Merhabalar Özgür. Hoşgeldin forumumuza.
CK 75 gerçekten susuz bulduysan hele çok çok güzel bir çeliktir. Hele söylediğin fiyat ise ben eminim bu fiyata bir çok forum arkadaşımız talip olacaktır bu çeliğe. Süper bir fiyat

Ancak ck67'yi 75 diye satma olayından tırstım ben de. Yapabilirler, çok müşteri de farkı anlamaz...
Halis, 1095 ile 1060 arasındaki farkı çok rahat kıvılcım testinde anlayabilirsin. Sertleşmiş iki parçanın birer köşesini köşesini aynı taşlama veya zımpara makinesinde, aynı hızda ve aynı kumda makineye tutunuz. Kıvılcımları incelediğinizde 1095'in kendi içinde tekrar tekrar patlayan havai fişek tadında kıvılcımları olduğunu görürsünüz. Bu tip patlamalar 1060 kıvılcımında daha seyrek görülecektir. Bu en bariz farkı olur iki çelik arasında. Bu patlayan kıvılcımların şiddeti düz karbon çeliklerinde karbon miktarı ile bire bir ilişkili. 1095 yoksa elinizde iyi kalite bir eğenin saçtığı kıvılcımlar da fikir verebilir. Genelde iyi kalite eğeler ya 1095 ya da W2 gibi yüksek karbon çeliklerinden imal edilirler. Bu çelik tipleri nerdeyse aynı kıvılcımlar çıkarırlar...
Emin hepsi birbirinden çok farklı çelikler bunların,
http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/celiklerdeki-alasim-elemanlarinin-yapiya-etkileri/ Sefa ustamızın bu yazısına bir göz atınız, aynı zamanda bahsettiğin çeliklerin komposizyonlarını da dikkate alarak karşılaştır. Gerçekten ne kadar farklı çelikler olduklarını hemen anlayıvereceksin. Aslında bu çeliklerin üretimi sanayideki belli üretim alanlarına dönüktür. Çeliklerin kompozisyonları titzlikle tasarlanır amaçlandığı işte mükemmel iş görebilmesi için. Örneğin 1095 çok sığ sertleşir. Bu düşük miktarda manganeze karşılık oldukça yüksek miktarda karbon sayesinde olur. Bu tip bir çelik aslında endüstrinin çoğu kesimindeki alet-edevatta işe yaramaz çünkü tüm yapıyı sertleştirmenin belli bir kalınlıktan sonra nerdeyse yolu yoktur. Sertleşme çok kısıtlı bir derinlikte olur, iç tarafı ise perlit halinde yumuşak ve sünek kalır. Ancak mesela bu tür bir sünek merkeze sahip çok sert bir dış yüzey eğelerde çok iyi iş gördüğü gibi, o kadar sert bir çelik merkezi nispeten daha yumuşak olmasından dolayı belli bir miktar basınca dayanabilir. Bunun yerine eğeyi derin sertleşen bir çelikten yapsalardı tüm eğeler en ufak abanmada paramparça olurlardı... Bunun gibi saydığın tüm bu çelikler özel amaçlara yönelik tasarlanmış ve imal edilmiş çeliklerdir. Tabii bizim en çok ilgimizi çeken özellik olan sertleşebilirlik hepsinde bolca olmasından dolayı hepsini bıçak üretiminde kullanabiliyoruz...
Burak bence de D2 çok çok iyi bir çelik. Ancak çok iyi bir ısı kontrolü olan ısıl işlem fırını gereksiniyor. Isıl kontrolü olmayan kömür ocakları veya gaz ocakları vs. gibi ortamlarda başarıyla sertleştirilebilmesi çok muhtemel değil. Ancak ısı kontrol lüksüne sahip olan herkesin gerçekten edinmesi gereken aynı zamanda en kolay bulunan hava çeliği....