Bıçak Sanatı - Forum

Manyetik Kuzeye Göre Su Verme

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Ynt: Manyetik Kuzeye Göre Su Verme
« Yanıtla #20 : 06 Aralık 2013, 14:58:53 »
Sağ olun, biraz yoğunum en kısa zamanda dikkatlice okuyacağım. ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 06 Aralık 2013, 15:25:48 »
Ben mi yanlış anlatım? ::)
Manyetik alan ile çeliğin çekilmesinden bahsetmiyorlar ki bunun olması zaten imkansız. Soğuma ile tekrar iletkenlik kazanan çeliğinin içindeki kristallerin kuzeye yönelmesinden bahsediliyor. Yani kuzeye dönen bıçak değil iç yapı. Bu etki ile bıçak atabilir diyorlar. yani bıçak sağa da atabilir sola da, zik zakta çizebilir.

Kısaca, denilene göre ısınma ile manyetik özelliğini kaybeden çelik su verme ile tekrar manyetikliğini kazanırken kuzey – güney ekseninde olmalı, çünkü bıçağın iç yapısı soğurken ( yani manyetikliğini geri kazanırken ) kuzeye dönmek ister ve eğer bıçak bu eksende değilse atma -  yamulma riskini arttırır diyorlar.

Öyle bir yönelme olsa bunu namlunun koca bir mıknatısa dönüşmesi ile anlardık.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #22 : 06 Aralık 2013, 16:15:40 »
Hepsi uydurma... :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #23 : 06 Aralık 2013, 16:42:00 »
Ohh be. Yağ tenekesine dikey daldırna rahatlığı varken yeni bir kap almak zorunda kalmaktan kurtuldum böylecene.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #24 : 06 Aralık 2013, 16:46:35 »
 :D yok onda da dikey eksende kuzey güney olması gerekiyor..
al burdan yak...  :-*

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #25 : 06 Aralık 2013, 16:48:38 »
:D yok onda da dikey eksende kuzey güney olması gerekiyor..
al burdan yak...  :-*

:2up
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 06 Aralık 2013, 17:00:52 »
Çözüm Faraday kafesi  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #27 : 06 Aralık 2013, 17:09:46 »
Aman Tai Goo'nun ipiyle kuyuya inmeyin. Tam fasarya bir arkadaştır... Ünü metalurjiden değil demirciliğindeki estetik ustalık yüzündendir. Metalurji konusunda bilgi birikimi ile ün kazanmış ustalar (mesela Kevin Cashen) bu tür eski zamandan gelen inanışları defalarca çürütmüşlerdir. Tai ile Kevin'in atışmalarının en ünlüsü de edge-packing konusunda.  Bu konuda da herhangi bir ampirik veri olmaksızın aus-forging ya da diğer deyişle kritik altı dövme ile daha iyi bir iç yapının olacağını savunan Tai ve onun gibi primal'cılar diyebileceğim kesime karşı tonla kanıt ve deney verisi sunmasına karşın, tek bir veri olmamasına karşın inatla bunun reklamını yapmaları üzerine Kevin bunlarla her türlü iletişimi kesmiştir. Bu tip bir davranışın altında tek bir neden vardır: Ne yaparsanız yapın sonuçta çelikte ulaşabileceğiniz optimumlar değişmez. Sadece sonuçtaki bıçağın ve ya aletin fonksiyonel değerleri ve estetik kalitesi üzerinde hakim olabilirsiniz. Çelik şekillendirme ve ısıl işleminde büyüsel sırlar yoktur, dövmenin veya dövmemenin kattığı artı değerler gözardı edilebilecek ölçüdedir. Önemli olan sonuçta ortaya çıkan bütünsel değerdir. Bunu mistik bulutların ardına saklamaya çalışanların en büyük kaygısı, bilgisi olmayan müşterilerine ak sakallı dede edasında görünme çabasıdır. Bu sayede 100 dolara değil 1000 dolara kıytırık bir bıçağı pazarlayabilirler. Kusura bakmasın kimse ama bu tip insanlara en ufak bir saygım yok.
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2013, 17:11:52 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #28 : 06 Aralık 2013, 17:14:41 »
Ekleri okumadım ama bana mantıklı geldi iyimi  ;D  tanecik yapısı atomsal boyut etkileşim tepkileşim vs düşünüldüğünde en ufak etki atma yönünü belirleyebilir gibime geldi yani bir nevi çok hassas terazi durumu...chaos teoremi de var hani kelebeğin kanat çırpışı fırtına başlatabilir falan ::)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #29 : 06 Aralık 2013, 23:08:48 »
Okinawian

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #30 : 07 Aralık 2013, 15:40:00 »
Bütün çelikhaneleri de kuzey-güney doğrultusunda inşa edip bütün makine düzeneğini de bu şekilde yerleştirme gibi bir opsiyon dünya da mevcut değildir. Olsaydı da çok gülerdik o kesin.
500 gr'lık çelik kutupsal harekete maruz kalıyorsa
5 ton luk parçaları zaptedebilene aşk olsun  O:-)

İşin şakası bi yana YMK yapıdan HMK yapıya geçildiği zaman manyetik özellik yitirilir.
Bu da tamamen atomların kristal kafesinde ki pozüsyonlarının değişiminden  ötürüdür.

