Eveet.. ikinci bıçağımıda nihayet bitirdim..
bu güzel forumda ve çok değerli ustalar arasında olup zevk alarak yapıp bitirdiğim bıçakları görücüye çıkartmak ayrı bir haz, ayrı bir heyecan benim için..
Zira, her eleştiri, beğeni veya fikir beyanı bir sonraki bıçak için yol gösterici ve hedef koyucu olmasının yanı sıra, üretirken öğrenmeyi de sağlıyor..
Bu vesileyle nasıl yaptığımı anlatacağım bıçağımdaki eksik, gedik ve kusurların doğrularını istirham edeceğim..
tam boy : 205 mm
namlu : 95 mm
kabze : 110 mm
kalınlık : 2 mm
en geniş yeri : 30 mm
Çelik : HSS kırık bir testere
sap : ceviz
pim: 4 mm pirinç
delikli pim : 6 mm bakır
gelelim nasıl yaptığıma.. ustalarım ben bu çeliğe normalizasyon yapıp ağzını eğe ile açayım dedimsede bir türlü eğe işlemedi.. hatta ocakta o kadar çok ısıttım ki bıçağın ucu eridi, (normalde namlu onüç- ondört cm olacaktı) kendi halinde soğuduğu halde yine de yumuşamadı.. bu nedenle avuçiçi taşlama ile ağzını açtım, sonra zımpara ile mümkün olduğu kadar düzelttim.. en son bin kumda bitirdim.. haliyle dış bükey bir ağız oldu.. ancak ortaya cıkan sonuçtan çok memnunum zira jilet gibi bişi oldu..
yaptığım, daha doğrusu yapamaya çalıştığım normalizasyon sanıyorum çeliğin kırılganlığını giderdi sadece.. bildiğimden değil ama hayli sert
olması sebebiyle ayrıca su verme işlemine gerek duymadım.. bilmiyorum doğrumu yapmışım.. sonra bu çeliği beni el matkabıyla delmekte mümkün olmadı.. bir kaportacıya oksijen kaynağı ile delik açtırdım.. pimler öyle folloşda olmadı..
malzeme kırık bir testere olunca ortaya böyle bişi çıktı.. testeresi gayet rahat kesiyor.. tam orman işi oldu gibi..
tabi ustalarım ne der bilemem.. onların yorunları elimdeki diğer testerelerin akibetini belirleyecek cünki.
amma uzattın diyenleri duyar gibiyim..
sürçilisan etti isek affola..