Bıçak Sanatı - Forum

bıcağın ağzına sabun sürme

hamit77

• *
  • 10
  • Meslek: soğutma sistemleri
  • Yer: Yalova
bıcağın ağzına sabun sürme
« : 26 Aralık 2013, 18:21:44 »
 Bir Demirci ustadayla muhabbet ederken  Su vermeden önce bıcağin ağzına sabun sürüp oyle su verdedi dedimki abi sen nerden duydun bunu demirci ustanin kayınbabası Erzurum da bicakcilik yapıyormuş (80 yaşlarinda bir ustaymiş)  ondan görmüş şimdi bende size soruyorum böyle birşey varmı varsa sabunum çelikle ne alakasi var anlayamadimdogrusu bu arada adamin değişiyle  ağzını daha sert dayanıkli kılıyormuş .saygılar ustalara
Yaşla değil başında taşıdığın akılla büyü

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
Ynt: bıcağın ağzına sabun sürme
« Yanıtla #1 : 26 Aralık 2013, 18:29:52 »
anladım amca sabunla hamon yapmaya calısıyomus  :D :D gercı bunun ıcınde kesıcı agız adegıl yukarıya surmesı gerıkıyodu ::)  dogrusu ben ılk defa duydum ama mantık yurutmek gerekırse ornegın agzına sabun surulmus bı bıcagı 800 derece sıcaklıga  sokarsak bıcak yuzetındekı sabun sanıyeler ıcınde kul olur gıder dolayısıyladaherhangı bı fayda saglıycagına ınanmıyorum  ama yanlısımda olabılır ustalarımız neder bu ıse bılmıyorum
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2013, 18:39:02 Gönderen: mehmet pptroko »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 26 Aralık 2013, 18:33:22 »
tufal oluşumunu önlemeye çalışıyor bıçağın temiz çıkmasını sağlıyor yüksek ihtimal
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

hamit77

• *
  • 10
« Yanıtla #3 : 26 Aralık 2013, 18:55:04 »
Erzurumdaki ustayla  iletişime geçmek şart sanırım :)

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #4 : 26 Aralık 2013, 19:00:08 »
Erzurumdaki ustayla  iletişime geçmek şart sanırım :)

bende merak ettım  bılımsel bı karsılıgı varmıdır acaba

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #5 : 26 Aralık 2013, 20:21:05 »
bu yöntemi hemen hemen her demirci uyguluyor. Sabun mudur tam bilmiyorum ama sabun gibi kalıp şeklinde olan yeşil bir şey sürdüklerine ben de şahit oldum. Sanırım tufal oluşumunu azaltmaya yönelik bir çalışma.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #6 : 26 Aralık 2013, 20:32:14 »
Sertleştirme ortamları veya sıvı sertleştirme ortamları anlatırken.Sertlştirme hızını azaltmak veya çoğaltmak amacıyla  ortamlar vardır  diye anlatırdık.
Bunu basitçe sıralarsak:

Sıcak yağ
Yağ
Sıcak su
Sabunlu su
Oda sıcaklığındaki su
Soğuk su
Tuzlu su
Biraz şehir efsanesi olsa da katır sidiği

Bıçak balta gibi ince ağızlı parçalarda soğuma hızı daha yavaş olması için sabunlu su kullanılır.

Sabunlu su hazırlamak uzun sürdüğünden sabun sürülüp işlem yapılır.

Ani soğuma önlenilince ince olan ağızda su verme işleminden dolayı kılcal çatlamalar ve çatlamaların olmasının önüne geçilir.

Su vermek amacıyla tavlanmış parçanın ağzına sabun sürülüp su verilir.

Sabun ince ağızlı iş parçasının sertleşme hızını yavaşlatır.

Sabun yağ ürünü olmasına rağmen yağ gibi alev alıp yanmıyor, pis bir koku çıkıyor.

Mehmet DOĞAN

• 337
  • Meslek: Elektrik Teknisyeni
  • Yer: Hatay /DÖRTYOL (Birecik)
« Yanıtla #7 : 26 Aralık 2013, 22:18:05 »
Merhaba benimde bu uygulamayı yapan bir tanıdıgım var dahaönce bende merak edip sormuştum, olayı şöyle özetleyebiliriz sabunun sürüldügü bölge ocakta temizkalıyor (tufal oluşumu az) su verme asnasında metalın yüzeyini daha iyi görüp meneviş rengine bakılıyor,
Demirciler genelde kesintili suverme işlemi uygulayıp meneviş rengine bakarak tek seferde işlemi bitiriyorlar.
İki dost arasına bir kez güvensizlik girerse, birine ya sürgün ya da ölüm düşer.

hamit77

• *
  • 10
« Yanıtla #8 : 26 Aralık 2013, 22:25:56 »
Ustaya sormaya gerek kalmadi  ozman :) teşekürler üstadlar:)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 27 Aralık 2013, 00:00:58 »
Bu tür yöntem rivayetlerini anlamaya çalışırken yapılan yaygın bir hata, yöntemin dayandığı bilimsel hadisenin ne olduğuna fazla kafa yormadan yönteme eleştirel bakmaktır.

