Bu arada ustamın söylediği şey geldi birden aklıma,sabun olayını sorduğumda,kesici bir parçaya su verirken genelde, o sadece ağız kısmına su verirdi,sabun sürdüğünde su verirken bıçak balta herneyse, altın sarısı gibi olursa su verme işlemi tamamdır derdi,
2014 konuşulmuş konuyu 2019 yılında ben hortlatmışım. Madem tekrar hortlamış, bir özet geçelim.
Piknikte veya evlerde direk alevli ateşin üzerine koyacağımız kap-kacağın altına sıvı sabun sürüldüğünde kolay temizlendiği bilinir.
Eski demirci ustaları ısıl işlem sırasında bıçağın ağzına sabun sürdüklerini ve kolay temizlenmesi nedeniyle ısıl işlem rengini ve meneviş rengini kolay gördüklerini iddia ederler ve uygularlar.
Konu başlığı altındaki paylaşımlar okunduğunda olay bilimsel açıklamaya muhtaçtır. Bu konuda Sefa Hoca'nın tecrübesi önemlidir.
Yaptıkları işlem kısaca şöyle... Kesicinin ağzını sabunlar. Ateşe ağız kısmını aşağıda sokarak ileri geri hareketlerle ağız kısmının su verme sıçaklığına ulaşmasını bekler. Çıkarır ve sadece ağız kısmını suya sokar ve çıkarıp tekrar sokar. (Forumda kesintili su verme olarak aratılabilir.) Sonra çıkarıp sırt ısısının ağıza doğru yürümesini izler. Ağız kısmı genelde gündoğumu rengine geldiğinde bıçağı tamamen soğutur.
Yada bıçağa su verdikten sonra, menevişi körüğün durduğu köz üzerinde yapar.
(Bu kısımda, Soytürk Usta yanlış veya ayrıntı varsa söyleyebilir.)
Usta altın sarısı renginden neyi kasdetti bilmiyorum ama karbon çelikleri için yüksek bir ısı. Paslanmazlara kömür ocağında su veren ustalardansa (yaklaşık 1050 derecelere tekabül eder.) o da yanlış zaten.
Şeref Usta'nın tufal için tarif ettiği yöntemi öneririm.