Su vermede, dünya da ki manyetizmanın çeliğe etkisi üzerine, literadürde yayınlanmış bilimsel bir tane bile ne bir yayın gördüm ne de duydum O:-)

şehir efsanesi bir durum  ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #31 : 07 Aralık 2013, 15:57:54 »

İşin şakası bi yana YMK yapıdan HMK yapıya geçildiği zaman manyetik özellik yitirilir.
Bu da tamamen atomların kristal kafesinde ki pozüsyonlarının değişiminden  ötürüdür.

Bu tezi çürütmedeki en büyük etken bu olsa gerek.

« Yanıtla #32 : 07 Aralık 2013, 20:03:00 »

"YMK yapıdan HMK yapıya geçildiği zaman manyetik özellik yitirilir. " Ukalalık için söylemiyorum ama bu cümlede düzeltme gereken bir durum var  ::)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #33 : 07 Aralık 2013, 21:26:29 »
Sefa ustam siz ukalalık yapmazsınız, biliriz. Kelime düzeltilmesi gerekir diyorsanız vardır bir bildiğiniz .Ama benim bildiğim ısıl işlemde manyetik özelliğin kaybolduğudur. Bu doğrudur değil mi? Bazı videolarda ısıl işlemin hazır olup olmadığını mıknatıs ile kontrol edildiğini gördüm.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #34 : 07 Aralık 2013, 22:09:20 »

"YMK yapıdan HMK yapıya geçildiği zaman manyetik özellik yitirilir. " Ukalalık için söylemiyorum ama bu cümlede düzeltme gereken bir durum var  ::)

güzel yakalamışsın ustam helal olsun, bende güzel karıştırmışım  :-\ , HMK'dan (Hacim merkezli kübik yapıdan ) YMK'ya ( Yüzey merkezli kübik yapıya) şeklinde düzelteyim ben  ;)

Hatta bazı östenitik çeliklere de hiç girmeyeyim, oda sıcaklığında gram manyetikliği olmayan  :)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

legolas

• 1067
  • Gökhan
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #35 : 07 Aralık 2013, 23:22:12 »
serbest atış yapacağım. bu eğilim gözle görülür düzeyde değildir belkide, moleküler düzeydedir. atom yapısı icabı kutuplanırken bir yöne eğilim alması veya almaması bıçağın değişkenlik gösteren kalitesi, sertliği, kırılganlığı, yamulması gibi etmenleri etkiliyor olabilir. ne bileyim kuru cahil olarak (hiç su vermemiş birisi :D) okuduğum bu yazı ve diğer bilgiler çok mantıklı geldi. newton un elma etkisi yaptı. :2up :2up :2up
"Bir delil ile 40 alimi yendim ama 40 delil ile bir cahili yenemedim." (İmam Şafi)

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #36 : 08 Aralık 2013, 09:37:29 »
500 gr'lık çelik kutupsal harekete maruz kalıyorsa
5 ton luk parçaları zaptedebilene aşk olsun  O:-)

İşte tam burada kafama takılan bir detay var.
Malzeme inceldikçe ve hafifledikçe su verme işlemindeki atma riski artmaz mı? ::)
Misal 3 mm'ye 30 cm'lik bir lamanın mı atma riskimi daha çoktur yoksa 6 mm'ye 30 cm'lik bir lamanın mı? :-\
« Son Düzenleme: 08 Aralık 2013, 10:01:14 Gönderen: gökhan bakla »

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #37 : 08 Aralık 2013, 10:43:30 »
propan fırınımı yenı kurdum alınıcak malzeme lıstesıne pit kontrol termokulp ısıl ıslem yagı bıde atolyede kuzeyı bulmak ıcın pusula eklıycem :D :D yanlız bu konu acayıp hosuma gıttı her bılgısayarı actıgımda yenı bı yorum gelmısmı dıye merakla acıp bakıyorum bu tez nekadar dogru nekadar yanlıs bılemıycem ama tartısmalardan cok ogretıcı bılgılerın cıktıgı kesın

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #38 : 08 Aralık 2013, 11:49:42 »
Arkadaşlar dünyanın manyetik alan ölçüsünün ufaklığını kaçırıyorsunuz gözden.
Basit bir pusula ile atölyenizde biraz geziniz. Yakından geçen bir elektrik kablosu, bir cep telefonu, bir parça eski demir parçası, hatta arabanızı yakınlara parkedip etmediğiniz bile manyetik alanın yönünü etkiler. O kadar ufak bir alandır ki hafif demir tozu havada süzülürken bile kuzeye doğru pek etkilenmez. Ancak dünyada bir sürü kılıç-bıçak imalatçısı kuzeye yönelip normalizasyonu - su vermeyi yapar. Herkes toptan birşeye inanıyor diye o şeyin gerçek olduğu anlamına gelmez. Dinler de böyle çıkmıştır, efsaneler, mitolojiler, UFO'lar da...

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #39 : 08 Aralık 2013, 12:36:42 »
Ama benim bildiğim ısıl işlemde manyetik özelliğin kaybolduğudur. Bu doğrudur değil mi? Bazı videolarda ısıl işlemin hazır olup olmadığını mıknatıs ile kontrol edildiğini gördüm.
Salim burada bir eksiklik yok, malzeme ( sanırım) 760 derecenin üzerine çıktığında manyetiklik özelliğini yitirir.