Bıçak Sanatı - Forum

Manyetik Kuzeye Göre Su Verme

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Manyetik Kuzeye Göre Su Verme
« : 05 Aralık 2013, 17:26:50 »
Roon hood’un Woodmaster serisinin 9 bülümü ilkel bıçak yapıcılığı ile alakalıdır. İzleyenler bilir, videoda alanında iki büyük usta olan Tai Goo ve Tim Lively ilkel bıçak yapıcılığını anlatırken iş su verme aşamasına gelince manyetik kuzeye göre su vermeden bahseder.

Kısaca, denilene göre ısınma ile manyetik özelliğini kaybeden çelik su verme ile tekrar manyetikliğini kazanırken kuzey – güney ekseninde olmalı, çünkü bıçağın iç yapısı soğurken ( yani manyetikliğini geri kazanırken ) kuzeye dönmek ister ve eğer bıçak bu eksende değilse atma -  yamulma riskini arttırır diyorlar.

Ayrıca ekliyorlar “eski ustalar böyle yapardı” diye.

Enteresan bir detay olduğunu düşündüğümden ve uzunca bir süredir kafamı meşgul ettiğinden sizin de fikrinizi almak istedim.

Şu anda bu konu hakkında çok detay bilgiye sahip değilim ama akla yatkın gibi geliyor, siz ne dersiniz.?

Ynt: Manyetik Kuzeye Göre Su Verme
« Yanıtla #1 : 05 Aralık 2013, 21:23:08 »
Deney yapmak gerekir, ilginç bir detay.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 05 Aralık 2013, 22:33:27 »
ilginç,,,,, izleyelim , araştılarım

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
« Yanıtla #3 : 05 Aralık 2013, 22:40:39 »
Astroloji fikrine karşı bir teze göre, hepimiz ebe burcundanız.

Açıklaması şu:
Cisimlerin bir birine etkisi tabii ki var. Satürn dünyaya yakın geçerken bir şeyleri kesin etkiliyordur. Ancak bu etkinin formülü kütle /uzaklığın karesi. Evet Satürn büyük bir kütle, ancak bu kütleyi uzaklığının karesine bölersek, doğum esnasındaki ebenin çekim etkisi satürnden fazla çıkmakta. Bu durumda hepimiz ebe burcundanız.

Nedense aklıma bu olay geldi.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 05 Aralık 2013, 22:56:09 »
Diğer ustalara saç baş yoldurmak ve su verme sırlarını saklamak için söylenmiş bir yalandır bu...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #5 : 05 Aralık 2013, 23:03:24 »
Diğer ustalara saç baş yoldurmak ve su verme sırlarını saklamak için söylenmiş bir yalandır bu...

Kesinlikle katılıyorum.

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #6 : 05 Aralık 2013, 23:08:10 »
 :D
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #7 : 06 Aralık 2013, 01:07:15 »
Ustam bu konularda çok fazla bilgiye sahip değilim ancak sadece bir yorum katmak istedim kendimce, aslında ilk okuduğumda mantıklı birşeymiş gibi geldi ancak bear grylss'in bir hayatta kalma mücadelesinde bir mağara türevi biryerde küçük bir metal parçası buldu ve bununla nasıl yön bulunabileceğini gösterdi matarasındaki sudan bir oyuğa su doldurdu ve suyu üzerine bir yaprak attı yaprağın üzerine de o ince uzun metal parçasını koyarak kuzey yönünü tahlil etti
şimdi o olayda bunu birden düşününce tamam manyetiklik özelliği gereğince yaprağın üzerindeki metal gibi kuzeye yönelmek isteyecektir ancak bıçağın ağırlığı hacmi suyun onu kaldırması gibi nedenlerden ötürü pek de kuzeye yönelme eyiliminde olabileceğini sanmadım. Tabiyki benimki çok basitçe ve genel mana da bilgisizce bir yorum oldu ancak sadece paylaşmak istedim saygılarımı sunarım.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #8 : 06 Aralık 2013, 09:12:32 »
Bu konuda çok fikir beyan edemem ama bunu söyleyen iki büyük usta var ortada. Yani bunu sıradan biri söylemiş olsa zaten sizinle paylaşmazdım, savsata der geçerdim. ;)

Şöyle düşünün; Dünya çapında tanınan bir usta olacaksın, ilkel bıçak yapıcılığı akımının bu günlere gelmesini sağlayan bir usta olacaksın ve emin olmadığın bir yöntemi insanlara doğru diye sunacaksın ?

