Bıçak Sanatı - Forum

Atölye masası ve mengene tedariki

magari

• 375
  • Serkan 1973
  • Meslek: Textil
  • Yer: İstanbul
Atölye masası ve mengene tedariki
« : 09 Mart 2014, 09:53:04 »
Şimdi atölyeyi sıfırdan kurduğumuz için bişidende anlamadığımız için bu konuyu açıyorum bazı arkadaşlar kızabilir ama affınıza sığınıyorum , cahilliğimi bağışlayın.
Atölyeye masası hangi ölçülerde ve özelliklerde olmalıdır , hazır olanlar varmı , kendim yaptırırsam hangi ölçülerde ve malzemelerle yaptırmalıyım ?
Mengene markası önelimi boyutları nasıl olmalı ?
Şimdiden teşekkürler.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Atölye masası ve mengene tedariki
« Yanıtla #1 : 09 Mart 2014, 10:13:15 »
Serkan abi ben atolyemde cogunlukla ayakta calisiyorum dolayisiyla masami boyuma gore ayarladim Atiyorum 180 boyundaki bi vatandasa sitandart bi tezgah boyu cok kisagelebilir ben kendi tezgahimi 5x10 agac ve uste medefe kullanarak yaptim ama hayalimdeki tezgah saglam profillerden yere sabitlenmis eznemeyen uztunde medefe olan bi tezgahtir buarada mengenede 100 luk yeterliolur diyedusunuyorum markada kanca olabilir biarada izeltasin kirmizi renklibi mengenesini gormus cok begenmistim oldukca hassasti ama kanca baska tabi

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #2 : 09 Mart 2014, 10:26:12 »
Marangoz tezgahları için ( sanat eseri gibiler, üzerine yazılmış kitaplar var ) tavsiye edilen, yüksekliğin el aletleri ile çalışacaksanız kalça, elektrikli aletler için bel hizasında olması. Üst tabla bir veya iki kat 18mm huş kontraplak, iskelet ise 5x10 ve 10x10 masif.

Metal işi için de yükseklik ile ilgili ölçüler geçerlidir sanırım.  Ama  üst tabla kalınlığı ve malzemesi ayrı. Ahşap üst tabla kenarına, metal birşey dayayıp zorlanacak ise, gerekli bir iki yere U şeklinde saç geçirme yapılabilir.  Metal iskeler sağlam olur, lakin gürültüyü sönümlemede ahşap iskelet kadar başarılı olmaz gibime geliyor. Malum çoğumuz evde, balkonda, bodrumdayız.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

magari

• 375
  • Serkan 1973

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 09 Mart 2014, 10:51:34 »
Eylem abinin daha önce yaptığı ve anlattığı tezgahın yapım aşamaları buyrun (Başka tezgahlara ait paylaşımlarda konuda)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=21.msg113#msg113
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #6 : 09 Mart 2014, 10:53:47 »
Eylem abinin daha önce yaptığı ve anlattığı tezgahın yapım aşamaları buyrun (Başka tezgahlara ait paylaşımlarda konuda)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=21.msg113#msg113
Utandırıyorsun Osman cım beni  ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 09 Mart 2014, 11:02:41 »
Mengene ve tezgahta sınır yok. Paranızın yettiği kadar ihtiyaç duyduğunuz kadar bulunmasında yarar var. İşkence de çok işe yarıyor. Küçük büyük bir kaç işkencebulunmalı. Tezgah ne kadar büyük ve ne kadar sağlam olursa o kadar iyi. Eğeyi sürttüğünüzde ileri geri giden tezgahta çalışmak zor olur.

Kullandığım mengenelerden birisi bu. Çoğu profili bunda çıkarttım. Takım çantamda istediğim yere taşıyabiliyorum. Balkon, ev, atölye neresi müsaitse kurup çalışıyorum. Altının döner tablalı olması da avantalı oluyor. Üstüne bir kanca takıp eğe sabitleme aparatı oluyor.
http://www.kanca.com.tr/Default.asp?Section=Product&Act=List&ID=2&CategoryID=6&GroupID=18&CatName=Mini%20Masa%20Mengenesi

Atölye de büyük mengene ve 6 mm kalınlıkta saçtan yapılan bir tezgahım var. Ağır işler için ideal.
Okinawian

