Bıçak Sanatı - Forum

Aceminin elinden.. Şahsına munhasır..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
Aceminin elinden.. Şahsına munhasır..
« : 03 Nisan 2014, 00:25:32 »
Eveet.. ikinci bıçağımıda nihayet bitirdim..
bu güzel forumda ve çok değerli ustalar arasında olup zevk alarak yapıp bitirdiğim bıçakları görücüye çıkartmak ayrı bir haz, ayrı bir heyecan benim için.. 
Zira, her eleştiri, beğeni veya fikir beyanı bir sonraki bıçak için yol gösterici ve hedef koyucu olmasının yanı sıra, üretirken öğrenmeyi de sağlıyor..
Bu vesileyle nasıl yaptığımı anlatacağım bıçağımdaki eksik, gedik ve kusurların doğrularını istirham edeceğim..

tam boy : 205 mm
namlu   : 95 mm
kabze   : 110 mm
kalınlık : 2 mm
en geniş yeri : 30 mm

Çelik : HSS kırık bir testere
sap : ceviz
pim: 4 mm pirinç
delikli pim : 6 mm bakır

gelelim nasıl yaptığıma.. ustalarım ben bu çeliğe normalizasyon yapıp ağzını eğe ile açayım dedimsede bir türlü eğe işlemedi.. hatta ocakta o kadar çok ısıttım ki bıçağın ucu eridi, (normalde namlu onüç- ondört  cm olacaktı) kendi halinde soğuduğu halde yine de yumuşamadı.. bu nedenle avuçiçi taşlama ile ağzını açtım, sonra zımpara ile mümkün olduğu kadar düzelttim.. en son bin kumda bitirdim.. haliyle dış bükey bir ağız oldu.. ancak ortaya cıkan sonuçtan çok memnunum zira jilet gibi bişi oldu..
yaptığım, daha doğrusu yapamaya çalıştığım normalizasyon sanıyorum çeliğin kırılganlığını giderdi sadece..  bildiğimden değil ama hayli sert
olması sebebiyle ayrıca su verme işlemine gerek duymadım.. bilmiyorum doğrumu yapmışım.. sonra bu çeliği beni el matkabıyla delmekte mümkün olmadı.. bir kaportacıya oksijen kaynağı ile delik açtırdım.. pimler öyle folloşda olmadı..
malzeme kırık bir testere olunca ortaya böyle bişi çıktı.. testeresi gayet rahat kesiyor.. tam orman işi oldu gibi..
tabi ustalarım ne der bilemem.. onların yorunları elimdeki diğer testerelerin akibetini belirleyecek cünki.

amma uzattın diyenleri duyar gibiyim..
sürçilisan etti isek affola.. ::)
"Maksatların anası sabırdır"

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
Ynt: Aceminin elinden.. Şahsına munhasır..
« Yanıtla #1 : 03 Nisan 2014, 00:28:46 »
Devamı

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 03 Nisan 2014, 00:34:46 »
hocam eline sağlık. sert malzemede çalışmak yormuş belli ama güzel bir bıçak çıkmış ortaya :) güle güle kullanın. nacizane tek gözüme çarpan sap namluya göre uzun kalmış biraz sanki. onun dışında gayet güzel bence  :)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #3 : 03 Nisan 2014, 00:42:10 »
hocam eline sağlık. sert malzemede çalışmak yormuş belli ama güzel bir bıçak çıkmış ortaya :) güle güle kullanın. nacizane tek gözüme çarpan sap namluya göre uzun kalmış biraz sanki. onun dışında gayet güzel bence  :)

Teşekkür ederim.. Evet öyle olmak zorunda kaldı zira normalizasyon yapayım derken bıçağın ucu eridi ??? Bende kısaltmak zorunda kaldım..  :( 
Sanıyorum taşınmasında avantaj oldu bu aksilikte..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 03 Nisan 2014, 00:50:51 »
Üstte testere ağzı bırakılması güzel olmuş bence. Ellerine sağlık.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #5 : 03 Nisan 2014, 00:53:20 »
evet okudum normalizasyon kazasını maalesef. o oranda saptanda kısaltma yapılabilirmiş diye düşünmüştüm ama ele oturmasında sıkıntı olacaksa bu halide gayet güzel. sağlıkla kullanın :)

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #6 : 03 Nisan 2014, 02:01:43 »
gayet güzel olmuş, belli ki sizinde içinize sinmiş. varsın taşlama hattı olmayıversin. elinize sağlık  :)

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
« Yanıtla #7 : 03 Nisan 2014, 07:54:56 »
Elinize sağlık ben çok beğendim, Demek ki yalnız değilmişim benim gibi testere düşkünleri de varmış :)
ufak bir tavsiye yumuşatmadan çalışacaksanız en iyi dostunuz spiral olmak zorunda bu malzemede yoksa pert olursunuz :)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Yunus Emre TOK

