Bıçak Sanatı - Forum

ŞERİT ZIMPARA MAKİNESİ İÇİN YARDIM

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Tek fazlı asenkron AC motorda gerilim ile devir kontrolü
« Yanıtla #20 : 12 Kasım 2010, 17:47:28 »
evlerde  kullandığımız  basit elektrikli süpürgelerin  devrini artırıp azaltan   sürgülü  potansiyometre   kontrollü   triyaklı  elektronik  devreler    bu  zımpara makinası motorlarında  kullanılamaz mı?  yada   çamaşır   makinasındaki  devreler ?

Kasnakla yapılan devir düşürme düşen devir oranında tork kazandırırken gerilimle yapılan devir düşürme ciddi bir tork düşümünü de beraberinde getirir.

Gerilimle beraber tork düşümü (düz çizgi) ve sonuçta alınan devir (kesikli)

Bkz.: http://sureshks.netfirms.com/article/stator/stator.htm

Bkz.: http://electronics-electrical-engineering.blogspot.com/2008/09/tesla-polyphase-induction-motors-ac.html

Tabii bu yukardaki eğriler galiba bir fan motorunun yüküne göre yapılmış. Eğer almanız gereken tork devirdevirle beraber bunun gibi azalmıyorda istiyorsanız durum daha da tatsızlaşıyor. Eğer normal çalışma devrindekinden fazla farkı olmayan bir tork almaya çalışırsanız gerilimi düşürürken motorun stop ettiğini de göreceksiniz. Yani bu yöntemle devir ayar imkanınız kısıtlı ve problemli. Motora yüklenmeniz ile orantılı olarak da devrin yükselip düştüğünü göreceksiniz. Çok yüklenince motor bayılacak fakat yavaş ve hassas çalışamayacaksınız.

Son olarak, yardımcı kondansatörü olan motorlarda bu kondansatörü belirli bir devirden sonra devreden çıkaran bir anahtar bulunur. Tek fazlı motorun devrini yeterince düşürmek bu kondansatörün devreye girmesini sağlayıp motorun çok akım çekmesine neden olabilir. (Bu halde olacak tatsızlıkları daha iyi araştırmak gerekli ama muhtemelen dediklerim bir derece doğru. Gibi... Belki...)

TEK FAZLI MOTORLARDA KONDANSATÖRÜN ETKİSİ

Başlık yetersiz olabilir ama farklı tipteki motorların performanslarının bir karşılaştırmasını vereyim.

Bkz.: http://www.inverter-china.com/blog/articles/2009_2.html
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ynt: ŞERİT ZIMPARA MAKİNESİ İÇİN YARDIM
« Yanıtla #21 : 12 Kasım 2010, 18:07:54 »
sefa ustam görünen tekerler sipariş ettiğim tekerler kırmızı olan üstündeki beyaz renkte olan tekerle aynı yüzeye sahip düz ama tam sıfır değil. dediğiniz gibi torna görmesinde fayda var. torna dedim de çalıştığım firma ben torna işimi bitirdikten sonra torna makinesi aldı.rulmanları üzerinde geldi tahminim ikinci el. kırmızı olan polyemid üzeri poliüretan teker. beyaz olanda tahminim poliüretan. yine de ne olursa olsun fiyatları çok uygun geldi bana.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 12 Kasım 2010, 19:59:40 »
Benim 20 santimlik tekeri 100 lira civarına getirttiğimi düşününce, kesinlikle fiyat uygun  :D Ancak bu fiyata iyi kalite bir rulman kullanılmadığında endişe etmekte bence de Sefa ustam haklı. Bir de yüzeyin kontak tekerinde tam düz olması şart, eğer iç bükey taşlama düşünüyorsan veya kaba düzlemede kullanacaksan bombeyi tornada düzlemek lazım...

