Bıçak Sanatı - Forum

İlk bıçağım yamuldu

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
  • Yer: Kocaeli
İlk bıçağım yamuldu
« : 01 Aralık 2013, 12:16:24 »
Merhaba arkadaşlar,
Yaklaşık 1 ay kadar önce Eylem beyden temin ettiğim çeliklerden 3mm ck67 ile ilk bıçak denememi yaptım. Geçen hafta da gazbetondan ilk fırını yaptım ve bu gün denedim. Her şey iyi güzel gitti, eğeyi sürünce hiç malzeme kaldırmıyordu.
(Hatta bıçağı kalıptan keserken çıkartmış olduğum 10 cm civarında 1 cm genişliğinde bir parçayı, ucunu sivrilterek punta yapmış ve mutfakta ocakta ısıtarak su vermiştim. harika bir punta olmuştu. Bu bıçağın deliklerini açarken işaretlemeyi o parça ile yaptım.)

Ama, sonradan fark ettim ki bıçağım baya bi yamulmuş. Yamulmayı görünce aklıma geldi hemen forumda benzer bir konuyu okumuştum. Isıl işlemi yaparken sanırım her iki yüzde de aynı ısıyı sağlayamamışım. Bunu nasıl düzeltiriz?

Bu fırınım

Bu da yamulan bıçağım

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
Ynt: İlk bıçağım yamuldu
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2013, 13:35:25 »
meneviş yapılmadı heralde 200 300 dereceye çıkarıp mengenede sıkıştırarak (iki plaka arasında) veya benzeri yöntemle düzeltip ısıl işlem sıvısına sokunuz diyebiliyorum yanlışım varsa düzeltilsin

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2013, 16:56:28 »
Geçmiş olsun.

En azından elinizde kırık bir bıçak yok ve ısıl işlemi yapacak sıcaklığa erişebilecek imkanınız olduğunu görmüş durumdasınız. Bu gerçekten iyi bir şey.

Bıçağı ocak içinde döndürerek ve ileri geri gezdirerek her iki tarafın da dengeli ısınmasını sağlamak şu aşamada sizi ileri götürecek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2013, 17:45:29 »
Üstten görünen fotoğrafa bakınca çok ciddi bir eğilme görünmüyor. Meneviş sıcaklığını biraz arttırıp, (örneğin 280-300 dereceler civarında) eğimin başlangıç noktasından mengeneye sıkıştırarak bıçağa bir boru geçirilip esneterek düzeltilebilir. İşlem parça henüz sıcakken yapılmalı. Bu tav sıcaklığını görmek ve rengi tutturmak için önce bıçağın yüzeyini kabaca zımparalamakta yarar var. Parlayan yüzeyde renkler doğrudan görünecektir. Isıtmaya başlayın ve kontrol edin, yüzey renkleri ne zaman lacivert-mavi ye doğru dönüşmeye başlarsa tavlamayı bırakıp dediğim işlemi yapın düzelecektir ( veya su verme işlemini yaparken çok yüksek sıcaklıklara çıktıysanız, kaba taneli doku nedeniyle kırılacaktır). Kolay gelsin. İşlemi yaparken kırılırsa da hiç kafanıza takmayın  ;) .

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #4 : 04 Aralık 2013, 02:03:07 »
Arkadaşlara ek bir de düzeltme işlemini meneviş ısılarında yaparken elinizi yakmamak için deri eldiveni unutmayın diye hatırlatma yapayım  ;D İşin heyecanından bir kere fena yapışmıştım da bu tip bir işlemde bıçağa ondan... Düzeltme için eğdiğinizde baskıyı hafif hafif bırakırken aynı zamanda soğuk su dökerseniz hızlı bir şekilde soğutmak amaçlı o eğimin menevişin ardından geri gelmediğini farkedersiniz. Bazı işlemlerde soğuk su döküp şoklamadığım düzeltmelerin zaman içinde bıçağın kullanımı sırasında geri döndüğünü farkettim...

Kipmen Sanat web sitesi

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2013, 13:49:16 »

Ama, sonradan fark ettim ki bıçağım baya bi yamulmuş.

ısıl işlem öncesi normalizasyon çevirimi yapmışmıydınız?

