Bıçak Sanatı - Forum

Ustura yapımı :)

Ustura yapımı :)
« : 02 Aralık 2013, 02:14:47 »
Üstadlar internette gezerken tam yatmak üzereydim ki bir video gördüm ve ilgimi çekti başladım izlemeye ancak video 1 saat sürüyor ohho dedim ki bir baktım videoyu izlerken bitirmişim :) benim çok hoşuma gitti sizlerin de beğenisine sunmak istedim hertürlü yoruma açıktır benim gibi bilmeyen arkadaşlar da birkaç şey öğrenmiş olur bu sayede herkese saygılarımı sunarım.

http://www.youtube.com/watch?v=tvFO3TqhDj0
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Huldaerus

• *
  • 10
  • Yer: İstanbul
Ynt: Ustura yapımı :)
« Yanıtla #1 : 02 Aralık 2013, 11:41:36 »
Baştan sona zerre kadar sıkılmadan izledim çok teşekkür ederim böylesine güzel bir paylaşım için :) sadece 43 bin kez izlenmiş olması da şaşırtıcı ayrıca saçma sapan bir dünya şey var daha fazla izlenmiş olan  :-[

« Yanıtla #2 : 02 Aralık 2013, 14:45:28 »
Asıl ben teşekkür ederim efendim nedemek benim için büyük bir zevkti :) çok haklısınız gerçekten insanlar dünyanın toz pembeliğine kapılıp yaşamın içindeki güzel ayrıntıları, asıl mutlulukları ve eğlenceleri, bizleri özgürleştiren doğaya ait kılan ayrıntıları malesef göremiyorlar. Bu yüzden hep içimden derim bu forum dahil olmak üzere böyle şeyleri görebilen yaşayabilen insanların hepsi özel insanlardır bunu tüm içtenliğimle söylüyorum. Videoyu izlemeniz ve hoşunuza gitmesi beni gerçekten çok mutlu etti saygılarımı sunarım tekrardan :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

« Yanıtla #3 : 02 Aralık 2013, 14:47:55 »
Bu arada bu kişinin blogu da var ürünleri vs orada mevcut merak eden arkadaşlar da oradan bakabilirler ben çok beğendim diğer ürünlerini de :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #4 : 02 Aralık 2013, 23:51:43 »
Bir link te benden olsun.Kafayı bu aralar ustura yapımına takmış biri olarak.(matkap, spiral, eğelerim ve zımpara kağıdıyla  :()

http://www.youtube.com/watch?v=d6DJedrjeK4

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2013, 23:56:37 »
Uygun bir çelik bulursam bende niyetliyim. Üstelik biraz zorda olsa eğe ve zımparayla bu işi yapmak mümkün. Elimdeki kama profilinde eğe ve zımpara ile iç bükey çalışması yaptım. Bir tarafı tamam. Diğer tarafını açarken resimlemeyi düşünüyorum. Umarım yardımı olur.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #6 : 03 Aralık 2013, 00:22:49 »
Salim Bey, eski eğeden 2 tane ustura profili çıkarttım.Bunları önce kama şeklinde ağzını açtım.Daha sonra matkap ucu parmak taşlarıyla iç bükey yapmaya çalıştım.Bol bol zımparanın ardından ısıl işlemini yaptım.Şimdi tekrar zımpara aşamasındalar.Ama tam simetrik olmadılar.Ve beni çok uğraştırdılar-uğraştıracaklar.İnşallah bir-iki hafta içinde tamamlayınca yayınlarım.Ama ustura yapımı konusunda forumda çok fazla bilgi yok ya da ben göremedim.(Makine olmadan iç bükey açma vs) Bunlardan sonraki yapacağım usturaların yapım aşamalarını bir aksilik olmaz ise fotoğraflayacağım.Benim gibi kısıtlı aletlerle uğraşan arkadaşlara bir fikir versin diye. Sizin fotoğraflarınız bu nedenle benim çok işime yarayacak.Sağolun.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #7 : 03 Aralık 2013, 00:49:42 »
Ben önce düz eğelemeden sonra yarım yuvarlak eğe ile içbükey açtım. Sonra içbükey çapında bir ahşaba çift taraflı bant yardımı ile zımparayı yapıştırıp son düzeltmeyi yaptım. Aynı yöntem ustura içinde geçerli. Aslında hiç de zor değil. Asıl uğraştıracak kısım ısıl işlemden sonraki kısım oluyor. Sertleştirilmiş malzemeyi elde zımparalayarak son ağız kalınlığına getirmek.  İçbükeyi bir bıçakta açılacaksa en güzel yöntem Sefa hocamızın yöntemi (İç bükey açılacak formda şekillendirilmiş testere ile talaş kaldırma). Detayları fotoğraflayacağım inşallah.

