Bıçak Sanatı - Forum

Buda benim ilk bıçak denemem

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Buda benim ilk bıçak denemem
« : 13 Şubat 2014, 00:01:39 »
Arkadaşlar buda benim bir tanıdığın ocağında ilk bıçak denemem.

Bu resimde ne idüğü belirsiz bir çelikten ilk ocak kaynağı denemesi. tabiiki sonuç hüsran.
Daha sonrasında Gökhan abimizin tavsiye ve yönlendirmeleri doğrultusunda demir+makas çeliği+demir kombinasyonunu ocakta kaynatmayı başardık. ve ortaya böyle bir şey çıktı;


sonrasında bıçağa suyunu vermeye çalışırken bıçak yamuldu ve bide ağız kısmında bi yeri yandı :)

neyse bi şekilde yamukluğunu düzelttik, zımparalamasını falan yapyık ağız kısmındaki yanıklığı falanda belli oranda kaybettik. ondan sonra tüfek yağıyla güzelce yağlayıp, ertesi günde yağladığını unutup bıçağı temizlemeden asitleyince niye kararmıyo yahuu bu bıçak falan derken bıçağın üzerinde benek benek kararmalar ve lekeler oldu. neyse tekrardan yalandan bi zımpara ve tekrar asit falan derken en son bu hale kadar geldi.

gerçi bu fotoğraftan da hiç bi şey anlaşılmıyo ya.. neyse sapını da bitirmek nasip olursa inşallah daha net bir kaç foto daha koyarım.
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2014, 00:04:19 Gönderen: vözvölö »

tufan

  • ***
  • 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2014, 06:46:08 »
En son hali güzel ,kurtarmışsınız malzemeyi  :2up   sonunu merak ettim ,haydi rastgele
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

legolas

  • ***
  • 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2014, 07:38:32 »
bitmiş halini görmek isterim, buraya kadar olan kısmı içinde ellerinize sağlık  :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

mehmet dülcek

  • ***
  • 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2014, 07:58:51 »
Tebrik ediyorum ilk calisma ocak kaynagi bhemde  :2up

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2014, 12:07:30 »
teşekkür ederim arkadaşlar. insanın hocası Gökhan abi olunca çok da zor olmuyor. bu aralar bi türlü elim değmiyor. inşallah bitirmek nasip olur da hep beraber görürüz ne olacağını..

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2014, 12:44:00 »
Hoca Gökhan usta olunca ilk bıçakta böyle sanmai yapılıyor demek ki :) Çok süper bir başlangıç. Keşke son fotoğrafta namlu resmi olsaydı da sanmai hattını görseydik. Artık bitişe büyük final bekliyoruz. Ellerine kollarına sağlık  :2up
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2014, 12:45:45 Gönderen: Salim Türk »

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #6 : 27 Şubat 2014, 23:47:37 »
beni mbıçak biraz daha ilerledi ama sap pek simetrik olmadı :) ilk acemilik işte. bu arada her türlü eleştri ve tavsiyeye açığım. hiç çekinmeden çekiştirebilirsiniz :) sonuçta usta tokadı yemeyen çıraktan hayır gelmez.. bi kaç resim paylaşıyorum. (bu arada bu sapta nasıl bir yağ kullanmalıyım? bezir yağı yada komalak yada başka bi şey..?)




Sap:iroko (ısıl işlem görmemiş)
pinler:m4x20 cıvata :)
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2014, 23:51:47 Gönderen: vözvölö »

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #7 : 28 Şubat 2014, 09:26:00 »
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.

Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)

Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.
Okinawian

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #8 : 28 Şubat 2014, 10:01:55 »
Bu namluya bu sap olmamış bence. Siz bunu sökün yerine gizli saplı bir çalışma yapın bence. Pimler çok yukarıda kalmış. Zaten kabza da çatlamış gibi gördüm resimde. Bu namlu daha güzel bir kabzayı hakkediyor.

