Bıçak Sanatı - Forum

CK75

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
CK75
« : 12 Ekim 2010, 23:04:13 »
arkadaşlar merhaba foruma yeni katıldım.
konuya merakımın başlama macerası cold steel firmasının bir modelini satın almak için çaba gösterirken o modeli bulamamaktan dolayı neden bu bıcağı kendim yapamıyorum dedim ve celik arayışlarına başladım önceleri 440c aradım ama  memlekete bırakın bulmayı çelik ve paslanmaz satanların bir bölümünün haberi olmadığını gördüm sonra 1095 arayışları başladı onuda bulamadım sonuş olarak ck75 susuz yay çeliği buldum 4mmx500mmx2500mm ebadında satın alıp ikiye böleceğim çalıştığım işyerindeki arkadaşlardan rica ederek cizimleri yapıp lazerde kestirmeyi düşünüyorum.yine çalıştığım firmanın çalışmış olduğu bir firmada ısıl işlem vermeyi düşünüyorum.bıcakları talaşlı imalat olarak imal edeceğim ck75 konusunda fikirlerinizi benimle paylaşmanızı rica ediyorum.

saygılarımla
« Son Düzenleme: 12 Ekim 2010, 23:08:58 Gönderen: ozgurozdemir »
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

tarpoon

• 4739
Ynt: CK75
« Yanıtla #1 : 12 Ekim 2010, 23:19:50 »
Özgür hoşgeldın..
aldığın çelığın ck75 "susuz "olduğuna emınmısın..?  ben aramama rağmen denk gelmedım ck67 olabılır dıye dusunuyorum. ayrıca emınsen bızımle ırtıbat kurduğun fırmayı paylaşırmısın.  ;)
çelığın vasfı hakkında ustalar yorumlarını yaparlar ben henüz  çaylağım ;D
 plaka fazla ıse yarısına talıp olabılrım.. 
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #2 : 12 Ekim 2010, 23:25:19 »
taner   o çeliği bende sertleştirilmiş çelik olarak biliyorum ..  konu açılmışken   bende kafama takılanı sorayım  diyelimki  bir firmaya  gittim  440 c  yada  1095  sordum    var dediler  ve bana   ck 60  verdiler   onun   ck 60  olduğunu nasıl anlarım????.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #3 : 12 Ekim 2010, 23:29:01 »
valla ustam bende bılemıyorum. şu urun şu kalıte dıyorlar alıyorum.  ama 1095 derlerse almam herhalde, sormadığım yer kalmadı ::)   
ama yok  ,ben tamamen satıcıya güvenerek alıyorum...
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #4 : 12 Ekim 2010, 23:38:57 »
sorduğum firmalar genellikle tanıdık vasıtası ile olduğu için celiğin ck75 olduğunu beyan etiler
yani tamamıyla güven meselesi. Zaten 3. firma olarak sormuştum ve piyasadan bulamıyacağımı söylediler ama hırsla aramaya devam ettim ama nafile bulamadım 1095 olarak çeliğide olan firma var fakat 1,5 ton rulo olunca olmuyor.
ck 75 olarak plaka 29 kg geliyor yanlış hatırlamıyorsam fiyat 150tl civarıydı kdv dahil olarak.firmanın bilgileride büroda ajandamda kayıtlı yarından sonra gönderirim.
saygılar,

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #5 : 12 Ekim 2010, 23:39:56 »
yahu ben de bi çomak sokayım o zaman konuya,  >:D

d2, 1095, ck75/60 ve 440c gördüğüm kadarıyla en popüler ve heyecanlandırıcı çelikler arasında. ama hepsinin ismi farklı telden çalıyor, farklı kodlama mantıkları var gördüğüm kadarıyla. farklı firmaların sınıflandırma mantığıdır diye düşünüyorum ama bu çeliklerin birbirlerinden farkını kısaca :P birer cümleyle ::) saygıdeğer ustalardan almam mümkün müdür?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 12 Ekim 2010, 23:59:10 »
sorduğum firmalar genellikle tanıdık vasıtası ile olduğu için celiğin ck75 olduğunu beyan etiler
yani tamamıyla güven meselesi. Zaten 3. firma olarak sormuştum ve piyasadan bulamıyacağımı söylediler ama hırsla aramaya devam ettim ama nafile bulamadım 1095 olarak çeliğide olan firma var fakat 1,5 ton rulo olunca olmuyor.
ck 75 olarak plaka 29 kg geliyor yanlış hatırlamıyorsam fiyat 150tl civarıydı kdv dahil olarak.firmanın bilgileride büroda ajandamda kayıtlı yarından sonra gönderirim.
saygılar,

