Bıçak Sanatı - Forum

3260 ereğli çelik

YENİÇERİ

• *
  • 84
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: ankara
3260 ereğli çelik
« : 22 Aralık 2013, 01:05:56 »
3260 ereğli çelik nedir birisi kısaca anlata bilirmi?
İMKANIN SINIRLARINI GÖRMEK İÇİN,
İMKANSIZI DENEMEK GEREKİR.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: 3260 ereğli çelik
« Yanıtla #1 : 22 Aralık 2013, 01:16:21 »
3260 0.4 karbon içeren balta ve tarım aletlerinde kullanılan bir çelik
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

YENİÇERİ

• *
  • 84
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2013, 01:22:43 »
kılıçta kullanılamazmı?
İMKANIN SINIRLARINI GÖRMEK İÇİN,
İMKANSIZI DENEMEK GEREKİR.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 22 Aralık 2013, 03:02:49 »
CK 75 kullanınız, en kolay bulacağınız o olacaktır...

Kipmen Sanat web sitesi

Abdurrahman

• 346
    • yataganelsanatlari
  • Meslek: emekli
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #4 : 22 Aralık 2013, 10:22:36 »
ben kullanıyorum ısıl işlemini yağda yapıyorum bana göre güzel bi celik küçük bıcak yapacaksan ağzını döversen mükemmel bir sonuc veriyor

SertacMezereli

• 1256
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #5 : 22 Aralık 2013, 10:43:20 »
ben kullanıyorum ısıl işlemini yağda yapıyorum bana göre güzel bi celik küçük bıcak yapacaksan ağzını döversen mükemmel bir sonuc veriyor

Ağzını döversek nasıl bir etki yaratır artı olarak? Dövülmüş ile dövülmemiş arasında ne fark var?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

Çalışan iki el, dua eden binlerce elden daha çok iş yapar.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #6 : 22 Aralık 2013, 16:51:44 »
Dövünce uzatıp genişletiyorsun (plastik biçimlendirme), diğer türlü azaltıyorsun (talaşlı). Dövme avantajlıdır çünkü malzeme istediği biçimde olsun yapılır, ancak talaşlı üretimde kalınlık ve genişlik ham halinde önemlidir....

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #7 : 22 Aralık 2013, 17:23:31 »
Yok ustam yanlış anladınız beni. O söylediklerinizi biliyorum ancak benim sormak istediğim iç yapıyla alakalı.Şöyle söyleyeyim 2 bıçak düşünelim birinin ağzını dövdük diğerinin ağzını talaşlı üretimde ki gibi yaptık. İkisininde kalitesi aynı değil midir?
"Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..."

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #8 : 23 Aralık 2013, 04:59:09 »
Yok ustam yanlış anladınız beni. O söylediklerinizi biliyorum ancak benim sormak istediğim iç yapıyla alakalı.Şöyle söyleyeyim 2 bıçak düşünelim birinin ağzını dövdük diğerinin ağzını talaşlı üretimde ki gibi yaptık. İkisininde kalitesi aynı değil midir?
Değildir genelde. Pratikte dövme bitirdiğinizin iç yapısı düzgün normalize edilmemişse diğerinden çok daha fazla allakbullaktır, karbon oranı karbon kaybından dolayı daha azdır, bu yüzden aşınma direnci daha azdır. Ancak ideal koşullarda, iyi bir usta elinde iç yapı düzgündür, karbon kaybı minimaldir (olmama ihtimali pek yok ama). Daha kaliteli midir? Çok fazla tartışılan bir konudur, çok kişi dövmenin iç yapıyı daha küçülttüğünü filan düşünür, tamamen uydurma bilgilerdir. Kristal katmanların kesintisiz uzaması hikayesi bir miktar gerçektir, ancak sonuçta dövülen malzeme de talaştı üretimden geçip zımparalanır ve parlatılır, her halukarda çeliğin "yollarında" kesilmeler olacaktır. Kişisel fikrim usta ellerde iki bıçak da eşit bir şekilde kalitelidir, aşınma direnci, ağız dayanımı vs. her türlü özelliği birbirine hemen hemen eştir. Talaşlı üretimde dövmede kullanılamayacak türden kompleks çelikler de kullanılır. Bu tarz çeliklerin büyük kısmının dövülmesi sakıncalıdır ve çeliğe zarar verir, bu tür bir çelik sözkonusu ise kesinlikle talaşlı üretim tercih edilir. Ancak daha basit yapıdaki çeliklerde dövme talaşlı üretime göre daha ekonomik bir seçenek olabilir, özellikle boyut arttıkça. Aynı zamanda fazla kalın, fazla dar, hedeflenen bıçaktan kısa çelikler kullandığımızda her halukarda çekiçle girişmek şart olmakta. Ben dövme işinden kişisel olarak hoşlanmasam da bazen elimdeki malzemeyi kullanabilmek için (mesela eğeden yapılma bıçaklarda veya sonuç bıçakta hedeflediğimden çok daha kalın çeliklerim için) mecburen dövmek durumunda oluyorum. Bu durumda çıkan bıçak daha kaliteli olmuyor kendi deneyimime göre  :)