Ha gayret, bişey kalmamış, bitti bitecek  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #23 : 13 Kasım 2010, 08:35:21 »
emre ustam yalpa tekeri ile 200 lük tekeri tornada düzleştirmek çok iyi olacak. bu 200 lük tekere bana biri 68 euro biri 80 tl + kdv gibi fiyat verdiler. buna bakılırsa gerçekten çok uygun fiyat. işim bitmek üzere. şu sizin 2 cm çapında 5 cm eninde olan teker sipariş ettim aynı firmaya farklı 2 adet teker göndermiş. bir tanede bu tekerden yaptırmam gerekiyor. makinenin bitmesi yine bayramdan sonrayı bulacak gibi görünüyor. :(

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 13 Kasım 2010, 12:15:33 »
Murat, aslında yalpa tekerinin bombeli olması güzel birşey, hatta KMG'lerin yalpa tekerleri de bombeli, bu bantın daha stabil olmasını sağlıyor.

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #25 : 13 Kasım 2010, 12:21:42 »
emre ustam ikiside 30 dakika önce düzleştirildi olsun.

« Yanıtla #26 : 13 Kasım 2010, 17:35:42 »
Ayar tekeri ( yada yalpa tekeri) biraz bomberi olmalıydı, tersi durumda bant tekerin üzerinde durmak için fazla yay kuvveti istiyor :(

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #27 : 13 Kasım 2010, 19:42:03 »
Ayar tekeri ( yada yalpa tekeri) biraz bomberi olmalıydı, tersi durumda bant tekerin üzerinde durmak için fazla yay kuvveti istiyor :(

Sefa hocam önemli bir ayrıntı bu zannedersem. Tahrik tekeri ve ayna tekeri sırtı düz olacak ama yalpa (ayar) tekeri bombeli. Bu bombenin bir ölçüsü varmıdır? İki tekerli dikey dizayn edilen makinelerde de ayar tekeri olarak kullanılacak olanlarda bombeli mi olmalı?

İyi günler..
You lie, we die.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #28 : 13 Kasım 2010, 21:19:08 »
Benim şerit zımpara makinemde bombeki olan tek kasnak, tahrik için olanı. Diğer kasnakların üçü de birbirine eş ve silindirik. Sistem bu haliyle gayet iyi işliyor. Şeridin merkezlemesi sorunsuz.

Şerit zımpara makinemdeki tahrik kasnağı:

(Malzeme kestamit. İMES'teki ÖN-EL dişliye 30 liraya yaptırmıştım.)

Bu kasnakta ortadaki kısım silindirik, iki yana doğru ise konik olarak daralıyor. Daralma 1-2 mm kadar filandı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #29 : 14 Kasım 2010, 00:49:44 »

Sefa hocam önemli bir ayrıntı bu zannedersem. Tahrik tekeri ve ayna tekeri sırtı düz olacak ama yalpa (ayar) tekeri bombeli. Bu bombenin bir ölçüsü varmıdır? İki tekerli dikey dizayn edilen makinelerde de ayar tekeri olarak kullanılacak olanlarda bombeli mi olmalı?

İyi günler..

Evet bence önemli bir ayrıntı. makinayı ilk yaptığımızda bu ayrıntıyı pek önemsememiştik ama çalışmaya başladığında, özellikle yüke bindiğinde bant bir tarafa ( siz ne tarafa bastırırsanız diğer tarafa) kaçış eğilimine giriyordu. Sonradan ayar tekerine 2-3 mm bombe verince iş düzeldi ( tekerin genişliği 80mm). Bunu yapmayınca şu oluyor; teker bir tarafa kaçmasın diye yay baskı kuvvetini arttırıyorsunuz bu seferde bant zımparanın ek yerine fazla gerilim uygulanmış oluyor ve bant ek yeri yada yakınından bir yerden daha ömrünü tamamlamadan yırtılıyor. Eylemin sisteminde de bir şekilde bombe teker var, farketmez sanıyorum, önemli olan merkezlemeyi yapıyor olması. İki kasnakta çalışan sistemlerde durum biraz farklı. Bunlarda incelediğim kadarıyla bombe yok, bunun yerine gerdirme var, ve ayar tekeri sadece eksenel olarak ayarlanıyor ve öylece bırakılıyor. İki tekerli sistemlerde devir görece daha düşük ve daha çok ahşap işlerinde kullanılıyor. Bant genişlikleride oldukça fazla olduğundan sürtünme yüzeyi de artıyor, bu sayede bantta kayma gözlenmiyor. Oysa bizim kullandığımız bantlarda zaman zaman 20mm bantı bile kullandığımız oluyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #30 : 14 Kasım 2010, 00:53:03 »
Aslında benim bant zımparada da yalpa tekeri bombeli değildi orjinalde. Çözümü kolay, tekere ortada daha çok olacak şekilde izolasyon bandı sarıyorum, uzun zaman (6-7 ay) sorunsuz merkezliyor  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #31 : 23 Kasım 2010, 21:53:06 »
elektirik süpürgesi yada çamaşır makinasının motoru kollektörlü onun için dimmerlenebilir ancak 1.5 kw gücündeki bu motorlar  ve benzerleri rotör lü dimmerlenemez invertöre gelince piyasada bi araştırın bakalım invertör ne kadar inanın bana zımpara makinasının  hazırı daha ucuzua gelir