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #6 : 04 Aralık 2013, 21:57:08 »
ısıl işlemden önce herhangi bir işlem yapmamıştım. Ham çeliği eğeledim, zımparaladım ve ocağa attım, ilk denemem olduğu için, çok heyecanlanmıştım. Bir kaç denemeden sonra ocağın harika çalıştığını gördüğümde herşeyi unuttum zaten. (Hatta kiprikleri de  da yaktım bu ara :))) Her iki yüzü de eşit ısıtamadım galiba, ayrıca bıçağı soğutma suyuna daldırırken de diklemesine daldırmıştım. Sanırım yatay olarak ve ağzı altta olacak şekilde yapılmalı. Soğutma sıvısı olarak ta kanola yağı alacağım. (Hafta sonunda tekrar ısıtıp, açık havada soğutup düzelttikten sonra normalizasyon yaparız artık, :)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #7 : 05 Aralık 2013, 14:26:22 »
Bu forumda çok tecrübeli ustalar var onlar duruken bizim gibi acemilere laf dusmez ama... Normalizasyon ısıl işlemde cok onemli. Nasıl yapıldığını Emre ustanın daha onceki yazılarından öğrenebilirsiniz belki size buradada birseyler yazar.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3594.0

1- Su verdiğiniz ısının hayli üstünde
2- Su verdiğiniz ısıda
3- Su verdiğiniz ısının biraz altında (örneğin manyetik noktada) ,
havada soğutma işlemi yapmalısınız. Bu aşamaların hepsi önemli, atlamayın. En az 3 aşamada bu çeliğinizi hazırlayın su vermeye. Ancak bu işlemleri yaparken bıçağın tümünün eşit ısınması önemli. Bir yeri sarı diğer yeri turuncu filan olmamalı, normalize etmek yerine daha beter olur iç yapısı...

Normalizasyon bu işin bel kemiği, eğer bunu düzgün yapmıyorsak sertleştirme ve menevişi ne kadar dikkatli yaptığımızın manası yok.

Yaptıgınız ocagın resimlerinden anladığım kadarı ile silindirik bir bosluk icinde bir hava kanalı var. Anladıgım kadarı ile bu bir gaz ocağı da değil?. Bu durumda ısı, elbette bıcagın yamulmasının yasandıgı uc noktasında daha yuksek olacaktır. Belki bu sorunu cozmek icin en az üç adet hava kanalı acmayı deneyebilirisniz(gaz ocagı degil ise). Sonrasında metalin ısısını istenilen duzeye getirdikten sonra havayı cok cok az bi duzeye getirin ve birkaçdk demlenmesini saglayın boylece ocagın icinde homojen bir ısı elde edebilirsiniz. 

« Son Düzenleme: 05 Aralık 2013, 14:30:17 Gönderen: gokhand »

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #8 : 08 Aralık 2013, 17:29:39 »
Bu forumda çok tecrübeli ustalar var onlar duruken bizim gibi acemilere laf dusmez ama... Normalizasyon ısıl işlemde cok onemli. Nasıl yapıldığını Emre ustanın daha onceki yazılarından öğrenebilirsiniz belki size buradada birseyler yazar.

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3594.0

1- Su verdiğiniz ısının hayli üstünde
2- Su verdiğiniz ısıda
3- Su verdiğiniz ısının biraz altında (örneğin manyetik noktada) ,
havada soğutma işlemi yapmalısınız. Bu aşamaların hepsi önemli, atlamayın. En az 3 aşamada bu çeliğinizi hazırlayın su vermeye. Ancak bu işlemleri yaparken bıçağın tümünün eşit ısınması önemli. Bir yeri sarı diğer yeri turuncu filan olmamalı, normalize etmek yerine daha beter olur iç yapısı...

Normalizasyon bu işin bel kemiği, eğer bunu düzgün yapmıyorsak sertleştirme ve menevişi ne kadar dikkatli yaptığımızın manası yok.

Yaptıgınız ocagın resimlerinden anladığım kadarı ile silindirik bir bosluk icinde bir hava kanalı var. Anladıgım kadarı ile bu bir gaz ocağı da değil?. Bu durumda ısı, elbette bıcagın yamulmasının yasandıgı uc noktasında daha yuksek olacaktır. Belki bu sorunu cozmek icin en az üç adet hava kanalı acmayı deneyebilirisniz(gaz ocagı degil ise). Sonrasında metalin ısısını istenilen duzeye getirdikten sonra havayı cok cok az bi duzeye getirin ve birkaçdk demlenmesini saglayın boylece ocagın icinde homojen bir ısı elde edebilirsiniz.