Bu yöntemin su verme aşamasında öyle büyük bir fark yaratacağını bende düşünmüyorum. Zaten tüm su verme aşamasında yapılan işlemler içinde sadece çok küçük bir detay olarak yer almakta, Yalnız şöyle bir konu var, bence bir bıçak imalindeki en kritik aşama su verme, o noktayı aşınca işlemler daha kolaylaşıyor. Bu yüzde bu kritik aşama ile ilgili her bilgiye çok dikkat etmek gerektiğine inanıyorum.

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #9 : 06 Aralık 2013, 10:43:41 »
İlginç bir varsayım. Konuyla ilgili bilgim olmadığı için bir yorum yapamıyorum ama deney yapılırsa durum netleşir sanırım. Su verme esnasında yamulmaya en yatkın çeliklerden birine kuzey güney yönünde su verilerek kaydadeğer bir değişiklik var mı? Gözlenebilir diye düşünüyorum.

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
« Yanıtla #10 : 06 Aralık 2013, 10:52:46 »
İki büyük ustanın bu fikri beyan etmiş olması benim fikrimi değiştiremez. Eğer bu iki ustanın fikri doğru olsaydı, dünyadaki tüm çelik fabrikaları üretim proseslerinin bir bölümünü bu yönteme ayırırdı. Dünyada binlerce metalurji mühendisi, akademisyen dururken, o iki ustaya inanasım pek gelmiyor.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #11 : 06 Aralık 2013, 11:51:56 »
Ertuğrul bey kimsenin fikrini değiştirmeye yada inandırmaya çalışmıyorum.

Bu forum ilk kurulduğundan bu yana bu tip geleneksel bilgileri irdelemiştir.
-idrar ile su verme
-yıldırımla çelikleme vb.

Bu ayrıntı bunlardan çok farklı bir konumda, bu yöntemi öneren insanların tecrübeleri hepimizden çok. Tecrübe ile kazanılan bilgiye ve aktarıma her zaman değer vermek gerektiğine inanırım.
Ben kesin gözüyle bakmasam da denenmesi gerektiğine ve varsa bu konu hakkında tecrübesi olan paylaşması adına bunu sizlere aktardım. Bu konuyu okuduktan bu yana uzunca bir zaman geçti ve üzerinde az da olsa biraz araştırmam oldu ve kesin kanaate varamadım. Ayrıca bazen yanlış olanı da araştırıp paylaşmalıyız ki doğruyu bir kez daha bulabilelim.

Herkes ilk anki kanaatle olmaz deseydi, bu dünyadaki pek çok şeyden mahrum kalırdık diye düşünüyorum.

Şöyle bir konuda var; Çelikler hakkında bizlere sunulan o ısıl işlem prosesinin pek çoğu 5mm'den çok daha kalın çelikler için geçerli. Hem olay moleküler bazda gerçekleşiyor ve su verme aşamasında olaya etki eden pek çok faktör var. Ben bunlardan biride manyetizma olabilir mi diye merak ediyorum sadece.?

Ayrıca her şeyi kitabına göre yapsan bile kötü sonuç alındığını, yada tam tersinde bile iyi neticeler alınabildiğini gördüm.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #12 : 06 Aralık 2013, 13:46:53 »
Mutlaka etkileri olabilir,olmayadabilir deney yapip ikna edici farklar çikabileceğini anlamak gerekecek
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #13 : 06 Aralık 2013, 14:13:59 »
Söylemeye çalıştığımda bu Kaya,

Bazen 2-3 normalizasyon yapsan da, hiç sebep yokken bile bıçak bir tarafa atabiliyor ve tüm yaptığın işi sabote edebiliyor. Bir olasılık onu tetikliyor ve soğumayla birlikte atma gerçekleşiyor, bu olasılık pek çok şey olabilir ama o olasılıklardan biri de manyetizma mı ? ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 06 Aralık 2013, 14:29:34 »
Her gün su verdiğin kabı sağa sola hiç döndürmüyorken sonuç günden güne değişiyorsa Dünya'nın manyetik alanını doğrudan ele derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #15 : 06 Aralık 2013, 14:32:34 »
Benimki değişiyor ? 8)