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #32 : 23 Kasım 2010, 22:11:18 »
daha bugün monofaze hız kontrol cihazlarından fiyat aldım
iki marka var kore malı
birisi delta 1,5 kw 260 dolar listesi listeden %35 indirim var 2,2kw lığı 352 dolar indirim aynı
enda marka var onunda 230 dolar 1,5kw lığı listeden %30 civarı bir indirimi var 2,2 kw lığıda
320 dolar civarı olması lazım ikiside b sınıfı aynı kalite cihazlar
ama bir gerçek varki konuştuğum bütün sürücü satanlar motoru direkt olarak yüke bağlamamamızı araya redüktör veya kayış kasnak kullanarak  kullanmamızı tavsiye ediyorlar
örnek olarak 3000rpm bir motora devrini yarı yarıya düşürecek kasnak sistemi gibi.
bu hız kontroller mono faz girişli trifaze cıkışlı
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #33 : 24 Kasım 2010, 00:55:12 »
elektirik süpürgesi yada çamaşır makinasının motoru kollektörlü onun için dimmerlenebilir ancak 1.5 kw gücündeki bu motorlar  ve benzerleri rotör lü dimmerlenemez
...

Biraz araştırınca bu dimmer ile devri ayarlanmaya uygun olan motorların Üniversal (Seri) motorlar olduğunu gördüm. Bunlar hem AC hem de DC ile çalışabiliyorlar, devirleri gerilim ile ayarlanabiliyorlar hatta yönleri de kolayca belirlenebiliyor. Bunların boyları ise sınırlı.

Ancak bizim kullandığımız motorlar asenkron AC motorlar. %99 da sincap kafesi motorlar. Bunlarda fırça olmaması nispeten bakım gerektirmemesi sonucunu doğuruyor. Devirleri de frekans ile ayarlanıyor.

Alıntı
konuştuğum bütün sürücü satanlar motoru direkt olarak yüke bağlamamamızı araya redüktör veya kayış kasnak kullanarak  kullanmamızı tavsiye ediyorlar

Satışçıları yıllar içinde daha çok seviyorum. Ya da aksi...

Motoru doğrudan yüke bağlamamayı şahsen anlamadım, hatta bana ters geldi.

Inverter ile devir ayarının en önemli avantajları arasında
-- devir düşüren/ayarlayan bir kademenin olmaması dolayısıyla parça sayısının (ve karmaşıklığın) azalması
-- ve enerji kayıplarının azalması
yer alır.

Araya kasnak ve invertör koymak bu elde edilen avantajları para ve emek sarfederek çöpe atmaktır. Onun yerine invertörün motora güvenli olarak vereceği azami frekans hesaplanıp bu frekansta beslenen motorun şeridi hangi azami hızda çevirmesi istendiği belirlenmeli buna göre motorun çevireceği tahrik kasnağının çapı hesaplanmalıdır.

50Hz ile beslenen bir tek kutuplu motorun 2800 devir/dakika civarında bir hızla döneceğini, bu azami devirde de isteyeceğiniz şerit hızını vermesi için 10 - 20 cm arası çapta bir tahrik kasnağının yeterli olacağını düşünürüm.

