Bıçak Sanatı - Forum

Propan brülör..

tarpoon

• 4739
Ynt: Propan brülör..
« Yanıtla #20 : 29 Ekim 2010, 22:27:25 »
Sefa usta beğenmene sevindim , kalın malzeme ıle uğraşınca şaloma ıstedığım performansı vermedı ,ocak şart olmustu .   
sizlerde sağolun    gerek sen gerek Emre , olsun bilgiyi paylaşıyorsunuz.   e un var yağda varsa , helvayı yaparım hemen :D

ustam işin açıkçası derdım ck serısı ıle değilde eğelerle uğrasmak.  bu ocak çok faydalı olacak dıye umuyorum. 
tabi  brülörün ayarlarını tam yapabilirsem. 
 gelelım parmağa fena şekılde zonkluyordu,  eskiden annem ezık falan oldumu zeytınle soğanı ezer ezılen yere sarardı belkı faydalı belkı psikolojik ama faydası olurdu aynısını yaptım şişlik yok zonklamada geçti sayılır..

kayda değer çekiç darbelerinden ıkıncısı bu :D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #21 : 29 Ekim 2010, 22:39:53 »
Taner işçilik mükemmel görünüyor valla bayıldım :2up Bu soğan işi gerçek bencede, faydası oluyor. Parmağa kan toplarsa çok zonkluyor, böyle durumlarda kanla karışık o bölgedeki ödemi tahliye etmek gerekiyor, bu durumda ben sadece tırnak kısmını üstten 1-1,5 mm matkapla deliyorum ve tahliye ediyorum :)) anında zonklama kesiliyor. Tavsiye edermiyim, etmem.
« Son Düzenleme: 29 Ekim 2010, 23:42:14 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #22 : 29 Ekim 2010, 23:26:58 »
ustam rahmetlı  babam banada matkap olayını söylemıstı ama gözüm kesmedı açıkçası ;) ama bırkere ığne ile deldım hastanede çekıceklerdı çektırmedım. çok çanım yandı ama oraya kadar sadece
sonra rahatladım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #23 : 30 Ekim 2010, 02:50:59 »
 :2up Taner harika gidiyor, yahu biraz yavaş, acele etme bak acele işe şeytan karışıyor...
Geçmiş olsun, açıkçası zımpara kesiğinden sonra en hoşlaşmadığım sakatlık bu işte çekiç ezikleri...
... bu durumda ben sadece tırnak kısmını üstten 1-1,5 mm matkapla deliyorum ve tahliye ediyorum :)) anında zonklama kesiliyor. Tavsiye edermiyim, etmem.
??? Sefa ustam, tam bir alemsin yani  :))

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #24 : 30 Ekim 2010, 14:07:24 »
Teşekkür ederim Emre  :) ustam ne yapayım bır işe giriştimmi bitirmeyince huzursuz oluyorum.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 04 Kasım 2010, 22:24:41 »
bır sure foruma gıremedım bu arada kuyruklu yıldızı da    yaptım    8)   
tam istediğim gibi çalışan bır brulör oldu resımlerde çok fazla yanan   12 psi  cıvarı .   20 psi da yanına yaklaşılmıyor kirpikler vs vs yalan oldu  :D
şu an 5/7 psi arası hatta daha düşük değerler yeterlı oluyor..    Emre körüğün bana nasıl bır getırısı olur..?

yenı brülöre uygulasammı dıye düşünüyorum..   :-\

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 05 Kasım 2010, 01:06:03 »
 :2up :2up :2up :2up :2up Süper olmuş Taner, ocak kaynağı düşünmüyorsan körüğe ihtiyacın çok olmaz aslında. Isı güzel girdap yapıyor, rahatlıkla ısıl işlem yaparsın bu ocakta... Eğer damaskus olayına girmek istersen hava ayarı için bir vana ile  brülörün arkasına hava borusunu bağlayabilirsin, gaz memesini de daha geniş tutmalısın hava beslemeli brülör için.

Brülör girişinin ek yerinde biraz fazla ısınma görüyorum bu arada, bunun önüne geçmek için bir parça seramik elyafı inceltip brülörü yerleştirdikten sonra bir tornavida ile kenarları tamamen doldurup sıkıştırıyorum.

Ocağın kapaklarını kapatıp açıklıkları ayarlanabilir şekilde ateş tuğlası için sürgü yaparsan içerisinin çok daha homojen ısındığını göreceksin...