Burada da sabunun karbon kaybını önleme ya da tam aksine karbürizasyon etkisi olabilir.

bıçak şekli verilmiş bir demir parçaya bu yöntem elden geldiğince çok defa tekrarlanıp zamanla su alabilecek oranda karbon içeriyor mu diye bakılarak bu yöntem sınanabilir.

--

Murat hocamın dediği katır sidiği için de eski bir nitrürleme tekniği midir diye bakmak gerekebilir. (Tabi bu konuda hali hazırda bilgisi olan beni düzeltebilir.) Sonuçta eskiler elementlerin adını koyamayıp bunları ve diğer bileşikleri her zaman izole edemiyor olsalar da yine de bunları kullanabiliyorlardı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #10 : 27 Aralık 2013, 05:53:04 »
Eylem, karbürizasyon için su verme hızından daha fazla zamana ihtiyaç vardır genelde, yani bikaç saniyelik bir olayın çeliğe çok da karbon katacağını sanmıyorum.  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #11 : 27 Aralık 2013, 08:43:49 »
yukarda yazdiklarimin yanlis anlasilmasini istemem kesinlikle elestirel degil mizahi bi yaklasimdir
   bizim forumdaki ustalarimizin isil islem noktasinda cok citi yol aldiklarini dusunuyorum hamon yapabilen m390  toz mtl bile cok basarrilibi sekilde suverebilen ustalarimiz var bende yakin zamanda isil isleme  basliycagim icin forumda ve diger yabanci dorumlarda bu isle alakali bulabildigim herseyi okuyorum ama sabun la alakali biseye rastlamadim yada gozden kacirdim

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #12 : 27 Aralık 2013, 09:12:24 »
Bu sabun sürme olayını 10-12 yaşlarında duymuştum babamlardan, " deden kosa ağzına böyle su verirdi" derler di. Bu konu hakkında bir çok denemem oldu ama kesin böyledir diyeceğim bir kanıya henüz sahip değilim ama açık olan bir şey varsa sabunlanan kısımda ocakta tutma süresine bağlı olarak sırta oranla daha az tufal oluşuyor. Ayrıca Murat hocamın da dediği gibi soğumayı geciktirerek çatlama riskinini azaltıyor olması da kuvvetle muhtemel.

Tüm bu bilgiler eşliğinde dedemin niye bu yöntemi özellikle kosaya su verirken kullandığını anlamak zor değil. Ağzı çok ince, sert bir su vermede çatlama, kılcal çatlak oluşturma veya atma riski çok yüksek. Ayrıca kosalara çok sert su verilmez zira daha sonra ağız kısımları sürekli soğuk olarak dövülerek inceltilir...

« Yanıtla #13 : 27 Aralık 2013, 16:50:30 »
Dayanamadım bende yazacağım  :) Eylem ustam, yüzeye sürülen sabundan üstelikte açık havada karbürize işlemi olacağını hiç sanmıyorum, o kadar ince bir katman sabun tabakasının ( ki yandıktan sonra geriye pek bir şey kalmıyor) soğumayı yavaşlatacağını da sanmıyorum. Belki tufal oluşumunun biraz önüne geçiyordur, olabilir. Ama bunların hepsine tam bir hafta sonra net yanıt verebiliriz, Ck 75 test parçaları var, haftaya hepsini dener söylerim  ;) en azından sabun konusunu netleştirmiş oluruz.
« Son Düzenleme: 27 Aralık 2013, 17:00:03 Gönderen: sefaçabuk »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 27 Aralık 2013, 16:59:30 »
Denemek için prosedürü netleştirmekte fayda var. Bıçağı acaba soğukken mi sabunluyorlar yoksa bıçağın kırmızı tonlarına geldiği ya da bunun gibi yüksekçe bir sıcaklıkta mı sabunluyorlar?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #15 : 27 Aralık 2013, 17:01:01 »
Her ikisini de denerim  ::)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #16 : 27 Aralık 2013, 17:04:09 »
Bana aktarılan ısıtıp dövmeden sonra ağız sıcakken yapılıyormuş, sıcaktan sabun eriyor ve tüm yüzeyi kaplıyor. Böylece su verme sıcaklığına tekrar çıkarken çok zaman geçmiyor ve sabun yüzeyde bir süre kalıyor ve tufalı engelliyor.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 27 Aralık 2013, 19:16:16 »
Ustam bir de bir parça talaşlı üretim kopma mukavemet deneyi de yapsak dövme ile karşılaştırmaca  :P

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #18 : 27 Aralık 2013, 19:28:13 »
Çekme deneyi yok ki bizde  ::)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 27 Aralık 2013, 19:33:50 »
Biliyorum, şaka yaptıydım  :)
Çok güzel olur harbiden böyle deneyleri yapmak. Hem bu iş için gerçekten en müsait ve doğru yer senin ortam ustam, tabii talebelerden vs fırsat kalırsa  ;D

Kipmen Sanat web sitesi