Bu forumda çok tecrübeli ustalar var onlar duruken bizim gibi acemilere laf dusmez ama... Normalizasyon ısıl işlemde cok onemli. Nasıl yapıldığını Emre ustanın daha onceki yazılarından öğrenebilirsiniz belki size buradada birseyler yazar.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3594.0
1- Su verdiğiniz ısının hayli üstünde
2- Su verdiğiniz ısıda
3- Su verdiğiniz ısının biraz altında (örneğin manyetik noktada) ,
havada soğutma işlemi yapmalısınız. Bu aşamaların hepsi önemli, atlamayın. En az 3 aşamada bu çeliğinizi hazırlayın su vermeye. Ancak bu işlemleri yaparken bıçağın tümünün eşit ısınması önemli. Bir yeri sarı diğer yeri turuncu filan olmamalı, normalize etmek yerine daha beter olur iç yapısı...
Normalizasyon bu işin bel kemiği, eğer bunu düzgün yapmıyorsak sertleştirme ve menevişi ne kadar dikkatli yaptığımızın manası yok.
Yaptıgınız ocagın resimlerinden anladığım kadarı ile silindirik bir bosluk icinde bir hava kanalı var. Anladıgım kadarı ile bu bir gaz ocağı da değil?. Bu durumda ısı, elbette bıcagın yamulmasının yasandıgı uc noktasında daha yuksek olacaktır. Belki bu sorunu cozmek icin en az üç adet hava kanalı acmayı deneyebilirisniz(gaz ocagı degil ise). Sonrasında metalin ısısını istenilen duzeye getirdikten sonra havayı cok cok az bi duzeye getirin ve birkaçdk demlenmesini saglayın boylece ocagın icinde homojen bir ısı elde edebilirsiniz.
Tekrardan merhaba arkadaşlar.
Yukarıdaki tarife göre bu gün bıçağımı (hafta içinde yeni yaptığım bıçağı da ocağa atarak) yeniden ısıttım.
Tamamen göz kararı olarak (bilgisayardan çelik bir renk sklasını açtım, ona baktım) 3 kez her iki bıçağı da ısıttım. Soğumasını bekledim. (Soğumayı da ocakta yaptım)
3. ısıtmamda bıçağı ocaktan çıkardığımda (yaklaşık 200 c civarında) kelpetenle tutarken, pense ile biraz eğilmenin olduğu yönünters yönünde ittirince düzeliverdi. Epeyyumuşamış demekki.
Her ikisini de tekrardan ısıtarak bu sefer diklemesine değil de ağzı yatay olacak şekilde yeniden su verdim.
Herhangi bir yamulma olmadı. Ardından da 200 C derecede önceden ısıtılmış fırında 1 saat demlendirdim.
Şimdi fırında soğuyorlar. Çok sevindim.