Bıçak Sanatı - Forum

ŞERİT ZIMPARA MAKİNESİ İÇİN YARDIM

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
ŞERİT ZIMPARA MAKİNESİ İÇİN YARDIM
« : 26 Ekim 2010, 16:10:16 »
şerit zımpara makinesi yapma fikrim uzun zamandır vardı. yaklaşık bir ay önce 50x50 2,5 mm profil almıştım. çalıştığım işyerinin atölyesinde duruyordu. pazar günü çalıştım biraz 10x10 65 cm profile biri 50 cm diğeri 60 cm profili vidalı olarak sabitledim. orta kısma yatay olarak 50x50 profili yine vidalı bir şekilde sabitledim. yalpa tekerini sabitlemek için profilleri de hazır. mil 20mm olarak kullanmayı düşünüyorum. yataklı rulman ile 50x50 profil arası boşluğu 12 cm olarak bıraktım. 50x50 dik profillerin arası 24 cm civarı. sadece zımpara yapılacak tarafı kaldı. orayı da alt tarafta 200mm çaplı teker olacak üst kısmın tekerlek çapına, yalpa tekeri çapına ve mile takılan tekerin çapına karar veremedim.motoru 1,5 beygirlik monofaz düşünüyorum. kademeli kasnakları 17'' 75x100x125 olarak alıyorum. tanesi kdv dahil 33 liraya geliyor. tekerleri nerde alayım fiyat olarak hangi firma uygundur bilemiyorum. resimlerini dahaca çekmedim. yarın çekip ekleceyeceğim. ilham aldığım makine alttaki resimde mevcut. benim makine de yaklaşık buna benzeyecek.

önerilerinizi bekliyorum.
« Son Düzenleme: 26 Ekim 2010, 16:12:49 Gönderen: murat güleç »

Ynt: ŞERİT ZIMPARA MAKİNESİ İÇİN YARDIM
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2010, 18:35:25 »
Öneri değil de ben de konusu açılmışken bir soru sorayım. Kendi imalatımız ile hazır bir set arasında maliyet açısından fark var mı? Yapanların aklında ne kadar maliyet tuttuğu kalmış mıdır acaba?
Saygılar,
TT

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2010, 18:38:58 »
Kutlarım, umarım sorunsuz işler yaptığın makine. Bu tarz bir makine benim de hayalimde, ancak şimdikini bozup yenisini yapmam lazım çünkü iki tekerli versiyonda benim tezgah yüzünden bant sığmıyor. Biraz daha boşalsın işler ben de girişeceğim. Bu kaynaksız konstrüksiyonları ben de çok tutuyorum, ilerde değişiklik ve onarım gerektiğinde demonte edilebilmesi ve taşınabilir olabilmesi çok hoş özellikler...

Mil tekeri bende 12 veya 10 santim çapında, tam hatırlamıyorum, ama çok da önemli değil. Kontak tekerinin üsttündeki küçük tekeri 2-3 santim çapında tutmaya çalış, ne kadar küçük o kadar iyi, çünkü dar kavislere rahatlıkla girebilmesi önemli, mesela parmak oyukları vs...

Sefa usta şurayı önermişti kontak diskleri için, her çapta teker var: http://www.kafkas-ema.com/urunler.html

Kipmen Sanat web sitesi

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2010, 18:46:33 »
Bir de şurası var: http://www.toyev.com.tr/urun_detay.php?id=4&link=KontakTekeri&lang=tr
Öneri değil de ben de konusu açılmışken bir soru sorayım. Kendi imalatımız ile hazır bir set arasında maliyet açısından fark var mı? Yapanların aklında ne kadar maliyet tuttuğu kalmış mıdır acaba?
Saygılar,
TT
TT, benim makinenin maliyeti yaklaşık 450 tl'ye çıkmıştı, rulmanlar, motor, kasnak, torna, alminyum ve kontak tekeri. Ancak profile ne kadar maliyet olduğunu bilemiyorum, benim elimde ne hurda malzeme varsa onları kullanmıştım. Herhalde onları da sıfır alsaydım 500 veya üstüne çıkardı.
Hazır bir makine bizim yaptığımız tipte 1000 lira ve hatta biraz üstüne gelir. Bizim yaptığımız makinelerdeki değiştirilebilir hız, değişik boylarda bantlarla çalışma vs. özelliklerini hazır gelende genelde eklemen gerekir, yani ekstra biraz daha masrafı olur aldıktan sonra. Hazır alırsan yalpa yapması vs. sorunlarından başın ağrımaz sonuçta garantisi filan vardır. Eğer bu işlerden biraz anlayan tanıdık bir tornacı veya makine teknikeri gibi bir tanıdığınız varsa kendinizin yapması çok daha mantıklı sonuçta...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2010, 19:56:45 »
Babam makina mühendisi ama dış ticaretle uğraşmaktan aklında kalmışmıdır bu tür şeyler bilmem. Hoş çalıştığı firma da profil ve çelik sac firması :D
Yani var yemez gibi yaşıyorum :D