Kipmen Sanat web sitesi

SertacMezereli

• 1256
« Yanıtla #9 : 23 Aralık 2013, 15:49:37 »
Değildir genelde. Pratikte dövme bitirdiğinizin iç yapısı düzgün normalize edilmemişse diğerinden çok daha fazla allakbullaktır, karbon oranı karbon kaybından dolayı daha azdır, bu yüzden aşınma direnci daha azdır. Ancak ideal koşullarda, iyi bir usta elinde iç yapı düzgündür, karbon kaybı minimaldir (olmama ihtimali pek yok ama). Daha kaliteli midir? Çok fazla tartışılan bir konudur, çok kişi dövmenin iç yapıyı daha küçülttüğünü filan düşünür, tamamen uydurma bilgilerdir. Kristal katmanların kesintisiz uzaması hikayesi bir miktar gerçektir, ancak sonuçta dövülen malzeme de talaştı üretimden geçip zımparalanır ve parlatılır, her halukarda çeliğin "yollarında" kesilmeler olacaktır. Kişisel fikrim usta ellerde iki bıçak da eşit bir şekilde kalitelidir, aşınma direnci, ağız dayanımı vs. her türlü özelliği birbirine hemen hemen eştir. Talaşlı üretimde dövmede kullanılamayacak türden kompleks çelikler de kullanılır. Bu tarz çeliklerin büyük kısmının dövülmesi sakıncalıdır ve çeliğe zarar verir, bu tür bir çelik sözkonusu ise kesinlikle talaşlı üretim tercih edilir. Ancak daha basit yapıdaki çeliklerde dövme talaşlı üretime göre daha ekonomik bir seçenek olabilir, özellikle boyut arttıkça. Aynı zamanda fazla kalın, fazla dar, hedeflenen bıçaktan kısa çelikler kullandığımızda her halukarda çekiçle girişmek şart olmakta. Ben dövme işinden kişisel olarak hoşlanmasam da bazen elimdeki malzemeyi kullanabilmek için (mesela eğeden yapılma bıçaklarda veya sonuç bıçakta hedeflediğimden çok daha kalın çeliklerim için) mecburen dövmek durumunda oluyorum. Bu durumda çıkan bıçak daha kaliteli olmuyor kendi deneyimime göre  :)

Ustam tam olarak sorumun cevabı buydu işte.Teşekkürler bilgi için. Dövme bıçak efsanesine yalnızca efsane diyebiliriz yani. :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #10 : 23 Aralık 2013, 15:57:54 »
Dövmenin, eğer bıçağı su vererek sertleştiremediğiniz bir alaşımdan yapıyorsanız, iyi kötü faydası oluyor aslında... Ama bu dediğim çeliğin bulunmasına kadar muteber olan bir yöntemdi. Bu günlerde bakır ya da tunç bıçakların pek piyasası yok.  ;D
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 23 Aralık 2013, 17:44:09 »
Dövmenin, eğer bıçağı su vererek sertleştiremediğiniz bir alaşımdan yapıyorsanız, iyi kötü faydası oluyor aslında... Ama bu dediğim çeliğin bulunmasına kadar muteber olan bir yöntemdi. Bu günlerde bakır ya da tunç bıçakların pek piyasası yok.  ;D
Work-hardening dedikleri hikayeyi diyorsun sanırım Eylem. O konuda haklısın, su vermeyip ağzı döverek bir miktar sertleştirebilirsiniz. Su verilmiş çelik gibi olmaz ama iş görür...

