Bıçak Sanatı - Forum

bıcağın ağzına sabun sürme

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: bıcağın ağzına sabun sürme
« Yanıtla #40 : 25 Nisan 2014, 23:36:15 »
Bir dökümanda tufal oluşmaması için bakır kaplama yöntemi vardı sanırım.
Bu benim açımdan çok kolay bir yöntem sayılır.
Ama düşünmeden edemiyorum tıpkı taş kömüründeki kükürt gibi bakır da yüksek sıcaklıklarda çelik alaşımına nüfüz edip yan etkiler gösterir mi

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #41 : 26 Nisan 2014, 02:08:11 »
sabun sürme olayı tamamen tufal oluşumunu engellemeye yönelikmiş. bıçağıma su veren ve neredeyse 2. emekliliği gelen demirciye bizzat sordum. senelerdir bu amaçla kullandığını söyledi.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #42 : 27 Nisan 2014, 00:06:58 »
Haaa  ??? denemeyi yaptım ben yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım, sen söyleyince farkettim. Sabun sürülen test parçasıyla sürülmeyen arasında sertlik farkı olmadı, oksi gaz aleviyle tavlama yapmıştım ve tufal oluşumunda da bir fark gözleyemedim. Korozyon direncini test etmeye gerek görmedim ama bir fark oluşacağını da sanmıyorum. sabun sürülen yüzey önce karardı ardından beyazlaştı ama su verme işleminden sonra herhangi bir yüzey farkı oluşmadı. Durum budur.
Sefa hocam potasyum olmasın sabun sanabilirler eskiden ağaç törpüsünü ham malzemeden açıp ustalar potas diyor ama sanırım potasyum sürerek yüzeysel sertlik oluşurmuş sadece dişler sertleşirmiş böyle birşey olabilirmi acaba
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

« Yanıtla #43 : 27 Nisan 2014, 00:53:42 »
Mehmet Usta, potasyumun yaptığı bir çok bileşik var ama bunlardan biriyse bile,bunların ne gibi bir etkisi olabilir tahmin etmek çok güç doğrusu.

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #44 : 28 Nisan 2014, 19:22:51 »
sefa hocam etkiyi bilmem sabunu ilk defa duydum aklima potasyum geldi acaba dedim
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
  • Yer: Mahmudiye / Eskişehir
« Yanıtla #45 : 04 Eylül 2019, 20:19:09 »
Konu biraz hortlayacak ama...

Bu gün 2 adet 80crv2 ve bir adet w2 (eski bir esaş eğe idi) ytongdan yapılma gaz ocağında su verdim.

Forumdan aklımda kalmış fakat deneyememiştim.
Normalizasyon ve su verme öncesi sabun sürerek ısıl işlemi yaptım.

80crv2 de etkisi beni şaşırttı. Yumuşatma sırasında oluşan kalın tufal tabakası bile talaşla temizlemede yok oldu.
Sabunu sadece ağız kısmına sürmüştüm. Sap kısmına sürmemiştim. Tufalde sınır hattı oluştu.

Esaş eğede bir farkını göremedim.

Tecrübem budur.

Tecrübenin içindeki plasebo etkisi ne kadardır? Bilmiyorum.  :)

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #46 : 04 Eylül 2019, 20:54:28 »
 ;D
Güzel bir konu hortlamış, hadi bakalım hayırlısı ;)
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Şeref Acar

• *
  • 1599
  • Yer: sarıyer
« Yanıtla #47 : 05 Eylül 2019, 00:21:39 »
Bayağı hortlamış yahu, şamot çok iyi iş görüyor
Japonların yaptığı gibi. Tufalden muzdarip olan
soğukken fırçayla şamot vs kil sürebilir.