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 27 Ekim 2010, 02:51:21 »
 :)) Sen kazana düşmüşsün, eh bant zımpara yapmak farz olmuş size...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2010, 13:16:04 »
Emre bey teşekkürler, korktuğum şey zaten zımparanın yalpa yapıp kafama fırlaması :D umarım sorun yaşamam. yoğun olduğumdan dolayı resimlerini salı günü ekleyemedim. bugün sizlerle paylaşıyorum. geri kalanlar motor, tekerlekler, yataklı rulmanlar, mil ve tabiki bant zımpara. daha çok işimiz var

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 29 Ekim 2010, 13:42:43 »
Murat, güzel gidiyor, devamını bekliyoruz  :2up
Yalpadan o kadar korkma, sonuçta yalpa ayarı boşuna değil. Tüm parçalar aşağı-yukarı paralel olduğu sürece aşırı bir eksen kayması söz konusu olmaz. Ancak milleri olabildiğince kalın tutmaya bak, zamanla yamulabiliyorlar. Bant zımpara ayarını yaparken bu arada 2000mm X 5mm lik bantlarla çalışır ayarlamanın yanında daha kısa 1700mm'lik bantlarla da çalışabilmek için tolerans sağlamak akıllıca oluyor, yurt dışından amerikan standartında bantlar genelde bu civar boylara sahip... 

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #8 : 29 Ekim 2010, 16:01:49 »
Emre bey teşekkür ederim devamı gelecek bir mani olmazsa.

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #9 : 08 Kasım 2010, 17:07:28 »
beyler bugün tekerlek arayışına girdim. birkaç firmaya fiyat sordum yuhhh dedirtecek fiyatlar söylediler. en son gür sanayi adında bir firmayı aradım. gökhan adında bir bey çıktı.kendisine 200x50mm + 80x55 + 20 mm çap 50 mm en üç adet tekerlek fiyatı istedim. diğer firmalardan fiyat aldığımı ve poliüretan tekerlerin çok pahalı olduğunu aktardım. bana sağlam ve uygun ne önerirsiniz dedim. polyamid üzeri gri lastik dedi. fiyatları çok uygun geldi. 200x50 rulmanlı =17 tl  80x55= 9 tl 20mm çap x 50 mm en olan lastiğede 50 kuruş gibi kdv dahil fiyat verdi. rulmanlarıyla birlikte bu fiyatları duyunca hemen onay verdim. ödemeyi yarın yapabilirim dedim hiç önemli değil ben bu akşam kargoluyorum dedi. helal olsun. firmanın sitesini eklemek istedim ihtiyacı olan varsa öneririm. http://www.gursanayi.com/ :2up motor olarak 1,5 kw trifaze motor motor aldım 140 tl monofaze ye çevirmek için kondastör 20 tl mil, yataklı rulman ve 30 mm mil şirketten mile takılan teker kestemit ten yapılacak malzemeleri tornaya verdim hemen hemen eksiğim kalmadı gibi. tek sıkıntım tornacının elinde bizim için yaptığı malzemeler var ara ara yaparım dedi belki bu hafta sonu çıkaramayabilirmiş. bant zımpara yı hangi marka, nereden ve kaç kum alayım bilemiyorum.teşekkürler.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 08 Kasım 2010, 19:21:54 »
...
motor olarak 1,5 kw trifaze motor motor aldım 140 tl monofaze ye çevirmek için kondastör
...

Bu kısmını anlamadım. Monofaze motor yerine trifaze motor ve bir de kapasitör mü aldınız? Yoksa trifaze motor ve invertör mü aldınız?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #11 : 09 Kasım 2010, 08:13:34 »
eylem şöyle söyleyeyim motoru üç faz olarak aldım tek faza çevirmek için kondastör takılacak.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 09 Kasım 2010, 10:35:16 »
Kondastör ne?