4mmx50mmx2500mm lık tabaka 150 tl,mi..? 
hımmm burda bır iş var .      aynı ebatlar  ck67 bana çok farklı fıyat verıldı.. bunu bırdaha konusayım malzemeyı temın edeceğim yerle.   teşekkür ederim özgür..

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #7 : 13 Ekim 2010, 00:08:13 »
d2 var , isteyen olursa paylasabilirim , bence 10xx celiklerin hepsinden daha iyi . 6 mm sac lama filan dusunuyorum ama ne cikarsa ,   http://www.ozct.com.tr/tr/urunler.asp?sno=4
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #8 : 13 Ekim 2010, 05:12:55 »
Merhabalar Özgür. Hoşgeldin forumumuza.

CK 75 gerçekten susuz bulduysan hele çok çok güzel bir çeliktir. Hele söylediğin fiyat ise ben eminim bu fiyata bir çok forum arkadaşımız talip olacaktır bu çeliğe. Süper bir fiyat  :2up Ancak ck67'yi 75 diye satma olayından tırstım ben de. Yapabilirler, çok müşteri de farkı anlamaz...

Halis, 1095 ile 1060 arasındaki farkı çok rahat kıvılcım testinde anlayabilirsin. Sertleşmiş iki parçanın birer köşesini köşesini aynı taşlama veya zımpara makinesinde, aynı hızda ve aynı kumda makineye tutunuz. Kıvılcımları incelediğinizde 1095'in kendi içinde tekrar tekrar patlayan havai fişek tadında kıvılcımları olduğunu görürsünüz. Bu tip patlamalar 1060 kıvılcımında daha seyrek görülecektir. Bu en bariz farkı olur iki çelik arasında. Bu patlayan kıvılcımların şiddeti düz karbon çeliklerinde karbon miktarı ile bire bir ilişkili. 1095 yoksa elinizde iyi kalite bir eğenin saçtığı kıvılcımlar da fikir verebilir. Genelde iyi kalite eğeler ya 1095 ya da W2 gibi yüksek karbon çeliklerinden imal edilirler. Bu çelik tipleri nerdeyse aynı kıvılcımlar çıkarırlar...

Emin hepsi birbirinden çok farklı çelikler bunların, http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/celiklerdeki-alasim-elemanlarinin-yapiya-etkileri/ Sefa ustamızın bu yazısına bir göz atınız, aynı zamanda bahsettiğin çeliklerin komposizyonlarını da dikkate alarak karşılaştır. Gerçekten ne kadar farklı çelikler olduklarını hemen anlayıvereceksin. Aslında bu çeliklerin üretimi sanayideki belli üretim alanlarına dönüktür. Çeliklerin kompozisyonları titzlikle tasarlanır amaçlandığı işte mükemmel iş görebilmesi için. Örneğin 1095 çok sığ sertleşir. Bu düşük miktarda manganeze karşılık oldukça yüksek miktarda karbon sayesinde olur. Bu tip bir çelik aslında endüstrinin çoğu kesimindeki alet-edevatta işe yaramaz çünkü tüm yapıyı sertleştirmenin belli bir kalınlıktan sonra nerdeyse yolu yoktur. Sertleşme çok kısıtlı bir derinlikte olur, iç tarafı ise perlit halinde yumuşak ve sünek kalır. Ancak mesela bu tür bir sünek merkeze sahip çok sert bir dış yüzey eğelerde çok iyi iş gördüğü gibi, o kadar sert bir çelik merkezi nispeten daha yumuşak olmasından dolayı belli bir miktar basınca dayanabilir. Bunun yerine eğeyi derin sertleşen bir çelikten yapsalardı tüm eğeler en ufak abanmada paramparça olurlardı... Bunun gibi saydığın tüm bu çelikler özel amaçlara yönelik tasarlanmış ve imal edilmiş çeliklerdir. Tabii bizim en çok ilgimizi çeken özellik olan sertleşebilirlik hepsinde bolca olmasından dolayı hepsini bıçak üretiminde kullanabiliyoruz...

