Bıçak Sanatı - Forum

Bıçak karartma zedeli yüzey yapma

S.G.

• **
  • 262
  • Meslek: serbest
  • Yer: izmir
Bıçak karartma zedeli yüzey yapma
« : 08 Ocak 2014, 23:50:58 »
 İyiforumlar, Merter beyden aldığım d2 çelikte çalışırken bıçağın ağzını açtığım kısmın haricindeki yüzey kararmış vede ufak tefek zedeli görüntüye sahipoldu istesem o kısmıda parlatırdım fakat hşuma gitti doğal görüntüsü. Bu karartıyı ve zedelenmeleri doğal görünücek şekilde çeliğe uygulamanın yolu varmı? Çivi dayayıp çekiçlemek geldi aklıma yada ucu sivri bir taşla vurmak yüzeyi zedelemek ama doğal dururmu. Hadi yaptım nasıl karartıcam?

Keskin bıçak önce sahibini keser :)

https://www.instagram.com/12kalibre

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Bıçak karartma zedeli yüzey yapma
« Yanıtla #1 : 09 Ocak 2014, 09:52:00 »
zedelemek basit. çekiçle, noktayla, dremelle yapılabilir. en yakın örnek Sefa ustanın son çalıştıgı kılıç. karartma içinde kimyasal kullanıla biliyor. ben dün bir parçada karartma denemesi yaptım. AC trafo ve tuzlu su kullanarak. çok güzel karardı ama dayanımı nasıl olur tecrübem yok. tuzlu su yüzünden kısa zamanda paslanacagını düşünüyorum. bekleyip görücem
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #2 : 09 Ocak 2014, 10:27:51 »
böyle çok dogal bir görünüm olmuş bozmamanız çok dogru bir karar gerçekten. :2up bence en doğrusu dogal olarak çalışırken yapılan işlemi tekrarlamak kararmasıda ısıl işlem sonrası olacaktır ne kadar temizlemek istesenizde deliklerin içini temizleyemezsiniz, bu bıçakda böyle olur. diğer bıçakta yapmak isterseniz çakarak izleyerek dogal görünüm yakalayamazsınız gibi geliyor tabi bu benim düşüncem, varsa dogal gösterecek bir aşınma, onu bende öğrenmek isterim. ^-^
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #3 : 09 Ocak 2014, 12:30:36 »
Bence de çok şık duruyor. Eğer bir de o konveks namlu çift taraflıysa, şahane bushcraft olur bundan. :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 09 Ocak 2014, 15:24:32 »
D2 iyi perdah atmazsanız çabuk kararıyor. İyi perdah atınca kararma olmuyor. Bendeki D2 leri limon suyunda uzun süre bekletmeme rağmen kararma olmuyor. İsteğine gelince bıçağı yaparken taşlama hattı dışında kalan kısımlarını eğe ve zımpara yapma. Fabrika çıkışındaki hali ile bırakırsan hoş bir görüntü olur ve isteğine kavuşursun. Isıl işlemden sonra temizliğini yaparsın olur biter. Ben açıkçası iyi bir perdah atmaktan yanayım. Asit ve benzeri karartmalara açıkça sıcak bakmıyorum artık. Çünkü belirli bir kullanmadan sonra aşınmalarda bıçak çok kötü görünmeye başlıyor. Hiç denemediğim Sefa hocamızın yaptığı bir kimyasal karartma yöntemi vardı. Okuduğum kadarıyla hem bıçağı paslanmaya karşı koruyor hemde nitrikasit, demir3klörür gibi asitlerle yapılan karartmalardan daha uzun ömürlü oluyor. 

