Bıçak Sanatı - Forum

Rustik San Mai Çakı

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #20 : 14 Nisan 2014, 22:58:09 »
Kardeşim bu arada söylemeden edemeyeceğim bu çakıya wenge çok yakışmış.

     :2up


 
elıne saglık ustat arayı fazla acma ozlemısım senın calısmaları :)

     Teşekkür ederim :)

 
Dövme bıçakların zaten ayrı bir karizması var. Hele özen gösterilmiş ve iyi yapılmış bir bıçaksa dadından yenmiyor :2up

Ellerinize sağlık muhteşem olmuş :)


   Teşekkür ederim :)

Yunus Emre TOK

  • ***
  • 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #21 : 14 Nisan 2014, 23:26:07 »
Soytürk ustam ellerine kollarına emeklerine sağlık gene süper bir çalışmaya imza atmışsın, bize tebrik ve takdir etmekten başka bir şey bırakmıyorsun  :2up :2up :2up :2up :2up :2up

Mehmet DOĞAN

  • ***
  • 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #22 : 15 Nisan 2014, 00:06:26 »
Eline saglık ustam ;)
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

RSM57

  • ***
  • 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #23 : 15 Nisan 2014, 08:35:21 »
Kardeşim ellerine emeğine sağlık çok güzel bir çalışma tebrikler :2up :2up :2up

legolas

  • ***
  • 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #24 : 15 Nisan 2014, 10:18:14 »
ellerine sağlık soytürk ustam çok harika olmuş, senin çalışman ve rengin farklı bu çalışmada da bu çizgiyi göstermişsin, ben ayrıca çalışmalarını çok beğeniyorum buda onlardan biri olmuş.  :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Çağdaş Öz

  • ***
  • 133
  • Meslek: Öğretim Görevlisi
  • Yer: Bolu
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #25 : 15 Nisan 2014, 23:30:46 »
Bu bildiğin sanat eseri olmuş,elinize sağlık.

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #26 : 16 Nisan 2014, 00:21:50 »
Soytürk ustam ellerine kollarına emeklerine sağlık gene süper bir çalışmaya imza atmışsın, bize tebrik ve takdir etmekten başka bir şey bırakmıyorsun  :2up :2up :2up :2up :2up :2up

  Teşekkür ederim :)

 
Eline saglık ustam ;)

   Sağolasın Mehmet kardeşim :)

 
Kardeşim ellerine emeğine sağlık çok güzel bir çalışma tebrikler :2up :2up :2up

   Teşekkür ederim Rasim ustam :)

 
ellerine sağlık soytürk ustam çok harika olmuş, senin çalışman ve rengin farklı bu çalışmada da bu çizgiyi göstermişsin, ben ayrıca çalışmalarını çok beğeniyorum buda onlardan biri olmuş.  :2up :2up :2up

    Beğenmene sevindim Gökhan kardeşim :)

   
Bu bildiğin sanat eseri olmuş,elinize sağlık.

    Teşekkür ederim, sanat eseri demeyelimde daha çok ekmek yemem lazım sanat eseri için  O:-)

tatenkof

  • Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • ***
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #27 : 16 Nisan 2014, 15:00:54 »
Alıntı yapılan: tatenkof - 14 Nisan 2014, 20:10:02
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.

   "Teşekkür ederim , ah birde tuttu mu tutmadı mı stresi olmasa tadından yenmeyecek  :2up"


Ustam bi gün geleyim stresi paylaşmaya :)

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #28 : 16 Nisan 2014, 17:23:56 »
Bilegine kuvvet. Soyturk usta . O2 lerden devam et makaslar emegine yazık bence

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #29 : 16 Nisan 2014, 23:53:34 »
Alıntı yapılan: tatenkof - 14 Nisan 2014, 20:10:02
Ustam ellerine sağlık. Bu sanmai olayı sana çok yakışıyor.

   "Teşekkür ederim , ah birde tuttu mu tutmadı mı stresi olmasa tadından yenmeyecek  :2up"


Ustam bi gün geleyim stresi paylaşmaya :)

        :2up  :2up  :2up İnşallah, beklerim ;)

   
Bilegine kuvvet. Soyturk usta . O2 lerden devam et makaslar emegine yazık bence

     Teşekkür ederim, bence makaslardan da gayet güzel işler çıkıyor fakat gönlüm daha yüksek karbondan yana ;)

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #30 : 17 Nisan 2014, 01:24:34 »
Soytürk canavar bir şey olmus ellerin ve çekicine sağlik .
Menevişi renklemi yoksa firindami yaptin ne kadar meneviş verdin Salim 'in dediğine göre süper optimal sertlikler yakaliyormuşsun biras tüyo alalim 8)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #31 : 17 Nisan 2014, 22:48:17 »
Soytürk canavar bir şey olmus ellerin ve çekicine sağlik .
Menevişi renklemi yoksa firindami yaptin ne kadar meneviş verdin Salim 'in dediğine göre süper optimal sertlikler yakaliyormuşsun biras tüyo alalim 8)

   Teşekkür ederim Kaya ustam, beğenmene sevindim :)

   Salim'e yaptığım bıçak 5160 tan dı.Su da kesintili olarak su verdin mi sertlik muhteşem oluyor ve menevişe de gerek yok ayrıca ;) O çeliği çok seviyorum, neredeyse gözü kapalı su verebilirim  :2up  Ben menevişi genelde su verir vermez tekrar ocakta göz kararı menevişliyorum.