Tekrardan merhaba arkadaşlar.
Yukarıdaki tarife göre bu gün bıçağımı (hafta içinde yeni yaptığım bıçağı da ocağa atarak) yeniden ısıttım.
Tamamen göz kararı olarak (bilgisayardan çelik bir renk sklasını açtım, ona baktım) 3 kez her iki bıçağı da ısıttım. Soğumasını bekledim. (Soğumayı da ocakta yaptım)
3. ısıtmamda bıçağı ocaktan çıkardığımda (yaklaşık 200 c civarında) kelpetenle tutarken, pense ile biraz eğilmenin olduğu yönünters yönünde ittirince düzeliverdi. Epeyyumuşamış demekki.

Her ikisini de tekrardan ısıtarak bu sefer diklemesine değil de ağzı yatay olacak şekilde yeniden su verdim.
Herhangi bir yamulma olmadı. Ardından da 200 C derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat demlendirdim.
Şimdi fırında soğuyorlar. Çok sevindim.

« Yanıtla #9 : 08 Aralık 2013, 17:35:41 »
Hadi gözünüz aydın  ;)

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #10 : 08 Aralık 2013, 17:52:29 »
Hadi gözünüz aydın  ;)

Teşekkür ederim. İlk bıçak oluca heyecan da fazla oluyor.

gokhand

• 1137
« Yanıtla #11 : 10 Aralık 2013, 12:18:32 »
Geçmiş olsun, yalnız ben resimlerden komur ocago zannetmisdim. Simdi yayınladıgınız resimde bir gaz ocagı oldugunu goruyorum onun icin fazladan delik acma isini falan unutun. Belki bıcakları koydugunuz deligi ısının tekrar bıcaklar ustune yansıyacagı bir sekilde az bir acıklık kalacak sekilde ısıl islem suresince gecici olarak kapayabilirsiniz.

adiyez

• 68
  • Osman HOCAOĞLU
« Yanıtla #12 : 10 Aralık 2013, 14:35:47 »
Geçmiş olsun, yalnız ben resimlerden komur ocago zannetmisdim. Simdi yayınladıgınız resimde bir gaz ocagı oldugunu goruyorum onun icin fazladan delik acma isini falan unutun. Belki bıcakları koydugunuz deligi ısının tekrar bıcaklar ustune yansıyacagı bir sekilde az bir acıklık kalacak sekilde ısıl islem suresince gecici olarak kapayabilirsiniz.

Sağolun;
ocağın önü normalde kapalı zaten, sadece fotoğraflamak için açtım, ocakta ulaştığım ısı sanıyorum 1000 derecelere çıkabiliyordur. Sadece tahmin ama renk skalasını takip ettiğimde adım adım renk değişimini gözlemlemiştim. Dün bir adet infrared ısı ölçer sipariş ettim. 900 oC kadar ölçebiliyor. Onunla daha sağlıklı ölçümler yapabilirim sanırım.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #13 : 05 Ocak 2014, 22:22:28 »
Ben şöyle bişey merak ediyorum. Diyelim bıçağımızın simetrisi bozuk ve her ısıl ilemde ciddi derece yamuluyor. Bu bıçağı yumuşatıp yamulduğu yönün aksine aynı oranda büksek acaba ısıl işlem sırasında tekrar bülüp düzgün şekil alır mı

« Yanıtla #14 : 05 Ocak 2014, 23:08:23 »
Hiç bilemezsin, olabilirde eğdiğin yöne doğru daha fazla eğilebilir de.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #15 : 05 Ocak 2014, 23:20:46 »
Anladım teşekkürler

osmann.

• 144
  • Meslek: personal trainer
  • Yer: Izmir / Alsancak
« Yanıtla #16 : 21 Ocak 2014, 21:43:47 »
Selam herkese,

forumdaki konuları okurken "maneviş, normalizasyon" falan gibi terimlerle karşılaşıyorum..bu terimleri açıklayan bir konu başlığı varmıdır acaba forumda? Heyecanla konuları takip ederken bilmediğim terimlere takılmak hoş olmuyo :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #17 : 21 Ocak 2014, 21:56:42 »

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=3.0

metalurji kisminin sabit konular kisminda bazi bilgiler var.

Selam herkese,

forumdaki konuları okurken "maneviş, normalizasyon" falan gibi terimlerle karşılaşıyorum..bu terimleri açıklayan bir konu başlığı varmıdır acaba forumda? Heyecanla konuları takip ederken bilmediğim terimlere takılmak hoş olmuyo :)
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

osmann.

• 144
  • Meslek: personal trainer
  • Yer: Izmir / Alsancak
« Yanıtla #18 : 21 Ocak 2014, 22:19:56 »

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?board=3.0

metalurji kisminin sabit konular kisminda bazi bilgiler var.

Selam herkese,

Teşekkürler, bakıyorum hemen