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #8 : 09 Mart 2014, 11:12:17 »
Kendi yapmaya niyetli olanlar için, sağlam bir masa iskeleti ve ayak birleştirmeleri nasıl yapılır için video &  masa planları.  Marangoz masası o nedenle aksesuarlara ve üst tabla formuna takılmayın :

https://www.facebook.com/BoschProfessionalPowerToolsUK/app_237819906286393

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #9 : 09 Mart 2014, 11:23:03 »
Kendi yapmaya niyetli olanlar için, sağlam bir masa iskeleti ve ayak birleştirmeleri nasıl yapılır için video &  masa planları.  Marangoz masası o nedenle aksesuarlara ve üst tabla formuna takılmayın :

https://www.facebook.com/BoschProfessionalPowerToolsUK/app_237819906286393
Hazır satılıyormu masalar acaba ?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #10 : 09 Mart 2014, 11:28:19 »
Bauhaus gibi yerlerde sağlam masalar var fiyat performans konusuna birşey diyemem ama.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #11 : 09 Mart 2014, 11:31:40 »
Hazır olarak bu formda birşey görmedim, ama çok ta araştırmadım. Kendi yerinizin enine boyuna uygun birşeyi civardaki bir marangoza yaptırmak daha uygun olur. Bildiğim kadarıyla marangozlar malzeme x 2 gibi bir fiyat ile çalışıyor, yani 100tl malzeme var ise 200tl istiyorlar.

Hazır masa olarak fiyat açısından fikir versin, sizin de gidip görebileceğiniz bir örnek olarak

http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/15621

gibi seçenekler var. Köşeler geçmeli birleşim, sağlamlığı ne olur bilemedim. Ama en azından bir seçenektir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #12 : 09 Mart 2014, 11:32:18 »
Bir defasında babamın işyeri için hurda profilden bir tezgah yapmıştık. 40x40 3 mm profil kullandık. Yüzey malzemesini de 4 cm dut ağacından yaptık.
120x60 masa yaklaşık 60 kilo ağırlığında oldu. Ama böyle bir tezgahta çalışmak acayip zevkli oluyor hem sallanmıyor hem de üstünde bişey çakıldığında darbeyi soğurmuyor.
Yani yaptığınız tezgah imkanların el verdiği kadar ağır, ayaklar da üstüne oturup sallandığınızda sallanmayacak nitelikte olmalı.

Ben kendime 200 litre bir varilin yüzeyine tahta monte edip içini su doldurarak tezgah yapmayı planlıyorum.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #13 : 09 Mart 2014, 11:41:37 »
Gidin bir demirciye bu bauhaustaki fiyatlardan çok daha uyguna yaptırırsınız. Profilden ve saçtan yapılan tezgah çok daha sağlam ve uzun ömürlü olur.
Okinawian

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #14 : 09 Mart 2014, 12:38:08 »
Arkadaslar bikac gun once frezeme masa yaptirdim planini cizip profil satan bi vatandasa gittim zaten cogu kesimde yapar benim planima gore malzemeyi kesip verdiler geriye sadece gonyeye alip kaynatmak kaldi yaklasik 2 saat icinde tezgahi konple bitirdik

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #15 : 09 Mart 2014, 12:44:42 »
Gidin bir demirciye bu bauhaustaki fiyatlardan çok daha uyguna yaptırırsınız. Profilden ve saçtan yapılan tezgah çok daha sağlam ve uzun ömürlü olur.

+ 1000

Ayrıca mengene için Bauhausta Alman malı çelik bir mengene var 125 liği 150 tl gibi bir fiyata. Ben bugün olsa o mengeneyi alırdım  :2up Benim kullandığım izeltaşın malı fakat izeltaşın ürünleri ile son günlerde bayağı bir sıkıntı yaşadım o sebeple pek sıcak bakmıyorum  :(

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #16 : 09 Mart 2014, 17:50:03 »

+ 1000

Ayrıca mengene için Bauhausta Alman malı çelik bir mengene var 125 liği 150 tl gibi bir fiyata. Ben bugün olsa o mengeneyi alırdım  :2up Benim kullandığım izeltaşın malı fakat izeltaşın ürünleri ile son günlerde bayağı bir sıkıntı yaşadım o sebeple pek sıcak bakmıyorum  :(
Hemen bakıyorum Soytürk ustam , sesini duymak çok güzel :) selamlar.

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #17 : 09 Mart 2014, 17:58:42 »
Masayı dış mekan çamından yapmayı düşünüyorum, bizim arkadaşlar akvaryumların alt sehpası için kullanıyorlar hem çok dayanıklı hemde ahşap malzeme daha sıcak geliyor bana . İskeleti ondan yapsam diyorum ama üst tablayı çok sağlam bir malzemeden yapmalıyım diye düşünüyorum 3cm lik mdf ler var sanırım sizce uygun olurmu ?
Mengeneyi bahause de bulamadım http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/11093
ama şöyle bir ürün buldum sizce nasıldır 100mm büyükleride var 200mm ye kadar 100mm yetermi http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-el-aletleri-eclipse-emv-3-tesfiyeci-mengenesi-100-mm-150276557/detay
« Son Düzenleme: 09 Mart 2014, 18:15:18 Gönderen: magari »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 09 Mart 2014, 18:07:47 »
Ben plywood ile yaptırmıştım. Gayet memnunum.

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #19 : 09 Mart 2014, 18:16:30 »
Ben plywood ile yaptırmıştım. Gayet memnunum.
Salim ustam acaba kaç mm lik plywood kullandınız ?