Burak bence de D2 çok çok iyi bir çelik. Ancak çok iyi bir ısı kontrolü olan ısıl işlem fırını gereksiniyor. Isıl kontrolü olmayan kömür ocakları veya gaz ocakları vs. gibi ortamlarda başarıyla sertleştirilebilmesi çok muhtemel değil. Ancak ısı kontrol lüksüne sahip olan herkesin gerçekten edinmesi gereken aynı zamanda en kolay bulunan hava çeliği....

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 13 Ekim 2010, 09:41:23 »
hoşbulduk günaydın,

bu sabah direkt olarak aradım firmayı istersen susuz ck67 var ama ck75 ler sulu olarak satıyoruz dediler :(
carbon miktarı 1 olan levhalarda var fakat işlenmesi zor olduğundan rabet yokmuş bu nedenle fazla getirimiyorlarmış.
fiyat konusuna gelince ck75 150 kdv dahil başkafirmalarda fiyatlar 200 tl ye kadar cıkıyor ve kg fiyatında yarım euro fark oluyor.ben bu ck 75 den alıp lazerde kestirip talaşlı imallat yapmayı planlıyorum.

saygılarımla,

drezin

• **
  • 52
  • Meslek: kamu
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 13 Ekim 2010, 12:56:06 »
bende tanerin gönderdiği ck67 ve ck75 levhalar var, eğer ck75 in suyunu kaçırmak için yumuşatma tavlaması yapamayacaksan bence ck67 daha avantajlı. ben ck75 te çok zorlandım.yeni başladım talaşlı imalata insan acemi olunca ufak tefek zorluklar can sıkabiliyor. tabi ocağın vs. varsa o ayrı

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #11 : 13 Ekim 2010, 13:07:17 »
hımm.. şimdi oldu işte yani ck75,ler sulu malzeme..  ıkı plaka alacaktım forumdakı arkadaslara ve kendıme 
ama yınede çok umutlanmadım..
teşekkür ederim bılgılendırmen için Özgür.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #12 : 13 Ekim 2010, 17:17:48 »
bugün ısıl işlem yapan firma ile görüştüm  kafamı karıştırdılar ck75 yerine 2080veya 4024 kullan bunlardan benyaptım senelerdir kullanıyorum dediler ama malzemeler sac olarak yok başka bir firmada 3343 diye bir paslanmaz önerdi fakat kg fiyatı 38tl+kdv .
arkadaşlar benim kafa allak bullak oldu benim amaç sağlam biley tutan kırılmayan paslanıp paslanmaması önemli değil
bıcak yapabilmek kurtarın beni bu karışıklıktan.
saygılar,

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #13 : 13 Ekim 2010, 17:50:16 »
bohler in 1.3343 unu ben de duydum. bicak yapmak icin  bohler bu celigi tavsiye ediyor. yeni adi ( din normlari sanki yetmiyormus gibi ) s600 isorapid mis. Teknik ozellikleri soyle : 0.90 C , 0.25 Si , 0.30 Mn , 4.10 Cr , 5.00 Mo ,1.80 Va , 6.40 W .( wolfram )
AISI  M2 muadili gibi dusunulmeliymis. Sertlestirme isisi 1190 - 1230 c , velhasil bizi biraz asar gibi gozukuyor. Ayrintili bilgi icin http://www.bohler-bleche.com/english/files/downloads/S600DE.pdf

bohler 1.2080 ya da k100 , aisi d3 , soguk islem celigi http://www.bohler-bleche.com/english/files/downloads/K100DE.pdf
Ayrica bohler m 303 de tavsiye edilen martensitik yuksek kromlu paslanmazlar arasinda  http://www.bohler-bleche.com/english/files/downloads/M303DE.pdf  ( 0.27 C orani ile neden tavsiye edildigini anlamis degilim dogrusu )