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #32 : 17 Nisan 2014, 23:08:09 »
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek  dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten  ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

rmzarsln

  • ***
  • 61
  • Ramiz A.
  • Meslek: Talebe (Hukuk)
  • Yer: İstanbul
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #33 : 17 Nisan 2014, 23:29:01 »
Ellerinize sağlık ustam çok iyi duruyor :2up, darısı biz acemilerin başına
Ahlak iledir kemâli âdem, ahlak iledir nizamı âlem

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #34 : 18 Nisan 2014, 12:45:22 »
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek  dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten  ;)

Kaya usta, sadece bıvagın kırılganlıgı meselesi degil.  menevislenmeyince kullnımda agızda mikro kırıklar olusuyor.Ben civa celiginde bunu tecrube ettim

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #35 : 18 Nisan 2014, 13:02:45 »
Soytürk ustamızın bana yaptığı bıçakta da menevişleme yok diye biliyorum. O kadar zorlamama rağmen kesinlikle mikro kırık gözlemlemedim. Çeliğin yapısı gereği böyle birşey olmuş olabilir. 5160 demek ki bu tür su vermeyi kaldıran bir çelik. Aynı mikro kırılma sorununu HSS bıçaklarda yaşıyorum.
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2014, 13:04:19 Gönderen: Salim Türk »

gokhand

  • ***
  • 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #36 : 18 Nisan 2014, 14:23:32 »
Salim ustalar yanlısım varsa düzeltsin makas celikleri en iyi ihtimal ile 5160 oldugunu kabul edersek içerigindeki Si nedeni ile esneme dayanımı yuksek . zaten o yüzden kamyonlarda MAKAS olarak kullanılıyor. Bu iletideki san mai de kullanan 02 ise farklı bir celik. aşşagıda düzgün menevişlenmemiş bir civa çeliği bıçağımın kurban bayramı sonrası durumu.


Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #37 : 18 Nisan 2014, 15:59:48 »
Yanlışın yok buradaki çelik ile bendeki sanmai çelikleri tamamen farklı. Bana yapılan 5160 ile alakalı konu geçtiği için kullanım sonrasındaki düşüncelerimi yazdım. Bendeki s600 de bu kadar bariz mikro kırılmalar olmasa da bende de aynı sorun var ve ette kullanmama kararı aldım. Aslında aynı şeyleri söylüyoruz. 5160 ın Soytürk ustanın bahsettiği gibi bir sertleştirme yönteminin kaldırdığını ama diğer çelikler için aynı yöntemin uygun olmayacağını düşünüyorum. 

Soytürk Dönmez

  • ***
  • 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #38 : 19 Nisan 2014, 00:09:04 »
Harika sanmai lerde bencede menevişe gerek yok 1 mm çekirdek  dışı zaten yumuşak kesici isterse 64 rokwell olsun gerçi bileyleme yaparken zahmetli ama sen her hâlukarda onun hakkindan gelip icabina bakarsin zaten  ;)

   
  Kesintili su vermede zaten bir bakıma menevişlemede kendi kendine yapılıyor ( hatam varsa ustalarım düzeltsin lütfen ). Ayrıca san mai de olsa menevişlenmemiş bir bıçak içime sinmez her an kırılacak stresini hiç çekemem  O:-) 

   Kaya ustam son yaptığım birkaç bıçakta çok yüksek sertliklerde açıkcası bende bileme sorunu yaşadım ( Elimde kaliteli su taşı olmadığı için elde bilemede sıkıntı çekiyorum).

   
Ellerinize sağlık ustam çok iyi duruyor :2up, darısı biz acemilerin başına


   Teşekkür ederim :)
 
Soytürk ustamızın bana yaptığı bıçakta da menevişleme yok diye biliyorum. O kadar zorlamama rağmen kesinlikle mikro kırık gözlemlemedim. Çeliğin yapısı gereği böyle birşey olmuş olabilir. 5160 demek ki bu tür su vermeyi kaldıran bir çelik. Aynı mikro kırılma sorununu HSS bıçaklarda yaşıyorum.


     Yukarıda da yazdığım gibi Salim kardeşim, kesintili su vermede bıçağı belli bir ritimde suya sokup çıkarıp beklettiğimiz için kendi sıcaklığı ile menevişliyor  :)


 

Kaya

  • ***
  • 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Rustik San Mai Çakı
« Yanıtla #39 : 19 Nisan 2014, 00:32:58 »
Sanmailerde benim alişik olduğum kombinlerde genelde çekirdeği beyaz kağit çeliği ,mavi kağit celiği ,w2 gibi düşündüm .Kasaplik biçak düşününüldüğünde mutlaka sertliğin düşürülmesi gerekir .sanmai biçak bana biraz daha marangozluk ifade ediyor .Mikro kiriklar tabi oradada problem bu bakimdan biçak yapimi neye hizmet edecek sorusuna cevap vermesi gerekiyor .
Soytürk sert biçaklarda bir alternatif tüyo olarak düzgün yumuşak demir plaka üzerine asindirici toz dene tercihan yuksek sertliklerde bor karbid önerebilirim ama aluminyum oksit  tozlarda iş görüyor  hatirlatmiş olayim.. ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar