Bıçak Sanatı - Forum

Bıçağımın kronolojisi

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #20 : 03 Şubat 2014, 22:01:31 »
Sayın Osman Kurt işin kötü yanı makasçıdan aldığım parçanın sulu yay çeliği olduğunu sanıyor olmam; çok meşgul olan usta alelacele böyle söyleyiverdi... :-[
Eldeki parçanın bir kısmını 800-850 derece civarında tavlayıp yağa sokun sertleşmesini bir kontrol edin
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #21 : 03 Şubat 2014, 22:44:02 »
iyi fikir  ::)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #22 : 16 Şubat 2014, 01:36:31 »
Uzun bir aradan sonra şimdiki durum:
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #23 : 16 Şubat 2014, 01:38:34 »
perdahlama zamanı:
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #24 : 16 Şubat 2014, 02:07:27 »
Süper ilerliyor  :2up :2up

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #25 : 16 Şubat 2014, 02:51:33 »
Aynen çok güzel bir bıçak olacak belli  :2up

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #26 : 16 Şubat 2014, 09:29:53 »
Tebrik ederim. Isıl işlem var sırada. :)
Okinawian

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #27 : 16 Şubat 2014, 11:25:52 »
sulu çeliğe nasıl ısıl işlem uygulayacağım bilmiyorum; bıçağın profilini çıkardığım lamadan küçük bir parçayı ısıtıp-su vererek deneme yanılma yoluyla sonuca gitmem mümkün mü?
Evin bahçesinde yapacağım bu deneme için şalomalı küçük piknik tüp yeterli olur mu gerekli ısıya çıkabilmek için?
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

ecorotti

  • ***
  • 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #28 : 16 Şubat 2014, 11:31:37 »
Sulu olsaydı eğe ile bu kadar işlemi yapamıyor olmanız gerekirdi diye düşünüyorum. En güzeli bir parçayı denemek.
Okinawian

legolas

  • ***
  • 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #29 : 16 Şubat 2014, 16:52:00 »
çizgi roman serisi gibi bir soluk da keyifle izleniyor, heycenla devamını bekliyoruz.  :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #30 : 16 Şubat 2014, 21:20:46 »
Üstad ben de heyecanla takip ediyorum aynen çizgi roman gibi çok hoş gidiyor ellerinize sağlık  ^-^
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #31 : 24 Şubat 2014, 02:22:30 »
80-120-180-280-400 kum perdahlama bitti, ısıl işlem hala soru işareti  ::). Kabzayı fenolik fiber levhadan yapmayı düşünüyorum.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

mehmet dülcek

  • ***
  • 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #32 : 24 Şubat 2014, 10:31:31 »
ısıl isleme bana yolla yakın zamanda ocagı acıcam ;)

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #33 : 24 Şubat 2014, 16:15:22 »
ısıl isleme bana yolla yakın zamanda ocagı acıcam ;)

Üstat yollayayım çok iyi olur; ancak yay çeliği diye hatta sulu diye aldığım lamanın özelliklerini ve kaç derecede ısıl işlem yapılacağını öğrenmek için aldığım yere gittim...O eski usta doktor raporu ile işi bırakmış, sağlığını etkiliyormuş mesleği; muhatap olduğum kişinin de benden farklı değildi bilgisi.

Elimdeki başka bir parça ile ısıl işlem denemesi yapayım desem yeterli donanımım olmadığı için yakın zamanda olası gözükmüyor, velhasıl üstadım isteğim şudur ki, boşuna emek harcamış olmadan bu noktaya gelmiş ürünün işe yarar hale gelebilmesi...

Bu şartlar altında nasıl yol izleyeceğimi kestiremedim?! :o
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #34 : 24 Şubat 2014, 16:21:02 »
İbrahim bey daha öncede yazıldığı gibi 800-850 derece arası su verme denemesi yapılsın sertleşirse güzel bir bıçağınız olur sertleşmezse yine kabzasını takar bu benim ilk bıçağım diye eşe dosta gösterir saklarsınız bilinen çeliklerden tekrardan bıçaklar yaparsınız.  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #35 : 24 Şubat 2014, 16:32:58 »
Osman bey hay yaşayın...Olursa ne ala, olmadı sakla dursun; First time first love diye anlatır dururum. :)
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #36 : 17 Mart 2014, 01:12:19 »
ısıl işlem öncesi geldiği nokta...
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #37 : 17 Mart 2014, 01:41:29 »
Isıl işlem için üstat mehmet pptroko tüm samimiyetiyle ve büyük yardımları ile ihtiyacıma çare oldu sağ olsun. Fakat düzenek kurmadan önce serbest el eğe ile açtığım bıçak ağzını düzeltelim derken namlunun sırtına açtığım sahte ağız kayboldu ve namlu uzunluğu 10mm ye yakın kısaldı; emrekipmen 'in bir sözü geldi aklıma: hatalı bıçak yoktur, sadece daha küçük bıçak vardır. (sanıyorum böyle bir şeydi)
Yani anlayacağınız namlu profili biraz küçüldü ve bıçak ağzı sırta kadar çıkmış oldu.
En iyi sonuç ise kuşkulu olduğum çeliğin suyunu verdikten sonra eğe testini geçmiş olmasıydı; yeterince sertleşmişti.Buradan mehmet üstada tekrar teşekkür ediyorum.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #38 : 17 Mart 2014, 01:44:42 »
Çok güzel görünüyor, bu haliyle kendine yakışan bir sapı hakediyor doğrusu  ;) ellerinize sağlık.

apeiron

  • ***
  • 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Ynt: Bıçağımın kronolojisi
« Yanıtla #39 : 17 Mart 2014, 01:51:00 »
Evdeki fırın çalışma ömrü boyunca ilk kez kek, börek yerine başka bir şeyi ısıtıyordu; 2 saate yakın 250° menevişleme...
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.