bir ocakta Şamot + kırılmış ateş tuğlası ve killi toprak karışımı iyi netice verecektir.

Şunu unutmayın ısı ile deforme olmayan ocak yoktur, yani zaman içerisinde bu killi sıvada zarar görecektir ve tamir görmesi gerektiğinde yeni bir harç ile tamir etmeniz gerekecektir. ;)

Şamot+ Killi Toprak+Ateş tuğlası mı olacak yoksa Şamot+Ateş tuğlası kırığı yeter mi?

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #11 : 21 Kasım 2016, 11:48:13 »
O da olur,

Dilerseniz yan duvarları komple ateş tuğlası dizerekte yapabilirsiniz..