Sonradanköylüler

• *
  • 3
  • Meslek: Fitness eğitmeni
  • Yer: Bodrum muğla
« Yanıtla #48 : 03 Ağustos 2022, 11:15:00 »
Muğla köyceğizde ikamet ediyorum burda bir Ali ustamız var yanında 2 ay kadar çalıştım staj gördüm desek daha doğru olur,Ali usta bıçak yada balta yaparken kesici aletlerin neredeyse tamamına,önce metali nar gibi yapıyor çıkarıp sabun sürüyor,sonra tekrar ateşe koyuyor,sonra tekrar çıkarıp sabun sürüp suya sokuyor,sonra ateşin 10cm uzaklığında menevişliyor,20 dk 30 dk gibi

Sonradanköylüler

• *
  • 3
  • Meslek: Fitness eğitmeni
  • Yer: Bodrum muğla
« Yanıtla #49 : 03 Ağustos 2022, 11:22:19 »
Bu arada ustamın söylediği şey geldi birden aklıma,sabun  olayını sorduğumda,kesici bir parçaya su verirken genelde, o sadece ağız kısmına su verirdi,sabun sürdüğünde su verirken bıçak balta herneyse, altın sarısı gibi olursa su verme işlemi tamamdır derdi,

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #50 : 03 Ağustos 2022, 14:13:16 »
Bu arada ustamın söylediği şey geldi birden aklıma,sabun  olayını sorduğumda,kesici bir parçaya su verirken genelde, o sadece ağız kısmına su verirdi,sabun sürdüğünde su verirken bıçak balta herneyse, altın sarısı gibi olursa su verme işlemi tamamdır derdi,

2014 konuşulmuş konuyu 2019 yılında ben hortlatmışım. Madem tekrar hortlamış, bir özet geçelim.
Piknikte veya evlerde direk alevli ateşin üzerine koyacağımız kap-kacağın altına sıvı sabun sürüldüğünde kolay temizlendiği bilinir.
Eski demirci ustaları ısıl işlem sırasında bıçağın ağzına sabun sürdüklerini ve kolay temizlenmesi nedeniyle ısıl işlem rengini ve meneviş rengini kolay gördüklerini iddia ederler ve uygularlar.
Konu başlığı altındaki paylaşımlar okunduğunda olay bilimsel açıklamaya muhtaçtır. Bu konuda Sefa Hoca'nın tecrübesi önemlidir.
Yaptıkları işlem kısaca şöyle... Kesicinin ağzını sabunlar. Ateşe ağız kısmını aşağıda sokarak ileri geri hareketlerle ağız kısmının su verme sıçaklığına ulaşmasını bekler. Çıkarır ve sadece ağız kısmını suya sokar ve çıkarıp tekrar sokar. (Forumda kesintili su verme olarak aratılabilir.) Sonra çıkarıp sırt ısısının ağıza doğru yürümesini izler. Ağız kısmı genelde gündoğumu rengine geldiğinde bıçağı tamamen soğutur.
Yada bıçağa su verdikten sonra, menevişi körüğün durduğu köz üzerinde yapar.
(Bu kısımda, Soytürk Usta yanlış veya ayrıntı varsa söyleyebilir.)

Usta altın sarısı renginden neyi kasdetti bilmiyorum ama karbon çelikleri için yüksek bir ısı. Paslanmazlara kömür ocağında su veren ustalardansa (yaklaşık 1050 derecelere tekabül eder.) o da yanlış zaten.

Şeref Usta'nın tufal için tarif ettiği yöntemi öneririm.

Erhan Özkalgay

• 62
  • Meslek: Dönerci
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #51 : 03 Ağustos 2022, 16:14:22 »
https://www.youtube.com/watch?v=EhxYVr0oJCM

Merhaba ustalarım, 29. dakika itibariyle bir ustamızın bu işlemi yapmasını izleyebilirsiniz.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #52 : 04 Ağustos 2022, 00:19:39 »
Yaptıkları işlem kısaca şöyle... Kesicinin ağzını sabunlar. Ateşe ağız kısmını aşağıda sokarak ileri geri hareketlerle ağız kısmının su verme sıçaklığına ulaşmasını bekler. Çıkarır ve sadece ağız kısmını suya sokar ve çıkarıp tekrar sokar. (Forumda kesintili su verme olarak aratılabilir.) Sonra çıkarıp sırt ısısının ağıza doğru yürümesini izler. Ağız kısmı genelde gündoğumu rengine geldiğinde bıçağı tamamen soğutur.
Yada bıçağa su verdikten sonra, menevişi körüğün durduğu köz üzerinde yapar.
(Bu kısımda, Soytürk Usta yanlış veya ayrıntı varsa söyleyebilir.)

Usta altın sarısı renginden neyi kasdetti bilmiyorum ama karbon çelikleri için yüksek bir ısı. Paslanmazlara kömür ocağında su veren ustalardansa (yaklaşık 1050 derecelere tekabül eder.) o da yanlış zaten.