Bir de sadece dönüştürmeye yarayacaksa bu masraf neden? Ben 1.1 kW monofaze motoru 170 liraya almıştım.
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #13 : 09 Kasım 2010, 11:40:27 »
Eylem çalıştığım şirkette elektrik mühendisi var kendisine durumu izah ettim bana monofaze 1.5 kw lık motor lazım dedim. piyasadan araştırdık 1.5 kw lik monofaze motoru 200+ kdv dediler. bizim mühendis hiç gerek yok sana trifaze motor alalım kondastörle monofaze ye dönüştürürüz dedi. ben de bu işlerden anlamadığım için gittik trifaze 1.5 kw lik bir motor aldık. sonra özgür beyle çelik paylaşımı içerisindeyken kendisi zımpara makinesi yapmak için motor arayışına girdiğinden bahsedince ben de kendisine benim motordan bahsettim. bana trifaze motor monofazeye dönütürünce gücü yarı yarıya düşecek dedi. mühendise sorduk doğru yarı yarıya düşecek dedi bana motoru almadan önce söyleseydi trifazelık motoru almazdım tabi bunu duyunca biraz moralimiz bozuldu ama işimizi görür umarım.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 09 Kasım 2010, 13:55:07 »
O kondansatörden kurtulabiliyorsan kurtulup az daha para verip monofaze girişli bir invertör almanı öneririm.
Hem motorun tam gücünü alırsın,
hem tasarruflu ve hattını ani akımlarla zorlamadan çalışırsın,
hem de radyonun sesini ayarlamak kadar kolay bir şekilde devir ayarlarsın. Yani kademeli kasnak derdin de olmaz.

(Sonradan ekledim: Motor üzerinde bir değişiklik yapmana da gerek kalmaz.)
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2010, 14:06:33 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #15 : 09 Kasım 2010, 14:02:37 »
Aklıma bir fıkra geldi.

---- o ----

Köylünün öküzü kafasını küpe sokmuş, kafası bir türlü çıkmak bilmiyormuş. Köylü de ne yapacağını bilememiş, öküzünü mü dert etsin küpünü mü? İkisi de dünyanın parası. O da gitmiş Nasrettin Hoca'ya

- Öküzümün kafası küpe sıkıştı. Hocam ne yapayım?

- Yauuv, ne dert ediyorsun? Kesiver öküzün kafasını gitsin!

- Tabi ya.

...

- Hocam öküzün kafası küpün içinde kaldı. Şimdi ne yapmak gerek?

- Yahu, düşündüğün şeye bak! Kırıver küpü gitsin!

- ?!?

---- o ----

Teşpihte kusur aranmazmış. Meslektaşımın tavsiyesini düşünürken bu fıkra hatırıma geliverdi.
« Son Düzenleme: 09 Kasım 2010, 14:05:21 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #16 : 09 Kasım 2010, 14:29:37 »
 :D abicim aynen öyle hız kontrol alsaydım ne kademeli kasnağa ihtiyacım olurdu ne de kondastöre . işten anlamayınca böyle oluyor. tecrübe dedikleri de bu olsa gerek. ikinci bir zımpara makinesi yaparsam kesinlikle hız kontrol alırım. teşekkürler.

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #17 : 09 Kasım 2010, 17:30:27 »
evlerde  kullandığımız  basit elektrikli süpürgelerin  devrini artırıp azaltan   sürgülü  potansiyometre   kontrollü   triyaklı  elektronik  devreler    bu  zımpara makinası motorlarında  kullanılamaz mı?  yada   çamaşır   makinasındaki  devreler ?

murat güleç

• 1029
« Yanıtla #18 : 12 Kasım 2010, 16:32:02 »
beyler makinayı hazırlamaya devam ediyorum. son olarak kasnakları mili ve kestemit tekeri tornalattım. tekerlerim de geldi bu arada. motora hız kontrol takmayı düşünüyorum. çalıştığım şirkette bir kenarda duran hız kontrol var patronla anlaşabilirsek onu makineme takıcam. başka 2 cm çapta bir teker yaptırıcam 2 adet d yatak başkada birşey kalmıyor yakında tam haliyle karşınızda olacak.

« Yanıtla #19 : 12 Kasım 2010, 17:23:53 »
Fotoğrafta görünen tekerler sipariş ettiğin tekerler mi? Kırmızı renkli olan teker sanki yük taşıma tekeriymiş gibi geldi bana, orta kısmı biraz yüksek ( tepe şeklinde) olur o tekerlerin, eğer öyleyse bant zımparada çalışırken sorun olabilir, bu durumda tekeri  bir malafaya alıp yüzeyi tornada düzeltmek iyi olur. Gelen tekerlerin rulmanlarını da kontrol etmekte yarar var, fiyatlara bakınca rulman kalitesi konusunda insan endişeye düşüyor.
« Son Düzenleme: 12 Kasım 2010, 17:59:39 Gönderen: sefa çabuk »