Daha da karismayin diye sunu da bir dipnot olarak belirteyim: Turkiye de almanyadan devsirilmis olan DIN normlari kullanilmaktadir, ( yani 1.xxx denen sey budur , saticilar bu norm isimlerini kisaltarak 1, dan sonraki kismi soyluyorlar .Celikler ayrica bu da dahil olmak uzere 16 ulkenin koydugu 16 degisik norm standarti ile de isimlendirilmektedir. Bunlardan bu forumda sik sik karsilastiginiz o1 , d2 , w1 gibi isimler amerikan AISI , ya da ANSI norm isimleridir. Her iki normun karsilikli isimlerini de ayrica yazacagim
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2010, 18:29:33 Gönderen: circassian »

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #14 : 15 Ekim 2010, 09:07:20 »
d2 var , isteyen olursa paylasabilirim , bence 10xx celiklerin hepsinden daha iyi . 6 mm sac lama filan dusunuyorum ama ne cikarsa ,   http://www.ozct.com.tr/tr/urunler.asp?sno=4

burak bey merhaba d2 yi paylaşmaya talibim
saygılar

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
« Yanıtla #15 : 15 Ekim 2010, 17:05:26 »
Ozgur Bey, D2 ile cok calismak istiyorum ama su aralar , samimiyetle soyluyorum, bu isleri takip edebilecek durumda degilim. Ama verdigim linkte sac lama varmis gibi gozukuyor, Ben kendi hesabima 5-6  yada en ince 4 mm ile ilgileniyorum. 5 cm de en olarak cok uygun bir olcu. Bu adamlarla konusup , perakende satmaya razi edip - ki  bu perakende miktari en az bir plaka olarak dusunuyorum- belki de oralarda bir yerde lazer maharetiyle uygun olculere indirmek gerekli. Butun bunlari da telefon ile yapmak genellikle cok zor oluyor. Eger ugrasirim derseniz ben yarim plaka alirim. Tersi halinde beni birkac hafta beklemeniz gerekebilir.

Gec cevabim icin kusura bakmayin, bu arada son olarak Emre'nin bu celik hakkinda yazdiklarina - isil isleminin zorlugu acisindan - da bir goz gezdirmenizi dilerim, kolay gelsin.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #16 : 15 Ekim 2010, 17:19:38 »
d2 den 1.2379 dan levha halinde satış var burada ama  4MMX900MMX2000MM boyutlarında lama olarakda var lakin
10x50 gibi var onuda inceltmek veya döverek çalışmak gerekiyor levha fiyatıda 1000tl kdv dahil
lazer kesimcide var.aslında ortaklaşa istenilen bıcak modellerini cad cizip toptan bir lazer kesimiyle bu iş yapıla bilir
ısıl işlem yapan yerde var 15kg üzerinde kilosunu 5-6 tl gibi yapar.
plakanın yarısı 25kg kadar geliyor.
plaka alınıp çalıştığım yerdede giyotinde kestire bilirim problem değil.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #17 : 16 Ekim 2010, 22:30:31 »
bugün ck67 parça sac aldım birde 1,2379 parçalar temin ettim parçalar 7mm kadardı birtanesini frezede 4mm kadar indirdim.
kalanıda balta yapmak için bir demirciye verdim sadece sekil verecek .bakalım neler yapa biliyormuşum .

SEA WORLD

• *
  • 18
  • Meslek: makina
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #18 : 14 Aralık 2012, 20:25:11 »
2379 giyotinde kesilmez. iyi bir soğuk iş takım çeliğidir. bıçak yapımı için uygun olmaz.
3343 yüksek hız çeliğidir.
biraz pahalı ama tsp4 çeliği öneririm amatörce yapmak isteyenler için yüksek sertlik verilebilir. biraz pahalıdır ama
ısıl işlemi kendiniz yapmayın.

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #19 : 14 Aralık 2012, 20:39:02 »
Hoşgeldiniz  :)) :)) :))
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''