Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağımın kronolojisi

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #40 : 17 Mart 2014, 02:10:29 »
Kabza için, işlemesi kolay olduğundan fenolik fiber malzemeyi tercih ettim; siyah olması daha iyi olurdu ama vidalı birleştirme yapacağım için ileride kompakt laminat malzeme ile değiştirebilirim belki.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #41 : 17 Mart 2014, 02:15:27 »
Çok güzel görünüyor, bu haliyle kendine yakışan bir sapı hakediyor doğrusu  ;) ellerinize sağlık.

Sefa ustam teşekkür ederim... :)
Profilden biraz daha içeride olan, üzerine düzensiz oyuntular açarak incelteceğim ve özellikle büyük havşa başlı civata kullanacağım bir kabza üzerinde çalışıyorum.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #42 : 17 Mart 2014, 02:21:58 »
çalışma enstantanesi  C:-)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #43 : 17 Mart 2014, 02:51:33 »
M6 havşa başlı cıvataların boyunu 2mm daha kısaltmam gerekiyor, tam olarak sıkamadım...
Düzensiz oyuntuların nasıl duracağını merak ediyorum, iyi olmazsa yeniden yapmayı düşnüyorum. ::)

Bu arada cıvataların koca koca olmasını özellikle istiyorum, dekonstrüktif görünümü endüstriyel bir hava verebilir (vermeyebilir de...)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #44 : 17 Mart 2014, 12:19:40 »
Güzel güdüyor. Civara başlarını da biraz eğeleyebilirsin. Belki bu şekilde bu sıkıntıdan kurtulursun.

mehmet dülcek

  • ***
  • 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #45 : 17 Mart 2014, 12:25:43 »
bu arada o cıvata benım atolyede kalmıs sonradan buldum :)

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #46 : 18 Mart 2014, 01:41:22 »
bu arada o cıvata benım atolyede kalmıs sonradan buldum :)
Dert değil üstat...Bulamayınca yeniden yaptım cıvata-pimi.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Mızrak

  • ***
  • 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #47 : 18 Mart 2014, 09:35:20 »
Gayet güzel ilerliyor. Bitmesini merakla bekliyorum.

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #48 : 18 Mart 2014, 09:42:43 »
Çok güzel bir bıçak geliyor gibi. Bence bundan sonra aynı kabzadan başka bir ağaçtan yapın istediğinizde değiştirirsiniz.
Okinawian

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #49 : 18 Mart 2014, 13:51:25 »
Meneviş sonrası görünen kabza ve namlu arasındaki renk farkının nedeni nedir ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #50 : 19 Mart 2014, 20:25:12 »
Meneviş sonrası görünen kabza ve namlu arasındaki renk farkının nedeni nedir ?

Benim düşüncem, kabza kalınlığına göre daha ince olan namlu, fırınlamada daha hızlı ısınıyor bu da temperlenme dercesini arttırıyor; böylelikle kabza 240°C gibi bronz renk alırken namlu 270°C civarlarında ısı alıyor, çivit mavisi bir renge bürünüyor.
(Bknz tempered color for steel)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #51 : 19 Mart 2014, 20:48:17 »
Yani namlu kabzeye göre daha yüksek sıcaklığa çıkmış = daha fazla yumuşamış oluyor ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #52 : 19 Mart 2014, 20:52:37 »
Evet veriler onu gösteriyor.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #53 : 19 Mart 2014, 20:55:26 »
Tersi olsa daha iyi olurdu ?
Bir yolu var mı?

Evet veriler onu gösteriyor.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #54 : 19 Mart 2014, 21:23:30 »
Menevişi aralıksız 2 saat mi yaptınız benim bildiğim 1saat yapıldıktan sonra çıkarıp suda soğutup tekrar fırına konuluyor.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #55 : 19 Mart 2014, 22:25:53 »
Meneviş sonrası görünen kabza ve namlu arasındaki renk farkının nedeni nedir ?

Benim düşüncem, kabza kalınlığına göre daha ince olan namlu, fırınlamada daha hızlı ısınıyor bu da temperlenme dercesini arttırıyor; böylelikle kabza 240°C gibi bronz renk alırken namlu 270°C civarlarında ısı alıyor, çivit mavisi bir renge bürünüyor.
(Bknz tempered color for steel)

İnce kesitli malzemenin sıcaklığı daha hızlı yükselecektir doğru, ama sıcaklık kontrollü bir fırında öyle şey olmaz. metaller ısı transferi mantığına göre, bir noktadaki sıcaklıklarını her noktaya taşımadan rahat edemezler. Yani kısaca, ortam kontrollü bir fırında bıçağın bir tarafı 240 derece olurken diğer tarafı 270 olmaz.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #56 : 19 Mart 2014, 23:19:22 »
Doğru...  :) Sefa ustam bana da mantıksız geldi şimdi söylediğim. Fırını ayarlamışım 250°C ye daha nasıl çıksın bunun üzerine...?
Fırın çalıştığı andan itibaren bu ısıya belirlenen süre içinde çıkıyorsa benzer farklılık olabilir, yani ısı akışı kendisinden kalın olan malzemeye daha geç nüfus ediyorsa, eş zamanda daha az ısınacaktır (zamana bağlı ısı yükselişi olursa) Ve sanıyorum bildiğimiz ev tipi fırınlarda bu ısı yükselişi göz ardı edilebilir.
Öyleyse ben de anlamış değilim bu farkı; ısı elektrik gibi değil, kalın malzeme daha fazla direnç gösterir de diyemiyorum ::)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #57 : 19 Mart 2014, 23:23:07 »
Menevişi aralıksız 2 saat mi yaptınız benim bildiğim 1saat yapıldıktan sonra çıkarıp suda soğutup tekrar fırına konuluyor.
Üstadım 2 saat aralıksız fırınladım sonra normal oda sıcaklığında hava soğutma ile normale dönmesini bekledim.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

a.yuce

  • *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #58 : 19 Mart 2014, 23:52:29 »
Ev tipi firinlarda isi homojenligi o kadar duzgun olmayabilir. Bir de termostat ayari ile gercek sicaklik tutmaz. Ayrica pid kontrol vs olmagi, on off calistigi icin 5-10 derece dalgalanma olur. İmkan var ise ev tipi firinda menevis yaparken bir de termocouple koymak iceri iyi olur.

Yanliz bu arada benim soru cevapsiz kaldi, renk farki neden ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #59 : 20 Mart 2014, 00:40:59 »
Eğer namlu yüzeyi daha parlak, sap yüzeyi daha mat ise renk farkı oluşabilir. Meneviş renkleri parlatılmış yüzeyde daha belirgin ve ayrıntılı görünür.