Bıçak Sanatı - Forum

bıcağın ağzına sabun sürme

Ynt: bıcağın ağzına sabun sürme
« Yanıtla #20 : 27 Aralık 2013, 19:42:02 »
Biliyorum, şaka yaptıydım  :)
Çok güzel olur harbiden böyle deneyleri yapmak. Hem bu iş için gerçekten en müsait ve doğru yer senin ortam ustam, tabii talebelerden vs fırsat kalırsa  ;D
Zaten testleri ısıl İşlemler dersinde yapacağım, zaten tam o konudayız ( su verme sertleştirme)   >:D

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #21 : 27 Aralık 2013, 19:54:44 »
Sabun sürme olayında başımdan geçen bir olay:

Yarım asır kadar önce epeyce yaşlı bir öğretmenimize su vermek amacıyla ince ve geniş ağızlı bir balta getirmişlerdi.
Bende kıyıdan bakarken, sabun getirmemi istediler.

Su verme sıcaklığına gelmiş baltanın ağzına sabunu sürdü ve suya soktu.

Bende başka öğretmene sordum.
Ağzının ince olduğu için yavaş soğuma sağlıyor demişti.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #22 : 27 Aralık 2013, 21:52:54 »
Bu işlem fazla ısınmış olan ağzın soğumasına neden olmaktan dolayı iş görüyor olmasın? Hani ince kesitler daha kolay ısınır ya, bu sıcaklığı aynı şekilde biraz düşürüp sıcaklığı dengeliyor olabilirler mi?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

hamit77

• *
  • 10
  • Meslek: soğutma sistemleri
  • Yer: Yalova
« Yanıtla #23 : 27 Aralık 2013, 21:59:36 »
Benim ustadan duyduğum bicagi iyice kizdirip suya sokmadan önce kızgın agiza suruyormuş usta
Yaşla değil başında taşıdığın akılla büyü

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #24 : 28 Aralık 2013, 00:14:52 »
Ustalarım, yaklaşık 6 ay kadar önce benim bir gözlemim oldu. Çaydanlığın alt kısmının çok fazla ısındığı anlarda suyu bardağa boşaltırken fokurdayıp sıçradığı hepimizin başına gelmiştir. Misafirliğe gittiğim bir yerde bunu engelleyen bir yöntem gördüm. Çaydanlığın içerisine bir iki çay kaşığı şeker attıktan sonra fokurdamanın kesildiğini ve suyun sıçramadığını gördüm. Acaba bu yöntemi suda ısıl işlem yaparken kullansak işe yarar mı diye düşünmedim değil. Ama dahaca deneme fırsatım olmadı. Sizce ısıl işlem yapacağımız suya belli oranda şeker atsak fokurdamayı minimuma indirip olası çatlamaları bir nebzede olsa önleyebilirmiyiz?     
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2013, 00:46:38 Gönderen: murat güleç »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 28 Aralık 2013, 00:20:54 »
Ben şeker değil de %5 gibi tuz attım suya. Gerçi bu aralar su değil de yağ kullanıyorum ama bir aralar bununla çok su vermiştim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #26 : 28 Aralık 2013, 00:30:15 »
Sabun belkide yüksek sicakliklarda hava gecirmezlik sağlayip oksijenle temasi keserse diye düşündüm.ama öyle olsaydi ocak kaynagida yapilirdi sabunla belkide yapiliyordur...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #27 : 28 Aralık 2013, 02:46:00 »
Sadece kaynama noktasını yükselttin Murat, o kadar :) biraz beklersen yine kaynayıp fokurdayacaktır, ama şekerli su olarak ve ısısı 100 derecenin üstünde (bu yüzden haşlama performansı da artar söyliyeyim  :P ) ...

Kipmen Sanat web sitesi

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #28 : 28 Aralık 2013, 03:17:44 »
O da doğru ustam. :) Yani sudan şerbette yapsak faydası olmaz diyorsunuz.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #29 : 27 Ocak 2014, 00:38:04 »
bizim bir arkadaşın dedesi baltalara su vermeden önce sabun sürüyormuş isterseniz sorup öğrenebilirim.

pumpingiron

• 105
  • Erman
  • Meslek: Mekanik
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #30 : 18 Mart 2014, 17:30:31 »
Bende eğer suda metalin çabuk ve dengeli soğuması isteniyorsa 8 çiziyormuş gibi malzemenin hareket ettirilmesi gerektiğini biliyorum. Yanlışsa düzeltiniz

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #31 : 18 Mart 2014, 21:46:09 »
Dayanamadım bende yazacağım  :) Eylem ustam, yüzeye sürülen sabundan üstelikte açık havada karbürize işlemi olacağını hiç sanmıyorum, o kadar ince bir katman sabun tabakasının ( ki yandıktan sonra geriye pek bir şey kalmıyor) soğumayı yavaşlatacağını da sanmıyorum. Belki tufal oluşumunun biraz önüne geçiyordur, olabilir. Ama bunların hepsine tam bir hafta sonra net yanıt verebiliriz, Ck 75 test parçaları var, haftaya hepsini dener söylerim  ;) en azından sabun konusunu netleştirmiş oluruz.