Kipmen Sanat web sitesi

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #12 : 23 Aralık 2013, 18:30:23 »
elimden geldiği kadar bu forumu hemen hemen hergün takip ediyorum ister cepten ister evden her yeni konu acıldıgında sanki ilk defa buraya geliyormusum gıbı gelıyor hergun yeni seyler oğreniyorum iyiki bulmuşum burayı :) herkese tesskurler

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #13 : 24 Aralık 2013, 08:33:05 »
Değerli arkadaşlar  bu dövme olayına ben de bir şeyler katmak istedim. Dövmeye uygun karbonlu çeliklerin dövme işleminde  monükül sıkışması ile daha mukavemetli ve daha dayanıklı olması sağlanır. Dövme iş  sıradan bir olay değil'dir. Bütün ağır iş makine parçaları bazı silah parçaları özellikle dövülerek yapılır'ki  (özlikle dövme isterler)  mukavemeti artsın daha dayanıklı olsun diye

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 24 Aralık 2013, 10:35:43 »
Rasim Ustam. Dövme'nin böyle birşey sağladığı çok söylenir ama bilimsel kaynakların hepsi bunun aksine tespitte bulunurlar. Maalesef bizim fani güçlerimiz atomları veya molekülleri birbirlerine yaklaştırmayı beceremez. Bunların birbirlerine uzaklığı değişmez. Mekanik parçalarda, mesela çark vs. gibi  kristal katmanların talaşlı imalatla yapılsa ciddi kesintiye uğrayacakları tipten objelerde tespit edilebilir bir fark oluşur gerçekten. Bıçak gibi düzlemsel yapılarda bu tarz bir fark tespit etmek çok güçtür. Dövme işinin tane yapısında düzensizliğe, karbon kaybına, karbür büyümesine, soğuk dövmeden kaynaklanabilen mikro çatlaklara neden olabildiği, pratik olarak eğer bıçak ustası dövmede işinin ehli değilse bıçakta yarardan çok zararı olduğunu monokül (tane) sıkışması efsanesinden bahsedeceğimize bahsetsek, bu camiaya yeni katılanlara daha iyi hizmet vermiş oluruz diye düşünüyorum. "Edge Packing" yani dövme ile tane sıkışması olayı tamamen bir mittir arkadaşlar, fiziksel olarak mekanik güçle atomları sıkıştırmak söz konusu değildir, bunu isterseniz bir fizik profesörüne veya bir kimyacıya sorabilirsiniz. Bunun yeri parçacık hızlandırıcıları, kara delikler ve nötron yıldızlarıdır. Atomların yoğuşması için akıl almaz güçler gereklidir, 3-5 kiloluk çekiçle sadece yapıdaki tansiyonu artırabilirsiniz. Bu da "çekiç sertleştirmesi" diye tabir edebileceğim bir algıya neden olabilir haliyle. Ancak yaptığımız bu durumda sadece yapıyı daha kırılgan hale getirmektir. Bu konumda iken kritik nokta üstünde ısıtıp ısıl işlem yaptığımızda zaten yapı sıfırlanır, çekiç vurmuş olduğumuzu hatırlamaz bile. Eğer ısıl işlem yaptıktan sonra bu işlemi yaparsak sadece daha da kırılgan ve dayanıksız bir malzememiz olur elimizde. Tek bahsedebileceğimiz katmanların düzgün obje hatlarına hizalanmasıdır dövmenin artısı. Ancak bundan bahsedip eksilerinden bahsetmemek çok yanıltıcı olacaktır.
Yine de kişisel olarak ben kılıç yapacak / yaptıracak olsam dövme yapar/yaptırırdım kendime, nedeni daha sağlam olacağı yanlış algısından değil tamamen otantik olacağı içindir.