2800 dev/dak'lık bir motorla 20 cm'lik bir kasnak çevirirseniz şeridiniz 29m/s gibi ciddi bir hızla çalışır. Bu hıza çıkabiliyor olmanız sistemin sizi kısıtlamayacağı anlamına gelir.

Doğrudan tahrik örnekleri:

Bkz.: http://www.penntoolco.com/catalog/products/products.cfm?categoryID=5022

Bkz.: http://www.rainbowartglass.com/index.php?act=viewProd&productId=231

Bkz.: http://www.kalamazooind.com/products/belt-sanders/2fsm-2belt-sander/
Namık Kemal
Instagram'da ben

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #34 : 24 Kasım 2010, 10:19:46 »
anlamıyorum, anlamıyorum...  :'( :'(

monofazeler, hız kontrolleri, devir/dk içeren rakamlar, kandansötör... şöyle forum olarak üstünde ittifak edeceğimiz bir şerit zımpara makinası çıktığında üreten kişinin himmeti ile bir tane de kendime yaptırana kadar bu detaylı konuşmalardan uzak kalmak benim kaderim...  :(
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #35 : 24 Kasım 2010, 14:15:49 »
Emin gçzünde buyutmene gerek yok. ;) istersen benımkının ölçülerini vereyim. ona göre yaptır

o da olmadı ustam yok dersen senın için bir tane yapalım.. ancak zamanım kısıtlı hemen olsun demıyeceksın.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #36 : 24 Kasım 2010, 14:25:09 »
emin bey merhaba benim makine bitince ararım gelir bakarsın zaten bayağı bir basit ortaklaşa yaparız sanada bir tane
saygılar
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #37 : 24 Kasım 2010, 14:44:15 »
Emin gçzünde buyutmene gerek yok. ;) istersen benımkının ölçülerini vereyim. ona göre yaptır

o da olmadı ustam yok dersen senın için bir tane yapalım.. ancak zamanım kısıtlı hemen olsun demıyeceksın.

bitirdiğinde hemen orada olacağım  :D

gözümde nasıl büyüyor bilemezsin Taner hocam, ama biraz daha bakınıyorum, izliyorum:) teklifinizi cabime koydum :2up acele mi, hiç acelem emin olabilirsiniz...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #38 : 24 Kasım 2010, 14:57:40 »
Benim de profiller en az bir tane daha yapacak kadar arttı. Kendi tasarımımı da tek bir nokta haricinde doğrudan tavsiye edebilirim. (O da tablanın bağlı olduğu kolun yuvasının hizası. Az daha aşağı inince sistem biraz daha kullanışlı hale geliyor.)

Detayları gözde çok da büyütmeye gerek yok. herkesin yaptığını art arda okuyunca işler karışıyor ama bir birinden farklı bir çok yöntemin bahsi geçiyor diye bu böyle. Yoksa basitçe bir makine yapmak çok da baş belası bir iş değil. Parçaları temin ederken insan dağılıyor.

Dün "direct drive" için bakınırken bunları buldum. Daha önceden gözüme çarpmadığından paylaşayım dedim:

Bkz.: http://bbs.homeshopmachinist.net/showthread.php?t=40149&page=3

Aynı forum başlığından bir kayış germe yöntemi:

Bkz.: http://bbs.homeshopmachinist.net/showthread.php?t=40149&page=10

Devam... Bu da aynı başlıktan. Ayarlanabilir tablanın bağlanacağı mili sabitlemek için. Bunun geçenlerde bahsi geçmişti.

Bkz.: http://bbs.homeshopmachinist.net/showpost.php?p=537859&postcount=107

Namık Kemal
Instagram'da ben

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #39 : 26 Kasım 2010, 22:39:11 »
Biraz geç oldu ama tekerin neden bombe olması gerektiğini anlatan güzel bir video buldum. Paylaşayım dedim.

http://www.youtube.com/watch?v=6sM0Qjumyro