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #5 : 09 Ocak 2014, 17:49:20 »
 Şimdi elimdeki d2 de bu bahsettiğim yüzey kendiliğinden var ışıl işlemden sonraki kararmayıda temizlemesen sadece ağız kısmını perdahlasam dediğim olay olucak fakat elimdeki 440c 1095, 4034 gibi yüzeyi tertemiz çeliklerde var başka bir çeliğe uygulamak istesem bu görüntüyü ona neyapmam gerekiyo diye düşünüyorum şimdilik aklıma sütun matkaba kalıpçı taşlama aşındırıcı ucu bağlıyarak yüzeyde ufak ufak rasgele küçüklü büyüklü oyuntular yapmayı düşünüyorum. Tabi işeyaramaz bir demir parçasında denemeye başlıyacam ilkönce. sonra ışıl işlemden sonraki karartıyı temizlemem diye düşündüm zaten temizlense bile oyukların içerisinde siyahlık kalıyo illakide. yüzey sıfır olmadığından.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 09 Ocak 2014, 18:30:11 »
Matkapla falan değilde aslında zımba ile vurarak yapılsa nasıl olur acaba? Dremel tarzı bir aletin ucuna uygun taş takılarak ta yapılır belki. Isıl işlemden sonrada yüzeyi ince bir zımpara ile hafiften temizlersin. Dediğin gibi oluklar siyah kalır.
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2014, 18:31:43 Gönderen: Salim Türk »

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #7 : 09 Ocak 2014, 18:55:08 »
 Bahsettiğim matkap olayını biraz önce denedim ve hiç doğal durmadı makina işi olduğu çok sırıtıyo. Sanırım dremele uygun ucu bulmak daha iyi sonuç verebilir. Yada d2 yi ışıl işleme girmeden önce sağlam bir paslandırıp pas köpürdükten sonra yüzeyi hafif temizlemek pas oyuklarını bırakmak lazım o en doğal yöntem ve görünüm.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 09 Ocak 2014, 19:25:36 »
çok sıvrı olmayan yayvan ağızlı zımba ıle rahatlıkla yapılır. daha doğal gözükmesını ıstersen çeşitlı kalınlıklardakı zımbaları kullanırsın.  bu arada D2,yi ıyı perdahlamazsanız  farkına varamadığımız mıkro çokurlar su ve kalıntı tutuyor buda çabuk paslanmasına sebep olur. aynı durum karbon çelıklerı ıçınde gecerlı gözlemleıme göre  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

SERDAR

• 259
  • Meslek: Özel Sektör Çalışanı (Orman Ürünleri)
  • Yer: ANTALYA
« Yanıtla #9 : 09 Ocak 2014, 19:55:40 »
Bir çekicin arkasını elektrik kaynağı ile rastgele çapaklandır (irili ufaklı) sonra profile ağız açmadan yüzeyi rastgele çekiçle ısıl işlemden sonra istediğin gibi bir yüzey elde edersin. 

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #10 : 09 Ocak 2014, 20:41:42 »
çok sıvrı olmayan yayvan ağızlı zımba ıle rahatlıkla yapılır. daha doğal gözükmesını ıstersen çeşitlı kalınlıklardakı zımbaları kullanırsın.  bu arada D2,yi ıyı perdahlamazsanız  farkına varamadığımız mıkro çokurlar su ve kalıntı tutuyor buda çabuk paslanmasına sebep olur. aynı durum karbon çelıklerı ıçınde gecerlı gözlemleıme göre  :)
Taner Usta bahsettiğiniz zımba bumu? bende resimdeki gibi ince uçlusu var delik delmeden evvel nokta için kullanıyorum izeltaşta aynısının dediğiniz gibi yayvan ağızlı modelide vardı ondanmı alsam?
 Dediğiniz gibi perdahsız yüzeyler çok daha çabuk paslanıyolar ben bıçağın ağız kısmını sürekli perdahlayıp polisajlarım diğer kısmınıda hafif paslı küflü bırakırım paslı bir demir parçasından sadece ağız açılarak yapılmış bir bıçakmış gibi gösteririm diye düşünüyorum esasında. Kısmetse 2-3 gün içerisinde son rotujları yapıp size göndericem ışıl işlem için elimdekileri

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 09 Ocak 2014, 20:53:52 »
Yok bu resimdeki değil. Bunun adı nokta zımba. Konik pim zımba kullanılması daha uygun olur. Hatta pim zımbanın uç kısmındaki keskin kenarlar az rötuşlansa daha güzel olur.   