Eğer ocak kaynağı yapmak istersen boraksın refrakter malzemeyi yememesi için tabana katkısız kedi kumu serebelirsin, bu malzeme boraksın aşındırıcı özelliğinden etkilenmiyor...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #27 : 05 Kasım 2010, 21:40:42 »
beğenmene sevindim Emre . bu arada damaskus kim ben kim..  daha doğru dürüst bırsey yapamadım bıle..  :-[
zamanla yaparım umarım.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #28 : 05 Aralık 2011, 21:53:18 »
taa o günden bu güne termokulp takıcam ocağa deyip sürekli erteliyordum  ne aptalmışım :-\   dün Özgür ve sıteden bır arkadaşımız zıyaretıme geldi ,termokulp istemiştim onuda getırmış . Tabi ısıl işlem yapılacak D2  leride  :)
pıd konntrol fabrıkada alınıp kullanılmayan bır tane vardı onuda getırdım. ocağın arka tarafına 16mm bır delik açıp boruyu kaynakladık borunun ucuna manşonu zor bela kaynakladıktan sonra termokulpu yerleştırıp  yerimi Özgüre devrettim devre bağlantılarını yaptı.    tüpüpüm neredeyse bıttı bıtıcek gıbıydı ama bır  deneme yapalım dedik .
çift brülör 10 psi da   5dk,da 950c  gördü.  sonrası tek e düşürdüm . ısıyı kontrol etmek için ck67 lamalardan deneme amaçlı ocağa attım 835c ocaktan cıkardım , ama renk bana bır turlu "ben 835c,yim  "demedi .  bilinçli olarak suyunu verdım ve lamayı kırdım tane buyumesının alası olmuş resmen 8)  bır ıkı lamayı daha deneyerek göstergedekı derecenın kaçata olması gerektığını buldum.
termokulp gerıde olduğu ıçin  tam 100c ,lik sapma yapıyor yani 735 derecede herşey yoluna giriyor.  Özgürü  D2 ler için folyo olmadan tufal çok yoğun olacak dedimsede ,bir türlü ikna edemedim  ılk olarak neck,ini ocağa attık 1030 derecede  20 dk kaldı . ocaktan alıp   örsün uzerıne  koyduk ve üzerıne ağırca bır  metal koyduk yamulma olmadı ve camı rahatlıkla çizecek kadar  sertleştı 300 derecede 1,5 saat menevışlendi. işin garip tarafı hanı öyle ahım şahım bır tufal oluşumuda olmadı ::)  paslanmaz folyomuz olsaydı belkıde hıç tufal oluşmayacaktı. bır dahakı denememı komple şamot kaplayarak yapacağım.

tabı gele profıllerın  dığerlerıde ocağa gırıp ısıl işlemi yapıldı yaptığımız bır hatadan dolayı ıkı tanesını yamulttuk maalesef. :(
sonrası  Yaşar abının bovisi   oldu  ufak spiral ıle çıkartmış profılı Yaşar  abı düzeltılmesı gereken yerlerı düzelttım  ve ağzını açtım  tabi karbon çelığı olunca kıldende nasıbını aldı O:-)
 profıl oldukça buyuk ve ısıyı homojen olarak her yerıne dağıtabılmem için ıkıncı brülörüde yaktım.   gereklı ısıda 4 dk durdu su,mu  ısıl işlem yağımı dıye sorduğumda Yaşar abi bu kırılırsa  kalpten gıderım deyınce  ;D   yağda suyunu verdim. çok güzel bır hamon var bovide, resimlerini Yaşar abı yayınlar artık.

çıkmak istediğim sıcaklığa çok çabuk çıkabılıyorum ,gaz ayarını manuel yapıp o sıcaklıkta sabıt kalıyorum.  gazı kapattığım halde ısı çok yavaş düşüyor  ocağıma bır kez daha aşık oldum desem yalan olmaz  :)

daha önce neden termokup,u takmamışım diye bütün gece hayıflanıp durdum kendi kendime :(
velhasıl kelam müthiş keyifli bir gündü.  atölyeme gelen herkese ve Özgür arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum yardımlarından dolayı  :)

« Yanıtla #29 : 05 Aralık 2011, 22:27:35 »
Budur  :2up hadi güle güle kullan. O ocağın ortası neden o kadar kızarmış, kapak mı var orda?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #30 : 05 Aralık 2011, 22:45:49 »
ustam tam kapanmayan bir kapak var
dünkü küçük d2 leri eve geldiğimde zımparaladım biraz 2,4mm kalınlıkta olan malzemelerin birini 8-10 defa 40-45 derece esnettim gayet güzeldi ama dayanamayıp birazdaha esnetince 50nin üzerindeydi sanırım ilk delik olan noktadan kırıldı kırık parçayı biraz inceledim dayanamadım
vakumlu fırından cıkan 61hrc sertlikteki bir bıcağıdaha kırdım arada fark yoktu sanırım olmuşlar  ama 1,5saat lik menevişin ardından tekrar meneviş yapmadık birdahakine yaparız artık

bu arada küçük bıcağı atölyede unuttum Taner usta artık bir sap yaparsın  ;)

neyse birdahaki geleşimde 2080 ve O-1 ve O-2 ler var artık onalara ısıl işlem yaparız :)

