Rasim Ustam. Dövme'nin böyle birşey sağladığı çok söylenir ama bilimsel kaynakların hepsi bunun aksine tespitte bulunurlar. Maalesef bizim fani güçlerimiz atomları veya molekülleri birbirlerine yaklaştırmayı beceremez. Bunların birbirlerine uzaklığı değişmez. Mekanik parçalarda, mesela çark vs. gibi kristal katmanların talaşlı imalatla yapılsa ciddi kesintiye uğrayacakları tipten objelerde tespit edilebilir bir fark oluşur gerçekten. Bıçak gibi düzlemsel yapılarda bu tarz bir fark tespit etmek çok güçtür. Dövme işinin tane yapısında düzensizliğe, karbon kaybına, karbür büyümesine, soğuk dövmeden kaynaklanabilen mikro çatlaklara neden olabildiği, pratik olarak eğer bıçak ustası dövmede işinin ehli değilse bıçakta yarardan çok zararı olduğunu monokül (tane) sıkışması efsanesinden bahsedeceğimize bahsetsek, bu camiaya yeni katılanlara daha iyi hizmet vermiş oluruz diye düşünüyorum. "Edge Packing" yani dövme ile tane sıkışması olayı tamamen bir mittir arkadaşlar, fiziksel olarak mekanik güçle atomları sıkıştırmak söz konusu değildir, bunu isterseniz bir fizik profesörüne veya bir kimyacıya sorabilirsiniz. Bunun yeri parçacık hızlandırıcıları, kara delikler ve nötron yıldızlarıdır. Atomların yoğuşması için akıl almaz güçler gereklidir, 3-5 kiloluk çekiçle sadece yapıdaki tansiyonu artırabilirsiniz. Bu da "çekiç sertleştirmesi" diye tabir edebileceğim bir algıya neden olabilir haliyle. Ancak yaptığımız bu durumda sadece yapıyı daha kırılgan hale getirmektir. Bu konumda iken kritik nokta üstünde ısıtıp ısıl işlem yaptığımızda zaten yapı sıfırlanır, çekiç vurmuş olduğumuzu hatırlamaz bile. Eğer ısıl işlem yaptıktan sonra bu işlemi yaparsak sadece daha da kırılgan ve dayanıksız bir malzememiz olur elimizde. Tek bahsedebileceğimiz katmanların düzgün obje hatlarına hizalanmasıdır dövmenin artısı. Ancak bundan bahsedip eksilerinden bahsetmemek çok yanıltıcı olacaktır.
Yine de kişisel olarak ben kılıç yapacak / yaptıracak olsam dövme yapar/yaptırırdım kendime, nedeni daha sağlam olacağı yanlış algısından değil tamamen otantik olacağı içindir.