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #12 : 09 Ocak 2014, 21:07:09 »
Yok bu resimdeki değil. Bunun adı nokta zımba. Konik pim zımba kullanılması daha uygun olur. Hatta pim zımbanın uç kısmındaki keskin kenarlar az rötuşlansa daha güzel olur.
Hocam bahsettiğiniz bunlarsa şansıma elimde vardı benim. En ince olan işime en çok yarıyacak olanı kaybetmişim sanırım arayıp bulsam iyiolucak  :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 09 Ocak 2014, 21:09:24 »
Aynen benim bahsettiğim bunlar.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #14 : 09 Ocak 2014, 21:19:45 »
 :2up bide bunları deniyeyim teşekkürler.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 09 Ocak 2014, 21:23:28 »
Birde işe yaramayan bir parça üzerinde dene bence. Emek harcayarak yaptığım bir çalışmayı ziyan etme.

« Yanıtla #16 : 09 Ocak 2014, 21:46:35 »
Zımba da olur ama uç biraz daha bombeli olsa ( misket gibi, küresel bir uç) yüzeye vurulduğunda yüzeyde de krater benzeri bir doku yaratır. Düz yüzeyli bir zımbanın yaptığı iz için hem büyük kuvvet gerektirir hem de iz tabanı düz olur. Alternatif olarak söylemek istedim.

S.G.

• **
  • 262
« Yanıtla #17 : 09 Ocak 2014, 21:57:14 »
Zımba da olur ama uç biraz daha bombeli olsa ( misket gibi, küresel bir uç) yüzeye vurulduğunda yüzeyde de krater benzeri bir doku yaratır. Düz yüzeyli bir zımbanın yaptığı iz için hem büyük kuvvet gerektirir hem de iz tabanı düz olur. Alternatif olarak söylemek istedim.
Aynen Sefa usta düz uçlu zımbayla denedim olmadı dik şekilde iz çıkarabilmek için sıcak demir döver gibi bir güçle pimin arkasına vurmak gerekir pimide elle tuttuğumuz için o güçle vurmak sakatlık çıkartabilir  :-[ Bende yan açıyla tutarak iz çıkartmaya çalıştım oşekilde izler çıktı vurduğumda izlerin kenarlarındaki kabarmaları zımpara makinasıyla biraz perdahladım üzerine kararmada geldimi olur gibime geliyo ama izleri daha ufak ve yuvarlağa yakın atmanında yolunu bulucam inş.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #18 : 09 Ocak 2014, 22:00:35 »
matkap ucuna takılan yıldız vida uçları var. onu el matkabına taktım. avuç taşlamayı çalıştırıp, matkabıda çalıştırarak ucu sivrelttim. tabi sık sık suya batırdım. çok saglam bir nokta oldu. sizde bi deneyin ucuza malolur
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #19 : 09 Ocak 2014, 22:01:43 »
Hatta pim zımbanın uç kısmındaki keskin kenarlar az rötuşlansa daha güzel olur demiştim ama Sefa hocam daha güzel anlatmış :) Birde Sefa hocamızın dediği gibi zımba uçlarını bombeleştirerek dene bence.

matkap ucuna takılan yıldız vida uçları var. onu el matkabına taktım. avuç taşlamayı çalıştırıp, matkabıda çalıştırarak ucu sivrelttim. tabi sık sık suya batırdım. çok saglam bir nokta oldu. sizde bi deneyin ucuza malolur

Bu şekilde yapılan nokta zımbadan pek performans alınmaz bence. Vaktinde denemişliğim var :)
« Son Düzenleme: 09 Ocak 2014, 22:03:35 Gönderen: Salim Türk »