« Yanıtla #8 : 03 Aralık 2013, 19:44:02 »
Wallahi ne yalan söyleyeyim eve gidince ben de yapmayı düşünüyorum artık olduğu kadar :) arka bahçeye bir ocak yapıcaz babamla inş. döve döve olur inşallah artık :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 03 Aralık 2013, 19:53:53 »
Bu sitede arkadaşlar az imkanlarla o kadar çok güzel işler yaptılar ki neden olmasın :)

« Yanıtla #10 : 03 Aralık 2013, 20:15:59 »
İnşallah Salim abi, gerçekten sana ne kadar teşekkür etsem azdır, beni okadar yüreklendiriyorsun ki bu işe çok mutlu oluyorum :) ben ki bıçak yapımından çok anlamayan birisi olarak daha , ustura dövmeye kalkışıyorum sen bana cesaret verip inancımı arttırıyorsun abi çok teşekkür ederim gerçekten. Bu işi başarabilirsem eğer en güzel usturam sana hediyem olsun abi söz ^-^ saygılarımla.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 03 Aralık 2013, 20:39:21 »
Eyvallah kardeşim böyle birşey söylemen bile beni çok mutlu etti :) Sen yeter ki güzel bir ustura yap onu seyretmek bile beni sevindirir. Bende bıçak yapımında çok yeni biri olarak bu sitede yapılan işlerden sonra cesaretlenerek birşeyler yapmaya çalışıyorum. Önümüzde daha çok yol var ama en azından eğrisi doğrusuyla emek harcayıp zevk alarak birşeyler ortaya koyabiliyoruz. Bence önemli olanda bu.

« Yanıtla #12 : 03 Aralık 2013, 21:20:19 »
Asıl sizler bizleri yüreklendiriyorsunuz yaptığınız eserlerle ve tavsiyelerinizle Salim abi, böylece bizler de bu işe gönül verip bu yolda ilerlemeye çalışıyoruz en ufak bir konuda bile yardımlarınızı esirgemediğiniz için bizlere cesaret verdiğiniz için size ve bütün üstadlarımıza teşekkür ederim buradan. Sizin de dediğiniz gibi Salim abi insanın kendi emeğiyle yaptığı zaman harcayıp heyecan duyduğu ürün gibisi yok gerçekten, artısıyla eksisiyle de olsa. Ben  arada anneme ufak tefek şeyler yaparım evde o basit eşyalar bile bana zevk verir, babam görür akşam gelince o sen bu işten anlıyorsun der güleriz hep beraber :) Gerçekten sizler gibi değerli forum üyelerinin arkadaşlığını kazanabilmek tavsiyelerini alabilmek benim için çok değerli. Çocukken hep hayal ederdim, ileride dalış yapan abilerle tanışsam ben onlara yardım etsem eşyalarını taşısam dalışlarında yardımcı olsam onlardan da birşeyler öğrensem diye uzun bir zaman sonra bu çocukluk hayalim gerçekleşti  ^-^ çocukluğumdan beri de bıçaklarla yakından ilgilenir severdim ve en sonunda bu forumu bulabildim ve sizlerle tanışma fırsatım oldu bu bile benim için çok anlam ifade ediyor Salim abi.
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 03 Aralık 2013, 21:34:40 »
Aynı düşünceleri taşıyoruz kardeşim :)

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #14 : 03 Aralık 2013, 21:39:41 »
Ben önce düz eğelemeden sonra yarım yuvarlak eğe ile içbükey açtım. Sonra içbükey çapında bir ahşaba çift taraflı bant yardımı ile zımparayı yapıştırıp son düzeltmeyi yaptım. Aynı yöntem ustura içinde geçerli. Aslında hiç de zor değil. Asıl uğraştıracak kısım ısıl işlemden sonraki kısım oluyor. Sertleştirilmiş malzemeyi elde zımparalayarak son ağız kalınlığına getirmek.  İçbükeyi bir bıçakta açılacaksa en güzel yöntem Sefa hocamızın yöntemi (İç bükey açılacak formda şekillendirilmiş testere ile talaş kaldırma). Detayları fotoğraflayacağım inşallah.
Sefa Hocanın bahsettiginiz teknigi forumun hangi bölümünde acaba. benimde bir ustura planım var kısmetse
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

« Yanıtla #15 : 03 Aralık 2013, 21:51:43 »
Aynı düşünceleri taşıyoruz kardeşim :)
Katılıyorum Salim abim :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #16 : 03 Aralık 2013, 22:07:33 »
Emrah aradım ama bulamadım maalesef. Sefa hoacamız belki hatırlar. Konuda benim hatırladığım kadarıyla testere parçasını istediğin formda sırt kısmını taşlıyorsun. Sonra bu şekillendirdiğin testere parçasını eğimli tutarak (Talaş kaldırıncaya kadar eğerek ne kadar eğim vereceğine karar verirsin.) bıçaktan talaş kaldırarak şekil verebilirsin.

Sonunda buldum :) http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4069.0
« Son Düzenleme: 03 Aralık 2013, 22:13:21 Gönderen: Salim Türk »

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #17 : 03 Aralık 2013, 22:44:12 »
Emrah aradım ama bulamadım maalesef. Sefa hoacamız belki hatırlar. Konuda benim hatırladığım kadarıyla testere parçasını istediğin formda sırt kısmını taşlıyorsun. Sonra bu şekillendirdiğin testere parçasını eğimli tutarak (Talaş kaldırıncaya kadar eğerek ne kadar eğim vereceğine karar verirsin.) bıçaktan talaş kaldırarak şekil verebilirsin.

Sonunda buldum :) http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=4069.0
teşekkürler
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #18 : 03 Aralık 2013, 23:04:22 »

Ben video da iki yere takıldım; 1. matkap ucuna ne sürüyor( gerçi matkabı balanslı ustanın  :) )? 2. Elin geldiği yerde kullandığı eğenin ismi nedir ?

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #19 : 03 Aralık 2013, 23:21:21 »
Sabırla izledim.Paylaşım için teşekkür ederim.