Şeref Usta'nın tufal için tarif ettiği yöntemi öneririm.

Giriş kısmında gayet güzel anlatmışsın Mehmet hocam. Meneviş yöntemleri de aynı şekilde doğru. Altın sarısı rengi çok yüksek bir derece. Aslında bu işi profesyonel olarak yapan herkes için göz kararı su vermek yanlış bir uygulama, hobi olarak yapanlara sözüm yok, Anadolu'da çerez parasına bile denk gelmeyen meblağlara el emeklerini satan ustalarıma da söyleyecek sözüm yok ama o derece kesinlikle çok yüksek bir derece.
« Son Düzenleme: 04 Ağustos 2022, 00:24:04 Gönderen: Soytürk Dönmez »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #53 : 05 Ağustos 2022, 13:50:36 »
Ağzı suya sokup soğuttuktan sonraki safhada sırtın sıcaklığı ile yeniden ısınan ağız için
200 derece üstündeki, yaklaşık 230 derecelerdeki saman sarısı meneviş rengi kast ediliyor olmalı.

Yani içten menevişleme sıcaklığının rengi tarif ediliyor olmalı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

orkunaydin350

• *
  • 1994
  • Orkun AYDIN
  • Meslek: Bilişim
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #54 : 05 Ağustos 2022, 17:02:01 »
https://www.youtube.com/watch?v=EhxYVr0oJCM

Merhaba ustalarım, 29. dakika itibariyle bir ustamızın bu işlemi yapmasını izleyebilirsiniz.

Çok kibar ve naif bir usta. Çok düzgün Türkçe konuşmasını da takdir ettim ama malesef video içinde geçen birçok bilgi eksik yada hatalı.

Tuğrul Gençer

• *
  • 5
  • Meslek: Emekli
  • Yer: İstanbul bahçelievler
« Yanıtla #55 : 28 Eylül 2024, 23:43:10 »
Bizzat denedim. N690 celikten işlediğim bıçak profillerini normalizasyon yaparken beyaz sabun sürdüm ve ısıl işleme soktum. Tufal sorununa oldukça iyi birçözüm oldu.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #56 : 29 Eylül 2024, 12:30:50 »
Bizzat denedim. N690 celikten işlediğim bıçak profillerini normalizasyon yaparken beyaz sabun sürdüm ve ısıl işleme soktum. Tufal sorununa oldukça iyi birçözüm oldu.

Yanlış anlaşılmayı ortadan kaldırma adına, n690 a neden normalizasyon yaptınız?
N690 da tufal hangi sebeple oluştu?

Tuğrul Gençer

• *
  • 5
« Yanıtla #57 : 29 Eylül 2024, 14:52:40 »
Tüm karbon çeliklerde normalizasyon uyguluyorum. Vakumlu fırınım olmadığı için tufal kalın bir tabaka halinde oluşuyor ve temizlemekle uğraşıyordum şimdi ise bundan kurtuldum.

dela

• *
  • 2179
  • Mehmet UYSAL
« Yanıtla #58 : 30 Eylül 2024, 01:14:34 »
Tüm karbon çeliklerde normalizasyon uyguluyorum. Vakumlu fırınım olmadığı için tufal kalın bir tabaka halinde oluşuyor ve temizlemekle uğraşıyordum şimdi ise bundan kurtuldum.
Karbon celiklerine normalizasyon işlemi yapılmalı. Ama örneğini verdiğiniz çelik martensitik paslanmaz çelik.
Normalizasyon işlemi uygulanmaz. Isıl işlemi de oksijensiz ortamda yapılmalı. Elektrikli fırınınız var sanırım. Vakumlu olmasına gerek yok. Zarflama da bir çözüm.
Bu konuda 'arama' özelliğini kullandiginizda forumda yeterince ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2024, 01:17:58 Gönderen: dela »

Tuğrul Gençer

• *
  • 5
« Yanıtla #59 : 30 Eylül 2024, 08:51:10 »
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Zarflama için gerekli malzeme (paslanmaz folyo) bulamadım. Ama sabunda bir nevi zarflama görevi görüyor. Sonuçtan memnun kaldım sizlerle paylaşmak istedim.