Bıçak Sanatı - Forum

Bu iş dalgınlığa gelmiyor...

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
Ynt: Bu iş dalgınlığa gelmiyor...
« Yanıtla #20 : 06 Ekim 2010, 13:21:24 »
geçmiş olsun üstadım...
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #21 : 06 Ekim 2010, 13:50:34 »
Geçmiş olsun Emre usta,orayı döverek yamamanın yolu yokmu?(bunu sırf merakımdan soruyorum,hazır sırası gelmişken sorayım dedim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 06 Ekim 2010, 19:50:46 »
Geçmiş olsun Emre usta,orayı döverek yamamanın yolu yokmu?(bunu sırf merakımdan soruyorum,hazır sırası gelmişken sorayım dedim.
Fatih, bu noktadaki bir bıçakta artık dövme ile yapılacak bişeyi kalmaz. Kaynak, dövme filan işe yaramaz, hele ağızda... Dert değil, bu kadar fireyi vermek doğal, arada bir hata yapmadıktan sonra nasıl gelişiriz değil mi ama?  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

Ejder

• 152
« Yanıtla #23 : 06 Ekim 2010, 19:57:57 »

Emre geçmiş olsun!
Diğer 1095 bıçaklarda aynı işlemden geçmelerine rağmen kırılma yaşanmaması namlu boyunun uzun olması sanırım değil mi ?
Birde bu bıçakta et kalınlığı daha kalın tutulsa sonuç  değişirmiydi ?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #24 : 06 Ekim 2010, 20:15:35 »
Ejder, maşet türü bıçaklar normalde 3 milim civarında et kalınlığına sahiptir genelde. Ancak benim tam taşlama (sırta kadar verdiğim eğim) nedeniyle ağız kısmında düz maşetlerden daha ince bir yapıya sahip. Aslında kullandığım çelik 4 milim kalınlıkta. Testte hemen kırılmadı, yarım saat boyunca odun kesti, muhteşem işliyordu, 300 derece civarında meneviş vermiş olsaydım daha yıllarca da bana mısın demeden kesmeye devam ederdi  :( Et kalınlığı daha fazla olsa da ağızda kırılma olacaktı, sonuçta çeliğin esneme kabiliyeti bu kadar büyük bir bıçak için çok düşüktü. Sadece kopan parcanın büyüklüğü daha az olabilirdi ama mutlaka bir noktada aşırı sertlikten kırılırdı...

Haklısın boyu çok uzun olduğundan darbe gücü ve buna bağlı olarak bıçağın ağzının gördüğü basınç küçük bıçaklarınkinden 10larca misli fazla. Bunun için bıçak büyüdükçe meneviş ısısı da yüksek tutulur...

Kipmen Sanat web sitesi

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #25 : 06 Ekim 2010, 20:47:01 »
Taner bu arada senin gönderdiğin yağı kullandım, açıkçası süper  :2up Elimdeki yağ bittiğinde senden alacağım artık yağı.
Bu arada tüm forumdaşlara bu yağı önerebilirim. 1095 40 derece yağda çok iyi sertleşti.

not: Taner sana numune yollayacaktım unuttum. Neyse ki konu açıldı da hatırladım  :-[

yanı bu formul tamamdır dıyorsun Emre :2up   su ısıl ıslem yağına ılk söyledığın gunden berı kafa patlatıyorum ,
denemedığım malzeme kalmadı . sonunda kurtulduk demek isorapıd dk,dan :D

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #26 : 06 Ekim 2010, 23:57:34 »
Ne yagi bu , bize de soyleyin
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #27 : 07 Ekim 2010, 00:38:28 »
Ne yagi bu , bize de soyleyin

ısıl işlem yağı , isorapıd dk muadılını yapmaya calısıyordum ,Emreye gönderdığım numunede maşet sertlştirildi sonuç olumlu. :2up

yanı bır dunya para bayılmaya gerek kalmadı artık ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 07 Ekim 2010, 02:58:16 »
İsorapid dk muadili midir bilemeyeceğim gerçi, ah bir Rockwell ölçerimiz olsa, emin olacağız. Ama perlit burnunu geçtiği kesin  :2up Yani arkadaşlar 1095 sertleşiyorsa, hele bu kadar büyük bıçak benim 4 litrelik yağ tüpünde sertleşiyorsa her tür su çeliğinde rahatlıkla kullanılır anlamına geliyor.

Taner bu yağın kokusu çok keskin, ona bişeyler yapamaz mısın  :D

Yarın çıkarıyorum sana numuneyi, senin ilk yolladığın ince makine yağına çok benziyor rengi ve akışkanlığı...

Kipmen Sanat web sitesi

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #29 : 07 Ekim 2010, 12:07:15 »
Fatih, bu noktadaki bir bıçakta artık dövme ile yapılacak bişeyi kalmaz. Kaynak, dövme filan işe yaramaz, hele ağızda... Dert değil, bu kadar fireyi vermek doğal, arada bir hata yapmadıktan sonra nasıl gelişiriz değil mi ama?  ;)
hııım anladım oldukça inceldiğinden işe yaramaz diyorsun, ilerde başımıza gelince direk küçülterek daha küçük bir bıçağa çevrilebiliyorsa çevireceğiz  ;)demektir yada arada bir fire vermek önemli değil deyip, bunlardan ders çıkarmak önemli olan.