Bıçak Sanatı - Forum

Bant zımpara makinesinde sonda takıldım yardım

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Bant zımpara makinesinde sonda takıldım yardım
« Yanıtla #20 : 28 Aralık 2013, 17:12:18 »
İçinde yayı olan....  8)
ustacım sen öyle yazınca şimdi gözümde canlandı  O:-), hırdavatçıları ve hurdalıkları bir daha dolanayım, inşallah gergi ile çözeriz. yok tekerlerde açı farkı veya hizada sorun varsa vay halime çok ugraşırım ben, yarın fotoları koyayımda bide öyle yorumlayın, bakalım he halt etmişim ben. :'(
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #21 : 28 Aralık 2013, 17:13:06 »
Siz gerginlikten daha önemli bir püf noktasına önem vermiyorsunuz sanırım. ::) Makinede bulunan bütün makaraların (0000) gibi olması gerekir. Baştaki sıfırı motordaki teker olarak var sayalım.(0000) gibi olursa tekrar zımpara fırlayacaktır.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #22 : 28 Aralık 2013, 17:17:11 »
vallahi milleri tornada yaptırdım profilin zeminide düz tekerin düz bir açı ile demire oturması lazım, bir birleri arasındaki milim önde arkada olma durumu varsa ki vardır onuda teker genişlikleri 6 cm, o tolere eder diye düşünmüştüm. motora bağlı teker 8 cm hizaya gelmek için bol bol alanları var diye düşünmüştüm. acaba yanlışmı düşündüm.
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #23 : 28 Aralık 2013, 17:29:22 »
Şu linkteki fotoğraları biraz inceleyin isterseniz. http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2223.60 Özellikle motordaki kasnağı inceleyin. Ona göre sizde makinenizde bir değerlendirme yaparsınız.

Haznedar

• 1576
  • 0541-572 93 44 1983 / Tarık HAZNEDAR
  • Meslek: Tornacı
« Yanıtla #24 : 28 Aralık 2013, 17:50:40 »
Gergi kolunu el yardımıyla gerdirerek arızanın gergide olup olmadığını tespit edebilirsin.Eğer sorun devam ederse arızayı başka yerlerde arayalım... :-\

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 28 Aralık 2013, 19:13:21 »
yayla bır alakası yok bu işin . tekerleklerın hepsını aynı düzleme al. bır tanesınde kaçıklık olsun bantı atar.   ;)  ayrıca makınanın resmını yayınla nasıl bır yay ıstıyorsan buradan yaptırıp yollayayım..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #26 : 28 Aralık 2013, 20:50:02 »
resimleri yarın yükliyecem inşallah bir aksilik çıkmazsa, yardımıma hemen koşan tüm forum arkadaşlarımıda teşekkürler, bilginizi ve tecrübenizi esirgemediğiniz için  :2up. senden de allah razı olsun taner ustam hızır gibi her işe yetişiyon. bu makineyi sana yaptırmadığımada çok pişmanım, tükürdüğümü yalamak olmasa hemen dönecem ama çok emek harcadım inada döküldü iş artık buradan dönmek olmaz.  >:(

« Yanıtla #27 : 28 Aralık 2013, 21:33:06 »
Hurdacılarda bolca bulunan büyük motorların süpab yaylarının ikisini üst üste koyarsanız sorunu çözer. Fotoğraftan yorum yapsak daha güzel olacak, böyle ezbere konuşuyoruz gibi.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #28 : 29 Aralık 2013, 11:07:38 »
Evet hatalı makinemim resimlerini paylaşıyorum gene ayrıntılı çekemediysem söyleyin yenilerini çekerim.

https://plus.google.com/103477070125734529172/photos/photo/5962736237829735858?banner=pwa

inşallah doğru yapıyorumdur. linki verdim ama çalışmaz da bir daha denerim.

legolas

• 1067
  • Gökhan

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #30 : 29 Aralık 2013, 11:38:01 »
Abi öncelikle eline sağlık.Benim gördüğüm bir iki sorun var. Tabi eğer öyleyse seni de yanıltmak istemem. :)
Yalpa tekeri diğer tekerlere göre biraz daha uzakta sanki doğru mu?
Yalpa tekerinin bombesi var mı? Var ise bombeyi biraz daha belirginleştirip yayı kuvvetlendirirsen sorun düzelebilir.
Bende emes marka teker kullanıyorum tekerler içe doğru konik oluyor bende de o sorun vardı bant sardım düzeldi.Tekerleri tornalatırsan bence çok daha iyi olur.

Benim yorumum budur.Yanlışım varsa affola, ustalarımız düzeltirse sevinirim.
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

« Yanıtla #31 : 29 Aralık 2013, 11:42:23 »
En üstteki tekerde ( yalpa tekeri) ayar yeri var mı?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 29 Aralık 2013, 11:48:02 »
Alttaki resme bakıldığında üstteki gergi kasnağının sağda olduğu görülüyor. Bu zaten uyarısını yaptığımız konulardan biriydi. Burada bir problem var.

Bu resma bakılınca ise eğer ben bir şeyleri atlamadıysam tasarımınızda büyük bir yanlışlık var. Aslında eksik var demek daha doğru olacak. Gergi kasnağında şerit kaçıklığını ayarlayama işlevi göremiyorum. Gergi kasnağını yukarı ya da aşağı eğen bir ayar düzeneği olmadan şerit zımparayı kullanamazsınız.

Önerim, gergi kolunu yeniden yapmanızdır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #33 : 29 Aralık 2013, 12:06:40 »
Kendi makinamdan örnek vereyim.
Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1155.0

Yukardakinde kasnağın eksenini tutan vidanın yerini sonradan düzelttim. Bu ta karşıdan giriyor.

Burada görünmeyen bir itme vidası var bununla açı ayarlanıyor.

Burada o vida da biraz görünüyor.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #34 : 29 Aralık 2013, 12:38:43 »
Abi öncelikle eline sağlık.Benim gördüğüm bir iki sorun var. Tabi eğer öyleyse seni de yanıltmak istemem. :)
Yalpa tekeri diğer tekerlere göre biraz daha uzakta sanki doğru mu?
Yalpa tekerinin bombesi var mı? Var ise bombeyi biraz daha belirginleştirip yayı kuvvetlendirirsen sorun düzelebilir.
Bende emes marka teker kullanıyorum tekerler içe doğru konik oluyor bende de o sorun vardı bant sardım düzeldi.Tekerleri tornalatırsan bence çok daha iyi olur.

Benim yorumum budur.Yanlışım varsa affola, ustalarımız düzeltirse sevinirim.

yalpa tekerini 2mm tornalattım bombesi var olmadı bant sarar veya yeniden tornalattırırım, altada bir yay ekliyecem bu amortisörle olmuyor. teşekkürler sertaç

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #35 : 29 Aralık 2013, 12:44:55 »
Alttaki resme bakıldığında üstteki gergi kasnağının sağda olduğu görülüyor. Bu zaten uyarısını yaptığımız konulardan biriydi. Burada bir problem var.

Bu resma bakılınca ise eğer ben bir şeyleri atlamadıysam tasarımınızda büyük bir yanlışlık var. Aslında eksik var demek daha doğru olacak. Gergi kasnağında şerit kaçıklığını ayarlayama işlevi göremiyorum. Gergi kasnağını yukarı ya da aşağı eğen bir ayar düzeneği olmadan şerit zımparayı kullanamazsınız.

Önerim, gergi kolunu yeniden yapmanızdır.

eylem hocam gergi kolu 40*30 profilden yapdım alttaki profil 50*50 profil olduğundan tekerler hizaya gelsin diye gergi koluna yaptırdığım mil 1 cm sağa doğru çıkıntılı orada profiller arası kot farkını almak istedim, şimdi oradaki hizaya bakacam olmadı sola doğru mili biraz daha traşlattırıp, tekeri sola kaydırırım.

diğer dediğin orada herhalgi bir ayar yapmadım, daha doğrusu sizin ve diğer arkadaşların yapmış olduğu bu sistemi tam kavrıyamadım, hareket vidası ile sistemi sağa sola hareket ettirip tekerden ayar yapmayı beceremedim, mili büyük yapar pul koyarak çözerim şeklinde düşünmüştüm, demek ki yanılmışım.

peki gergi kolunu yay ekliyerek yeniden yaparken bu hareketli sistemi nasıl yapacam, sizin projenize de o zaman bakmıştım gene anlıyamamıştım.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #36 : 29 Aralık 2013, 12:46:31 »
En üstteki tekerde ( yalpa tekeri) ayar yeri var mı?

ayar yeri yok sefa hocam daha doğrusu nasıl yapacağımı bilemediğimden yapmadım.

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #37 : 29 Aralık 2013, 13:26:18 »
Yalpa tekerinde ayar olmaz ise randıman alman mümkün değil forumda bir çok örnek var bununla ilgili onlara bakarak işi çözebilirsin bence,özellikle yalpa ayarının nasıl yapıldığını dikkatle incele.

« Yanıtla #38 : 29 Aralık 2013, 13:38:58 »
Bu linkte http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=1130.msg21322#msg21322 üçüncü fotoğrafta yalpa tekeri ayar mekanizmasının üstten görünüyor.

legolas

• 1067
  • Gökhan
« Yanıtla #39 : 29 Aralık 2013, 15:27:56 »
Genç Bıçak Mehmet GENÇ ustamın yaptığı makinedeki mekanızmayı daha çok anladım
üstten menteşeli 2 parça yapacam arasındaki açıklığı artırmak için bir tarafa cıvata koyacam.
bu şekilde yapsam olur herhalde.

http://u1312.hizliresim.com/1j/x/w009b.jpg