2080 küçük bir bowie oldu 6mm kalınlık  ;D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #31 : 05 Aralık 2011, 23:27:18 »
Sefa usta kapak çok ağır yuvarlak menteşe takmıştım buyuklerınden ama ısıdan aşağı düştü bır menteşe daha takıcam. teşekkür ederim darısı diğer arkadaşlarımızın başına  :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #32 : 05 Aralık 2011, 23:28:48 »
yani neck,in kabze mıkarta olucak. ;)  paslanmaz folyo alalımda  gerısı kolay..

ahayaloglu

• 379
  • Ahmet / 1961 / B rh +
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #33 : 06 Aralık 2011, 12:36:25 »
Taner bey, ocağınız hayırlı olsun. Güle güle kullanın. Üstadlar iyisini bilir ama ben çok beğendim doğrusu.

İyi günler.
You lie, we die.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #34 : 06 Aralık 2011, 14:18:46 »
yani neck,in kabze mıkarta olucak. ;)  paslanmaz folyo alalımda  gerısı kolay..

2080 için paslanmaz folyoya gerek yok ustad zaten 6mm kalınlık :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #35 : 06 Aralık 2011, 14:19:17 »
Taner bey, ocağınız hayırlı olsun. Güle güle kullanın. Üstadlar iyisini bilir ama ben çok beğendim doğrusu.

İyi günler.

ustadım sanada yapalım birtane   ;)

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #36 : 06 Aralık 2011, 14:33:10 »
Taner usta güle güle kullan, kazasız belasız inşallah.alevi görünce içim ürperdi bir anda  ???

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #37 : 06 Aralık 2011, 15:59:36 »
beğenmene sevindim Emre . bu arada damaskus kim ben kim..  daha doğru dürüst bırsey yapamadım bıle..  :-[
zamanla yaparım umarım.

eline sağlık makinayı turboya bağlamışın 

canavar olmuş  :2up 

canını sıkma damascusu da ilerde yaparsın usta 
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

yusuf biçer

• *
  • 1415
  • Meslek: sanat tarihçi
  • Yer: osmaniye
« Yanıtla #38 : 06 Aralık 2011, 16:01:07 »
Taner usta güle güle kullan, kazasız belasız inşallah.alevi görünce içim ürperdi bir anda  ???

benim de tüylerim diken diken oldu ???

kilometreye ne yakıyor bu makina?
Yusuf BİÇER / Adana 1974
Susuyorsak zannetme ki korkudan; saygıdan...edepten...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #39 : 06 Aralık 2011, 16:25:44 »
Tanerciğim, basit bişey ama sanırım oksidatif alevle yandığı için o kadar tufal yapmış, geçenlerde sıfır tufalle bir ısıl işlem yaptım, brülördeki hava girişi içerdeki gazın kapıdan çıktığı yerde mavi yanmasına neden olacak kadar kapalıydı. Isıya çıktığı zaman hava girişini alev mavimsi olana kadar kapatıp sadece ısıda tutma için aç kapa yaparsan bence D2 filan bile tertemiz çıkacaktır.
Bu arada termokupl hayırlı olsun. Benim termokupl'un ısıl işlemde mutlaka bıçağın yüzeyine dokunuyor, özellikle de namlunun ağız bölgesine, neredeyse kesin ölçüm yapmak mümkün. Diğer türlü çıkarımlar yapmak, +100 -50 derece filan koymak belli durumlarda işe yarar ama tamamen doğrusal olmayabilir ilişki, 900 derecede +100'dür, 800 derecede belki +40 olur doğrusu, bunu tam olarak bilemeyeceğin gibi yalıtım elemanları zamanla yaşlandıkça bu çıkarımında da oynamalar olacak, bir gün bakacaksın bir sürü ısıl işlem başarısız olacak, sana zaman kaybettirecek. Kısaca demem odur ki, içerdeki tüpe bir delik delip bıçağın olacağı yere denk getirirsen termokupl'un girişini doğru ölçümle çok güzel sonuç almaya başlarsın...

Kipmen Sanat web sitesi