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #16 : 06 Aralık 2013, 14:33:22 »
Atma ve yamulma yapması için yeterli bir manyetik etki olması mümkün değil çünkü yer kürenin manyetik gücü bölgeye ve kutuplara yakınlığı ile değişken olduğu halde bir metali eğebilecek seviyede bir çekim gücü söz konusu değildir , bu kuvvet ancak havada asılı duran manyetik nesnelere etki eder ve o etki yakınındaki başka metallerden ve diğer manyetik nesnelerden çokça etkilenir , üstelik manyetik kuzey yıldan yıla atış ve eksilme gösterir üsteli hem kuvvet olarak hem gerçek kuzeye oranla farklılaşır. bu durum en çok eskiden denizcileri etkilerdi zira şimdi kullanılan cayro pusulalar üretilmeden önce tek referansımız olan manyetik pusulayı kullanırdık ve coğrafi mevki ye ve yıla göre pusula hatalarında düzeltmeler yaparak navigasyon yapardık ve ayrıca yıllar pusula tashihi (düzeltmesi) yapardık bu etkiler çok çok az olmasına rağmen ancak serbest düzlemde asılı manyetik maddelere etki eder sabit duran veya yere bırakılan bir nesne üzerinde zerrece etki etmez .
Ama tüm bu yazılanları geçersiz kılacak iki farklı coğrafi pozisyon vardır ki onları şimdi hatırlamam mümkün değil ama şu kadarını söyleyeyim oralarda bile bükme şeklinde etki bence imkansızdır ama bu konuya tamamen karşı olduğumu düşündürmesin bu manyetik etki belki metalin kimyasında olumlu yada olumsuz etki bırakır mı onu bilemem uzmanı değilim bu konuda uzmanlar belki bilimsel bir etkiden bahsedebilirler ama yer kürenin manyetik etkisi ile bir metalin bükülmesi mümkün görünmüyor hakka bu ne kadar sıcak olursa olsun ama şunu söyleyebiliriz serbest bir yüzeyde erimiş bir metal kutuplara doğru akışkanlık yapabilir.
Bu arada yerkürenin manyetik gücü hakkında epeyce ders görüp mürekkep yaladığımıda belirtmek isterim.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #17 : 06 Aralık 2013, 14:49:20 »
Ben mi yanlış anlatım? ::)
Manyetik alan ile çeliğin çekilmesinden bahsetmiyorlar ki bunun olması zaten imkansız. Soğuma ile tekrar iletkenlik kazanan çeliğinin içindeki kristallerin kuzeye yönelmesinden bahsediliyor. Yani kuzeye dönen bıçak değil iç yapı. Bu etki ile bıçak atabilir diyorlar. yani bıçak sağa da atabilir sola da, zik zakta çizebilir.

Kısaca, denilene göre ısınma ile manyetik özelliğini kaybeden çelik su verme ile tekrar manyetikliğini kazanırken kuzey – güney ekseninde olmalı, çünkü bıçağın iç yapısı soğurken ( yani manyetikliğini geri kazanırken ) kuzeye dönmek ister ve eğer bıçak bu eksende değilse atma -  yamulma riskini arttırır diyorlar.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
« Yanıtla #18 : 06 Aralık 2013, 14:53:34 »
Neyse bu tezin avukatı gibi hissettim kendimi, aklınızın bir köşesinde bulunsun bu bilgi kırıntısı da. ;)

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
« Yanıtla #19 : 06 Aralık 2013, 14:55:54 »
Roon hood’un Woodmaster serisinin 9 bülümü ilkel bıçak yapıcılığı ile alakalıdır. İzleyenler bilir, videoda alanında iki büyük usta olan Tai Goo ve Tim Lively ilkel bıçak yapıcılığını anlatırken iş su verme aşamasına gelince manyetik kuzeye göre su vermeden bahseder.

Ayrıca ekliyorlar “eski ustalar böyle yapardı” diye.

Enteresan bir detay olduğunu düşündüğümden ve uzunca bir süredir kafamı meşgul ettiğinden sizin de fikrinizi almak istedim.

Şu anda bu konu hakkında çok detay bilgiye sahip değilim ama akla yatkın gibi geliyor, siz ne dersiniz.?

Sevgili Gokhan usta daha onceki arastirmalarimda senin de bahsettigin kuzeye dogru su verme olayini Black smithHistory kitabinda okumustum aradim buldum senin icin de resimlerini yukledim .Kitabin ismi :Blacksmithing Basics for the Homestead ve Yazarin adi : Joe DeLaRonde bu konu  icin ben usta degilim ama bu arkadas yazdigi kitapta Big Pucky diye adlandirmis olayi. kardesim umarim senin icin ve merak edenler icin faydali olur resimler asagida .

Saygilarimla
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK