Bıçak Sanatı - Forum

Aceminin elinden.. Şahsına munhasır..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
Ynt: Aceminin elinden.. Şahsına munhasır..
« Yanıtla #20 : 03 Nisan 2014, 20:50:13 »
İlginç ve güzel olmuş ,ellerinize sağlık

Ellerinize sağlık çok güzel olmuş :)

Hiç fena olmamış, elinize sağlık.

Teşekkür ederim arkadaşlar.. Eksik olmayın.. :)
"Maksatların anası sabırdır"

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #21 : 03 Nisan 2014, 20:51:29 »
Elinize sağlık.Ben de ilk bıçağımı benzer malzemeden yapmış ve yumuşatmak için yeterince macera yaşamış ama becerememiştim.Kabzayı delemediğim için direk epoksi ile yapıştırmış Isıl işlem yapmadan bıçağı bitirmiştim.Ama hss testere parçasından yaptığım bu bıçaklar keskinlik açısından çok iyi sonuçlar vermişti.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #22 : 03 Nisan 2014, 21:07:52 »
HSS bir testere lamasına etmediğinizi bırakmamışsınız  ^-^ böyle bir testereden yapılabileceğinin neredeyse en iyisi yapılmış. Ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederim Safa ustam.. Aslına bakarsanız sizin yorumunuzu merakla bekliyordum..
Diğer ustalara saygısızlık adledilmesin lütfen, zira bu forumu sizin sayenizde bulup, takip ederek üye odum.. Eylem hocamızın da hakkını yemeyelim..  Eğitici ve öğretici bir çok konusu görüp okudum..
Neyse sadede gelirsek.. Konuyu açarken de belirttiğim gibi bu testere lamasından elimde epeyce var.. Bir süre bunlarla değişik ebat ve tiplerde bıçak yapmayı düşünüyorum.. Ama bu malzemeye normalizasyon uygulanır mı? Nasıl delik delinir? Normalize olursa tekrar nasıl su verilir? Yağda mı? Su veya havada mı?  Ben lamayı keserken ısınıyor hatta kızıyor ama sertlik gitmiyor? Bir nevi meneviş vermişte oluyormuyum lamayı işlerken.. Birde şu dikkatmi çekti.. Normalize için kızdırdım kendi halinde soğumaya bıraktım.. Soğuduktan sonra bir iki bölgesine eğe işledi, büyük bölümü üzerinde işlemedi
.. Öylece bıraktım.. Aradan bir iki gün geçince ege işleyen bölümlerde yine işlemez oldu.. Bu çelik durduğu yerde sertleşirmi?

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #23 : 03 Nisan 2014, 21:14:27 »
Böyle sert malzemeye hangi eğeyi sürterseniz pert olur. Sertleştirilmemiş malzeme ile çalışırsan çok daha iyi bıçaklar yaparsın kesinlikle.

Teşekkürler ustam..
Şu eğe işini izah ettiğin iyi oldu.. eğelerden şüpe duyup eğeleri aldığım yere bir ziyaret planlıyordum yoksa.. >:(

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #24 : 03 Nisan 2014, 21:19:13 »
Elinize sağlık.Ben de ilk bıçağımı benzer malzemeden yapmış ve yumuşatmak için yeterince macera yaşamış ama becerememiştim.Kabzayı delemediğim için direk epoksi ile yapıştırmış Isıl işlem yapmadan bıçağı bitirmiştim.Ama hss testere parçasından yaptığım bu bıçaklar keskinlik açısından çok iyi sonuçlar vermişti.

Teşekkür ederim..
Aynen dediğiniz gibi.. Bu pim yerlerinin delme işi olmasa diğerlerine razıyım da.. Delik çok uğraştırıyor.. Olmadı kabzeleri mümkün olduğu kadar düz yapıp ip öreceğim çaresiz :'(
Gerçi bir iki şekil daha var kafamda bakalım olursa kısmet dielim..

« Yanıtla #25 : 03 Nisan 2014, 22:13:42 »
HSS bir testere lamasına etmediğinizi bırakmamışsınız  ^-^ böyle bir testereden yapılabileceğinin neredeyse en iyisi yapılmış. Ellerinize sağlık.

Çok teşekkür ederim Safa ustam.. Aslına bakarsanız sizin yorumunuzu merakla bekliyordum..
Diğer ustalara saygısızlık adledilmesin lütfen, zira bu forumu sizin sayenizde bulup, takip ederek üye odum.. Eylem hocamızın da hakkını yemeyelim..  Eğitici ve öğretici bir çok konusu görüp okudum..
Neyse sadede gelirsek.. Konuyu açarken de belirttiğim gibi bu testere lamasından elimde epeyce var.. Bir süre bunlarla değişik ebat ve tiplerde bıçak yapmayı düşünüyorum.. Ama bu malzemeye normalizasyon uygulanır mı? Nasıl delik delinir? Normalize olursa tekrar nasıl su verilir? Yağda mı? Su veya havada mı?  Ben lamayı keserken ısınıyor hatta kızıyor ama sertlik gitmiyor? Bir nevi meneviş vermişte oluyormuyum lamayı işlerken.. Birde şu dikkatmi çekti.. Normalize için kızdırdım kendi halinde soğumaya bıraktım.. Soğuduktan sonra bir iki bölgesine eğe işledi, büyük bölümü üzerinde işlemedi
.. Öylece bıraktım.. Aradan bir iki gün geçince ege işleyen bölümlerde yine işlemez oldu.. Bu çelik durduğu yerde sertleşirmi?

Forumda herkesin çok katkısı var, sağolun.
Kullandığınız testere lamaları HSS testerelerdir. Bunları pratik olarak yumuşatmanız ne yazık ki olanaklı değil. teorik olarak yumuşatılabilir ama bunun için sıcaklık kontrollü iyi bir ısıl işlem fırınında günlerce uğraşılmalı. Tamamen yumuşatma tavlaması yapıp bıraktığınızda, soğuduğunda yine eski sertliğine dönecektir, bu sertliği veren yapıda oluşmuş karbürlerdir ve ne yazık ki bunları basit bir tavlamayla tekrar eski haline döndüremezsiniz. dolayısıyla tavlamayı yapıp bir kenara koyduğunuzda soğuduğunda yine aynı sertliğe dönecektir. Bunun yerine en iyisi aynen sizin uyguladığınız yöntemle, yani spiral veya benzeri aletlerle formu verip, su vermeden kullanııma devam etmektir. Delik için Tungsten karbür matkap uçları kullanabilirsiniz, zor da olsa deler ama oksi-gaz kaynağıyla delmekte bir çözüm. "Bu çelik durduğu yerde sertleşir mi?", bu çelik bir kere sertleştikten sonra artık serttir  ;)
( Not: yumuşadığını düşünseniz bile bu testerelere eğelerinizi sürmeyin, her koşulda eğeden serttir )
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2014, 22:15:15 Gönderen: sefaçabuk »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #26 : 03 Nisan 2014, 22:21:01 »
Gizli kabzalı bir bıçakta yapabilirsin.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #27 : 03 Nisan 2014, 22:21:19 »

Kullandığınız testere lamaları HSS testerelerdir. Bunları pratik olarak yumuşatmanız ne yazık ki olanaklı değil. teorik olarak yumuşatılabilir ama bunun için sıcaklık kontrollü iyi bir ısıl işlem fırınında günlerce uğraşılmalı. Tamamen yumuşatma tavlaması yapıp bıraktığınızda, soğuduğunda yine eski sertliğine dönecektir, bu sertliği veren yapıda oluşmuş karbürlerdir ve ne yazık ki bunları basit bir tavlamayla tekrar eski haline döndüremezsiniz. dolayısıyla tavlamayı yapıp bir kenara koyduğunuzda soğuduğunda yine aynı sertliğe dönecektir. Bunun yerine en iyisi aynen sizin uyguladığınız yöntemle, yani spiral veya benzeri aletlerle formu verip, su vermeden kullanııma devam etmektir. Delik için Tungsten karbür matkap uçları kullanabilirsiniz, zor da olsa deler ama oksi-gaz kaynağıyla delmekte bir çözüm. "Bu çelik durduğu yerde sertleşir mi?", bu çelik bir kere sertleştikten sonra artık serttir  ;)
( Not: yumuşadığını düşünseniz bile bu testerelere eğelerinizi sürmeyin, her koşulda eğeden serttir )

Hocam çok teşekkür ederim aydınlattığınız için..  Sağolun var olun.. :)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #28 : 03 Nisan 2014, 22:25:05 »
Gizli kabzalı bir bıçakta yapabilirsin.

Evet ustam bu seçeneği de göz önünde bulunduruyorum..  :)

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #29 : 03 Nisan 2014, 22:26:34 »
orhan bey azminize ve konu anlatımındaki samimiyetinize hayaran kaldım acıkcası gözümde canlandırmaya calısıyorum yaptıklarınızı bir insanın kendı emegi ile yapmak istediği bir işin ne kadar zor olursa olsun bütün sıkıntılara rahmen vaz geçmemeniz  gerçekten çok güzel  elinizdeki bıçak gerçekten cok degerli olmuş güle güle kullanın emeğinize sağlık

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #30 : 03 Nisan 2014, 22:56:38 »

Sefa Hocam, bir defasında böyle bir metali delmek zorunda kalmıştım. Neler çektiğimi ben bilirim.
Bir aparatla sütünlu matkabın tablasına delinecek parçayı yerleştirdim. Şaluma ile ısıtıp metali akkor haline getirdim, ancak öyle delebildim.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #31 : 03 Nisan 2014, 23:26:05 »
orhan bey azminize ve konu anlatımındaki samimiyetinize hayaran kaldım acıkcası gözümde canlandırmaya calısıyorum yaptıklarınızı bir insanın kendı emegi ile yapmak istediği bir işin ne kadar zor olursa olsun bütün sıkıntılara rahmen vaz geçmemeniz  gerçekten çok güzel  elinizdeki bıçak gerçekten cok degerli olmuş güle güle kullanın emeğinize sağlık

Çok teşekkür ederim Emrah bey.. Teveccühünüz.. Alelade anlattım işte..  :)
Ayrıca buradaki yapılan yorumlar sayesinde bıçağım gözümde bir derece daha değerlendi..
Bu vesileyle tekrar teşekkür ederim herkeze.. :)                                         

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #32 : 04 Nisan 2014, 08:22:07 »
Ustam ellerine emeğine sağlık çok emek güzel iş tebrikler  :2up :2up

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #33 : 04 Nisan 2014, 18:04:43 »
Ustam ellerine emeğine sağlık çok emek güzel iş tebrikler  :2up :2up

Estağfurullah biz henüz çırak mesabesindeyiz sizlerin yanında.. ::)
Ayrıca teşekkür ederim beğeniniz için.. :)

suf77Taner

• 167
  • Meslek: serbest
  • Yer: bursa
« Yanıtla #34 : 04 Nisan 2014, 23:32:51 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #35 : 04 Nisan 2014, 23:42:45 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim ..

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #36 : 04 Nisan 2014, 23:58:48 »
Guzel bir form elinize sağlik..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #37 : 05 Nisan 2014, 00:01:57 »
Guzel bir form elinize sağlik..

Teşekkürler çok sağolun..  :)

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
« Yanıtla #38 : 05 Nisan 2014, 19:16:30 »
Elinize sağlık,

Bir yerlerden başlamak lazım,testere eğe zor işler,eğeden bıçak yaptığım için zorluğu tahmin edebiliyorum :)

Ara ara toplu şekilde D2 çelik alımı oluyor,takip edin derim..

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #39 : 05 Nisan 2014, 19:58:51 »
Usta Ellerinize saglik hakikaten güzel olmus :2up :2up :2up
buradan konuyu iyi anlasilir sekilde aydinlattigi icin sefa hocaya cok tsk"lerimi ve saygilarimi sunarim.
bu günde bir sey ögrendik bu tip testerenin yumusatilmayacagini ögrendik :2up :2up :2up :2up :2up :2up