• 1005
  • 1971
  • Yer: İZMİR
« Yanıtla #8 : 03 Nisan 2014, 11:02:10 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş . Kabza delikleri  karbür uçla delinmedi ise aslında malzemeyi yumşatmışsınız
mevcut eğelerinizi bir gözden geçirin derim.
Genel olarak baktığımızda çok güzel kabza da ayrı güzel olmuş sizden ileride çok daha güzel eserler göreceğimizin habercisi  :2up :2up

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #9 : 03 Nisan 2014, 11:35:40 »
ellerinize sağlık orhan bey çok güzel bir çalışma olmuş  :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #10 : 03 Nisan 2014, 11:44:44 »
Ellerinize sağlık efendim. Spiralle çalışırken bir anda her şeyi berbat etmek mümkün ona rağmen çok güzel olmuş. :)
Okinawian

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #11 : 03 Nisan 2014, 17:11:35 »
İlginç ve güzel olmuş ,ellerinize sağlık
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
« Yanıtla #12 : 03 Nisan 2014, 19:12:57 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş :)

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #13 : 03 Nisan 2014, 19:15:58 »
Hiç fena olmamış, elinize sağlık.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #14 : 03 Nisan 2014, 20:16:33 »
Üstte testere ağzı bırakılması güzel olmuş bence. Ellerine sağlık.

Teşekkür ederim.. Ufacık opinelimle bilek kalınlığındaki dallara musallat olmam beni böyle bir bıçak yapmaya zorladı ustam  ^-^

evet okudum normalizasyon kazasını maalesef. o oranda saptanda kısaltma yapılabilirmiş diye düşünmüştüm ama ele oturmasında sıkıntı olacaksa bu halide gayet güzel. sağlıkla kullanın :)

Evet kabze ele tam oturuyor.. iyi temennileriniz için tekrar teşekkürler..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #15 : 03 Nisan 2014, 20:28:13 »
gayet güzel olmuş, belli ki sizinde içinize sinmiş. varsın taşlama hattı olmayıversin. elinize sağlık  :)

Teşekkür ederim.. İçime sinmez mi hiç.. Daha baş başa kalıp yontulmadık dal, sopa odun bırakamadık daha..

Elinize sağlık ben çok beğendim, Demek ki yalnız değilmişim benim gibi testere düşkünleri de varmış :)
ufak bir tavsiye yumuşatmadan çalışacaksanız en iyi dostunuz spiral olmak zorunda bu malzemede yoksa pert olursunuz :)

Çok teşekkürler.. evet sanırım yalnız değilsiniz bu konuda :D eee ne demişler "bedava sirke baldan tatlıdır" + testere çeliği dedin mi karşındaki şöyle bir  oooooo çekiyor.. ; ; :D

« Yanıtla #16 : 03 Nisan 2014, 20:31:14 »
HSS bir testere lamasına etmediğinizi bırakmamışsınız  ^-^ böyle bir testereden yapılabileceğinin neredeyse en iyisi yapılmış. Ellerinize sağlık.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #17 : 03 Nisan 2014, 20:38:08 »
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş . Kabza delikleri  karbür uçla delinmedi ise aslında malzemeyi yumşatmışsınız
mevcut eğelerinizi bir gözden geçirin derim.
Genel olarak baktığımızda çok güzel kabza da ayrı güzel olmuş sizden ileride çok daha güzel eserler göreceğimizin habercisi  :2up :2up

Teşekkürker ustam.. Karbür uç derken, bildiğimiz matkap ucundan farklı bir uç mu? Acizane benim bir el matkabım var ve ne kadar bastırıp hatta bir uç kırmama rağmen en ufak bir talaş kaldıramadım..
Eğelerim ise eğesan alırken baya meth ettiler.. Acaba pfert mi almalıyım?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 03 Nisan 2014, 20:44:29 »
Böyle sert malzemeye hangi eğeyi sürterseniz pert olur. Sertleştirilmemiş malzeme ile çalışırsan çok daha iyi bıçaklar yaparsın kesinlikle.

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #19 : 03 Nisan 2014, 20:46:40 »
ellerinize sağlık orhan bey çok güzel bir çalışma olmuş  :2up :2up

Teşekkür ederim Gökhan bey..  beğenileriniz inanın şevklendiriyor bizleri..

Ellerinize sağlık efendim. Spiralle çalışırken bir anda her şeyi berbat etmek mümkün ona rağmen çok güzel olmuş. :)

Teşekkür ederim.. Haklısınız spirale hakim opmak oldukça güç.. Bu yuzden ben spirali mengeneya sabitleyip parçayı elde tutuyorum..