Kipmen Sanat web sitesi

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #15 : 24 Aralık 2013, 11:11:02 »
Namlularda dövme kullanımın sebebi parça başına maliyetinin ucuzluğundan kaynaklı.
Okinawian

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #16 : 24 Aralık 2013, 21:40:46 »
Adi karbonlu çelik, karbonlu çelik, alaşımlı çelik hepsi hadde mamulü ürünlerdir.

Hadde mamülü olan ürünlerde lif şekilinde yapıda olduğunu biliyoruz.
Yani atomdan ve kristal yapısından biraz daha kaba yapısına gelirseniz lif yapısı karşınıza çıkar.

Talaşlı imalatta bu lif yapısı parçalandığından, koptuğundan daha düşük dayanımlı ürünler üretilir.

Serbest dövme veya kalıpta dövme ile yapılan üretimlerde liflerde kopma olmadığından yapılan ürünler daha dayanıklıdır.

O yüzden dayanım güvenlik katsayısı daha yüksek ürün yapmak istenirse ürünler dövme yoluyla üretilir.

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #17 : 25 Aralık 2013, 08:39:50 »
Adi karbonlu çelik, karbonlu çelik, alaşımlı çelik hepsi hadde mamulü ürünlerdir.

Hadde mamülü olan ürünlerde lif şekilinde yapıda olduğunu biliyoruz.
Yani atomdan ve kristal yapısından biraz daha kaba yapısına gelirseniz lif yapısı karşınıza çıkar.

Talaşlı imalatta bu lif yapısı parçalandığından, koptuğundan daha düşük dayanımlı ürünler üretilir.

Serbest dövme veya kalıpta dövme ile yapılan üretimlerde liflerde kopma olmadığından yapılan ürünler daha dayanıklıdır.

O yüzden dayanım güvenlik katsayısı daha yüksek ürün yapmak istenirse ürünler dövme yoluyla üretilir.

Evet Murat bey bene sizin gibi biliyorum. Ben sıcak dövme işleri yapıyorum şahmerdan ve presle çoğu zaman makine parçaları özellık'le dişliler'de dövme daha iyi olduğu söylenir. Bu yüzden hep dövülerek yapılır

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #18 : 25 Aralık 2013, 08:56:02 »
Bu foruma girdiğim günden bu güne şahsım adına en verimli tartışma konusunu okuyorum. Ustalarımızın aklına sağlık.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #19 : 25 Aralık 2013, 14:17:05 »
Peki bu lifli yapının bıçaklardaki etkisi nedir? Dövme imalat sonucu bir bıçak ile talaşlı üretim bıçağın charpy, kopma veya aşınma testlerini karşılaştırdık mı?
Yukarda söylediğim gibi bu etki, evet karmaşık makine parçalarında filan oldukça barizdir. Ancak bıçak gibi düzlemsel bir alette bir fark göremeyeceğiz ya da çok çok az bir fark gözleyebiliriz. Ancak bu dayanıklılık testindeki fark yanında talaşlı üretilen bıçağın da aşınma direnci daha fazla çıkacaktır, büyük ihtimal yine çok az bir farkla. Bu farkların bıçak söz konusu olduğunda hiç öneminin olmadığını söylüyorum. Aynı zamanda "monokül sıkışması" yani tane sıkışması gibi bir kavramın sadece ağızdan ağıza aktarılan ve insanlara mantıklı gelen ama gerçekte olmayan bir olgu olduğunu söylüyorum.

Hadde mamulü olan mesela 440C'yi, D2'yi yada HSS çeliği döverek şekillendirmeyi asla tavsiye etmem. Büyüyecek karbür yapısı, tane sınırlarında büyük sorun yaratacak ve çelik kullanılamaz olacaktır. Kullanılabilir belki ancak ciddi bir karbon karbürlerce hapsedilecek ve darbe dayanımı ve aşınma direnci çok ciddi düşecektir. Hatta bazıları daha döverken dağılacaktır yüksek ısılarda bile sertliklerini korumalarından dolayı.

Kipmen Sanat web sitesi