Tebrik ederim güzel olmuş güzel bide kılıf ister bu malum Ankaraya kar yağdı yağacak üşümesin...
tesekkurler, bıcagı hediye ettim artık kılıfını o ayarlasın

Ankaraya kar düserse Dabakladığım Kürkler hazır

sizin bahçeye yolumuz düşerse bizede yaparsın herhalde
ellerine sağlık güzel olmuş.angaralı puukko dan sonra Angaranın bebelerini bekliyoruz 
Elbette beklerim memnun olurum.
Ben çok beğendim bıçak gayet güzel olmuş.Arka fonda ki ağacın rengi ve tilki kürkünün renkleri çok hoş. Civa çeliğini dövdükten sonra normalizasyon yaptınız mı? Yaptıysanız kaç kere? Kaç derecede su verdiniz? Soğutma olarak ne kullandınız?
Bu kadar çok soru için kusura bakmayın.Bu kadar çok soru sormamın nedeni şu an benimde bekleyen bir iki tane civa çeliği bıçağımın olması. 
Sertaç sorularına memnun oldum. Ben foruma ilk girdigim gunlerde dövme çalışacakların özellikle bir çelikte uzmanlaşmasını ve bu çeliğin huyunu suyunu iyi öğrenmeleri gerektiğine dair bir yorum okumuştum. Bende bu yönde ilerliyorum. Civa çeliği ile çok çalıştım Kırılan prototiplerimin haddi hesabı yok. Fakat hepsinden birşey öğrendim. Birkere ısıl işlemin püf noktası NORMALİZASYON çevrimi. Forumda Emre usta Normalizasyon normalizasyon diye her yazıda yazardıda ben ne oldugunu çok anlamazdım. Şimdi daha iyi anlıyorum. Isıl işlem çncesi korkudan 3 defa normalizasyon yapıyorum. En önemli nokta ısıyı Fazla aşmamak ve çeliği HOMOJEN ısıtmak. Homojen olup olmadıgını karanlıkta daha iyi anlıyorsun. Sonra çeliği ODA ısısına düşürünceye kadar bekliyoruz. Galiba bu işlemi bir kül içinde yavas yapmak lazım ama bende o sabır olmuyor. Ben gece ısıl islem yapıyorum artık renklere aşina oldum. Galiba su verme ısım 800- 850 gibi doğru değerler ise

normalizasyon yapılmamış civa çeliği TANE BÜYÜMESİ

normalizasyon yapılmış civa çeliği düzgün tanecik yapısı

Normalizasyondan sonra bıçaklalrı kıra kıra meneviiişide biraz öğrendim. Bikere meneviş şart

) Fakat bu işlemin uzun sürede olmasının hikmetini de öürendim. Kısa süreli ocakta menevişlediğimi zannetttiğim bir bıçak sorlayınca kırılmıştı. menevişte hasıl olan renklerin 3 mm lik bıcağın sadece 1 mm ik çeperinde oldugun gördüm . demekki derine inmemişyüzeysel kalmış. Ben ilk başlarda su verme için yağ kullanıyordum fakat Ostimde sertlik ölçüümüne gittiğimde 48 hrc gibi komik bir deger gördüm.(belki meneviş yapıyorum zannı ile ocakta 400 dereceye falan mı ısıttım bilmiyorum). Bıçak hediye ettiğim arkadaşlarımda yumuşak olmuş falan deyince SU kullanmaya karar verdim. Suda krıılma ve yamulmaları normalizasyon buyuk olcude cozdu . MENEVİŞ ise mutlaka kontrollu fırında 2 saat 150-200 derece yapılmalı
Bu yazdıklarımı ustalar düzeltebilirler.
Saygılar