Sefa ustam ; sonuç ne oldu?

« Yanıtla #32 : 18 Mart 2014, 21:54:03 »
Haaa  ??? denemeyi yaptım ben yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım, sen söyleyince farkettim. Sabun sürülen test parçasıyla sürülmeyen arasında sertlik farkı olmadı, oksi gaz aleviyle tavlama yapmıştım ve tufal oluşumunda da bir fark gözleyemedim. Korozyon direncini test etmeye gerek görmedim ama bir fark oluşacağını da sanmıyorum. sabun sürülen yüzey önce karardı ardından beyazlaştı ama su verme işleminden sonra herhangi bir yüzey farkı oluşmadı. Durum budur.

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #33 : 18 Mart 2014, 23:37:55 »
Haaa  ??? denemeyi yaptım ben yazdığımı sanıyordum ama yazmamışım, sen söyleyince farkettim. Sabun sürülen test parçasıyla sürülmeyen arasında sertlik farkı olmadı, oksi gaz aleviyle tavlama yapmıştım ve tufal oluşumunda da bir fark gözleyemedim. Korozyon direncini test etmeye gerek görmedim ama bir fark oluşacağını da sanmıyorum. sabun sürülen yüzey önce karardı ardından beyazlaştı ama su verme işleminden sonra herhangi bir yüzey farkı oluşmadı. Durum budur.

Teşekkür ederim Sefa ustam, dilim varmıyor ama yani bu sabun sürme işi efsanemiymiş yani :(

« Yanıtla #34 : 19 Mart 2014, 00:55:07 »
 En azından gözleme dayalı olarak, etkisi yok diyebiliyorum.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #35 : 19 Mart 2014, 11:24:12 »
Tesekkur ederiz sefa usta sabun isi soyturk abinin dedigi gibi efsaneymis o isilarda sabun kul olup gidiyo sonuc itibari ile sabunun bilesenleri belli

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #36 : 19 Mart 2014, 22:17:39 »
iyi akşamlar arkasaşlar forumda hüseyin dumru kardeşimiz daha evvelden yüklediği bir videoda çat bıçakçısı bir ustamız vardı oda orada bıçağın ağzına sabun sürüyordu  https://www.youtube.com/watch?v=qln7A4r7ABs   isterseniz bir bakın inceleyin

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 20 Mart 2014, 10:08:23 »
Ehehe, aklıma bir şey geldi. Eskiden sabun yerine kül kullanılırmış ya.. Acaba sabundan önce bıçağı küle mi buluyorlardı?

Bu sabun nesnesi bizde ne zamandan beri kullanılıyor onu da göz önüne almak faydalı olabilir. Bizde çok çok uzun bir geçmişi olmadığını düşünüyorum. Dımışkinin 19. yüzyılda kaybolduğu düşünülürse...
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #38 : 20 Mart 2014, 10:17:14 »
Ehehe, aklıma bir şey geldi. Eskiden sabun yerine kül kullanılırmış ya.. Acaba sabundan önce bıçağı küle mi buluyorlardı?

Bu sabun nesnesi bizde ne zamandan beri kullanılıyor onu da göz önüne almak faydalı olabilir. Bizde çok çok uzun bir geçmişi olmadığını düşünüyorum. Dımışkinin 19. yüzyılda kaybolduğu düşünülürse...

Kül olayını eski ustalardan duymuşluğum var. Islak kül kullananları da duymuştum. Uygulama yöntemini görmedim. Yumuşatma tavlamasında çeliğin suyunu almak için küle gömüyorlar o da izole ediyor diye tahmin ediyorum.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 20 Mart 2014, 10:23:22 »
O başka... Yumuşatmadaki kullanım, soğumayı yavaşlatan bir ısı yalıtımı olarak. Acaba ısıtmada kullanan oldu mu? Olduysa Japonların kil kullanımına paralel bir kullanım çıkar ama bunu da hiç duymadım.
Namık Kemal
Instagram'da ben