mehmet dülcek

  • ***
  • 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #9 : 28 Şubat 2014, 10:18:01 »
kesinlikle salim ustaya katılıyorum sanırım ilk bıcagın heycanına kapılıp bıraz aceleci davranmıssınız yapıcagınız işlem su once iki parca ahsabı alın kabzayı malzemenin  tam ortasına koyup cizın sonra cizdiginiz alanı malzemenin kalınlıgı kadar bosaltın  eger yapabilirseniz ön kısmada bi balçak yapın derim sonra malzemeye dısa cıkmıycak sekilde pimler in kalınlıgında pimin girecegi kadar delin usteki koymadıgınız kapaklargıda aynı sekilde delin pimler icerde gizli kalıcak sekilde pertemiz icleri zınparalayıp yapıstırın ardından temizlik vs islerini yapın japon sitili cok hos bi bıcagınız olucak bu arada namluyuda kabzayıda en az 800 kuma kadar temizleyin
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4493.0 bu konuyuda bi inceleyin bahsettigim balcak busekilde olabilir ahsappları biraz kalın cecersebiz butarz bi yuvarlıkt verebilirsiniz 

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #10 : 28 Şubat 2014, 11:44:28 »
TAMAM. DEDİĞİNİZİ YAPACAĞIM. ÖRNEKTEKİ BIÇAĞI BEĞENDİM ÇOK HOŞ. ONA BENZER BİR ŞEY BENDE YAPABİLİRİM SANIRIM. AMA HEMEN YAPAMAM BU SAPLA Bİ SÜRE DURSUN Bİ BOŞLUKTA BU İŞİ HALLEDECEM. BALÇAK OLARAK PİRİNÇ MALZEME MEİ DÜŞÜNMELİYİM ACABA?

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #11 : 28 Şubat 2014, 11:45:34 »
Lütfen küçük harflerle yazalım.
Okinawian

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #12 : 28 Şubat 2014, 12:46:54 »
Japon usulü bir kabza için bufallo boynuzu veya boynuzunu bulma sıkıntısından dolayı paslanmaz balçak güzel olur. Hiç olmadı pirinçte neden olmasın.

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #13 : 28 Şubat 2014, 13:06:14 »
YA SİZ ÖYLE DEYİNCE BENİM AKLIMA BAŞKA Bİ FİKİR GELDİ. HİÇ BALÇAK OLMAYIPTA KOMPLE ALÜMİNYUMDAN SAP YAPSAM NASIL OLUR?

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #14 : 28 Şubat 2014, 16:00:02 »
Bir ara staj dönemimde (Sümerbank) mutfak bıçakları saplarını alüminyum döküm yapmıştık. Fenada olmamıştı. 
Bu arada internette sohbet yazım kurallarında harfler küçük olmalı. Büyük harfler bağırma anlamına geliyor.

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #15 : 28 Şubat 2014, 19:11:26 »
Bi şey daha  öğrenmiş olduk.. :)

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #16 : 04 Mart 2014, 00:08:30 »
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.

Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)

Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.

Abi bu iksirivyaptim. Bunun rengi de kokusu da nuri leflef kundura cilasi gibi oldu.. :)

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #17 : 04 Mart 2014, 09:44:24 »
Hocam yapmış olduğunuz balmumu çam sakızı zeytinyağı karışımını oranları ve yapılışını anlatmanızı rica edebilirmiyim.
Valla yaklaşık tarif vereyim. bir çorba kaşığı balmumu eritiliyor, buna bir çorba kaşığı zeytinyağı ve iki çorba kaşığı çam terebentin ( çam sakızı değil) karıştırılıp iyice çalkalanıyor. Çalkalarken donarsa, şişeyi sıcak suya koyup tekrara eritip iyice çalkalamak gerekiyor. Karışım havanın sıcaklığına bağlı olarak katılaşabilir, hiç sorun etmeyin. Katıyken bile aynen ayakkabı cilası gibi kullanılabiliyor.

Sefa üstadın karışımından(iksir) çok memnunum. :)

Zeytin yağı yerine bezir yağı deneyeceğim. Direk üreticisini buldum litresi 30 liraymış.

Abi bu iksirivyaptim. Bunun rengi de kokusu da nuri leflef kundura cilasi gibi oldu.. :)

:)

Kavanozun kapağını açıp kokluyorum arada.
Okinawian

vözvölö

  • ***
  • 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #18 : 04 Mart 2014, 13:10:18 »
dikkat et kafa yapmasın :P

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Buda benim ilk bıçak denemem
« Yanıtla #19 : 04 Mart 2014, 13:51:17 »
Yakında tinerci gibi gezersem sebebi Sefa hocanın iksiridir. :)
Okinawian